COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 5

• 1 003 225
  • 22 282
  •   1
Отговори
# 14 355
Трябва такива без маски да бъдат вкарани в база данни и да бъдат на заден план при нужда от лечение.
Да видим тогава ще философстват ли за 5Г/световни конспирации и прочие, докато лекарите измират...

# 14 356
  • София
Голямо крещене ще падне - навън никой не носи маски. Ей сега бях за провизии от първа необходимост до супермаркета (разбирайте - бира). Вътре всичко е стриктно, но магазинът е скъп и като цяло празен. Вън си е народ, въпреки скапаното време, и няма никой с маска. Тук-таме има някой с chin diaper (разбирайте - памперс на брадичката). На безумните заповеди - безумни отговори...
На мен продължава да ми е интересно за Словакия дали ще им се получи.

# 14 357
  • София
Прочетох за лекаря от Спешна помощ, дето заминавал за Щутгарт.
Няма как да го спрат за съжаление. В София дори и да му дават по 3-4 хиляди лева заплата, а това няма как да стане в Щутгарт ще получава по 5 хиляди евро.
Същото е и с медицинските сестри , дори да им вдигнат заплатите те ще са поне 3-4 пъти по ниски от тези в Германия, Австрия, Белгия ...
Просто стандарта на живот е такъв.
Всичко свършва в момента в който почти завършат безплатно в България и я напускат. Използват евтиното обучение тук и заминават.
Сега погледнах таксите в Медицинския университет за българите са по 800-900 лева , а за чуждестранните студенти са по 7-8 хиляди лева, но това не се оценява.
Предоставя им се евтино обучение и после бегом на хубавите заплати.

Вярвам никой не би се разсърдил на лекарите за такава тактика, все пак парите са важно нещо, но друггото важно е че те не поемат на запад САМО за пари - има и други не маловажни неща : възможности за кариера, социален статус - уважение , уреденост на живота ...
п.п. - април месец в друг форум един потребител бе постнал/копирал 2 обяви за медицински сестри в Ню Йорк ( К-19 ) предлагаха  $ 12000 и  $ 14000  седмично ...
Скоро говорих с близък, който живее в САЩ , но друг град каза :  " Е, ама това са сигурно за старши сестри - много е инак. "

# 14 358
  • Bulgaria
Днес станах свидетел как 3-ма полицаи написаха актове на 2 жени за неносене на маска /едната беше с маска под брадата/ на закрито.

# 14 359
A.Qwertyui, никой не е казал да седиш затворена вкъщи. Ограничаваш до колкото можеш личните контакти, носиш маска, спазваш дистанция и хигиена. Защо трябва вечно да се изопачават мерките?

Трябва ли да ни затворят всички по къщите, защото някои хора мислят така, както The_third е написал?

# 14 360
За лекарите и заплащането.
Има нещо много сбъркано (като всичко) у нас в здравеопазването.
Официално парите (многото пари) ги взимат ЛЛ. Те получават на глава пари за преглед и контрол на човек записан, като тежкоболните май имат и бонуси за тях (не само повече направления) Това се предвижда и следене на състояние и т.н., което те не правят повечето. Вярно , че са търговски дружества и плащат наем, оборудване (някакво, но не е на ниво за мен при повечето) , плащат пак някои само за мед.сестра (може би минимално) Като цяло обаче те не са никак зле. Знам преди години дори , че в София поне с практика такива лекари не падаха под 4х лв на месец. Те не носят отговорност никаква за болния си почти. Но..ако си в болница и те лекуват, там лекарите получават стотинки за дежурство нощно, заплатите са наполовина и повече по-малки от ЛЛ. Носят и отговорност някаква. Лекуват болни, които може и да загубят, някои това ги натоварва и психически. Та няма база за сравнение чии труд е по-тежък, по-отговорен и в същото време по-зле платен. Затова е и с парите от хората, затова и здравеопазването ни такова. ЛЛ  са излишни за мен, а сега пък напълно. Щом могат да си позволи някои да сложи на вратата си за хора кашлящи в зимен период да не му ходят за преглед и да отиват за тест първо , щом нямат посещение на лежащо болни и изписани от болница тежки случаи, но имат амбулаторни уж прегледи написани на вратата пак и часове (за протокола и за пари) тогава за какво говорим , че става у нас.
Лекарите в болниците трябва да са платени добре, ЛЛ да ги няма за мен. Осигуряващите да избират специалисти и да ходят за проблеми при тях според оплакванията си. Не ми е нужен лист за направление и да се редя после втори път някъде. После пък трябва да го връщам написаното, че да се отчете ЛЛ уж, ама той не назначава лечението, а специалиста. Тройно разкарване е за мен това.

nolii, няма нужда да водя статистика колко с маски били са в болница и колко не са.
То се вижда по улиците, в училищата и магазините, навсякъде, дори в ГТ. Да не слагам и тези от ФБ смеещите, псуващите , циниците. Сумарно как ти се вижда да са ?  Ами да, не съм съгласна и не ме е грижа кой с проблем, кой с алергия, кой с права и какво ли не, причини винаги може да се измислят. С такива хора трудно се и общува, защото са обсебени за мен и то не защото вярват, че няма вирус, а защото парите им спират-работа, заплата, гледане на деца (това им е явно също трудно) Ние тук не сме на 20г . Може да не сме специалисти в медицината, в други области, но поне сме видели доста в живота. Та...хайде моля, всичко си има следствие.
И да, сегашното положение е вследствие точно на такива хора, ама умират и хора пазили се, спазвали, не застрашили никого, не обидили никой, не навредили на никой. Но ... трябва да търпя някой да ми говори за бактерии по маски, за права на деца-пейки, разходки, не знам какво си. Даже сега си спомням и драмата тук на една потребителка, че гащи нямала и не можела да излезе и купи -затворени били моловете.
Не, няма да млъкна. Нито пък ще се местя някъде, за да е комфортно тук на невярващите.
Даже си мисля и преди бях предложила, да се направи тема за тези , които ни е грижа , които сме за мерки, които искаме по-бързо да свършва всичко и да си върнем стария живот. Другите си останете тук или отидете в своя си тема и се надъхвайте, както го правят във фейса.

# 14 361
За лекарите и заплащането.
Има нещо много сбъркано (като всичко) у нас в здравеопазването.
Официално парите (многото пари) ги взимат ЛЛ. Те получават на глава пари за преглед и контрол на човек записан, като тежкоболните май имат и бонуси за тях (не само повече направления) Това се предвижда и следене на състояние и т.н., което те не правят повечето. Вярно , че са търговски дружества и плащат наем, оборудване (някакво, но не е на ниво за мен при повечето) , плащат пак някои само за мед.сестра (може би минимално) Като цяло обаче те не са никак зле. Знам преди години дори , че в София поне с практика такива лекари не падаха под 4х лв на месец. Те не носят отговорност никаква за болния си почти. Но..ако си в болница и те лекуват, там лекарите получават стотинки за дежурство нощно, заплатите са наполовина и повече по-малки от ЛЛ. Носят и отговорност някаква. Лекуват болни, които може и да загубят, някои това ги натоварва и психически. Та няма база за сравнение чии труд е по-тежък, по-отговорен и в същото време по-зле платен. Затова е и с парите от хората, затова и здравеопазването ни такова. ЛЛ  са излишни за мен, а сега пък напълно. Щом могат да си позволи някои да сложи на вратата си за хора кашлящи в зимен период да не му ходят за преглед и да отиват за тест първо , щом нямат посещение на лежащо болни и изписани от болница тежки случаи, но имат амбулаторни уж прегледи написани на вратата пак и часове (за протокола и за пари) тогава за какво говорим , че става у нас.
Лекарите в болниците трябва да са платени добре, ЛЛ да ги няма за мен. Осигуряващите да избират специалисти и да ходят за проблеми при тях според оплакванията си. Не ми е нужен лист за направление и да се редя после втори път някъде. После пък трябва да го връщам написаното, че да се отчете ЛЛ уж, ама той не назначава лечението, а специалиста. Тройно разкарване е за мен това.

nolii, няма нужда да водя статистика колко с маски били са в болница и колко не са.
То се вижда по улиците, в училищата и магазините, навсякъде, дори в ГТ. Да не слагам и тези от ФБ смеещите, псуващите , циниците. Сумарно как ти се вижда да са ?  Ами да, не съм съгласна и не ме е грижа кой с проблем, кой с алергия, кой с права и какво ли не, причини винаги може да се измислят. С такива хора трудно се и общува, защото са обсебени за мен и то не защото вярват, че няма вирус, а защото парите им спират-работа, заплата, гледане на деца (това им е явно също трудно) Ние тук не сме на 20г . Може да не сме специалисти в медицината, в други области, но поне сме видели доста в живота. Та...хайде моля, всичко си има следствие.
И да, сегашното положение е вследствие точно на такива хора, ама умират и хора пазили се, спазвали, не застрашили никого, не обидили никой, не навредили на никой. Но ... трябва да търпя някой да ми говори за бактерии по маски, за права на деца-пейки, разходки, не знам какво си. Даже сега си спомням и драмата тук на една потребителка, че гащи нямала и не можела да излезе и купи -затворени били моловете.
Не, няма да млъкна. Нито пък ще се местя някъде, за да е комфортно тук на невярващите.
Даже си мисля и преди бях предложила, да се направи тема за тези , които ни е грижа , които сме за мерки, които искаме по-бързо да свършва всичко и да си върнем стария живот. Другите си останете тук или отидете в своя си тема и се надъхвайте, както го правят във фейса.

Постът ми беше насочен към друг потребител, не към вас.

# 14 362
Много добре го е казал Иван Михайлов. Защо тези, които всячески се опитваха да дискредитират Мутафчийски, сега търчат във ВМА да се лекуват, вместо да се обърнат към Първанова и Мангъров?

# 14 363
Положението с Бг болници си го докараха лекарите. Хич не ги съжалявам. Да, дребните риби там нямат думата и страдат, но други взимат огромни суми под масата и ги устройва да е тъмна Индия. Никога няма да допуснат нищо електронно, защото не може така лесно да се краде. Повечето от тях не носят маска и са супер арогантни дори и в сегашната ситуация. Убедена съм, че пазят легла за такива дето плащат!

# 14 364
Неврологичното отделение в Ловеч е затворено, заради заразен мед.персонал. Болните се насочвали към....Троян.
Но и там има болни лекари. Постепенно както е тръгнало ще се затворят доста отделения в болниците.
В Ловеч има учител и дете заразени, но мерки нямало да се взимат.
https://btvnovinite.bg/bulgaria/nevrologichnoto-otdelenie-na-bol … =Related_Articles
Това за отпуските, само с ПСР тест, бърз не се признавало, иначе няма болничен, има самоотлъчка, ако не си се разбрал с работодателя и те е освободил (нещо дето рядко става) Нищо общо с другите страни.
https://btvnovinite.bg/bulgaria/bolnichen-i-koronavirus-kakvi-sa … V1bw_c4bqgj0rS2_c

# 14 365
The_Third, обаче проблемът е, че нуждаещите се от болнична помощ не са същите, които не искат и не спазват мерки. И за арогантността и егоизма на едни, плащат други.
Това което виждам е, че болшинството хора, които изобщо маски ги носят неправилно поставени. Не мога да им проследя контактите, но подозирам, че след като не се старат от към маски то и не се стараят и към контактуване с околните. Ако ги питаш след като се заразят дали са се пазили ще ти кажат, че са се пазили, но ако можеше да се проследи поведението им преди да се заразят ще се види, че са имали пропуски или те самите или някой от семейството им. Буквално са единици тези, които наистина се пазят. Та болниците се пълнят с хора направили пропуски и дори и да има някой от тези, които са се пазили истински те са нищожен процент.

# 14 366
Скрит текст:
Gabito1504,
Ще ти го напиша бавно, за да разбереш какво искам да ти кажа.
Мехмед не е достоен да го приемат студент в Германия медицина, но е достоен да си плаща по 8 хиляди евро в България и след като получи дипломата си от МУ в София, същия този мехмед става достоен за лекар в Германия.
Това ми е последния пост по темата с лекарите и това , че призна , че немските лекари напускали и отивали в Швейцария, дано подскаже на другите пишещи, тук , че България няма как да се конкурира. Единствения начин е или плаща Иванка като Мехмед по 50 хиляди евро за диплома от МУ или Иванка се задължава като завърши поне10 години да работи в българска болница.Ако не иска, да плати като Мехмед. Ако не иска да плаща да учи денонощно за да е приемат с отлична оценка безплатно в Германия, където и без това после иска да работи.

И при това положение Иванка ще отиде да учи медицина в Германия. И ще я приемат от раз.
За пореден път вместо да се мисли как да се задържат лекарите в България, се мисли как да бъдат изгонени. Нямам думи.
И да, има как България да се конкурира с Германия. В крайна сметка доста от нас искат да се върнат в България, след като завършат в Германия. Но не при тези условия за специализация и не за 600-1000лв заплата.

Между другото съм завършила немска гимназия и изобщо не съм учила денонощно, за да ме приемат в Германия. В България е много по-лесно да изкараш отлична диплома в училище, отколкото да учиш и да ходиш на курсове за кандидатстудентските изпити.

# 14 367
The-third, пазене сам, ако не можеш да работиш дистанционно и имаш деца, е утопия. И пет маски да сложиш, ако си с 10 колеги мангъровисти в едно помещение, много важно. Ако имаш малко дете и няма кой да го гледа, не можеш да ползваш и индивидуално ДО. А детето ходи ли на училище, особено пък две - рискът ти нараства в пъти.

# 14 368
Ами, логично.... Човек в същността си Е егоист, инстинкт за оцеляване. Да не мислиш, че тия, дето повтарят в темата ежедневно "Искам мерки! Строги! Сега и веднага! Да има глоби наред! Който" не слуша ", няма да се лекува!", го правят от любов към баба Пенка, дядо Гошо, или пък много им пука за починал лекар например? Не, правят го от Егоизъм, страх за собственатс им кожа, страх за живота и здравето им. Та, да, човечеството е оцеляло до днес именно заради егоизма.
В грешка си. Голяма.
Аз искам мерки и контрол. Не защото ме е страх толкова за себе си, а за близките ми. То и аз не знам как бих го изкарала, без връзки съм, без пари толкова, но осигурена и не съм "точила" касата, дори сама съм си плащала прегледи и изследвания , разбираемо защо.
В грешка си, защото има и като мен хора и се вижда в темата. И това сме тези, които искаме да се върне старото време, да минем с малко отишли си без време хора ( такива дето не познаваме дори, защото знаме болката от загубата на близък)  За мерки и контрол съм точно защото не ми се стои затворена с месеци, не искам да губя пари, не искам и работа да си търся.
Ама явно не го разбираш и егоизмът ти надделява. Нормално.

# 14 369
Сравнението ти е глупаво... Аз съм здрава и не съм задължена да се затворя в къщи. Но лекарят е задължен да ме лекува...Нали това е основното му работно задължение?  Аз, честно казано, не ги разбирам докторите.... Болните от други заболявания драстично намалиха ходене по болници, т. е, тази им работа изключително много намаля, на лекар вече се ходи, само ако береш душа. Лекуват главно ковид пациенти, които са в пъти по малко от редовния болничен контингент, и пак недоволни... тежко било, мнооооого работа било. Ами много, малко, сами са си я избрали. Ама то да си Лекар не е само да разхождаш бяла престилка насам натам и да юркаш БМВ то до гръцко...
Глупавото е да не вземеш мерки да опазиш собствения си живот, а да разчиташ някой друг да свърши тази работа. Че и бил длъжен представи си. Дори и да има желание да го направи той има лимит.

Общи условия

Активация на акаунт