COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 5

• 1 003 828
  • 22 282
  •   1
Отговори
# 13 905
Не знам дали това е пускано или коментирано. Този професор същински Мангъров. https://m.19min.bg/news/8/141333.html?page=2

# 13 906
Не бил чума?!
Че само от чума ли да се пазим?

# 13 907
Калинка, в момента ежедневно положителни проби докладват 185 лаборатории, кажи на сестра ти, че и много повече от 11 хиляди теста могат да се правят.

Да. Кантарджиев каза, че лабораториите са /не помня точно число/ към 80. Но някои имат филиали в други градове, та де факто вероятно са наистина 185.

# 13 908
  • София
Скрит текст:
Не знам дали това е пускано или коментирано. Този професор същински Мангъров. https://m.19min.bg/news/8/141333.html?page=2

Само да отбележа, че това не е теза на Мангъров и е обсъждана и от редица специалисти, които са... как да го кажа... "вярващи във вируса", а не скептици като Мангъров. Дростен и Фаучи също са размишлявали по този въпрос, а те са за строги мерки срещу пандемията.
Най-общо се приема, че няма как 100 процента от обществото да бъде изтествано в абсолютно един и същи момент, за да се установи колко са безсимптомните преносители на вируса. По тази причина не можем да сме сигурни дали около нас не щъкат твърде много хора, които нямат абсолютно никакви симптоми. Затова според някои експерти всъщност някакъв огромен, огромен процент заразени имат 0 симптоми и дори не осъзнават, че са го изкарали.

# 13 909
  • Немция
Ето малко пресни новини от Китай от 28-ми октомври.

Само за четири дни Китай тества 4,7 милиона.

След избухване на коронавирус в северозападен Китай, властите в град Кашгар тестваха 4,7 милиона жители за възможна инфекция с вируса само за четири дни. Патогенът е открит при 183 души, 161 от тях без симптоми като кашлица или тeмпература, съобщи в сряда здравният отдел на автономния район Синцзян. Само 22 са показали признаци на респираторно заболяване Covid-19.

Китай официално съобщава за 42 нови случая, най-голям брой нови инфекции за деня от повече от два месеца - повечето от тях поради избухването в завода в Киндзян. От новите случаи 22 са били преди това безсимптомни случаи от региона Синцзян. Китай не разглежда безсимптомните инфекции като потвърдени случаи на Covid-19.

Повечето полети до град Кашгар са отменени от уикенда. Очевидци съобщават и за пътни проверки по пътя към града. Държавните здравни власти в Пекин изпратиха работна група до Кашгар. Избухването е приписано на фабрика, без да се разкриват подробности.

https://www.welt.de/gesundheit/article218796340/Corona-Faelle-In … -7-Millionen.html

# 13 910
  • София
Вечерен час за ресторантите в София - https://offnews.bg/obshtestvo/vavezhdat-vecheren-chas-za-restora … SFdIqwvpKxmKv9aQ4

# 13 911
  • Пловдив
Вчера сестра ми изнася лекция, че не можело по 11 000 теста да правили. Повтаря мантрата от Фейса, но аз не успях да я убедя, че не е невероятно да правят толкова тестове.
Може ли някой с две думи да напише два аргумента, че да й ги кажа.

Само работещите лаборанти в лабораториите ли взимат тестове в България? Тук преди седмици започнаха да обучават хора, които още учат в медицинските колежи (дори и тези, които учат за извършване на съвсем леки манипулации, асистенти на доктори (те вдигат телефона и планират часовете, но не и манипулации).
 На практика всеки с подобно  образование може да се обучи да взима тестове.

Сега слушам по телевизията, че призовават тези без работа да започнат в домовете за грижи.

Кантарджиев беше обяснил на брифинга от миналата седмица. Намери го.
Иначе на сестра ти ако искаш можеш да й кажеш, че ако не вярва на официалната информация, а вярва сляпо на слухове, ще се вкара в голямо заблуждение и информационно затъмнение.

# 13 912
Значи Китай не брои безсимптомните за положителни?

# 13 913
  • София
Новите мерки в училищата във Франция, които в момента са във ваканция, но след връщането в следващите седмици:
Задължителни маски за персонала в училищата, за всички деца над 6 годишна възраст на закрито, т.е. в класните стаи и всички общи части, по подразбиране и навън, часове само в една класна стая (местят се учителите, не учениците), разминаване на потоците класове, дистанция, проветрение и забрана на целувките (французите се целуват по два пъти за здравей). Три дни имат родителите да снабдят децата с маски, в училищата ще има за онези, които са забравили, а в социални грижи за онези, които не могат да си позволят да ги купят.
Подробно ей тук. https://www.gouvernement.fr/info-coronavirus/retour-a-l-ecole

Разумно би било и у нас да направят така и децата да са на училище, но ми се струва невъзможно да се спазват такива правила, за съжаление.

# 13 914
  • Немция
Значи Китай не брои безсимптомните за положителни?
Да, това и друг път съм го чела през последните месеци.

Още малко по темата за масовите тестове през последните дни там. Само част от статията се вижда, защото е нужен абонамент.

От гледна точка на най-добрия епидемиолог в Китай, милиони тестове за корона са разхищение. Но служителите в градовете и общините не го слушат: те искат сто процента сигурност.
Докато той е срещу масовото тестване за корона, следващият град призова своите граждани всички да се явят за тестове. Този път това беше Кашгар, бившият град-оазис в южната част на Синдзян. В събота там стана известен единичен случай на инфекция, който след това той нарасна на 138 чрез проследяване на контактите през нощта. В тридневна масова акция до вторник на всички 4,7 милиона жители на Кашгар са взети тампони със секрет от гърлото или носа. За тази цел е вкючен над 14 000 тестващ персонал, много от които са изпратени в Кашгар от други части на страната.

https://www.faz.net/aktuell/politik/ausland/millionenfache-coron … ten-17021069.html

Последна редакция: пт, 30 окт 2020, 11:26 от Бибит

# 13 915
Скрит текст:

В това интервю се казва, че ниската смъртност в Германия и Австрия се дължи на използването на хидроксихлорокин. За Австрия не знам, но за Германия това категорично не е вярно. Не се дава и не  се е давал хидроксихлорокин, сега пък още по-малко. Протоколът за болнично лечение е с Дексаметазон и Ремдезивир, като последното е налично само в университетските болници поради липса на количества(това за НРВ специално, в болницата при нас, която има ковид отделение, няма Ремдезивир, няма и да има засега).

# 13 916
Брейкинг нюз в немските новини. След спад в предходен период от годината, в третото тримесечие немската икономика отбелязва рекорден ръст с 8,2%. Т.е. това е растеж на БВП.
Не знам как стават тези работи и вече нищо не разбирам. Сума ти малки и средни бизнеси затвориха, страшно много хора са на курцарбайт или направо безработни, агенцията по труда е на рекорден минус в бюджета си, но очевидно богатите са станали по-богати.

https://www.tagesschau.de/eilmeldung/eilmeldung-5253.html

# 13 917
А чухте ли сутринта д-р Трифон Вълков по Нова каза, че според лекарите Ремдесивирът трябва доста рано от разболяването да се започне защото тогава има добър ефект. Обаче доста рано хората не постъпват в болница, отиват късно понеже няма как. И тогава не е толкова ефикасен. А вкъщи такова лечение не може да се провежда.

# 13 918
Относно броя тестове - скоро имаше статия за лабораторията на МУ Плевен, че вече работи на 3 смени 24 часа. В началото бяха на една и търсеха персонал. Едва ли е единствената. Между другото съм останала с впечатление, че там финансират повечето тестове не по каса, а със средства, отпуснати по други механизми.

# 13 919
  • Немция
Скрит текст:

В това интервю се казва, че ниската смъртност в Германия и Австрия се дължи на използването на хидроксихлорокин. За Австрия не знам, но за Германия това категорично не е вярно. Не се дава и не  се е давал хидроксихлорокин, сега пък още по-малко. Протоколът за болнично лечение е с Дексаметазон и Ремдезивир, като последното е налично само в университетските болници поради липса на количества(това за НРВ специално, в болницата при нас, която има ковид отделение, няма Ремдезивир, няма и да има засега)
А, хидроксихлорокин се даваше в началото, преди да се появи Ремдесивир. В болницата, за която имам информация, се бяха заредили с него. Но се ползваше в краен случай.
Тежки случаи ги оправят и без Ремдесивир, но се изискват доста грижи, опит и познания в интензивен сектор от персонала при тежко болни.

Общи условия

Активация на акаунт