COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 5

• 1 006 023
  • 22 282
  •   1
Отговори
# 13 620
  • София
Ето че вече и при нас в София се работи по въпроса за привличане на "високите технологии" в борбата с коронанируса.  Mr. Green
На брифинга обясниха, че при този растящ брой новозаразени и, съответно  контактните им, РЗИ не успява с карантинирането им по традиционния начин - с лично връчване на документа срещу подпос, затова щели да използват модерни начини за уведомяване - SMS.
от ТУК

# 13 621
В Германия приложението за проследяване се ползва от над 20 милиона потребители без особена полза. Компетентните власти казват, че вече не могат да проследят откъде идва заразата при 80% от случаите.

# 13 622
Ето че вече и при нас в София се работи по въпроса за привличане на "високите технологии" в борбата с коронанируса.  Mr. Green
На брифинга обясниха, че при този растящ брой новозаразени и, съответно  контактните им, РЗИ не успява с карантинирането им по традиционния начин - с лично връчване на документа срещу подпос, затова щели да използват модерни начини за уведомяване - SMS.
от ТУК
Лабораториите за които аз знам и сега уведомяват електронно за резултатите. А според българското законодателство СМС от частна лаборатория и СМС от РЗИ имат еднаква правна стойност - нула.

# 13 623
Заради точно това мислене "да те следят" не става на запад. Пука им на здравните власти, че Пешо или Питър ходят до кенефа и седят да псуват правителството с комшиите. Нищо, че са им преинсталирани на смартфона един куп приложения, които го правят, и тези данни се събират и препродават от един куп компании. Важното е, че на държавата не искат да ги дадат. Германия са 80 милиона, поне 80% трябва да го инсталират, за да върши смислена работа. А 20 милиона са 25%, за какво говорим изобщо. Азиатците освен приложения, токени, ползват и записи на камери, проследяване на електронни плащания (като при тях преобладаващо се плаща електронно) и т.н.. Просто сме мнооого далеч в Европа.

# 13 624
Какви подписи и есемеси? Няма ли сайт за резултатите? Тук ти дават бланка с QR код и по него проверяваш. За дигитално неграмотните може и писма, но от какъв зор ще се подписваш?

# 13 625
  • София
Не могат, да. Защото това проследяване се предприема в самото начало когато можеш да го правиш. Макар да не ни се беше случвало, имахме лукса да използваме готов план за действие от добития опит на други. Не ни се наложи да изгубим месеци и хиляди човешки животи докато разберем какво ни е сполетяло и как да реагираме. И въпреки това отново не се справихме. Вече сме в такова положение, че дори няма откъде да почерпим минимален опит, защото дори китайците не са стигали до тука. За целия свят говора, не единствено за тук.

# 13 626
  • София
Какви подписи и есемеси? Няма ли сайт за резултатите? Тук ти дават бланка с QR код и по него проверяваш. За дигитално неграмотните може и писма, но от какъв зор ще се подписваш?
За да те поставят под карантина и да носиш отговорност, ако я нарушиш, трябва да бъдеш уведомен за това по надлежащия ред и да се подпишеш, че знаеш задълженията си.

# 13 627
От днес до 12 ноември барове и кафенета в Пловдивска област ще затварят в 23.30 ч., непълнолетни без придружител не могат да влизат в моловете.

# 13 628
Аз нямам деца в тази възраст, но това не значи, че не ми пука. Аз си следя и темата за ДО. Тук обаче за съжаление няма как да има мерки като в Германия. Дори на хартия да ги има, дали ще се спазват? Те едни маски в магазина не слагат като хората. Единствено ДО ми се вижда като мярка, която би дала ефект някакъв, всичко друго е да ти замажат очите. Според мен накрая искат, не искат, всичките ще са на ДО, като няма учители, които да ги обучава вече, държавата ще си види грешката.
Кто върнат децата им един-два пъти от училище, защото са без маска, дали няма да започнат да спазват мерките? Simple Smile

# 13 629

За да те поставят под карантина и да носиш отговорност, ако я нарушиш, трябва да бъдеш уведомен за това по надлежащия ред и да се подпишеш, че знаеш задълженията си.

Ето работа за хилядите от нощните заведения.

# 13 630
Всяка мярка работи заедно с останалите, а не сама за себе си. Ако ще 1 милион програми за контактно проследяване да инсталираш на телефона, ако си отворил широко границите, за да спасяваш туристически сезони и заради това правиш компромиси, няма как да имаш дългосрочен успех.
Европа в момента е много по-зле от март, защото тогава бяха няколко области само, сега след отпусканията лятото вече е навсякъде. Колкото до здравната система - зле е и това е допълнително утежняващо обстоятелство за нас, но дори да беше перфектна, няма здравна система в света, която да издържи на ковид.

# 13 631
К-19 В УЧИЛИЩА И ДЕТСКИ ЗАВЕДЕНИЯ по данни на РЗИ- Пловдив (предполагам за вчера, а не общо активни):

ЕГ „Иван Вазов“  Пловдив –  ученик от 9 А клас, последно посещение в училище – 26.10.2020, карантина на класа и контактни ученици.
    ДГ  „Кремена“ Пловдив – помощник- възпитател, последно посещение на работното място – 23.10.2020, карантина на  персонала и децата от 2А група.
    СУ „Св. Седмочисленици“  Пловдив – ученик от 5 В клас, последно посещение в училище – 22.10.2020, карантина на класа.
    СУ „Патриарх Евтимий“ Пловдив – заболял ученик от карантинирания 7Б  клас и ученик от 12Б клас, последно посещение в училище – 21.10.2020, не се налагат карантинни мерки.
    ЕГ  Пловдив – учител по БЕЛ, преподаващ на 12-ти клас.
    ДГ “Майчина грижа“ – база, Пловдив – учител на 1В група, последно посещение на раб. място – 23.10.2020, карантина на децата от групата и контактния персонал до 1.11.2020.
    ОУ „Братя Миладинови“ Пловдив – начален учител, преподаващ на 2 А клас, карантина на 21 деца и 1 учител.

По информация на болниците общо на лечение в Ковид отделенията са  281 лица, от тях с потвърдена коронавирусна инфекция са  237. На интензивно лечение са 8. Свободните легла към днешна дата са 136, свободните стаи за непотвърдени случаи са 22, а интензивните легла са 19.

# 13 632
От днес до 12 ноември барове и кафенета в Пловдивска област ще затварят в 23.30 ч., непълнолетни без придружител не могат да влизат в моловете.

С болднатото съм много съгласна. Само дано да се спазва и дано да се следи за изпълнението. То направо не знам как ще успеят да следят всички за всичко - тези проверяващи луди ще станат

# 13 633
  • София

Също така по повод празните отделения в частните болници на юг каза, че като цяло не се съмнява, защото частните болници били по-зле оборудвани от държавните. Във Франция познавам само университетски две болници, та не знам дали е прав.
Преки свидетелства от болниците не мога да дам, познавам лекари от Лион и Марсилия, които са в друга област, но поради многото други хора там, с които общувам, твърдя, че са се омазали. Т.е. наистина имат много болни навсякъде. Самата държава не твърди, че болниците преливат, а че в национален мащаб се понапълват и взимат мерки преди препълването. Иначе ще започне пак едно траспортиране с влакове и самолети, например.
Тероризъм има от десетилетия във Франция и не, че не е проблем, но ми се струва на ръба на лудостта да се твърди, че се прави локдаун по подобна причина. Те нямат проблем да направят локдаун, заради терористи без да си измислят други неща. Мое мнение, разбира се.

А у нас след кратък пешеходен обзор на заведенията в централната час на София – никакви нови мерки не се забелязват. Вероятно закритите тераси ги броят за открити, не знам, но не виждам и намек за промени по отношение на дистанцията между седящите места.

# 13 634
Тия СМС-и за карантиниране от РЗИ да ги подава на работодателите, щото аз не мога да се обадя сутринта в службата и да кажа, че съм получила факс, пардон, СМС да не ходя на работа.

Общи условия

Активация на акаунт