COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 5

• 999 489
  • 22 282
  •   1
Отговори
# 15 270
  • При семейството си
Не го казва, ама във филма за Пирогов една сестра обслужваше 80 легла. В тая ситуация всичко може.

Тоест една сестра обслужва почти всички болни в Ковид отделението, точно в Пирогов:

https://m.offnews.bg/news/Zdrave_18753/Prof-Baltov-V-Pirogov-ima … ditci_739251.html

# 15 271
Тедрос е контактен на човек с ковид, засега не е болен нито от ковид, нито от риновирус.
Не, не съм съгласен. Тедрос може и да е безсимптомен - заразен ли, както трябва да се нарича, но точно защото няма да се тества, няма и да се разбере.
Не, не върви, когато си посъветвал целия свят да тества, тества и тества, ти да кажеш - ми аз няма да си правя тест, пък.
Нали, най-малко е малоумно. И Съншйан е права в случая, какъв пример дава той към простосмъртните - стойте си по 14 дни вкъщи, не работете, понеже карантината е по-добре от теста. А същият този човек преди няма и 2 месеца каза- икономиките са много важни, трябва да се оцелява, леко с лаокдауните, по-леко!

Дори и да е безсимптомен, той се е изолирал, това е най-важното. Недоумявам защо това е трудно за разбиране. Казал е, че засега няма да се тества. Ако развие симптоми, може и да се тества. И тестването, за което той призовава е с цел контактно проследяване и карантина, отново не си вникнал добре какво точно е казал. Локдауните са крайна мярка и трябва да се избягват, за тази цел вирусът трябва да се контролира, отново не е казал нищо невярно. Той може да бъде критикуван за много неща, но специално за тези неща - не.

На Борисов като му отмениха карантината с тестове знаем какво стана. Карантина > тест.

Последна редакция: пн, 02 ное 2020, 21:55 от LillyM

# 15 272
Колеги-съфорумци, моля, нека да се държим сериозно!

Медицината е сериозно занимание, за добре обучени хора, снабдени с модерна апаратура. По света де, у нас видно е не.
 А интензивната медицина е най-скъпата част. Защото легло в интензивен сектор не е просто кушетка, а легло с достъп до каква ли не апаратура и интензивен екип.
Тези легла са обект на непрекъснати съкращения и никоя държава не може да си позволи да издържа прекалено голям брой. В Австрия, където бройката е доста щедра, тези легла се запълват в нормални дни на 85-95%.
Това, че да речем в момента, в Австрия има 300 души на интензивно лечение, не означава, че останалите 500, примерно са свободни и лекарите, които ги обслужват щракат с пръсти и играят сантасе.
Ако наблъскаш две допълнителни легла в интензивния сектор, не означава, че даваш шанс на още двама човека и че лекарите просто трябва да се понапънат малко. Означава, че отнемаш  на останалите шанса, да получат най-добрата грижа.

Та дръжте се сериозно!

Последна редакция: пн, 02 ное 2020, 22:11 от Хеликаза

# 15 273
  • София
Скрит текст:
Тедрос е контактен на човек с ковид, засега не е болен нито от ковид, нито от риновирус.
Не, не съм съгласен. Тедрос може и да е безсимптомен - заразен ли, както трябва да се нарича, но точно защото няма да се тества, няма и да се разбере.
Не, не върви, когато си посъветвал целия свят да тества, тества и тества, ти да кажеш - ми аз няма да си правя тест, пък.
Нали, най-малко е малоумно. И Съншйан е права в случая, какъв пример дава той към простосмъртните - стойте си по 14 дни вкъщи, не работете, понеже карантината е по-добре от теста. А същият този човек преди няма и 2 месеца каза- икономиките са много важни, трябва да се оцелява, леко с лаокдауните, по-леко!

Дори и да е безсимптомен, той се е изолирал, това е най-важното. Недоумявам защо това е трудно за разбиране. Казал е, че засега няма да се тества. Ако развие симптоми, може и да се тества. И тестването, за което той призовава е с цел контактно проследяване и карантина, отново не си вникнал добре какво точно е казал. Локдауните са крайна мярка и трябва да се избягват, за тази цел вирусът трябва да се контролира, отново не е казал нищо невярно. Той може да бъде критикуван за много неща, но специално за тези неща - не.

На Борисов като му отмениха карантината с тестове знаем какво стана. Карантина > тест.
Мерси за квалификацията и оценката, отново. Тедрос никога не е казвал, че трябва да се тества при поява на симптоми. Напротив, и той трябваше да даде личен пример, независимо, че се е изолирал. В противен случай подхранва конспираторите, именно заради които призова навремето да се тества, за да могат да се карантинират.
Мисля, че си темата за тоя клоун не е интересна на обществеността във форума, така че можем да й сложим точка тук.

# 15 274
Имам да изчета още около десетина страници, но прочетох изказванията на министъра за закъсненията на лабораториите. Кога го констатира това? Моят тест излезе на следващия ден, както и на двете ми близки( и на техни контактни- София). Т. е  да не гледаме броя тестове с обявените положителни и починали за деня?!

# 15 275
  • София
Чете форума министърът сигурно. Това за закъсняването на тестовете и рзи-тата отдавна го пишат доста потребители, особено за рзи-тата и някои лаборатории. Сети се той!

# 15 276
Ама какви теории развихте за д-р Тедрос. Ако контактът е от вчера, какво има да се тества сега???

Тества се минимум 5 дни след контакта.

# 15 277
  • Bulgaria
Ама какви теории развихте за д-р Тедрос. Ако контактът е от вчера, какво има да се тества сега???

Тества се минимум 5 дни след контакта.
И аз това се чудя. Борисов като се тества 3 пъти и като му отмениха карантината и какво стана в крайна сметка...

# 15 278
  • Варна
Обнадеждаващи новини за назална ваксина:

Изследователи от Вашингтонския медицински университет в Сейнт Луис са разработили назална ваксина срещу COVID-19, кодираща протеина на вируса, която може да се прилага в през носа и е ефективна за предотвратяване на инфекция при мишки, податливи на новия коронавирус. Като следваща стъпка изследователите планират да тестват ваксината при нечовешки примати и хора, за да проверят дали тя е безопасна и ефективна за предотвратяване на инфекция с COVID-19.

В проучването изследователите установяват, че този начин на  поставяне на ваксината с впръскване в носа създава силен имунен отговор в цялото тяло, като е особено ефективен в носа и дихателните пътища, предотвратявайки задържането на инфекцията в тялото.

За да разработят ваксината, изследователите са вкарали шипа на протеина на вируса, който коронавирусът използва, за да нахлуе в клетките, в друг вирус - наречен аденовирус - който причинява обикновена настинка, като са променили аденовируса, правейки го неспособен да причини заболяване. Безвредният аденовирус пренася протеина в носа, което позволява на организма да изгради имунна защита срещу вируса SARS-CoV-2, без да се разболява.

Повече информация на английски:
https://medicine.wustl.edu/news/nasal-vaccine-against-covid-19-p … b9KGczWfaQ9_qudGY
И медицинската публикация:
https://www.cell.com/cell/fulltext/S0092-8674(20)31068-0?fbclid= … djhLe7kKJB-5BKlEU

# 15 279
  • София
Борисов: През лятото умно пуснахме вируса да вилнее в България

https://www.segabg.com/hot/category-bulgaria/borisov-prez-lyatot … ZgZrf5n_i75_RMLnk

Няма да кажа каквото точно искам да кажа, защото не искам отново да ме баннат.
Не виждате ли огромна прилика между държането на Тръмп и ББ след заболяването? Защо ли почвам да си мисля, че някое от лекарствата може да е в основата на това?
Не се надявай. Мен ме учуди изказването на Борисов, че “умно сме пуснали вируса, хората да го изкарали леко лятото, докато Европа се заключвали лятото”....
Все мислех, че съм чул всички абсурди от него....

# 15 280
Учените са открили доказателства, че имунните клетки реагират на Covid-19 шест месеца след заразяването на хората.

В проучване на 100 души с вирус, тези със симптоми са имали много по-висока Т-клетъчна реакция.

Но все още не е ясно дали това води до по-добра защита срещу повторно заразяване.
Британският изследователски екип казва, че констатациите са "само едно парче от пъзела" относно имунитета и има още много за научаване.
Ключовият въпрос е дали еднократното заразяване с коронавирус може да предпази тялото от повторно заразяване и ако е така, колко дълго може да продължи този имунитет.
Учените знаят, че антителата се произвеждат от тялото около 10 дни след инфекцията, но изглежда намаляват с времето. Те се придържат към вируса, за да го спрат.
Те също така откриха, че един вид имунна клетка, наречена Т-клетка, атакува клетките, заразени с вируса. Това е известно като клетъчен имунен отговор и също може да бъде от ключово значение.
Това проучване, което все още не е рецензирано или публикувано в списание, предполага, че Т-клетките могат да играят по-важната роля.
Изследването е проведено от консорциума за имунология на коронавирус в Обединеното кралство, включващ Университета в Бирмингам, клиничното изследователско съоръжение на NIHR в Манчестър и Public Health England
"Ранните резултати показват, че отговорите на Т-клетките могат да надвишат първоначалния отговор на антитела, което може да има значително въздействие върху развитието на ваксината на Covid и изследванията на имунитета", каза д-р Шамез Ладани, автор на изследването и консултант епидемиолог в Public Health England.
Проф. Пол Мос от Университета в Бирмингам заяви, че изследването е първото в света, "което показва стабилен клетъчен имунитет, останал на шест месеца след инфекцията".
Това се основава на проби, взети от 23 мъже и 77 жени здравни работници, които са били заразени с коронавирус през март или април и са имали или леки до умерени симптоми или са били асимптоматични. Никой от тях не беше достатъчно болен, за да бъде приет в болница с Covid-19.
Изследователите казват, че е възможно добрият отговор на Т-клетките да осигури на хората, които имат симптоми, по-голяма защита срещу заразяване отново.

Но може да се окаже, че асимптоматичните хора просто са в състояние да се борят с вируса, без да е необходимо да създават голям имунен отговор.
Те казаха, че е важно да се провери за Т-клетъчен отговор при опити с ваксини.

„Сега се нуждаем от повече изследвания, за да разберем дали симптоматичните индивиди са по-добре защитени срещу повторна инфекция в бъдеще“, каза проф. Мос.

Проф. Арне Акбар, президент на Британското общество по имунология, нарече изследването "стъпка напред в нашето разбиране за имунитета срещу ТОРС-CoV-2".
"Анализирайки приноса на Т-клетките към имунитета след инфекция, ние се приближаваме към по-ясна картина на сложния въпрос за индивидуална защита след инфекция", каза той.
https://www.bbc.co.uk/news/health-54781496

# 15 281
Пехоко, господ да ни е на помощ, само това ще кажа.

В Словакия 2/3 от населението са тествани или 3,6 милиона души. Открити са 38,359 положителни, което е 1.06%.

Коментар на Лъчезар Томов : След 7 дни очакваме рязък спад на новите случаи там.

# 15 282
Кой е Лъчезар Томов.

# 15 283
При въпросът с леглата тънкият момент е, че за да имаш 10 легла например трябва да има 1 лекар и 1 сестра. Не може болницата да има 1000 легла и само 1 лекар. Има законово изискване колко лекари на колко легла се падат. Именно това е пълната простотия, защото болниците не могат просто да разкрият допълнителни легла, ако нямат медицински персонал. Просто законово нямат право. Но това никой не го казва

Облекчената процедура за разкриване на легла, явно означава, че това няма да се спазва - ще видим, бързо ще се чуе.

# 15 284
  • София
Повече от ясно и очаквано е, че в Словакия ще и а спад съвсем скоро след това, което направиха и заразените, които откриха.

Общи условия

Активация на акаунт