COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 5

• 1 004 793
  • 22 282
  •   1
Отговори
# 13 815
Почти всички ваксини водят до образуване на антитела, но това е само знак за имунен отговор, но не и за имунитет. Ако има T-клетки убийци това вече е основания за траен имунитет, т.е. такива които действат веднага след инфекцията непозволявайки тя да зарази много клетки.
Хеликаза вече имаме нов доминиращ ковид мутант в Европа, не следиш новините. А както е известно ваксините се концентрират над част от вируса за която се очаква да не мутира дълго, да видим дали ще познаят.

Последна редакция: чт, 29 окт 2020, 23:52 от pehoko

# 13 816
Открит е нов изключително странен симптом на Ковид. "Ковид-пръсти" на краката.
Скрит текст:
"Ковид-пръсти" е състояние на кожата, което според учените превръща пръстите на краката в червени, а след това в лилави. Подпухналите пръсти на краката могат да останат такива в продължение на месеци, съобщава ДЕ24.

Учените подозират, че заболяването обикновено е леко, но се страхуват, че случаите, на които са били свидетели, са "само върха на айсберга". Те казват, че симптомите обикновено се развиват в рамките на една до четири седмици от появата на вируса и са свързани с подуване или промяна на цвета на пръстите на краката. Има и случаи, при които възпалението е продължило повече от 150 дни.

Учените установиха, че приблизително всеки шести човек е с "Ковид пръсти" и се нуждае от болнично лечение, предава "Труд".

Д-р Естер Фрийман, главен изследовател в Международния регистър по дерматология, обясни, че в повечето случаи състоянието изчезва само и е относително меко. Отнема около 15 дни средно. Но има и пациенти, при които продължава с месеци. Смята се, че около 16% от пациентите трябва да бъдат хоспитализирани.

"Мисля, че това повдига много въпроси за това какъв вид възпаление се случва - има ли възпаление другаде в тялото? Все още не знаем отговора. Кожата може да се разглежда като прозорец към останалата част от тялото, защото това е възпаление, което можете да се види - и може да показва възпаление другаде“, каза специалистът.

Данните са предоставени от лекари, лекуващи пациенти с кожни проблеми в десетки страни по света. Те ще бъдат представени тази седмица на конгреса на Европейската академия по дерматология и венерология (EADV) в Швейцария.
https://www.bgonair.bg/a/4-world/207650-nov-simptom-na-kovid-19- … herveni-do-lilavi
Това съм го чела още през пролетта. Дали тук в БГ мама или другаде не си спомням, но го имаше като симптом и тогава. Даже толкова бях панирана, при едно леко разболяване с болно гърло, че непрекъснато си гледах пръстите.
Ето от май месец
https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8591639

# 13 817
Европейската асоциация по клинично хранене и метаболизъм: Дефицит на витамини и минерали при 90% от инфектираните с Ковид

Скрит текст:
90% от инфектираните с коронавирус имат дефицит на витамини и минерали. Това стана ясно на конгреса на Европейската асоциация по клинично хранене и метаболизъм.

Най-често срещаният дефицит е на витамините А, Е, Д3, B6, В12, както и на минералите цинк и селен, заяви експертът по здравословно хранене Надя Петрова.

"При Д3 и В12 от години се коментира връзката с автоимунните заболявания, тоест имунитетът ни не работи оптимално, ако имаме недостиг на тези витамини", отбеляза тя.

Петрова препоръчва да внимаваме за дозата, когато купуваме дадена хранителна добавка. По думите ѝ основният проблем при хранителните добавки е, че масово продаваните в аптеките са на мегадози, концентрации от порядъка на 1000, 2000, 3000, дори 5000% от дневните нужди на организма. Затова подобни мегадози се приемат само при изрично назначение от лекар след изследвания, които маркират дефицит, предаде БНР.
Специалистът по хранене подчерта още, че чисто генетически организмите на някои хора не могат да усвояват определени вещества от храната, затова при тях е наложително тези вещества да се набавят през хранителни добавки.
https://www.bgonair.bg/a/2-bulgaria/207619-90-ot-infektiranite-s … tamini-i-minerali
С това съм напълно съгласен - последните 20-30 години човечеството се храни с какви ли не боклуци, а не с истинска храна. Недостига на конкретни витамини съвсем не значи, че ако ги вземеш, ще се  опазиш. Много по-вероятно е тези витамини да са жизнено важни, само когато са в макромолекулен комплекс с хранителни вещества. Станахме като животни - дават ни зоб, за да си мислим, че сме добре. А то - нарастване на броя неистински хора.

# 13 818
  • При семейството си
Луднахме и вече всичко свързваме като симптом на Ковид.

# 13 819
От два дни съм с болки в гърлото и главата.
Какво бихте ме посъветвали, да направя ли тест ? Или да наблюдавам за други симптоми.

# 13 820
Скрит текст:
Но ми харесва идеята, че ще имаме излишък от ваксини и ще се чудим какво да ги правим, някак веселяшки звучи.
Не се надявайте на ваксина, ефикасна, срещу вирус. Толкова години грип, и ваксините дават макс 4-6 месеца, по простата причина, че вирусите мутират. Такава и да има,  ще е решение за няколко месеца, евентуално. За да има информация за дългосрочните последствия са необходими години, доста над 5.  Като например за тератогенност.
Решението е лекарство и/или бърз сигурен тест. Но това едва ли ще се случи следващите 6 месеца, така че сега всички ще изпием горчивата мангърова чаша.

Ефикасни ваксини има срещу редица вируси - шарка, полиомиелит, хепатит, ебола - все вируси са. И имунитетът от тях е траен. Няма данни коронавирусът (COVID-19) да е мутирал сериозно в десетте месеца, в които е познат. Последно от Nature отбелязаха, че вирусът мутира, но в съвсем незначителни параметри, и посочват, че мутира много по-бавно, отколкото се разпространява.
Не казвам, че 100 процента ще имаме ваксина, но за момента нещата в тази насока вървят добре. За мен лекарството е нож с две остриета - ще помогне на болните, но ще подтикне останалите да неглижират дори и най-елементарни мерки с идеята, че то, и да стане белята, имаме лекарство. А никое лекарство не е 100 процента ефикасно.
Не за всички видове хепатит има ваксини, за шарки и полимелиолит - да,  за ебола - грънци има. Ковида е коварна работа, ваксина няма да има скоро, и няма да е ефикасна за дълго време. Освен, ако не сме барнали Господ за шлифера. Промотирането на ваксина е най-важното за фармацевтичния бизнес, и ако от тях зависи - до март месец ще има.

# 13 821
Какво бихте ме посъветвали, да направя ли тест ? Или да наблюдавам за други симптоми.
Не, няма място за опасения. И не е ковид. Опитай със стандартни неща. Ако загубиш вкус и обоняние, ясна работата. За всеки случай се изолирай за 2-3 дни. Аспирин, аналгин за главоболието, за гърлобола - чай с мед.

# 13 822
Не, няма място за опасения. И не е ковид. Опитай със стандартни неща. Ако загубиш вкус и обоняние, ясна работата. За всеки случай се изолирай за 2-3 дни. Аспирин, аналгин за главоболието, за гърлобола - чай с мед.
Това ще направя, благодаря !

# 13 823
Марков, епидемиолога ни в Лондон, казва обнадеждаващи новини че има надежда през есента и зимата на следващата година да има ваксинация и части от населението да са ваксинирани в Европа което да направи малко по лека ситуацията през следващата зима, защото трябва да почне да се мисли за стратегия в дългосрочен план. Ясно е че сега държавите ще бутат до пролетта и лятото със все по стоги мерки. Във Франция вече минават на почти пълен локдаун. Нямаш право да излизаш от вкъщи без декларация и по уважителна причина. Затварят всички икономически сектори които не са от първа необходимост, остават отворени само аптеки и хранителни магазини. Германия също минава в национална карантина и затваря почти всичко. И ние вървим натам са признали днес от щаба, ако не спре да расте вируса ще продължават да се затягат мерките. Но ЕС няма визия как да се елиминира проблема с вируса в дългорочен план, не само заради проблемите в здравен аспект за държавите, но и в икономически. Особено ако се окаже догодина че надеждите че скоро ще  има ваксина не са оправдани, ЕС трябва да излезе с дългосрочна стратегия, да види как са се справили с вируса в дългосрочен план, тези които успешно го контролират, (така презряните в тази тема, държави от изтока, Китай, Нова Зеландия, Виетнам, Австралия, Сингапур, Южна Корея) за да не е в същата мъка от Октомви до Май Европа и догодина, защото това ще е пагубно за икономиките на държавите тези непрекъснати локдауни и национални карантини. А не могат да не се предприемат защото здравните и хуманитарни катастрофи които предстоят ако не бъде спрян вируса ще са с огромни размери и последици. А до тук се стига защото няма обща стратегия ЕС как да се справи дългосрочно с вируса.

Иначе Марков каза че на този етап учените се надяват че се изгражда поне временен имунитет срещу Ковид от преболедувалите до година, година и половина а не изчезва заедно с антителата за няколко месеца. Водещата не го пита за случаите на повторно заразяване които почнаха да валят в последните дни и седмици в цял свят, дори в България вече имаме повторно заразен, случая със зам-кмета на Русе. Но от него останах с впечатлението че учените се надяват че имунитета продължава година и половина, но не само че не са сигурни, но дори и не става дума за дългосрочен имунитет, той най добре да е доживотен, но очевидно не е.

Как са стигнали до заключение за година и половина имунитет при положение, че вирусът нападна от около 10 месеца.
Отделно, повторно заразените за толкова кратък период.
Относно началото на поста ти- аз не видях едно полезно нещо от ЕС, даже и адекватна реакция, още докато си писахме за “ вирусът в Китай”. Даже, и днес, като се сетя за това как здравните министри се хилиха, омаловажаваха ситуацията, не искаха да затворят границите с Китай( при положение, че имаше предложение за такава мярка и общоевропейско решение , а и затова се свика срещата по инициатива на Хърватия и Италия) и се правиха на велики на срещата си на ниво ЕС , се чудя дали не са били наясно какво ще се случи. Точно тези хора са знаели/ предполагали най-добре и са разполагали с доста повече информация тогава от нас. Защо не предприеха нищо?
После Италия пламна.......

# 13 824
Е така ще стане, като 8м не можаха един протокол на действие да се издаде. Сега телефоните на спешните прегряват, ами дано не прегреят други.

Casa всичко е от гугъл. Мен редовно ми се случва, много е досадно. А иначе фейсбук и аз ще спра да ползвам, писна ми да чета, как всичко било измама. Вчера върха на простотията, мернах един пост, как от 1млн внесени тестове в държавата, сме имали 2млн тествани.
От гугъл или Вайбър ( предпологам аз ).
Важното е, че който иска да ни “следи” и
“ разучава” не му трябва ковид и глупостите как пср теста ни краде нещо си ( телефоните ни са достатъчни). И наистина е важно да се взмат мерки и да се спре да се спекулира с това.

# 13 825
  • София
Аз мисля, че появяването на  ваксината ще е вече закъсняло за най-тежкия етап, през който ще минем, а именно в този, в който се намираме. Адски много събитията сега напомнят за онези от преди век, за чиято вина се счита грипен вирус тип а, а дали не е било друго, с което се сблъскваме в момента.

# 13 826
В какъв смисъл закъсняла да е появата на ваксина?  Не е като да имаме  ваксина в шкафчето и някой просто да се подмотава да я извади, нали за наша сигурност я изпитват или да си я слагаме на сляпо?

Не разбрах какво се има предвид с „се счита грипен вирус тип А”? Съмняваме се, че испанския грип е бил грип ли?

# 13 827
2689 нови.

# 13 828
2689 нови случая 28 починали

# 13 829
  • София

Моите близки си имат обоняние. Симптомите им са начало болки в гърлото, отпадналост и главоболие. Следва температура.

Общи условия

Активация на акаунт