COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 5

• 1 001 593
  • 22 282
  •   2
Отговори
# 15 060
  • София
И какво ми се ядосва по телевизора, да не пада от Марс, нали цялата си кариера я прави именно в тази система! Да се беше ядосвал лятото.

# 15 061
bobby_me,
България въобще не може да се похвали  с налети милиарди.
Само ще ти кажа, че в Белгия се харчат повече пари процентно за медицина от при нас сравнено с БВП.
Там обаче БВП е 550 милиарда долара, а в България е около 70.
Сам си отговори на въпроса.
Разходи за медицина , отбрана ... се смятат процентно от БВП на страната.
Затова и от НАТО не искат всички да харчат еднакви пари в съюза, а еднакъв процент от БВП.

# 15 062
Хубаво е не само да се гледа "бройката", а и профила на починалите - възраст, придружаващи заболявания и т.н....
Всеки един живот е важен и най вече този на нашите близки , независимо дали са на 40 или 70.
Ако ще си говорим за реална картинка, нека отбележим, че и без пандемия масово в Столипиново и подобни, се живее до към 50.
Те също влизат в статистиката, но пише М Пловдив 42 примерно и тук настава паника.
Важен е всеки живот да, дори и да е от Столипиново....
Като следиш "бройките", също така следи и методиката - сиреч кои хора влизат в тази бройка - дали само тези починали в болница и т.н.....
До колкото знам в България се отчитат само починалите в болница.

# 15 063
Кога ще заживеем нормално: прогнозата на водещия германски вирусолог
"Едно е сигурно: до Великден пандемията няма да е отшумяла", заяви водещият германски вирусолог Кристиан Дростен. Според неговата прогноза, животът ще се нормализира чак през лятото.

От днес в Германия влиза в сила новият локдаун - и въпреки това водещият германски вирусолог Кристиан Дростен не очаква бързо нормализиране. "Едно е сигурно: до Великден пандемията няма да е отшумяла", заяви той пред германското издание "Нойе Оснабрюкер Цайтунг" и добави: "Най-късно през лятото животът ни ще се промени към по-добро, но само ако сега успеем да овладеем разпространението на коронавируса". За целта, препоръчва Дростен, всеки от нас трябва да се държи така, сякаш е заразен. И обратното: да се отнасяме към другите така, сякаш те са заразени. Само така може да се пресече пътят на заразата, смята вирусологът.

Вече е сигурно: имунитетът срещу коронавируса е само за кратко време. Затова единственото спасение е ваксината. "Стадният имунитет без имунизация е концепция от каменната ера", казва германският имунолог Томас Камрад.
Според преценката на Дростен, от особено значение в борбата срещу коронавируса е засиленото използване на бързи тестове за Ковид-19. "Така можем да установим не само дали даден човек се е заразил с коронавируса, но и дали и доколко е заразен за останалите", заяви вирусологът.
https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9180643

# 15 064
Корнелия Нинова: На системи съм четвърти ден

На системи съм четвърти ден – много ми се иска скоро да ме изписват, но лекарите преценяват. Това каза пред "Фокус" лидерът на БСП Корнелия Нинова за състоянието си и коронавируса. Корнелия Нинова коментира, че лечението продължава. „Температурата понамаля, но другите симптоми си ги имам“, каза Нинова. Тя благодари на целия медицински персонал. „Личи им, че са изморени, но са много всеотдайни към пациентите“, допълни тя.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обясни и защо се е наложило да бъде хоспитализирана. „В петък се почувствах зле. Прилоша ми, втресе ме. Вдигнах температура. Започнах да кашлям. Потърсих лекарска консултация. Направиха ми тест и той излезе положителен и лекарите прецениха, че при тези симптоми трябва да ме хоспитализират“, разказа още Нинова.

https://www.actualno.com/politics/kornelija-ninova-na-sistemi-sy … news_1515717.html

Не съм и "симпатизатор" , но явно много бързо се е влошила.
Ако не са тези наши , известните, сме съвсем дезинформирани и на самопомощ и взаимопомощ.

Толкова съм смачкана , че дори не ми се пише, само ви чета и чакам някаква светлна в тунела.

# 15 065
Здравейте,
а някой знае ли телефона на този координационен център? Човек не е зле да го има под ръка в тези времена...

# 15 066
  • София
Въобще, ама хич не се трогвам от медийните изяви на министъра, сипещ закани и заплахи и треперещ от справедлив гняв величав. Случващото се беше отдавна лесно предвидимо, само че тогава нашичкият обикаляше телевизиите и успокояваше народа да не се пУАши,  болнични легла има. А как сега героично се думка в гърдите, обещава сам да влезе в КОВИД-отделенията да лекува, че и лекарите-депутати призовава...
Драйфа ми се.  Sick

Последна редакция: пн, 02 ное 2020, 13:02 от NumLock

# 15 067
Таис, пожелавам на Нинова да оздравее бързо, но е много възможно тези обяснения как за два часа се е сринала ама критично да е кризисен пи ар, защото обществото беше възмутено как за часове някой влиза във ВМА, а на другите се обяснява, че няма свободни места. Едва ли е викала линейка да я води в Координационния център.....
А да не говорим, че и ПСР не излиза за два часа при простосмъртни, нали....

# 15 068
Кога ще заживеем нормално: прогнозата на водещия германски вирусолог
"Едно е сигурно: до Великден пандемията няма да е отшумяла", заяви водещият германски вирусолог Кристиан Дростен. Според неговата прогноза, животът ще се нормализира чак през лятото.

Скрит текст:
От днес в Германия влиза в сила новият локдаун - и въпреки това водещият германски вирусолог Кристиан Дростен не очаква бързо нормализиране. "Едно е сигурно: до Великден пандемията няма да е отшумяла", заяви той пред германското издание "Нойе Оснабрюкер Цайтунг" и добави: "Най-късно през лятото животът ни ще се промени към по-добро, но само ако сега успеем да овладеем разпространението на коронавируса". За целта, препоръчва Дростен, всеки от нас трябва да се държи така, сякаш е заразен. И обратното: да се отнасяме към другите така, сякаш те са заразени. Само така може да се пресече пътят на заразата, смята вирусологът.

Вече е сигурно: имунитетът срещу коронавируса е само за кратко време. Затова единственото спасение е ваксината. "Стадният имунитет без имунизация е концепция от каменната ера", казва германският имунолог Томас Камрад.
Според преценката на Дростен, от особено значение в борбата срещу коронавируса е засиленото използване на бързи тестове за Ковид-19. "Така можем да установим не само дали даден човек се е заразил с коронавируса, но и дали и доколко е заразен за останалите", заяви вирусологът.
https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9180643
Това е доста оптимистично и се надявам да е прав.
Обаче англичаните не са толкова оптимистични.....

„Може да се върнем към някакво подобие на нормалност през лятото следващата година“, казва проф. Джулиан Хискокс от Университета в Ливърпул. „Но ние няма да се върнем към„ 2019 “в продължение на пет години“, прогнозира той.
Някои учени вярват, че за да управляваме вируса, начинът ни на живот може да се наложи да се промени завинаги.
Ако можем да пропуснем няколко години напред, най-широко разпространеното мнение е, че вирусът все още ще е налице - както е известно като ендемична инфекция.
Но това не означава, че животът ще бъде същият като сега. Трябваше да постигнем нова връзка с вируса, когато той е значително по-малко разрушителен за живота ни. Това следва модела на предишни пандемии.
Ваксина или множество инфекции през целия живот могат да дадат достатъчно имунитет, за да спрат вируса да бъде толкова смъртоносен.
„Това ще се установи с десетилетия“, казва проф. Марк Улхаус от Университета в Единбург. "Проблемът е какво се случва през тези десетилетия. Не виждам маршрут, който да не е болезнен по един или друг начин."
https://www.bbc.co.uk/news/health-54661843

# 15 069
Ladybird_,
Да, следя е и отчитат всички починали у нас , не само в болница.
Даже преди време имаше скандали с болницата в Благоевград, че бяха изписали човек с отрицателен тест , пък той после починал и защо били го отчели като такъв.
Да не говорим, че следя и статистиката на починали по седмици за годината.
В края на годината, ако броя общо починали в България е близък до този от миналата година, значи няма скрита смъртност.

# 15 070
  • в страната на чудесата
Тайс, малко по-оптимистично, моля!
Засега сте здрави, сити и заедно.
Ще се справим, хора!
Ще мине и това, след няколко години ще сме в друг свят - за един по-добър, за други по-лош, вероятно с по-малко свобода. Все пак не забравяйте, България е свещено място. Ще се справим. Молете се!

# 15 071
Здравейте,
а някой знае ли телефона на този координационен център? Човек не е зле да го има под ръка в тези времена...

Ето тук:

http://neu.sbalipb.bg/2020/09/01/%d0%ba%d0%be%d0%be%d1%80%d0%b4% … 7ALfQbsDCrs7pQ5gI

По принцип никъде го няма в официалните сайтове,  просто още един щрих към страхотната организация.

# 15 072
  • на пъпа на Златията
Ladybird_,
Да, следя е и отчитат всички починали у нас , не само в болница.
Даже преди време имаше скандали с болницата в Благоевград, че бяха изписали човек с отрицателен тест , пък той после починал и защо били го отчели като такъв.
Да не говорим, че следя и статистиката на починали по седмици за годината.
В края на годината, ако броя общо починали в България е близък до този от миналата година, значи няма скрита смъртност.

+++++++

Това е правилния критерии по който   се следи  развитието на пандемията.

# 15 073
Корнелия Нинова: На системи съм четвърти ден

На системи съм четвърти ден – много ми се иска скоро да ме изписват, но лекарите преценяват. Това каза пред "Фокус" лидерът на БСП Корнелия Нинова за състоянието си и коронавируса. Корнелия Нинова коментира, че лечението продължава. „Температурата понамаля, но другите симптоми си ги имам“, каза Нинова. Тя благодари на целия медицински персонал. „Личи им, че са изморени, но са много всеотдайни към пациентите“, допълни тя.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обясни и защо се е наложило да бъде хоспитализирана. „В петък се почувствах зле. Прилоша ми, втресе ме. Вдигнах температура. Започнах да кашлям. Потърсих лекарска консултация. Направиха ми тест и той излезе положителен и лекарите прецениха, че при тези симптоми трябва да ме хоспитализират“, разказа още Нинова.

https://www.actualno.com/politics/kornelija-ninova-na-sistemi-sy … news_1515717.html

Не съм и "симпатизатор" , но явно много бързо се е влошила.
Ако не са тези наши , известните, сме съвсем дезинформирани и на самопомощ и взаимопомощ.

Толкова съм смачкана , че дори не ми се пише, само ви чета и чакам някаква светлна в тунела.
За температура и кашлица трябва да бъде Хоспитализирана.... А на обикновения човече му обясняват да чака посиняване на устните.... Ай сиктир... Да си мълчат поне...

# 15 074
  • в страната на чудесата
В коя телевизия е брифинга?

Общи условия

Активация на акаунт