COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 5

• 1 002 599
  • 22 282
  •   1
Отговори
# 14 400
Това за което си говорихме вчера:
"Ирландия превъзхожда почти всички европейски държави в контрола върху разпространението на Covid-19“

https://www.irishtimes.com/news/ireland/irish-news/ireland-outpe … ovid-19-1.4395375

По-важното:
"Главният клиничен директор на HSE д-р Колм Хенри каза, че болничната система е „в момента стабилна“, с 325 случая в болница и 42 в реанимация. Той обаче предупреди, че „ние сме само на няколко седмици от това, че здравните системи стават претоварени“.

"Обратът, който се наблюдава в растежа на вируса, каза проф. Нолан, се дължи на въвеждането на забрана за смесване на домакинствата, а не на ограниченията от ниво 3, които бяха в сила преди това, или ограниченията на ниво 5, въведени на 21 октомври."

"Главният медицински директор д-р Тони Холохан заяви, че екипът не е имал притеснения относно възобновяването на училищата през следващата седмица. Той повтори виждането на екипа, че неговият анализ показва, че предаването в училищата е ниско и те не са среда с висок риск."

Целият текст:
Скрит текст:
Ирландия превъзхожда почти всички европейски държави в контрола върху разпространението на Covid-19, заяви Националният екип за спешна здравна помощ Той също така предупреди, че са необходими постоянни и постоянни усилия за овладяване на вируса.

Данните, представени от екипа в петък, показват, че в почти всички европейски държави се наблюдава увеличение на седемдневната честота на вируса, варираща от 2% до 59%, в сравнение с предходната седмица.

Същият показател се сви в само четири страни в Европа, една от които беше Ирландия, която отчете спад от 30% през седмицата до петък. Сега републиката се нарежда на 20-то място като цяло по това измерване.

Екипът в петък отчете първите положителни тенденции в данните за три месеца, но изрази предпазливост при разпространението на вируса в по-старите кохорти, особено в случаите, когато честотата на заболеваемост се увеличава точно както те намаляват сред по-младите хора.

Въпреки че има значителни намаления във възрастовата група 19-24, честотата във възрастовата група 75-84 е нараснала от 70 на 100 000 от населението до 184 през последните седмици.
„Система стабилна“

Главният клиничен директор на HSE д-р Колм Хенри каза, че болничната система е „в момента стабилна“, с 325 случая в болница и 42 в реанимация. Той обаче предупреди, че „ние сме само на няколко седмици от това, че здравните системи стават претоварени“.

Министерството на здравеопазването съобщи за 772 нови случая на Covid-19 и шест смъртни случая. В момента има общо 61 059 случая на заболяването, диагностицирано в щата, и 1 908 смъртни случая, свързани с вируса. През октомври е имало 96 смъртни случая, 34 от които са в старчески домове - това е общо с 36 смъртни случая през септември и пет през август. Числото R се изчислява на около 1, като екипът изчислява, че трябва да бъде на около 0,5, за да може броят на случаите да достигне приблизително 100 на ден до края на шестседмичния период на ограничения.
Тъй като ключовите показатели за болестта в Ирландия продължават да падат, проф. Филип Нолан от Ирландската консултативна група за епидемиологично моделиране заяви, че е в състояние да отчете положителни тенденции в данните за първи път от месеци.

За първи път от три месеца успях да съобщя положителни индикации, че започваме да потискаме предаването на вируса “, каза проф. Нолан. „Когато постигнем този вид потискане, важното е да продължим.“

Данните показват, че скорошният прилив на вируса е достигнал връх със седемдневна средна стойност на нови случаи около 1200 миналата седмица. От петък средната продължителност на седемте дни е 836.
Случайност

14-дневната честота на заболяването на 100 000 от населението, друг ключов показател, достигна своя връх от около 310 до 287. Докато броят на случаите намалява, хоспитализациите продължават да се увеличават, макар и да се отклоняват от експоненциалния растеж, наблюдаван през последните седмици.

Обратът, който се наблюдава в растежа на вируса, каза проф. Нолан, се дължи на въвеждането на забрана за смесване на домакинствата, а не на ограниченията от ниво 3, които бяха в сила преди това, или ограниченията на ниво 5, въведени на 21 октомври.

Ефектът от Ниво 5 няма да се отрази в броя на случаите, диагностицирани за още една седмица, каза той. След като тези мерки бъдат отразени в номерата на делата, „ще имаме много по-ясна представа дали сме на път да бъдем там, където трябва да бъдем в края на шестседмичния период“.

Екипът обаче остава загрижен, че намаляването може да бъде обърнато въз основа на опита на Дъблин след въвеждането на мерки от ниво 3 през септември. Докато случаите там се стабилизират за около две седмици, те след това нарастват стремително, удвоявайки се за 10 дни.
Главният медицински директор д-р Тони Холохан заяви, че екипът не е имал притеснения относно възобновяването на училищата през следващата седмица. Той повтори виждането на екипа, че неговият анализ показва, че предаването в училищата е ниско и те не са среда с висок риск.
Зимни грижи

По-рано през деня главният изпълнителен директор на HSE Пол Рийд заяви, че е трудно да се предскаже кога случаите на Covid-19 ще достигнат своя връх през тази зима.

Една от причините за това е забавянето във времето между случаите при по-младите хора, преминаващи към тези от възрастовата група над 65 години, каза той. Това изоставане между случаите на възраст между 18 и 25 години и тези при възрастните и по-уязвимите хора не е характерно само за Ирландия и е очевидно и в други страни, добави той.

Той каза, че докато се появяват доказателства за мерките от ниво 3 и ниво 5, които започват да оказват влияние, има нужда от повишено внимание.

Г-н Рийд каза, че наскоро в Ирландия се наблюдава облекчаване на позитивността, броят на хората в болнични и интензивни отделения продължава да нараства.

Г-н Рийд каза също, че не е налице споразумение за осигуряване на легла за интензивно лечение на пациенти от Северна Ирландия, но HSE ще го направи, ако бъде поискано.

„Има различни нива на ангажираност със здравната служба в Северна Ирландия, но все още няма официална молба за помощ. Ако бъде направена молба, ние бихме искали да помогнем. "

Що се отнася до домовете за възрастни хора, г-н Рийд каза, че четири старчески домове се справят със сериозно огнище на Covid-19, а 25 други получават редица помощи.

# 14 401
  • Пловдив
Днес си направих интересен експеримент. Две девойки, зад мен, на опашката. Едната сваля маската и започва да се превзема как се задушава и диша яко срещу мен и кашля, придружено с репертоара на Мангъров. Обърнах се и казах да се отдалечи, защото работя в ковид отделение и хич не ми пука, че може да умре млада. Веднага сложи маската и се отдръпна. Е, питам се, защо не остана. Аз си стоя вкъщи......Това за присъстващите в темата. Не работя.

# 14 402
Днес една девойка в Лидл така си беше заровила ръчичките в боба и си играеше все едно е пясък на плажа. Ама не някое дете, а поне на 20 години беше. Познайте кога ще купя нещо насипно от някъде.

# 14 403
Всякакви има, младежите са масово с маски под носа ... иначе боба все пак няма да го ядете суров.

# 14 404
  • София
Не са само младежите - поне половината хора са с маски под носа. При това някои внимателно си ги наместват и притискат под носа, правят улейча, много внимават носът им да е над маската. Сигурно ако правилото беше носът да е над маската с улейче, щяха да си нахлупват маските плътно. Ама, сега, нали идеята е да правят на инат, само си усложняват живота. А с маска под носа се диша по-трудно, защото дразни.

# 14 405
Всякакви има, младежите са масово с маски под носа ... иначе боба все пак няма да го ядете суров.
Очевидно е че няма да го ям суров, но е гадно и нехигиенично, не мислите ли?

# 14 406
Ще се лигавят още малко млади и не толкова и накрая,ще мирясат.Млад мъж на 33г. е починал,знаете.Струва ми се,че хората започнаха повече да се притесняват и взимат мерки.Не знам дали заради хладното време,но улиците са по-празни,а все повече минувачи са с маска.Моя колежка,която отричаше маските и вируса преди 1м.,сега не се разделя с нея и вече споделя,че много се страхува.

# 14 407
Днес една девойка в Лидл така си беше заровила ръчичките в боба и си играеше все едно е пясък на плажа. Ама не някое дете, а поне на 20 години беше. Познайте кога ще купя нещо насипно от някъде.
Е, бобът се вари поне два часа и се сменят няколко води. Така че много преди да е уврял, всички вируси и бактерии отдавна ще са измрели. Гадно е със зелените салати и други зелени и, които се ядат сурови и не се белят.

# 14 408
  • София
И все пак що за куку трябва да си, за да ровиш в някаква стока в магазина по този начин?
Изобщо мисля, че психологическата страна на положението изобщо не е за подценяване.

Само на мен ли ми прави впечатление едни общо дистанциране, хладни отношения, капсулиране, ожесточение?

# 14 409
Gabito1504,
Тогава защо е пълно с чуждестранни студенти в България медицина, като можели в други страни да ги обучават безплатно.
https://www.mu-sofia.bg/priem/ksk/uchebni-taksi/
8000 ЕВРО им е таксата на чуждестранните студенти тук медицина и има сериозен интерес, а на българските им е по 450 евро

Защото в чужбина ги приемат трудно, в Германия изключително трудно, след което се чака за място с години. И между другото, немските лекари също бягат в чужбина, най-често скандинавските страни и Швейцария. Лекар, който не е специалист получава в Германия 4 500-5 000 евро, което след данъци може да е под 3 000 евро в зависимост от данъчния клас.

Ац не вярвах, че може някога да стигна до подобно заключение,  но вече съм напълно убедена, че българските лекари като цяло са много по-добри от немските, пак като цяло. За зъболекарите пък изобщо не може да се сравнява. Има много повече пари и техника, но човешкият ресурс е зле. Добре че има чужденци по болниците. И се изумявам като чуя, че някой събира пари за лечение в Германия.

# 14 410
  • София
Мерси, Дева. Демек не може без личен лекар? Това ме интересува. Защото личният е във ВМА и изобщо не ми се стъпва там в момента, честно казано.

В Германия Иванка ще влезне не защото е безплатно, а защото ще й приравнят шестицата от Мало Бучино на 1.00. Който е имал досег с немската система, знае какво струва да имаш 1.00, така че Иванка ако не става, ще отпадне още в първи или втори семестър. Не берете грижа. А ако става, нека има добро образование и заплащане, защо не.
Тръгнали сте да дирите привилегиите на ниската такса в Медицинския, но не си давате сметка, че млади лекари на 30 получават в пъти по- малко от балъците, които цъкат пет копчета по петнайсе пъти на ден в аутсорсинга.

# 14 411
  • Пловдив
В Германия има добри клиники и лекари, но са непосилно скъпи. Останалото е.....по-добре да си дойдеш у нас. Тук все още има уникални специалисти, които, ще те оперират за без пари и то адекватно и качествено, особено, ако получаваш немска, английска и прочие заплата. Всичките ми приятели, които работят и се осигуряват в чужбина, се лекуват тук. После им възстановяват парите. Имат и частни застраховки. Стане ли напечено, припкат към България. За мен това е необясним парадокс.

# 14 412
  • София
Говорите така за влизането в медицина, сякаш е конкурс за красота. Влизането е най-лесната работа - изкарването шест години е трудното. Възхищавам се на лекарите, стоматолозите и фармацевтите дори заради това, че са успяли да се дипломират. Който смята, че е лесно - моля, да кандидатства и да учи, а ние после ще го поздравим на дипломирането.
И, да, в сравнение с медицината, коденето е по-лесно за научаване.

# 14 413
И все пак що за куку трябва да си, за да ровиш в някаква стока в магазина по този начин?
Изобщо мисля, че психологическата страна на положението изобщо не е за подценяване.

Само на мен ли ми прави впечатление едни общо дистанциране, хладни отношения, капсулиране, ожесточение?
Да, няма никаква необходимост да се ровичка така храна в магазин. И да - подлежи на топлинна обработка, но е гадно. Все едно някой да наплюе месото или да го пипа с голи ръце, ама няма страшно, нали подлежи на топлинна обработка и може да се мие. Не е ок при всички случаи.

# 14 414
The-third, пазене сам, ако не можеш да работиш дистанционно и имаш деца, е утопия. И пет маски да сложиш, ако си с 10 колеги мангъровисти в едно помещение, много важно. Ако имаш малко дете и няма кой да го гледа, не можеш да ползваш и индивидуално ДО. А детето ходи ли на училище, особено пък две - рискът ти нараства в пъти.
Искаш да кажеш, че понеже имаш колеги мангъровисти значи няма смисъл и ти да си носиш маската?
Не, искам да кажа, че рискът ще ми.е почти равен с този на колегите, които не са се лишили от нищо и съответно е съвсем възможно да се заразя и да попадна в болница. А ти твърдиш, че това е.много малко вероятно за пазещи се хора.

Общи условия

Активация на акаунт