COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 5

• 1 001 619
  • 22 282
  •   1
Отговори
# 15 150
Мнението на доц. Мангъров е, че има два начина обществото да се справи със ситуацията. Единият е "Животът продължава" и това е когато хората продължават да ходят на работа и ритъмът на ежедневието им не се променя. Вторият начин е "Китайският начин", при който се затварят цели градове и дори държави, животът спира за неопределено време и икономиката отива на кино.

Точно заради мангъровщината сме на този хал в момента хем да мрем, хем с ограничения, хем икономиката ни в земята. В Китай нито са се затворили за неопределено време, нито мрат, а икономиката им е една от малкото, които ще отбележат растеж. Мангъров както винаги лъже лековерните хора на едро и по много и тика народа към катастрофа. Особено на фона на вече сериозно задъхващата се здравна система това би трябвало да е подсъдно.

# 15 151
Един от симптомите на ковид при деца е повръщане и разстройство.

Не само, и възрастни познавам, които ги удари баш в стомаха. Почти никаква температура и кашлица, но много силна отпадналост и скапан стомах с диария.
В момента върлува и съвсем обикновен риновирус.
Да, наясно съм с това, затова пуснахме тест, но тя даже не беше с диария. Просто болка в стомаха . Освен това вдигна рязко висока температура, което пак за Ковид е нетипично уж.

# 15 152
Lockdown  в Северна Гърция за 2 седмици ...пак ще се излиза с СМС

# 15 153
Лили, Китай затвориха ЕДНА провинция. Някой в темата беше направил сравнение, че това е все едно ние да затворим Каспичан. Няма проблем.
Само дето ние трябва да затворим целия ЕС, а това няма как да стане, защото няма кой да ни дава пари.

# 15 154
  • в страната на чудесата
Много моля като поствате заплата на шефа на н-ската болница в Хасково, искам и заплатата на доктор/сестра/лаборант в частна структура тук - център, болница, лаборатория.
Аман от псевдониновизъм.

# 15 155
Габито, това новата мантра ли е сега? Месеци наред мангърщина и разпространяване на вируса надлъж и нашир и сега оправдания "ама той е навсякъде". А защо е навсякъде?

# 15 156
Преди 10м беше времето, когато можеше да се затвори изолирана провинция. При сегашното дифузно разпространение няма как да сработи.
Преди 10м беше "нормално" здравните с-ми да се препълнят и да има настанени болни по коридорите - никой не знаеше как да действа с/у непознат вирус.
Преди 10м беше нормално хората да се чудят какво да правят.

за тези 10м някой си взеха поуки, съставиха планове за действие А„ Б„ В.....
други лежаха на "наще мерки най-добри" и "има легла" и 10м по-късно са изненадани.....

# 15 157
  • Пловдив
Събраха се Мангъров и сие https://e-zdravey.com/bg/uchrediha-balgarski-alians-na-lekari-za … ormalniya-zhivot/ "Учредителна декларация на Български алианс на лекари за възстановяване на нормалния живот в България и практикуване на медицина, основана на науката." Даже под поста чета поздравления и положителни коментари. Не можело да се позволява безкрайно дълго да се всява страх и безнадеждност в обществото.
Крайно време било професионализмът, грамотността и почтеността да заемат подобаващото на мястото над неграмотността. Disappointed Relieved

Зимириса на джоб Angry
Тези хора просто загърбват медицинската страна на въпроса и го обръщат на политика. Всеки път посланията им са им повече политически, отколкото медицински.

# 15 158
може ли този спрей Nasaleze да помогне поне малко?гледах за него в канала на agleu
аз го ползвам от седмица,поне е някаква допълнителна защита

# 15 159
  • София
Ужасно ме издразни шефът на спешната помощ в София. Обяснява, че вече всичко е наред, нищо че до вчера не беше и така си отидоха хора, не стигнали до лекарска помощ. Но... това е все едно вчерашен вестник, кой ги интересува, че някой умрял.
Питат го има ли легла той - за момента има, утре ако има увеличени, ще увеличим и леглата - от 10%, на 20%. Той говори като на малоумни. Така ли просто се разчистват леглата и хоп - айде ново ковид отделение. А къде ще се лекуват останалите, а кой ще лекува новите ковид легла - АГ специалисти ли или патолози? Така ставало - днес 10% утре 20% пък ще видим.
След днешния брифинг съм повече от бясна

# 15 160
Скрит текст:
Габито, това новата мантра ли е сега? Месеци наред мангърщина и разпространяване на вируса надлъж и нашир и сега оправдания "ама той е навсякъде". А защо е навсякъде?

Не, не е новата мантра, а реалността. Огледай се, дори и държавите със строги мерки в ЕС катерят доста в момента. Ако Китай изобщо е ограничил вируса, то са го направили с много строга карантина за дълго време. Ние не можем да си го позволим. Пък и сега с това дифузно разпространение, няма и смисъл да се опитва.

# 15 161
Знам, че много четеш, за това питам
Кога Китай разкри генома на вируса?
Преди тези разкрития как според теб трябваше да действат другите държави - какви тестове да правят?
Кога е влязъл вируса в Европа?
Януари месец дали е можело да се изолират европейски области и да се спре вируса и ако да - то кои области?

# 15 162
Един от симптомите на ковид при деца е повръщане и разстройство.

Не само, и възрастни познавам, които ги удари баш в стомаха. Почти никаква температура и кашлица, но много силна отпадналост и скапан стомах с диария.
В момента върлува и съвсем обикновен риновирус.
Да, наясно съм с това, затова пуснахме тест, но тя даже не беше с диария. Просто болка в стомаха . Освен това вдигна рязко висока температура, което пак за Ковид е нетипично уж.
И моите познати бяха така. Нямаха диария, някои само с дразнене/ болка в стомаха или еднократно повръщане. Температурата както идва така и толкова бързо изчезва. Като цяло всичките симптоми отминават бързо . Но човек едва ли може в сегашното положение  да е сигурен за нещо.

# 15 163
Корнелия Нинова: На системи съм четвърти ден

На системи съм четвърти ден – много ми се иска скоро да ме изписват, но лекарите преценяват. Това каза пред "Фокус" лидерът на БСП Корнелия Нинова за състоянието си и коронавируса. Корнелия Нинова коментира, че лечението продължава. „Температурата понамаля, но другите симптоми си ги имам“, каза Нинова. Тя благодари на целия медицински персонал. „Личи им, че са изморени, но са много всеотдайни към пациентите“, допълни тя.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обясни и защо се е наложило да бъде хоспитализирана. „В петък се почувствах зле. Прилоша ми, втресе ме. Вдигнах температура. Започнах да кашлям. Потърсих лекарска консултация. Направиха ми тест и той излезе положителен и лекарите прецениха, че при тези симптоми трябва да ме хоспитализират“, разказа още Нинова.

https://www.actualno.com/politics/kornelija-ninova-na-sistemi-sy … news_1515717.html

Не съм и "симпатизатор" , но явно много бързо се е влошила.
Ако не са тези наши , известните, сме съвсем дезинформирани и на самопомощ и взаимопомощ.

Толкова съм смачкана , че дори не ми се пише, само ви чета и чакам някаква светлна в тунела.
За температура и кашлица трябва да бъде Хоспитализирана.... А на обикновения човече му обясняват да чака посиняване на устните.... Ай сиктир... Да си мълчат поне...
Горката тя. За простосмъртните няма помощ, но за Корнелчето веднага се намери легло. Как не ги е срам!

# 15 164
Скрит текст:

Не, не е новата мантра, а реалността. Огледай се, дори и държавите със строги мерки в ЕС катерят доста в момента. Ако Китай изобщо е ограничил вируса, то са го направили с много строга карантина за дълго време. Ние не можем да си го позволим. Пък и сега с това дифузно разпространение, няма и смисъл да се опитва.

Габито, наистина ли си лекар? Не може един лекар, пък бил той и най-циничният и меркантилен, да агитира в продължение на месеци против ограничаване на епидемия и за естествен подбор.

Катерят всички в ЕС, защото мерки се взимат навреме. Но все пак се взимат, както виждаме. И да, епидемия се ограничава със строга карантина. Колкото по-късно, с толкова по-строга и за по-дълго. Китай Е ограничил вируса. Който се интересува от нещо извън пропагандата, която му отърва на вижданията, може да намери инфо. Ако Европа беше направила същото, можеше да ограничи също много отдавна, и много по-малко от разходите, които се правят сега.

Общи условия

Активация на акаунт