COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 5

• 1 003 986
  • 22 282
  •   1
Отговори
# 14 715
  • на пъпа на Златията
Искам да ви попитам, знаете ли къде в София може да се даде кръв за плазма?

Попитай тук на  официалния сайт .
https://coronavirus.bg/bg/vaprosi-otgovori/zdravni

# 14 716
Благодаря! Предполагам, че първо трябва да се направи тест за антитела, въпреки че ММ скоро го изкара и би трябвало да има. Но ще се обадя да попитам каква е процедурата.
Тъжно ми стана за този лекар, който е чакал за плазма, със сигурност и не е само той. ММ е с рядка кръвна група и ако може да помогнем на някой да се пребори с вируса, ще се радвам много.

Трябва да има задължително положителен ПСР тест и да са минали 40 дена от него. Сега се борят да падне изискването за положителен тест, защото много хора не правят тестове, а имат антитела и могат да даряват.
Тест за антитела, мисля, правят там. Свържете се и задайте въпросите си.
Поздравления за желанието да дарите.

# 14 717
"Във връзка с излъчения репортаж по БНТ,  последвалите реакции преди да се чуят всички участници в случая,  заявявам следното!
Бях потърсен по телефона от дежурния лекар в ОАИЛ. Проведох разговор с лекаря от БП, по личния телефон на дежурния лекар от ОАИЛ!
За да бъде хоспитализиран пациент в ковид отделение, той трябва да има положително изследване на ковид, съгласно заповедта на Здравния министър.
Поисках от лекаря на бърза помощ да отрази този резултат във фиша за спешна медицинска помощ, с който превежа пациента в болницата. Това, впрочем той и без мое искане би следвало да направи.
Поисках от лекаря, от бърза помощ да отрази и това, че пациента се насочва от кординационния център към Четвърта МБАЛ, за което нямахме и никакви други доказателства, освен устните му твърдения.
Пояснявам защо са необходими тези "формалности". Задава ли си някой въпроса, какво би се случило, ако пациент без ковид инфекция попадне в отделение, където се лекуват такива болни?Кой ще носи отговорност за неминуемото му заразяване?
 На въпросите ми, болният има ли сърдечна и дихателна недостатъчност, лекарят от БП отговори с "не". На въпросът ми, болният може ли да се изолира в домашни условия, отговорът беше "да". При това положение запитах защо иска болният да се хоспитализира. Обяснението беше, че пациента не могъл да приема назначената му терапия поради наличие на ГЕРБ. Тези странични ефекти върху стомаха великолепно се корегират с добре известни медикаменти.
След като приключих разговора с  лекаря, наредих на дежурната лекарка да приеме болния с индикацията, че е на възраст над 60 години, както е според заповедта на Министъра. Изхождайки от описаното от лекаря състояние, това беше единствената индикация за спешен прием!
Ог репортажа, излъчен по БНТ, ми направи впечатление , че на пациента му се казва, че ще го върнат вкъщи, тъй като отказваме прием - защо? По - нормално е да се каже " отиваме в друга болница", но това явно не е достатъчно драматично за нуждите на репортажа!
 За мен е очевидно, че този репортаж е целта на мероприятието, а не хоспитализирането на болния!
 Оставям без коментар, че колегата се е явил пред болницата, с предварително подготвена възможност за запис. Да не говорим , че записът е извършен напълно криминално! Учудващо е, че в това участва и БНТ. Това също ще коментирам с юристи!
Напълно съм наясно, че това е солова акция на младежа, явно наклонен към медийни изяви. По никакъв начин не свързвам това с институцията  в която той работи! Колегите от Центъра за СМП - София, са подложени на невероятно натоварване и само добрите ни взаимоотношения и синхрон ще помогнат за преодоляването на критичната ситуация, в която се намираме."
                                                                     Н-к ОАИЛ  д-р Панчев

# 14 718
Опитаха се да 'сготвят' шефа на 4-та градска по най-гнусен начин по гербовски с фейсбук саморазправа! ....после нямали хората доверие в болниците и лекарите ....гнус и от БНТ и от новия министър на здравеопазването, който е и лекар!?!

# 14 719
Д-р Борис Таблов:

Изгледах интервюто с министър Ангелов по btv, после изслушах участието му и в БНР. Мога да кажа, че за мен си личи, че човека се старее да решава трупани с години проблеми и хич не му е лесно. Лично аз не си спомням в последните поне 20 години, някой друг министър да е заявявал в ефир на национална медия, че ще ограничи достъпа на частните здравни заведения до ресурса на касата, ако не участват солидарно в лечението на болните с вируса. Предвид всичките финансови интереси и лобита в този сектор, човека отваря кутията на Пандора. Респект за желанието. Дали ще му позволят е друга тема. Направи ми впечатление, че усилията сега са съсредоточени в две посоки - болните да могат да достигат бързо до болниците, а там да има достатъчно легла. Какво се случва в здравните заведения по думите на министъра е отговорност на техните медицински директори.
В същото време проф. Балтов - директора на Пирогов тези дни каза, че само при тях в рамките на последната седмица има 100 заразени медици. За мен това като страничен наблюдател говори за тотална липса на адекватна концепция как да се работи при огромен брой пациенти с вируса. За разлика от министъра обаче, аз не съм на мнение, че това може да е проблем само на директорите, защото така формулирано изглежда сякаш държавата се опитва да прехвърли проблема от болната на здравата глава. В крайна сметка лечението на пациентите зависи от наличието на достатъчно медицински персонал т.е.  ако той отсъства това пак ще стане проблем за държавата, не само за директорите. Също така не съм и убеден, че механичното задължаване на всяко здравно заведение да отдели 10% от капацитета си за ковид пациенти ще реши въпроса, защото където няма експертиза това ще създаде повече проблеми отколкото ползи. Пак като страничен наблюдател за мен е видно, че болниците постепенно се превръщат в центрове за разпространение на заразата, а това трябва да се прекрати възможно най-бързо.
Защо лятото много хора не си написаха домашното сега няма никакъв смисъл да се разсъждава, защото не можем да върнем времето назад. Това което сега трябва да се направи е да се разделят потоците, да се осигури персонал само за ковид отделенията, да се огледа дали всички наистина имат достатъчно предпазни средства за персонала, да се оптимизират начините за лечение и предпазване и т.н., и т.н. Единия от вариантите беше да има отделни ковид болници, защото така можеш с по-малко ресурс да обслужваш по-голям брой пациенти. Ще ви дам пример - докато работех в университетската болница в Плевен имаше поне 25 операционни за не повече от 6-7000 операции на година. Огромен разход откъм лекари, апаратура, анестезиологични и операционни сестри и т.н. В Нойрупин където работя сега има само 7 операционни, в които извършваме около 10000 операции на година. Къде мислите че процесите са оптимизирани по-добре. С това искам да кажа, че нямаме нужда от 400 болници с ковид сектори, а да речем 50 които обаче да функционират перфектно. Това е само една от възможните посоки.
Това обаче, което трябва да се направи и е в правомощията на министъра - да спечели време на здравните заведения да наваксат в движение пропуснатото в предходните месеци в организационно отношение. А той може да го направи ако убеди началника си т.е. министър-председателят на държавата, че от половинчати мерки няма полза в момента, а трябва твърд курс или т.нар. локдаун за няколко седмици иначе здравната система просто няма да може да се справи с предизвикателствата следващите месеци. Мисля си, че случващото се прилича повече на маратон, а не на спринт т.е. щетите от този по-твърд курс ще се изплатят във времето. В тази връзка се надявам, че министър Ангелов ще е толкова твърд не само спрямо директорите на здравните заведения, но и спрямо Бойко Борисов.
Другото, което може да се направи е медиците да говорят открито за проблемите, с които се сблъскват. Истината трябва да се чува, защото иначе се създава усещане, че всичко е наред, а аз самия знам от контактите си с колеги в епицентъра на събитията, че това не е така. Колеги, ако се притеснявате да застанете с името си пред обществото заради лов на вещици в по-късен етап, мен не ме е страх. Пишете, разказвайте, а с ваше позволение аз ще търся начини тази истина да достигне до ръководните фактори взимащи решенията. Само с истината и натиск от нас като граждани, можем да ги накараме да предприемат действия за решаването на тези проблеми. Иначе ще продължаваме да наблюдаваме Параграф 22 по български.

https://www.facebook.com/boris.tablov/posts/10215200672484711

# 14 720
Малко инфо за Чехия (10 млн. население)

Според чешките власти в момента 13 000 медицински персонал е заразен.

7673 хоспитализирани и 1137 в IVA (интензивното)

Делът на положителните тестове все още е 33-34% през последните дни.

За последните 10 дни починалите са 1291 или средно по 129 на ден.

Активни случаи - 188 492

https://onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19

# 14 721
  • Там,където се събуждам щастлива.
Този доктор може да рипа, че е бил записан, но това е редовна практика в журналистиката, която разследва. Криминално явление не е. Ако беше подходил по друг начин, нямаше сега да се обяснява.

Защо се натъртва толкова, че страхливците влизат в болница. Мантрата на Мангъров не отговаря на действителността, където голям процент българи бягат от болницата, като дявол от тамян.

# 14 722
Кантарджиев в едно интервю беше казал, че точно на мангъровци като им дойде до главата се паникьосвали най-много и започвали да му звънят в 2 през нощта. Mask

# 14 723
Интересно е какво ще излезе от разследването, което ще прави Фандъкова...но звучи разумно, това което е написал.

Наистина , ако лекарят от БП  в последния си работен ден вкара неболен от Ковид в Ковид отделение, кой ще е виновен??!

# 14 724
# 14 725
  • София
А защо отговаряте на постове, че през лятото купонясвали, сега да не щурмуват болниците?
Помните потребителите ли?
Щото цялото нещо има и една психологическа страна, от която произлизат несправедливостите.

Разумният работещ човек, изкарващ си прехраната честно, намерил си работа без много връзки, създал едно нормално семейство по любов, не имоти, пари и т.н., плащащ за покрива над главата си, е по- смирен. Щото знае, че ако го погне, може и да не стигне до подВИП леглата и болнични услуги. Хората, които не признават никакви мерки, са самонадеяни по други причини. Имат различен от горния живот. Я мама е продавач на мед техника и познава всички лекари в околността, я друго и т.н.
Т.е. по сълбите на болниците ще шурмуват и ще се бият и оскотяват средностатистическите хора. Съжалявам, но аз не бих ги винила. Инстинктът за оцеляване и егоизмът на хората са по- силни.

Колко от вас ще отстъпят в една хипотетична ситуация легло на 30- годишен млад човек, когото тук така емпатично оплаквате, за да живее и ще лишите 80- годишната си майка, която вече е изживяла живота си, от легло. Колко от вас пренасочиха нулева отрицателна, дарена за възрастен родител, към някое бебе, нуждаещо се също спешно от преливане, и изчакаха още няколко дни за операция.

# 14 726
Кой определя кой си е изживял живота? И 30 и 8б годишния, трябва да получат здравна помощ. Защо това противопоставяне? Защо някой трябва да отстъпва легло, като трябва да има организация и двамата да бъдат лекувани? Ако потърся помощ за баба си и получи такава, отказвам да се чувствам виновна, че друг не е получил. Това не зависи от мен.

# 14 727
Съдейки по настройването едни срещу други, соченето с пръст, обвиняването на кой ли не, заключвам, че паниката е повсеместна. Хората озверяват.

# 14 728
  • Bulgaria
Със сигурност зимата е най-подходящия период за ремонт. Личи си, че нямате представа от строителство и ремонтни дейности.
Останалата част от написаното дори не заслужава коментар.

# 14 729
  • София
Кой определя кой си е изживял живота? И 30 и 8б годишния, трябва да получат здравна помощ. Защо това противопоставяне? Защо някой трябва да отстъпва легло, като трябва да има организация и двамата да бъдат лекувани? Ако потърся помощ за баба си и получи такава, отказвам да се чувствам виновна, че друг не е получил. Това не зависи от мен.

За съжаление, ако вървим така, ще се стигне до това някой да определя. Или ще бъдат лекарите, или просто нещата ще се случват на принципа кой преварил, той заварил. А това, което зависеше от нас, е да спазваме елементарните мерки и да направим каквото можем индивидуално, за да избегнем този момент. И сега, когато вече сме на прага на тази ситуация, осъзнаване продължа да липсва след много хора, за сметка на увеличаващите се претенции.

А локдаун не знам кой искаше, аз и до ден днешен не искам. Просто в даден момент ще стане неизбежен. И тогава докато сме пазели да не затворим заведенията, накрая ще затворим всичко.

Общи условия

Активация на акаунт