COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 5

• 1 006 404
  • 22 282
  •   1
Отговори
# 12 630
Сега отговорността е прехвърлена на местни власти и директори на училища. Директорите сигурно ще я прехвърлят на нас родителите. Не ги обвинявам. В едно училище ще се учи присъстено, в друго ДО.
Местните власти в София затвориха нощни заведения. В Пловдив пък работят.

Общински празници и веселби вървят с пълна сила, но пък заведения не работят - Сливен от вчера.
По принцип няма нищо лошо в местното управление на епидемията. В Европа правят същото - ограничения по провинции и градове, та даже и по квартали.
Няма как централно да затварят всичко, защото заболеваемостта по области е различна. Винаги така сме управлявали и грипните епидемии - всяка област сама решава кога да я обяви при нараснали болни и нива над 200 на 10 хил.
Така че точно този метод на действие е добър. Остава да се надяваме на разумни директори на училища и областни управители, които да балансират, а не да затворят всичко в паника и дотам.

Безумна гръцка мярка. За такситата намирам логика, но за личните автомобили - не. Как ще контролират дали се возя със семейството си или с някоя приятелка? Проверки на самоличност и адресна регистрация - автомобил по автомобил? Налудно е.

# 12 631
По принцип нали не забравяме, че всички мерки са с цел здравната система да може да поеме болните? Да има разслояване на болните, а пък болниците да се организират? Сякаш и управляващите са го забравили? Може би шефа на РЗИ и на болниците наистина са затрупани и мислят за спешните си проблеми. МЗ и щаба обаче да не забравят.

# 12 632
Скрит текст:
Вината ти се изразява в това, че дори поставяш под съмнение някаква полза от евентуална мярка срещу разпространението на ковид. Както всички, които са го направили. Защото ние отдавна не сме в позиция да си избираме коя мярка ни харесва и коя мярка да въвеждаме. В момента всяка логична мярка би била изключително важна, и това обществото трябва да го проумее. Всяка една. Разбира се, че е грешка когато искаш навън да има маски, а вътре не, но това не трябваше да бъде повод да няма и навън. Надявам се сега да си ме разбрала.

Само дето тази мярка изобщо не е логична. Къде го видя това разпространение на открито? Шансът е минимален да се заразиш на открито. Даже не знам защо се обсъждат подобни неефективни мерки.

Мисля, че шансът да се заразиш на открито може и да е минимален, но ако няма струпване на хора около теб. Именно заради това последното мисля, че въведоха маските на открито. Видя се, че и на открито се блъскат и се скупчват, както винаги е било междувпрочем. Какво като съм на открито, ако стрина Калина ми диша във врата и се върти около мен като пумпал и рови ли, рови зарзавата. Примерно.

# 12 633
  • София
Днешната карта по области

# 12 634
Каквито и мерки да налагат, нямат ли доверието на по-голямата част от обществото, няма да има никакъв принос за контрола над епидемията.

А доверието в българските власти е пропиляно отдавна.

# 12 635
Скрит текст:
Скрит текст:
Вината ти се изразява в това, че дори поставяш под съмнение някаква полза от евентуална мярка срещу разпространението на ковид. Както всички, които са го направили. Защото ние отдавна не сме в позиция да си избираме коя мярка ни харесва и коя мярка да въвеждаме. В момента всяка логична мярка би била изключително важна, и това обществото трябва да го проумее. Всяка една. Разбира се, че е грешка когато искаш навън да има маски, а вътре не, но това не трябваше да бъде повод да няма и навън. Надявам се сега да си ме разбрала.

Само дето тази мярка изобщо не е логична. Къде го видя това разпространение на открито? Шансът е минимален да се заразиш на открито. Даже не знам защо се обсъждат подобни неефективни мерки.

Габи , хайде  да не се правя на по умна  от хората които  са предложили тая мярка .
Вашата теория   че ще си справите каквото си искате , че сте по умни и лигични от хората които предлагат маските .
Но после искате  безплатни тестове по 2 пъти на ден .
Сега искате и с такси да идете че сте се разболели и да ги приемат в болница .

Каза ви се.
Всички мерки трябва да се вземат  да не се разболява човек .
А не после да гоним  Михаля .
Защото сте си оставили родителите тук  и искате  някой друг да се погрижи за родителите ви . .

Ти

Рорик, моля те, моля те, спри с глупостите! Какви таксита?
Аз изобщо не искам да се тествам, предпочитам да си пусна други изследвания. От собствения си джоб ще си ги платя, не се тревожи.

Mardji, за струпване съм съгласна, но споря с Monday, който твърди, че сме саботирали мярката и трябва според него и сам като си да си с маска. Или като можеш да спазваш дистанция. С това абсолютно не съм съгласна, още по-малко да го считам за ефективна мярка.

# 12 636
Сигурно с това възмущение борите стреса, но зациклянето върху маските не прави нищо друго, освен да доказва старата максима - "Когато Господ иска да затрие някого, първо му взема акъла".

За справяне с природни бедствие или епидемия най-важна е консолидацията на обществото. При нас това го няма, напротив, колкото повече се влошават нещата, толкова повече избуяват всякакви конспирации и откровена радост от невъзможността да се вземат каквито и да е противоепидемични мерки. Хората вместо да се самоограничават правят точно обратното, като че ли вредят на някой друг - на управляващите може би - а не на себе си.

Никакви мерки не могат да бъдат взети без сътрудничеството на всеки човек поотделно и на масата като цяло, няма какво да се заблуждаваме, че може чрез рестрикции да се опазят хората от самите тях.

Писали сме заедно, Хеликаза.

# 12 637
Скрит текст:

Габи, ти поне нали си лекар и трябва да знаеш, че маските на открито при настоящите метеорологични условия не са за пренебрегване, особено когато става въпрос за индустриални зони. Освен прахови частици,  мъглата е перфектен разпространител  и на вируси. А  София е в котловина, тук мъглата е смога, който предния ден се е образувал над нас.

# 12 638
Лекарите в белгийския град Лиеж са помолени да продължат да работят, дори ако имат коронавирус
Скрит текст:
на фона на нарастването на случаите и приемането в болници.

Около една четвърт от медицинския персонал там е болен от Covid-19.

Сега 10 болници са поискали персоналът, който е с положителен тест, но няма симптоми, да продължи да работи.

Скрит текст:
Ръководителят на белгийската асоциация на медицинските съюзи заяви пред Би Би Си, че нямат избор, ако искат да предотвратят колапса на болничната система до дни.

https://www.bbc.com/news/world-europe-54688846
А кое налага хора без симптоми да се тестват?
Нямат симптоми, не са болни, чувстват се добре, защо да не работят?

# 12 639
  • на пъпа на Златията
Каквито и мерки да налагат, нямат ли доверието на по-голямата част от обществото, няма да има никакъв принос за контрола над епидемията.

А доверието в българските власти е пропиляно отдавна.

Ооо , да , но пък доверието в мънгъров расте . Ако стане министър на здравеопазването всички ще му имате доверие и  ще го слушате да се веете като "шушянки" из ветър по улиците .

# 12 640
  • Русе
Днешната карта по области

Не е днешната. Днешната е много по червена.

# 12 641
НЕма се оправим, не- ма.
Кое налагало тестване без симптоми? Верно ли питате?
Ама защо маски тук и там? Пак верно ли питате?
Безсмислени разсъждения и разтягане на локуми до откат, нищо, че сме затънали, нЕма страшно, ние пък ще дълбаем. Можем го и още как..
НЕма се оправим!

# 12 642
  • София
Консолидация на обществото е прекрасен израз, но приложен за едни други общества, където управляващите си подават оставка след папарашка снимка без маска (справка - здравният министър на Чехия, ако не греша). Има ли смисъл да давам за пример нашата действителност? Винаги сме били оставени сами на себе си, каква консолидация и какво общество?

# 12 643
Eстествено ако се питат лекарите те са за пълно затваряне и локдаун. Въпросът е с какъв акъл са политиците, някои се поболяха и покриха, но проблемите остават и ще стават все по-големи. Вече балансът се наруши твърде много та и мерките които евентуално ще проработят след месец трябва да са драстични.
А тая карта горе от червена ще става лилава до тъмно лилава/черна както вървим.

# 12 644
На тоя етап мисля че би било редно да се организира тестване за цялото население. Ясно, че няма да стане. Но е редно. Но държавата трябва да участва в организирането на живота. Да се грижи за хората под карантина реално. Другото няма смисъл. Абсурдно е в момента да се разчита на линейките с които разполагаме да хвърчат между болните.

Общи условия

Активация на акаунт