COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 5

• 1 004 005
  • 22 282
  •   2
Отговори
# 21 555
Всички държави в които беше въведен локдаун отчитат спад:

Скрит текст:

В същото време по нашите псевдо-новинарски сайтове непрекъснато се тръби как нямало смисъл и полза от затваряне. Целия апарат от интернет тролове на гроб-арите е впрегнат да коментира по форуми и под новините същото - нямало смисъл или полза, нямало пари и т.н.

Изчерпан съм от към думи за тия нашите говеда.

В Германия след три дни локдаунът ще стане на три седмици. Днес има 22 600 нови случая или с 5 000 повече от вчера.

# 21 556
Възможно е хората да са виновни, че не спазват. Но дори във форума, извън тази тема, масово обсъждат как ще ходят на базари, спа и прочие.  Така че за мен не хората са виновни.
Така е, хората не са виновни, че разрешават базари, фестивали и какво ли още друго. Вчера например ми се наложи да се возя в градския и си слагам чантата на седалката до мен, за да не сяда някой. Но се качиха доста възрастни хора на една спирка и реших, че не е редно така и я махнах. Веднага до мен седна човек с маска под носа по-възрастен, подбутваше ме я с ръка, я с торбата си от време на време. Добре, че скоро трябваше да слизам. Още пролетта като гледах как в някои страни в Европа слагат като ограничение къде може да се сяда в транспорта и къде не и си знаех, че тук никога това не може да се случи. Лоша организация, не добри решения, некадърно управление на кризата с вируса и още какво ли не - комплексно е всичко.

Последна редакция: чт, 19 ное 2020, 13:00 от daisy12

# 21 557
  • Tsingtao-Hsishuang Panna
В Германия след три дни локдаунът ще стане на три седмици. Днес има 22 600 нови случая или с 5 000 повече от вчера.

Със сигурност има и други държави в които ефекта е слаб, но преобладаващо повечето от тези които приложиха смислени мерки и затваряне на ресторантите и моловете отчитат спад. Няма как да оставиш всичките места на които се струпват хора да са отворени и да мрънкаш как хората са виновни, че се събират. Винаги ще има такива на които не им пука за другите - по мое мнение хората са еднакви навсякъде, просто "скачат" различно според тоягата.

# 21 558
Не догледах брифинга и не разбрах - има ли адекватен отговор кога аптеките ще попълнят липсите си с антибиотици, авирони и разните там лекарства за ковид ?
Чух Ангелов да смотоляви, че хората се презапасявали и се самолекували.
А ние, останалата рая, дето нито се е запасявала, нито се е самолекувала, ако утре призяпкаме, какво да правим ? няма пулсоксимтери, няма кислородни апарати, няма лекарства ?

ПП Забравих, все още стълбищата на болниците не са гъсто заети.

Последна редакция: чт, 19 ное 2020, 13:42 от tays

# 21 559
  • Bulgaria
Не, ефектът не е слаб от локдаун. Просто му трябва време, за да се види. Всъщност точно локдаунът дава най-голям ефект върху намаляване на разпространението.

# 21 560
  • Tsingtao-Hsishuang Panna
Да, наистина, не се изразих правилно, исках да кажа, че ефектът все още е слаб. Тепърва ще им намаляват случаите.

# 21 561
На брифинга - нищо повече от дежурното мънкане мън мън мън

и нещо за ваксините: Професор Сорен Хайрабедян, имунолог от БАН
Спорът дали има пандемия или коронавирусът е обикновен грип не е научно обоснован.
До момента, в който не мутира коронавирусът, ваксините ще работят, ако мутира ще се направи нова на същия принцип.
"Ваксината ще работи за този щам на коронавируса, вероятно ще има доста добър ефект да се създаде масов имунитет, групов имунитет, но не означава, че някой ден този вирус няма да мутира".
За да бъде спряна пандемията, трябва да се имунизира над 50% от населението, трябва да се имунизират поне 60-70%
https://bnr.bg/post/101375967/prof-d-r-soren-hairabedan-vaksinat … m-na-koronavirusa

# 21 562
  • София
Не разбирам, какво точно очаквате от Ангелов? Той говори това, което са му наредили. От една страна, трябва да тушира недоволството, от нарастващия брой заразени и починали, както и от здравеопазването, докарано до колапс. От друга, да не се налагат строги мерки, заради бизнеса. От трета, самият той се чувства неудобно в тази позиция, защото ситуацията е патова. Изборите наближават, трябва да угодим на всички. Ама, как когато няма верен ход?

# 21 563
  • София
В този ред на мисли, някой на брифинга поиска ли повече информация за ваксините, които България ще закупи?

# 21 564
  • sofia
Не разбирам, какво точно очаквате от Ангелов? Той говори това, което са му наредили. От една страна, трябва да тушира недоволството, от нарастващия брой заразени и починали, както и от здравеопазването, докарано до колапс. От друга, да не се налагат строги мерки, заради бизнеса. От трета, самият той се чувства неудобно в тази позиция, защото ситуацията е патова. Изборите наближават, трябва да угодим на всички. Ама, как когато няма верен ход?
Очаквам от всеки лекар, да не става част от Това.

# 21 565
Някой може ли да ми даде логичен отговор защо март месец при 20-30 нови случаи на ден изпозатвориха всичко, забраниха паркове дори, напускахме града с декларации, а при 5000 + на ден заведения, молове, училища си работят все едно всичко е 6? Аз ли съм тъпа, моля ви, обяснете ми логиката!

# 21 566
  • Немция
Всички държави в които беше въведен локдаун отчитат спад:

Скрит текст:

В същото време по нашите псевдо-новинарски сайтове непрекъснато се тръби как нямало смисъл и полза от затваряне. Целия апарат от интернет тролове на гроб-арите е впрегнат да коментира по форуми и под новините същото - нямало смисъл или полза, нямало пари и т.н.

Изчерпан съм от към думи за тия нашите говеда.

Локдаун, но училищата си вървят. Дори в градове с високи нива на заразени. Правете си изводите.

# 21 567
  • София
Очаквам от всеки лекар, да не става част от Това.
Няма как. Сега, повече от всякога, трябва да се чуят медиците! Ако сложат за здравен министър човек, като предходния, който не е виждал пациент на легло и за който здравеопазването са просто цифри, ще стане мазало. Буквално.

# 21 568
  • Варна
Какви мерки на коледните базари бе, там става такова струпване и блъсканица около павилионите..  Винаги ми е било чудно колко ли пък оборот правят от "хендмейд" боклучките си, че е толкова важно да ги има тези базари точно сега.

Този пост е еманация на емпатията! Надмина "маргиналите" и "тулупите" от пролетта!
Знаеш ли колко хора изхранват семействата си с тези "боклучки"? Няма грам съпричастност към другите, хайде всички да умрат от глад, защото не са администрация с работно време от 9 до 5  и възможност за хоум офис!
Хайде да бъдем малко по-толерантни към другите, а? Има как да се направят коледни базари и да се спазват мерки, но за целта, както и за всичко друго, трябва контрол.

Не знам дали се сещате за вица, дето в ада до котела на българите нямало нужда от дявол да ги варди, защото те сами дърпали обратно опитващите се да излязат. За съжаление, няма как да е по-вярно това! Вместо да се обединим като народ и да изискаме от изпълнителната власт да контролира вече определените мерки, ние им пригласяме в обвиненията към редовите граждани!

Хората умират по стълбите на болниците, а министърът на здравеопазването се прави на обиден, когато го питат кой носи отговорност - щял да подаде оставка, щом това били искали журналистите! Ами не, не трябва журналистите да му я искат, сам трябва да си я подаде и директно да му я приемат, защото това, което се случи, е просто непростимо! По аптеките имало лекарства, нямало проблеми, болниците все още имали капацитет, хората са си виновни сами, че се самолекуват!

Сега последната приумица - рецептите да се издрават по телефона, като аптекарят ще се обажда на личния лекар за потвърждение. Че те личните лекари не си вдигат телефоните в едно 80% от случаите! Лятото издирвахме нашата ЛЛ в продължение на 3 седмици, докато благоволи да си вдигне мобилния телефон (на стационарния никой не вдигаше), за да се уговорим кога да заведем малката за ваксина (преди се обаждаше тя да ни напомни за ваксинации, сега само мога да мечтая за това). Представям си да трябва да ми вдигне, докато сме в аптеката и има опашка зад мен...

Сега пък учениците с маски в часовете! В същото време в автобусите, моловете и обществените места много от хората са с носове над маските или пък им висят на брадата... Колко от възрастните са с маски непреъснато по 6-7 часа на ден? Абсурд след абсурд.

Вината за мен е изцяло у управляващите - заради противоречивите им послания, постояната промяна на мерките и тоталната липса на адекватен контрол!

# 21 569
Всъщност, ако искат могат да задължат всеки с положителен антигенен тест да си направи безплатен PCR, без да има нужда от каквото и да е съгласие.
Имаме си действащ Закон за здравето и съгласно него:
"Чл. 61. (Изм. - ДВ, бр. 44 от 2020 г., в сила от 14.05.2020 г.) (1) На задължителна изолация и/или болнично лечение подлежат лица, болни от и заразоносители на холера, чума, вариола, жълта треска, вирусни хеморагични трески, дифтерия, коремен тиф, полиомиелит, бруцелоза, антракс, малария, тежък остър респираторен синдром, COVID-19 и туберкулоза с бацилоотделяне."
Май болничното лечение вече отпадна, но поне изолацията е задължителна.
Просто на никой не му се прилагат мерки изискващи финансов ресурс, затова пък "мерки" със съмнителен противоепидемичен ефект, но  пък безплатни ни се натъртва ежедневно, колко сме безотговорни, че не спазваме. Лош народ бее, лош, лош, лош. Не са лоши организиращите и разрешаващите масови събия - лоши са тия дето са отишли, на разрешените събития. Ами не мога да го възприема и това си е.

Общи условия

Активация на акаунт