COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 5

• 1 003 525
  • 22 282
  •   1
Отговори
# 14 115
  • на пистата
Не знам пускано ли е вече, ако повтарям се извинявам Bowtie
Като за 3 минути видео доста добре отразява реалността на терен.
БНТ - Една нощ с линейка: Как минава дежурство по време на COVID-19
И това е в София, градът с най-много болници и персонал ... не мисли ако болницата в Айтос е препълнена какво се случва с такъв пациент.
Лекуват се по къщите как какво.Днес са върнали 50г мъж от карловската болница(с двустранна пневмония и тежко състояние)защото няма места.

# 14 116
  • Индия/България
Здравейте, любимци
оздравявайте бързо на всички с неразположения, леко преминаване през това изпитание, пазете си психиката и дано Тесла се окаже прав за платото.. Много ми е тегаво и..(Калинка го каза много добре) най-влудяващото ме в този момент е да съм на 85574736486847697км  от близките си. В тая връзка- сила и кураж на всички, чиито близки са засегнати.. Добре, че има съфорумци с чувство за хумор да ми повдигат настроението..Благодаря ви! И аз имах някакви леки симптоми, които отминаха за 3дни, преди да успея да се тествам. Вероятно е от смяната на сезоните тук.

По нашите ширини  "купонът" продължава. Като ще се мре, поне с кеф да е..В Ковид отделенията на Индия танцуват фестивални танци (клипчето по-долу в статията), а здравният министър  брои оздравелите, дето  били стигнали 91%.. (според статистиката 91.15%) ..Цяла седмица ни дават анти-пример с Европа, как се отпуснали и пламнали, пък не си гледат в собствената ковид-паничка, която всички дружно "сърбат" по фестивали и сбирки ..Тук в момента е лудница. Оня ден приятел от Калкута ми праща снимка от празничен шопинг. Хора върху други хора , хора върху рикши...още хора върху хора, продавачи и сергии... Само слонове липсваха върху тях.

Тази седмица всъщност Индия отбеляза така дългоочаквания траен спад  в активните случаи от началото на пандемията, обаче  училищата в Делхи , Мумбай и сума си щати така и не успяват да отворят. Освен тях- тези пък, които отвориха, много скоро затвориха отново, повлияни и от случващото се в Европа . В това число и училището на малката.  В червените зони  има нов локдаун, въпреки че на повечето места баровете си работят с вечерен час и 50% капацитет.. Иначе започвали изграждане на здравни структури, които да поемат грижата за координиране, информация и контрол върху ваксинирането срещу ковид. Целта била да се избегнат спекулации и дезинформация на населението и колкото се може по-рано да настроят  хората позитивно към ваксината. Забелязвам, че властите тук се държат сякаш вече гордо стискат ваксината в ръце.  Вярвали били, че догодина по това време Индия ще е загърбила пандемията.  Хмм...приказки от космоса.. или как беше ..от шипковия храст Simple Smile Иначе- 6% ръст в експорта. Няма криза, естествеННнно...и тук идват избори..Всичко е точ-но!  

https://www.livemint.com/news/india/covid-19-patients-play-garba … 603168608803.html

Индия обмисля премахване на лечението с плазма от протокола си.

https://www.news18.com/news/india/not-helping-india-to-discard-c … ines-2986037.html

Пазете се! Kissing Heart

Последна редакция: пт, 30 окт 2020, 21:50 от Bandit Queen

# 14 117
https://www.hln.be/binnenland/overzicht-dit-zijn-de-regels-van-d … esloten~a024973e/

ПРЕГЛЕД. Това са правилата на „по-строгия локдаун“: есенната ваканция е удължена, няма повече посещения у дома и магазините с несъществено значение са затворени

Консултативният комитет реши да пристъпи към „по-строг локдаун“ за поне месец. Например есенната ваканция е удължена до 15 ноември. Освен това дистанционното обучение ще бъде задължително за втората и третата степен (14-17 годишни) на средното образование и вече няма да имаме право да приемаме посетители у дома. Мерките ще влязат в сила в неделя вечерта.

Социален живот
Броят на социалните контакти отново е силно ограничен. Докато сега ни е позволено да приемаме у дома още четирима души извън семейството, новите мерки ще забранят това отново.

Всеки член на семейството има право на един контакт за прегръдка. По този начин младите хора все още могат да поканят своя приятел или приятелка. Моля, обърнете внимание, че множество контакти за прегръщане не могат да бъдат поканени едновременно в една и съща къща / семейство. Може да бъде поканен само един контакт за прегръдка.

Изключение се отнася за сингълите. В допълнение към един интимен „контакт за прегръщане“, те могат да поканят и втори човек у дома, но не едновременно.

„Правилото на четирима продължава да се прилага извън дома“, обяснява още премиерът Александър Де Кроо. Това означава, че се допускат събирания на открито с четирима души, при условие че са на безопасно разстояние.

Браковете се сключват само в присъствието на съпрузите, свидетелите и служителите по гражданско състояние. Погребенията могат да се извършват с максимум 15 души. Без хранене или прием след това.

Местата за поклонение остават отворени, но без богослужения. И тук важи правилото за четирима: групите могат да се състоят от максимум 4 души, с маска и на безопасно разстояние.

Границите не са затворени в съответствие с европейските споразумения, но пътуванията в чужбина са силно непрепоръчителни.

Пазаруване, кетъринг и свободно време
Несъществените магазини трябва да се затворят за поне месец. За да компенсирате, ще бъде възможно да се вземете пакети (кликнете и съберете). След месец, на 1 декември, ще има момент за оценка, след което ще се реши дали магазините могат да отворят отново или трябва да останат затворени.

Хранителните магазини и супермаркетите ще останат отворени, което прави презапасяването ненужно. Запасите са достатъчно големи, както супермаркетите обещаха по-рано.

Хотелите и легло&закуска ще останат отворени, но техните ресторанти и барове ще бъдат затворени. Храната може да се консумира само в стаята.

Ваканционните паркове и къмпингите ще бъдат напълно затворени от 3 ноември. Дотогава дейностите на закрито и на открито ще бъдат спрени във ваканцианните паркове. Басейните, ресторантите и баровете ще бъдат затворени. Изхранването се приема във ваканционните къщички на семейство.

Парковете за животни също трябва да се затворят.

Близки немедицински професии за контакт (включително фризьори, гримьори, уелнес, масаж, салони за красота) затварят.

Гаражите за сервиз и магазините за велосипеди извършват само ремонти.

Движение
Периметърът, който би имал ограничение от пет до десет километра на нашите (несъществени) придвижвания, няма да бъде приложен.

Работата от разстояние е задължителна, освен ако няма друга възможност. Когато работата на разстояние не е възможна, маските и вентилацията са задължителни. Столовете за хранене на фирмите ще бъдат затворени.

Вечерният час остава непроменен, което означава, че никой не може да напусне къщата между полунощ и 5 часа сутринта, освен ако нямате основателна причина да го направите.

Образование
Уроците ще бъдат преустановени на 12 и 13 ноември за всички нива на образование. Заниманията ще бъдат възобновени в понеделник, 16 ноември.

За средното образование учениците от втори и трети етап преминават към максимум 50% физически контактно образование и това до 1 декември. Преди 1 декември ще бъде оценено дали отново е възможно до 100% образование с физически контакт.

За висше образование се осигурява дистанционно обучение. За първокурсници до 1 декември, когато те отново могат да следват обучение с физически контакт, за по-високите години поне до края на календарната година.

Учителите се срещат онлайн; това важи и за педагогическите учебни дни. Не може да се извърши физически тиимбилдинг.

Продължителност на мерките
Мерките ще се прилагат на цялата територия от понеделник, 2 ноември 2020 г., така че влизат в сила през нощта от неделя на понеделник. Мерките се прилагат за месец и половина, до неделя 13 декември 2020 г. За несъществените магазини оценката от Консултативния комитет ще се проведе на 1 декември.

# 14 118
Мале, като чета що генерал, политик - премиер, президент, министри в момента са болни и под карантина, направо ми става лошо като знам какъв е ресурсът на здравната ни система. Нинова и останалите болни може и да са за болница, може и не, не знаем това, но ми се струва странно на обяд да си в парламента, вечерта да си приет във ВМА, това за никой простосмъртен не е възможно. Че и да пишеш колко си добре, явно не е  с тежка форма жената. На този фон - репортажът по БНТ какво става с обикновените хора. Господ да ни е на помощ.

# 14 119
  • Там,където се събуждам щастлива.

Трагедия е цялата картина. Преди няколко години приеха по спешност половинката в Св Анна. Лекарят беше, като това момче. Все още надъхан. Едва ли все още работи там.

Леля ми, която работи в Психиатрична болница в София ни разправя сега как са открили Ковид отделение при тях. Теглили лотария кой кога да дежури там. Тя е на 65+.

# 14 120
Мале, в психиатрията лекуват Ковид. Имало и по-лошо от Четвърта градска.....

# 14 121
17 генерали  от ВВС са в ковид отделението на ВМА .
Ние имаме ли толкова  самолети??На всеки самолет генерал  ли имаме?
Кой знае колко са във ВМС   на една подводница .

Толкова генерали , професори , журналисти , ....
Във ВМС са адмирали, няма генералски чин.
Но вярно, остана Шикерова и генералите от армията на Маските са, за да мълчим, да се включат в компанията им.

# 14 122
Швеция: Днес са съобщени 4 нови смъртни случая. По този начин 5938 души с covid-19 са починали в Швеция.

Потвърдено е, че 124 355 души са били заразени с коронавирус в Швеция от началото на пандемията. Вчера този брой беше 121 167. Това е увеличение с 3188 нови случая, второто най-голямо ежедневно число през цялата пандемия. Вчера е отчетена най-високата дневна цифра, която някога е била регистрирана с 3254 нови случая.

2712 души получават или са получили интензивно лечение поради корона от началото на пандемията.

В момента са хоспитализирани 500 души, от тях 59 са настанени в интензивни структури.

145 са хоспитализираните в регион Стокхолм, от които 15 са настанени в интензивни структури.

Правителството днес отпусна още 3 милиарда шведски крони за тестове и проследяване, като се смята че целият масраф за тестове и проследяване за 2020 год ще бъде 9,8 милиарда шведски крони.

Графика на новите случаи от началото на пандемията.

# 14 123
Светльо Иванов от БТВ , също е писал във фейсбука си , че е с корона.

# 14 124
Нали Наплатанова била съпруга на един от генералите, че и с президента летяла на злополучния воаяж.

# 14 125
Интересно предаване с Лъчезар Томов

https://www.youtube.com/watch?v=cPZGjgQwfVw

Какви грешки допуснахме като държава и общество при заразата с COVID-19

Интересно е, че той твърди, че аерозолното предаване е водещо. - "Казвам го като математик."

# 14 126
Гледайте новините по БНТ от 20.00 ч.. Има репортаж какво точно се случва с пациенти с Ковид и как болниците разиграват колегите си от спешна помощ, които обикалят с линейките и то след насочване от координационния център. В крайна сметка пациентът е приет, сигурно заради наличието на телевизионен екип. Накрая пациентът пита младия лекар от спешното защо е тук, а той отговаря, че утре му е последният работен ден, а от другия месец ще бъде в Щутгарт. Лекарката, която излиза да погледне пациента, е с обикновени дрехи  и хирургична маска под носа. За съжаление, точна картинка на здравната ни система.

TafTaf,  това с разиграването на спешната помощ е факт не от вчера. Още през 2016 имах мисед аборт, установен през едни от дългите ни празнични дни в Майчин дом след лично посещение в спешното. “Нямаме лекари сега,  ето ти лист, ако    станеш зле, ела по спешност”.
Е , станах много зле след един ден- сутринта, звъня на Бърза помощ, чудят се къде да ме закарат, чух ги да казват  Окръжна (“ Св. Анна”) и им обясних, че имам документи от Майчин дом. Закараха ме там, а на вратата ги питат “ Защо я карате тук?” Тогава представиха листа, който им бях дала и аз в състояние, което не е за описване трябваше да чакам плановия прием на родилките, легнала и крещяща от болка.
Видяха ме, но не ме отразиха, докато самите чакащи момичета не ги помолиха да ме вземат. За отношението вътре не ми се и пише. В болницата нямаха и елементарни лекарства.Добре, че от Спешна помощ ми биха инжекция.

Та това за нашата здравна система и преди Ковид.

Последна редакция: пт, 30 окт 2020, 23:07 от CasaDelSol

# 14 127
Casa, така е. Мен казано честно повече ме е страх от болниците ни, отколкото от вируса за себе си лично.

# 14 128
Аз също преди 2г обикалях с една линейка в София с две годишно дете с 3 фебрилни гърча и видиш ли места няма! То това не е от днес с местата. Добре, че медиците от СП бяха читави и не се отказаха, докато не намериха болница да ни приеме. Изключително тъжно ми стана за човека, да го върнат при положение, че е спешен и не може да диша. Тук имаме един съсед два пъти идва линейка, с тежък задух е, но нали не общувам с нашите, не знам какво е станало с него.

# 14 129
И кой ще ходи в Арена Армеец?
То за болниците няма персонал, та за такива зали.

Общи условия

Активация на акаунт