COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 5

• 1 003 324
  • 22 282
  •   1
Отговори
# 13 965
  • на пъпа на Златията
Има предложение децата да учат с маски.Един няма За Sad
Аз пък съм съгласна детето ми да е с маска в час,но да е на училище присъствено.

Премести си детето в друго училище дето  спазват това което искаш и толкоз.
Свикваме с нещо  а новото може да е по   добро и по удобно .

# 13 966
Меркел не е в Брюксел и на видео конференцията изказването й не е точно такова. А България не е федерална република като Германия, където Меркел не може и не решава нищо сама, че да се правят аналогии с бългаското правителство.
Ами преведи го от немски, ако обичаш.
Аз правя превод на превод. Мисля, че по смисъл не съм го изменила.
Ако искаш преведи и повече контекст.

Аз мисля, че в това изказване има критика към лидерите, които нямат кураж и визия да взимат непопулярни решения.

# 13 967
За Стокхолм казаха, че 20-25% от населението го било прекарало, уж такива сметки правили. Този процент е далеч от желания за имунитета. Така че и там очаквам втора вълна.

В България се държат все едно вирусът от вчера тук и се чудят, как да действат. Такова нещо се случи вече на Европа един път, явно че сега пак ни хвана видите ли неподготвени! Да се чудиш да се смееш ли, да плачеш ли.

# 13 968
Ако епидемичната ситуация позволи горните класове в скоро време да се завърнат присъствено на у-ще, това ще бъде само с маски с клас. Правителството е решило да ги направи задължителни и в клас. Казват че при присъственото обучение се допуска смесването на ученици от различни класове, което е проблем.

Маските могат да станат задължителни в час. Това стана ясно по време на онлайн награждаване на "Отличниците на България", съобщи Нова телевизия.

Целта е рискът от разпространение на коронавирус в училище да се сведе до минимум. Оказва се, че между отделните класове има смесване на ученици и е невъзможно да се избегнат контактите.

"Предложението маските за гимназистите да бъдат задължителни е много добро. Ще издадем препоръка, когато се върнем в училище това да се случи", заяви зам.-министърът на образованието Таня Михайлова.
https://news.bg/health/maskite-mozheli-da-stanat-zadalzhitelni-v-chas.html

Чудя се дали е възможно в скоро време епидемичната ситуация да позволи да се завърнат горните класове присъствено. Според мен може да стане при един вариант, влизаме в плато и 10-тина дена стоим на около 2 500, и след това започва тенденция на свиване на вируса и слизане под 2 000, което показва че сегашните мерки са дали ефект и точно спирането на горните класове и затварянето на дискотеките е катализатова за 2, 3 седмици да обърнем хода на епидемията, което значи че това са много слаби места в борната ни с вируса, т.е. не трябва да се допуска горните класове да се завръщат присъствено без маски в час.

Между другото има светлинка в тунела че е възможен този оптимистичен сценарий. Защото вчера за 1-ви път от бесният възход на вируса през последните 2 седмици, нямаше нарастване на новозаразените. Това може и да е флук, временно отклонение от тенденцията, но може и да е начало на плато.

# 13 969
Между другото има светлинка в тунела че е възможен този оптимистичен сценарий. Защото вчера за 1-ви път от бесният възход на вируса през последните 2 седмици, нямаше нарастване на новозаразените. Това може и да е флук, временно отклонение от тенденцията, но може и да е начало на плато.

Миналата седмица:

23 октомври - 1595
24 октомври - 1589

# 13 970
Скрит текст:

Очаквам довечера България да е с 2800 и няколко.

Над 3000 ще са, смятам аз.
Те че ще са над 3000 така ще е, но мисля че няма да имат възможност засега да обработят всички резултати и затова се прехвърлят от ден на ден - може и да греша.

# 13 971
Този оптимистичен сценарий за който говоря, от щаба не го изключват, надяват се да се случи. Техният оптимистичен сценарий за бъдещото развитие на епидемията, е в края на Ноември да имаме 65 000 заразени. Макар че Витанов казва че оптимистичните сценарии досега все не се сбъдват, но той включва точно това, влизаме в плато, стоим седмица, 10-тина дена около 2 500, след това слизаме на под 2 000, а в края на Ноември се връщаме на 3-цифрените бройки, при този вариант ще сме около между 65 000 до макс 70 000 заразени в края на Ноември. Аз не губя надежда че точно сега може и да се сбъдне оптимистичният им сценарий, поради няколко причини. Първо, началото на растежа на вируса. Той започва още през лятото, но се ускори много след началото на учебната година. Т.е. възможно е присъственото обучение без маски да оказва голяма роля, и в комплект със затварянето на дискотеките да е достатъчно да накараме вируса да премине в отстъпление. Което ако стане ще е голям успех, защото с няколко прости хода сме обърнели лесно хода на епидемията. Възможно е обаче да не стане така, ако в ускоряването на вируса започнало месец след началото на учебната година, у-щата да не са основната движеща сила предизвикала го, а само допълнителен фактор какъвто няма как да не е събирането на голяма част от населението в закрити пространства на големи групи ежедневно за по половин ден. Ако за ускоряването на вируса основната движеща сила е есенният стил на живот, повишаването на концетрацията на хората по градовете със завръщането им от курорти, почивки и села, обратно в големият град, връщането им на работа, застудяването затварящо прозорците си мисля че няма да се сбъдне оптимистичния сценарий за Ноември на щаба. Песимистичният сценарий, който отказват да го кажат публично за да не настане паника в о-вото, според мен е в края на Ноемрви да имаме 110 000 заразени, което означава че до седмица ще сме се изкачили на нивото 3 000+, а във втората половина на Ноември ще чукаме на вратата на 4 000+, при този песимистичен сценарий ще имаме около 110 000 заразени в края на Ноември.

Възможно е да се сбъдне и среден сценарий около 80-90 000 заразени в края на месеца което значи че ще се въртим през Ноември в няколко дълго плато, ту над 3 000, ту под тях.

Дано да се сбъдне оптимистичният сценарий защото той ще покаже че вируса не е чак толкова труден за побеждаване съперник, и с няколко прости хода може да мине дълготрайно в отстъпление.

Последна редакция: пт, 30 окт 2020, 15:32 от Анонимен

# 13 972
Sparkles, кое във документа те притеснява? Употребата на думата мастурбация ли?

Знам, че е спам и не е по темата, но разгледах документа много обстойно. Като бъдеща майка на момиче го одобрявам напълно. Може би само малко повече трябва да залегне разбирането за равенство, и обясненията за ролите, да се наблегне как стават все по-архаични такива разбирания.

Най-важните точки:
-равенство
-правото да кажеш да и не
-приемането на собственото тяло и разбирането, че ти решаваш дали нещо е приятно или не
-разликата в добра и лоша тайна
-разликата с половете

Тези неща, обяснени с подходящи за възрастта средата трябва да се знаят. Колкото по-рано, толкова по-добре.

Когато бях на 15 ми попадна една стара книга. Мъжът и жената интимно. Не знам от коя година беше, но тогава за първи път четох за "ранна детска мастурбация". Става дума точно за интерес от страна на деца на възраст от година и половина до към 4, които изучавайки собственото си тяло стигат и до (силно казано е, но) самозадоволяване.
В книгата беше подчертано изрично, че родителите не трябва да наказват, унижават или спират децата си от това, защото е нормална стъпка в развитието. Това е добър начин да се започне със сексуалното образование. Отново съобразено със възрастта. Добър начин да се подхване разговор за разликите между двата пола, за това защо не е обществено приемливо да се правят такива неща навън, какво е лично, защо не трябва да пипаме другите и така нататък.

Препоръчвам книгата. Изключително много неща научих от нея. И то не за секс.

# 13 973
  • София
.... и точно спирането на горните класове и затварянето на дискотеките е катализатова за 2, 3 седмици да обърнем хода на епидемията..
@ Никола, бързаш - та те дори още дискотеките не са ги затворили  ...

# 13 974
  • Пловдив
Проф. Аргирова ще бъде в БНТ в предаването на Георги Любенов утре. Темата е "Защо изпуснахме заразата".

# 13 975
И като стана дума за Иран, попаднах на материал, който се споделя в туитър. Преведох го с гугъл транслейт, но се разбира и описва обстановката в Иран, която никак не е розова. В Техеран в момента има трета вълна, като третата вълна е дошла по-рано от очакваното. Като част от причините се посочва умората на хората да спазват мерките. Но ето този пасаж го оставям без корекции на превода.

Ръководителят на централата на короната в провинция Техеран, заявявайки, че сега голям брой пренасочвания и хоспитализации за корона в страната и Техеран в медицински центрове са хора, които са били заразени веднъж и са се преинфектирали, каза: Следователно дискусията, която имахме за обществената безопасност, трябва да бъде Погрешно е схващането, че е погрешно да се казва, че ако 60 до 70% от хората в Техеран или Иран са заразени, ще има безопасност.

Той продължи: "Сега опитът на Кум и други градове в Иран показва, че хората, които преди това са били изложени на болестта, сега се заразяват повторно, така че единственият начин е ваксината, която все още не е ефективна, налична е окончателна и ефективна ваксина и единственият начин да се използва редовно маската." И спазване на здравните процедури.

https://www.isna.ir/news/99063022830/%D8%B4%D8%B1%D8%A7%DB%8C%D8 … D8%A7%D8%B1%DB%8C

# 13 976
Има предложение децата да учат с маски.Един няма За Sad
Аз пък съм съгласна детето ми да е с маска в час,но да е на училище присъствено.
Никой не забранява децата да са с маска в клас, защо трябва да става задължително

# 13 977
  • Пловдив
Никой не забранява децата да са с маска в клас, защо трябва да става задължително

Ами очевидно защото е наложително. Друга причина може ли да има??

# 13 978
.... и точно спирането на горните класове и затварянето на дискотеките е катализатова за 2, 3 седмици да обърнем хода на епидемията..
@ Никола, бързаш - та те дори още дискотеките не са ги затворили  ...
Дам. Обаче той вече направи извод, че случаите са в плато, заради затворените дискотеки и гимназии. Те оня ден хлопнаха гимназиите, но нищо. Баш те са били причината и за бум-а и за спад-а...Joy

Последна редакция: пт, 30 окт 2020, 16:06 от Анонимен

# 13 979

Ами очевидно защото е наложително. Друга причина може ли да има??
Идеята ми е че детето на потребителката може и сега да си носи маска с висока защита, другите, които преценят също.

Общи условия

Активация на акаунт