COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 5

• 1 003 735
  • 22 282
  •   1
Отговори
# 21 570
Аз друго си мисля...

Интензивната медицина има определен капаците(не като легла) и не е ластик да го разтегнеш. Имаш Х места и ако се наложи , може за някакво малко време да сместиш още 1-2-3 болни. Но като станат 30, това означава, че не можеш да ги лекуваш със същия успех.

Нашата интензивна медицина, не стига, че не е на добро ниво и по принцип, но това един лекар и една сестра, да обгрижват 30 болни е извън всякакви стандарти и не е лекуване, а баш хотелиерство.
В другите страни, като опрат до границата, прибягват до триаж, а нашите само разтягат ластика. И затова и в статистиката виждаме толкова много починали млади хора. Не казвам, че триажът е супер, но поне дава шанс на някои от пациентите. Сега нищо не се прави!

# 21 571
Линчният ми разбор на брифинга:

1. Балтов е новия Мутафчийски. Нямам против - мисля, че е достатъчно добър в това, което прави и заслужава да е там. И двамата пеят в един отбор, така че съм доволна, че все пак има някой, който говори разумни неща. Скъса се да повтаря, че твърдо е ЗА по-строги мерки, че и тези сега дори не се спазват и т.н. Дано в даден момент се вслушат в думите му. Той ми звучи най-адекватно в момента

2. Мангъров го нямаше - явно е бил поканен само еднократно и няма да е част от НОЩ, което ме успокоява. Дадоха му веднъж поле за изява, за да си нахрани егото, че и той е там сред важните клечки, сега да го скрият да си работи, като шеф на отделение и да престане да дрънка глупости

3. Генералът очаквано не се появи - то беше повече от ясно. И аз да бях на негово място, също нямаше да отида. Щом Балтов е там, няма за какво да се появява и той. Онзиден го мернах в някакво интервю - който е искал го е гледал.

4. "Любимият" ми репортер на 7/8 се прояви днес. Чак се бях притеснила, че не му чувам звънкия глас. Този човек може да ме откаже да гледам брифингите - не мога да го търпя. И пак с наглия тон, и пак с опита да произведе сензация за неща, за които ние вече знаем от седмици. Жалък опит за журналистика

5. Министър Ангелов - жал ми стана за този човек. В много лоша позиция се намира. Мисля, че той самия, като лекар и бивш директор на голяма, столична болница е напълно наясно със спешната нужда от по-сериозни и строги мерки, обаче, от позицията на министър не може да ги наложи - всички знаем защо. Гледа да угоди на всички, каквато е политиката в момента, обаче се вижда, че му е голяма мъка това. Не мисля, че би се разсърдил, ако му поискат оставката - даже мисля, че на драго сърце би я дал, за да може да се отърве от този пост. Определено му е в тежест това, че е с вързани ръце

# 21 572
Аз друго си мисля...

Интензивната медицина има определен капаците(не като легла) и не е ластик да го разтегнеш. Имаш Х места и ако се наложи , може за някакво малко време да сместиш още 1-2-3 болни. Но като станат 30, това означава, че не можеш да ги лекуваш със същия успех.

Нашата интензивна медицина, не стига, че не е на добро ниво и по принцип, но това един лекар и една сестра, да обгрижват 30 болни е извън всякакви стандарти и не е лекуване, а баш хотелиерство.
В другите страни, като опрат до границата, прибягват до триаж, а нашите само разтягат ластика. И затова и в статистиката виждаме толкова много починали млади хора. Не казвам, че триажът е супер, но поне дава шанс на някои от пациентите. Сега нищо не се прави!

Май още не сме стигнали момента да се отказва интензивно лечение на пациенти над определена възраст, или подобен формален критерий и се надявам да не го достигаме изобщо.

Аз пък си мисля, относно единият от починалите мъже от Пловдив, как се променят нещата. Човекът е бил на хемодиализа,  няколко инфаркта, байпаси и рак на бъбреците. Ако това беше през лятото, тук щяха да се леят страници със спорове със, или от ковид е починал и кал му е дошло времето.
Сега във всички социални мрежи са едни жалби и клетви по докторите... Това какво значи, народът прогледна най после,загрижи се за сухите съчки, или?

# 21 573
  • София
Някой може ли да ми даде логичен отговор защо март месец при 20-30 нови случаи на ден изпозатвориха всичко, забраниха паркове дори, напускахме града с декларации, а при 5000 + на ден заведения, молове, училища си работят все едно всичко е 6? Аз ли съм тъпа, моля ви, обяснете ми логиката!
Не, не сте тъпа. Просто не сте изчели няколко хиляди страници от тази и предните теми, в които въпросът многократно е разискван. В резюме:
Февруари месец 2020 г., в Европа идва непознат вирус, в началото гледан като "прости грип", къде заради инфото от Китай и СЗО, къде зарази подценяването и нежеланието да се предприемат истински пандемични мерки от западна европа.
Март месец 2020. Италия. Ломбардия. Бергамо. Хора измират по и пред болниците, места няма. СЗО - обявяваме пандемия. Няма достатъчно тестове по целия свят. За протокола - САЩ все още твърдят, че  просто грип и не взимат мерки, после знаете какво стана. Франция и Испания го закъсват, Белгия и Нидерландия - тоже. И сега на вашият въпрос - България -почти никакви тестове нямаме. Не знаем нищо за вируса, предпочитаме да не рискуваме. Веднага затваряме Банско, защото вирусът плъзна в Италия уж от ски курортите. В началото правим и разполагаме с по 20-30-50 теста на ден, само в една-единствена лаборатория в страната. Страхуваме се, че ако не се заключим като цяло Европа, можем да сме следващата Италия. Изобщо не сме подготвени (не че и сега сме, де). Затваряме се. Лека-полека се прояснява, че у нас - поради една или друга причина, вирусът не е навлязъл сериозна и с това затваряне го попресекохме съвсем.
Това затваряне имаше 2 страни - позитивната, направихме всичко възможно, Европа действително ни сочеше като една от страните, справили се "най-добре с пандемията". Негативната - хора, които не четат, не се информират, решават, че вирОс нЕма, и че нас българите със сигурност нещо ни пази! Точно и конкретно нас българите, най-вероятно БЦЖ, ако ли не - ракията или чесъна. Още по-негативната мисля, че я виждате в момента.
Отлага се всякакво затваряне, защото държавата изразходва немалко ресурси при затварянето март месец. Уви, ако се бяхме сдобили по-рано с повечко тестове и работещи лаборатории, можехме още април да поотворим бизнесите....

# 21 574
30 болни на 1 лекар и сестра са в Полша. Прочетете пак поста на Кришка. За Полша и Познан става въпрос.

# 21 575
Антигеният тест не се приема самостоятелно засега, без потвържение с PCR, каза министъра. Пак според него хората с позитивен антигенен тест направен при изявена симптоматика (във фургоните и ДКЦ) имат право на безплатен PCR, обаче те не ги искали, като казал и Балтов. Да бе да.

Тук беше прав, обаче. Има доста хора, и личен случай имам,  с положителен антиген тест, които изобщо нямат намерение да си правят пср, нито платен, нито безплатен, именно за да не излязат в карантина, да не посочват контактни и да не ги затварят.

Няма какво да се лъжем, което си е така, така е.
Изобщо даже не е прав...Ние сме с положителни антиген тестове.Никой не ни е казал да правим ПСР..480 лева са пари...Не могат да го изискват,ако не е безплатно...Да не се прави на ощипана госпожица Балтов....4 на човека си стоим в къщи втора седмица...Не ми е нужно да съм статист,щото губели връзката....ми да се погрижат ...

Ами да, и другите затова не си правят пср-и, дори и да не са платени, контактни лица никой няма, все им е едно дали ще влязат в статистиката...
Предпочитате да е задължително и безплатно след положителния антиген тест да си направите пср ли? Как да ви задължат? Много хора ще писнат до небето от такова задължаване.

Нямам вас конкретно предвид, а приказките на едро какво трябва.
Обяснете ми защо да се хабят и без това дефицитните ПСР-и (да не говорим за забавянето при обработката на много проби), да се потвърждават положителни антиген тестове на симптоматични лица.
Ако имат излишни ПСР- и да тестват тия на които им изтича карантината.
Големи безумия творят. Да въведат карантина и за другите тестове просто...Ама неслучайно не щат.

# 21 576
https://m.dir.bg/dnes/na-fokus/d-r-asparuh-iliev-ot-bern-spetsia … i-na-koronavirusa
Интересно интервю
Назад някой ме попита за ваксината. Докато стане ваксината докато дойде, нека се пазим, себе си и близките си. Пък като дойде, ще живеем прекрасно, както преди.

# 21 577
Какви мерки на коледните базари бе, там става такова струпване и блъсканица около павилионите..  Винаги ми е било чудно колко ли пък оборот правят от "хендмейд" боклучките си, че е толкова важно да ги има тези базари точно сега.

Този пост е еманация на емпатията! Надмина "маргиналите" и "тулупите" от пролетта!
Знаеш ли колко хора изхранват семействата си с тези "боклучки"? Няма грам съпричастност към другите, хайде всички да умрат от глад, защото не са администрация с работно време от 9 до 5  и възможност за хоум офис!
Хайде да бъдем малко по-толерантни към другите, а? Има как да се направят коледни базари и да се спазват мерки, но за целта, както и за всичко друго, трябва контрол.

Ок, значи искаш да кажеш, че тези хора за 1 месец там да базара усяват да изкарат достатъчно пари да си изхранят семейството цяла година? И през останалото време не продават нищо никъде? И затова тези базари са от толкова голямо значение? Иначе определено не искам никой да умира от глад, но мисля, че всеки, който се занимава с хендмейд търгува я чрез магазин, я онлайн, съжалявам, но не вярвам да са опрели до коледния базар... А колкото до мерките - не мисля, че ще се спазват някакви. Ако има контрол нещата може и да са по-добре, но защо да се заблуждаваме, че ще има? Но всъщност тези базари са капка в морето в ширещата се липса на мерки, така че.. все тая

# 21 578
  • в страната на чудесата

Очаквам от всеки лекар, да не става част от Това.
Може ли малко разяснение. Не разбрах какво очакваш от всеки лекар.

# 21 579
Ирис,
Това, че няма триаж не означава, че за болните се полагат нужните грижи. Триажът е тежкото, но отговорно решение. Защото иначе излиза, че в интензивните отделения не се прилага интензивно лечение, а се прибират хора, за да не умрат на стълбите. Успеваемостта обаче остава същата.

Отделно, че смятам, че триаж се прави, просто не е обявен и съответно не е прозрачно при какви критерии се случва това.

Споменатият пациент с онкологично заболяване, Х байпаси и прочие е в извратен смисъл триажиран....до стълбите пред болницата.

# 21 580
значи, потрес е това за антиген тестовете, което са разправяли на брифинга - или не могат да четат на други езици или смятат, че ние не можем
в Препоръката от ЕС Комисията от вчера ясно си пише - има ли над 10% позитивен рейт сред тестовете, да се използват антигени! при нас 10% позитивен рейт не сме виждали от месец, нали, обикновено сме около 40%?

пак там - ако се използват в общности с високо ниво позитивност, се валидират с PCR или повторен антиген само негативните антиген-тестове, потвърждение с PCR на положителен антиген-тест се прави при ниско ниво на разпространение в общността

отвратително е, че продължават да бутат в грешната посока и че докараха нещата до там, че PCR-тестът вместо като инструмент за овладяване на заразата, да има единствената функция да си си купил билет (евентуално ако има места) за болница или да ти създава допълнителни главоболия през 14-те дни след него

# 21 581
http://www.msn.com/nl-be/nieuws/other/nieuw-medicijn-voor-ernsti … 1ba9VG?ocid=ientp

Ново лекарство за тежко болни пациенти с корона

Изследователите са открили ново лекарство за много болни пациенти с корона вирус в интензивно лечение. Доказано е, че съществуващото лекарство тоцилизумаб tocilizumab, което се използва за ревматоиден артрит, съкращава продължителността на престоя и времето, което хората трябва да бъдат обдишвани. Това също влияе върху броя на смъртните случаи. Изследвания в 260 болници по света показаха това.

UMC в Утрехт, Холандия, координира европейската част на изследването. Изследователите са много ентусиазирани. Докторът-микробиолог Марк Бонтен говори за „наистина добри новини“ за пациентите. "Особено за групата на тежко болни хора в реанимация, не често сме виждали ново лечение, което да се окаже ефективно. Ето защо това наистина е пробив", казва той. Освен това пациентите могат да получат лекарството точно сега.

Състои се от протеин, който модерира имунната система. „Смятаме, че пациентите с COVID-19, които идват в интензивно лечение, не са толкова болни от самия вирус, а от свръхреакцията на имунната система към вируса“, ​​обяснява микробиологът Лени Дерде от UMC Utrecht.

Това е втората доказана ефективна терапия. По-рано стана ясно, че противовъзпалителният хидрокортизон hydrocortison действа и срещу COVID-19.

# 21 582
  • sofia

Очаквам от всеки лекар, да не става част от Това.
Може ли малко разяснение. Не разбрах какво очакваш от всеки лекар.
веднага. Очаквам, когато някой е Лекар, да не подкрапя малоумни политически решения.

# 21 583
  • в страната на чудесата
Само да напомня, че тоцилизумаб (Роактемра) беше даван на момчето, което почина във Велико Търново.
Само казвам, че няма нищо ново в анти-ИЛ-6 терапията.

# 21 584
Сладурчета, някой знае ли дали има коридор в Метро и Декатлон, че ми се налага да ги посетя сега?

Общи условия

Активация на акаунт