COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 5

• 1 001 622
  • 22 282
  •   1
Отговори
# 15 045
Скрит текст:
Скрит текст:
Стига сте нищили студентите. Таксите са еднакви за всички ЕС студенти включително и български. Студенти извън ЕС плащат пълна такса с програма на английски. Обикновено са от близкия изток или Африка. Никога немец няма да стъпи в МУ. Първо заради рейтинга и второ, че дипломата му няма много да мине лесно в Германия.
А заминаващите доктори не ги чакат с отворени обятия. Обикновено работят на по ниско ниво като позиция и им скъсват от работа и правила. Голяма част от тях след 2 год се прибират тук с мотива "може да са малко парите но поне е по спокойно", купуват си апартамент или правят ремонт и до тук със спестяванията.

Няма такова нещо. Пишете непроверена информация.
За справка дъщеря ми в МУ плаща 900 лв такса за обучение. Чужденците от ЕС плащат 7 хиляди евро за медицина на български!!!! и 8 хиляди евро за медицина на английски!!!
Коя такса е еднаква?
И чужденците не са от Африка!
В потока на дъщеря ми (5 курс, МУ-София) са предимно италианци и гърци.

Твоята дъщеря е държала кандидатсудентски изпити, италианците и гърците не са. И аз имам приятелка (българка), която беше платено обучение, защото не можа да изкара добри оценки на кандидатсрудентските.

По Нова казаха, че в случай, че се задушаваме например, трябва да използваме личния си автомобил, за да стигнем до болница, защото линейките са малко.Grinning

Не се заяждам, но не обичам когато някой пише нещо в пространството без да е проверил информацията, която пише дали е актуална!
  Чужденците държат конкурсен изпит по английски език, химия и биология.
И за да не съм съвсем offtopic, от потока на дъщеря ми половината чуждестранни медици ще останат да лекуват в България!
И ги подкрепям, защото виждам и с дъщеря ми какво отношение имат и искат да останат в България да лекуват пациенти!

Хубаво, явно и те държат изпити, не знам защо съм останала с впечатлението, че нямат. Но техните оценки със сигурност са доста по-ниски от тези на дъщеря ти. Приятелката, която съм споменала, имаше ниска оценка по химия в дипломата и изобщо не можеше да става дума за държавна поръчка, твърде нисък бал се получаваш, дори и да беше изкарала две пълни шестици на изпитите.
Иначе много се радвам, че ще останат в България, значи няма нужда да се притесняваме, че след известно време няма да има лекари. Мога ли да попитам от кои държави са желаещите да останат?

# 15 046
  • София
Е то затова такива като 33 годишен без придружаващо заболяване не е приоритет на СП, но ето, починал.
Не е ок тази организация със линейките просто. Според мен лично.
Не е могъл да диша, ако ще и на 23 и на 3 да е бил. Организацията куца страшно във всяко отношение и наистина държавата е на автопилот, за да стигнем дотук за няма и седмица. При истинско планиране, пак казвам, се поставят прагове, след които се затягат мерките или се прави нещо смислено, а не да се крещи или реве по телевизията. Това е просто престъпно.

# 15 047
marinadp,
Поздравявам ви за оптимистичния коментар и дано наистина дъщеря ви си остане в България, както и част от чуждестранните и колеги.
Ще бъде справедливо, държавата да възстанови таксите на всички тях, а тези дето не искат да остават в България , да си платят дължимото.

# 15 048
По темата за поликлиниките:
те бяха брутално изтикани до почти несъществуване. Идеални сгради, проектирани именно за такива цели, с пространство, кабинети, лаборатория, детско крило. Във всеки квартал. Днес нашата квартална поликлиника е разпарчетосана. Масово ЛЛ се изнесоха към малките медицински центрове (разположени често в жилищни сгради и крайно неподходящи условия), където няма почти нищо друго, но издърпаха към тях пътеки и направления. Така ЛЛ се превърнаха в едни прости администратори на хартия, които почти е лекуват, а само издават хартийки-направления за специалист. В тези центрове рядко има специалист, или има, но в определен ден и час само, та се обикалят вече болници със заветната хартийка  търсене на специалиста.

# 15 049
Като чета, ми иде да се ощипя, за да се уверя, че не сънувам. Не мога да повярвам, че страната е оставена на автопилот до такава степен, че сериозно се обсъждат идиотизми от рода на транспортиране на болни с таксита. Всичките онези горе, които забъркаха л******, се изпокриха кой болен, кой на карантина, и ни оставиха да изчисляваме дали ще ни събере паркинга на Пирогов, докато се бием на опашката кой е по-зле, та да го прегледат.

Скрит текст:
С всеки изминал ден имаме все по-малко полезни ходове, а никой не прави нищо полезно, и само се чудят как да си прехвърлят отговорността. При което се приемат "мерки" без никаква полза, които само увеличават и заразата, и паниката, и хаоса.

Властта най-после трябва да се примири, че рано или късно ще се наложи да се тестват и изолират контактните поне от първа линия. Дори ако харчът за това спре временно строежа на магистрали, авансовото плащане на хипотетични изтребители и прочие важни разходи.

Държавата трябва вече да се сети, че мерки се въвеждат, за да се спазват. И че е нейна работа да контролира това спазване.

Вместо да агитират студентите по медицина да ходят за санитари по болниците(което ще направят единици), да вземат всичките да ги посадят на телефона със списък на леките случаи, които се лекуват в къщи с чайчета и супичка, и безсимптомните доказани. Не да ги следят дали спазват карантината, това е работа на полицията, а да им се обаждат поне по два пъти на ден и да водят дневник на състоянието им. И да сигнализират лекар, когато се види, че няма да се мине с чай, парацетамол и положителни мисли. Това може да го прави и студент втори курс, ако си е учил уроците. И няма всеки, който се паникьоса, да вика линейка и да я чака, защото е ясно, че мах 20 екипа няма как да покрият нуждите на двумилионен град дори без епидемия. В другите градове, предполагам, положението с линейките не е по-розово.

Че ще се стигне до ДО на децата, сега или след месец, е повече от ясно. Защо няма кой да поеме отговорност да го направи сега, докато все още не са се изпозаразили още учители и после да няма кой да води и него? Родителите, които са против, наистина ли считат децата ни за толкова тъпи, че да не се справят? И ако да, не си ли дават сметка, че месец повече присъствено в училище после ще доведе до това, че тези деца ще трябва да учат съвсем сами, без дори някакъв, нека и да не е идеален, контакт с учители?

Защо все още работата хоум офис, където е възможна, не се направи задължителна, а не препоръчителна? Пределно ясно е, че работните места са от основните източници на разпространение. Може това да не са много от работещите, но все ще се намали с някакъв процент предаването. А и немалка част от хората ходят на работа с ГТ - също основен развъдник на зараза. Който работи от къщи, няма да се бута в трамвая.

Дали дискотеки и клубове ще разнасят зараза от 23 до 5 или от 17 до 23, на вируса му е безразлично. И още много,  много мерки, които трябва да се вземат незабавно. Защото е много мило, да сме оазис на слободията сред затворилата се Европа, ама едва ли сме най-умните, а всички други страни с далеч по-читави от нашата медицински системи, от глупост са въвели по-лек или по-тежък локдаун. Когато на пътя всички карат срещу теб, явно не те, а ти си в грешното платно.

Не беше трудно да се предвиди.. когато си избреш неграмотен некадърник да управлява, резултатите няма как да са други. Но пък разказва хубави смешки на журналята..

# 15 050
Аз съм съгласна с по-горното мнение, линейки да са само за хора в много тежко състояние. Но..сега се получава, че и лекото е опасно, ако почне да се вдига температура, да не ти достига въздух, да ходиш люлееки се, да не излизаш от тоалетната...Може да се изчака , ама се развива много бързо при някои и става вече опасно и дори късно.
Това с поликлиниките е добре, можеш някак си да стигнеш и потърсиш помощ, преглед, изследване...да се прецени. Но пък няма как да влезнеш, дори и като си оздравял се оказва, ако не са минали 14 дни броят.
Ако имаш и лека температура даже не можеш и да стъпиш и влезнеш навътре от вратата. Поне,  където са нашите ЛЛ. Тогава за какво говорим, не е до хората-до организацията е. Поликлиники и ЛЛ се заключили за болни хора, нямаш достъп до нищо. Какво остава тогава на хората? Ще палят коли, ще се возят в ГТ и отиват по болниците при същите тези преуморени лекари, дето от месеци се жертват и лекуват. Другите обаче какво правят лекари се питам? Защото крайно нуждаещи се вече ходят за нещо и хората не смеят да влезнат повечето за каквото и да е. Коридорите са празни, тук-там някой чакащ, с очите си съм го видяла. Има база, има лекари, има оборудване, но...нямаме достъп, ако сме болни. Та..ние си пишем, ама не е така в действителност. Исках да си направя ренген пролетта (дори не знам ковид ли е било или грип, ама пих антибиотици, че бях зле със симптоми ковидо-грипни) Когато питах за направление за ренген или слушалка, бях любезно помолена да изчакам още малко и да не ходя в никакъв случай. После се светнах, че лекарката е броила дните , защото ме попита кога съм спряла антибиотика и нещо смяташе. Та..не е така, както си мислите, мнооого по-зле е. Трябва да отворят места за изследвания на болните, за проследяване, за снимка на дробовете, за лекарства изписани , бе ... това, когато се влошаваш и не ти минава от лечението, ама и не си за линейка примерно.

# 15 051
И това, че нямаш достъп също. Казват ти-чакай вкъщи. Кой определя колко са ти леки и колко тежки симптомите? Сам.

# 15 052
bobby_me,
Какви са резултатите...
Че в богата Белгия отчитат вчера 179 починали от вируса, явно добре лекувани и получили навременна помощ. Преминаха границата от хиляда починали с ковид на милион население.
Най добрия измерител за справяне с пандемията е брой починали на милион.
Първо да не се допусне масово заразяване в страната, второ да се лекуват качествено.
Фактите са, че до момента се справяме само 5 пъти по-добре от Белгия.
Изводи могат да се правят след края на пандемията и ако тогава, наистина в България има примерно 5 хиляди на милион починали от вируса , а в съседна Румъния и останалите от ЕС са с по хиляда, да се отчете провала.

# 15 053
Хубаво е не само да се гледа "бройката", а и профила на починалите - възраст, придружаващи заболявания и т.н....

# 15 054
Да, и аз не мисля, че трябва да обвиняват извикалите линейка без реална необходимост, защото на практика това е единствената възможност да те види лекар в тази ситуация. Не е приятно, но като нямаш никаква друга възможност какво ти остава? Да видим каква са я решили в 13,00 часа, че на мен мантрата "легла има" ми втръсна вече. Легла има, ама няма лекар в доболнична помощ, рентген и лаборатория за заразените. Нали номерът е да не се стига до болници и реанимации, да не занимаваме СП със себе си ненужно.

# 15 055
Хубаво е не само да се гледа "бройката", а и профила на починалите - възраст, придружаващи заболявания и т.н....
Всеки един живот е важен и най вече този на нашите близки , независимо дали са на 40 или 70.
Ако ще си говорим за реална картинка, нека отбележим, че и без пандемия масово в Столипиново и подобни, се живее до към 50.
Те също влизат в статистиката, но пише М Пловдив 42 примерно и тук настава паника.

# 15 056
  • на пъпа на Златията
Ladybird_
Не знам от кой град сте, но все пак може да отчетете, че София е 1.5 милиона население, а се разбра , че разполага с 18 линейки с екипи на спешна помощ.
Тоест на около 90 хиляди човека една линейка.
Ако сте град с около 100 хиляди население, означава да разчитате само на една линейка за вас.
В София не знам точно колко лаборатории има за ковид, но предполагам, че е същото съотношение.
Ако сте от град с 50 хиляди и имате 4 линейки, може да  препратите половината от тях в София, за да има справедливост и хората в София да не чакат с дни за линейка.
Броя болници, брой линейки , брой лаборатории, зависи и от числеността на населението.

Доколкото разбрах , линейките са 40 - не само 18.
Още 20 МВР бусчета пускат . Частните линейки се включват за информация къде да бъде закаран болния .
Тая сутришните постове   ме карат  да мисля че расте  паниката а това не е добър съветник
Фани и останалите които се навивате     със паника   -  успокойте се.
Не мога да си представя че родителите ми  ще са болни и няма да отида да  ги транспортирам .

Вземайте елементарните мерки и  оставете  ума си свеж , защото  ще ви трябва да вземате трезви решения.

Аз бих отишла в болница само в краен случай .
Вземам мерки да не се мотая излишно по улиците .
Не мисля че едно такси  за  30 мин , да се предвижа някъде ще ме зарази .
Омотавам си главата като  караканджул и  като трябва да си свърша работата , ще си я свърша .

Последна редакция: пн, 02 ное 2020, 12:47 от rorik

# 15 057
Подозирам, че нищо смислено няма да кажат. Ще се накарат на хората, че не се пазят и не пазят лекарите. Ще мрънкат колко е важно да удържат присъствено училищата, но заведенията си работят също. Ще има зов за спазване на мерки, най-много да удължат ДО на гимназистите.

# 15 058
bobby_me,
Какви са резултатите...
Че в богата Белгия отчитат вчера 179 починали от вируса, явно добре лекувани и получили навременна помощ. Преминаха границата от хиляда починали с ковид на милион население.
Най добрия измерител за справяне с пандемията е брой починали на милион.
Първо да не се допусне масово заразяване в страната, второ да се лекуват качествено.
Фактите са, че до момента се справяме само 5 пъти по-добре от Белгия.
Изводи могат да се правят след края на пандемията и ако тогава, наистина в България има примерно 5 хиляди на милион починали от вируса , а в съседна Румъния и останалите от ЕС са с по хиляда, да се отчете провала.

Резултатите са 10-годишно наливане на милиарди левове в една нереформирана здравна система.. система, която облагодетелства единствено търговците на фармация, апаратура и шефчетата по високите етажи на управление, повечето подставени лица на политици. А болниците в провинцията са пълен леш.. такива са резултатите.

# 15 059
Не мога да си представя че родителите ми  ще са болни и няма да отида да  ги транспортирам .

Вземайте елементарните мерки и  оставете  ума си свеж , защото  ще ви трябва да вземате трезви решения.

Къде? Ето, товаря ги сега и тръгвам. Къде да ги транспортирам по-точно?
Връщам се след това контактна, възможно и заразена.
Какво правя с децата?

Общи условия

Активация на акаунт