COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 5

• 1 004 027
  • 22 282
  •   1
Отговори
# 21 540
Вече попитаха директно"Само хората ли са виновни за разрастването на епидемията"!
Мммда
Допълвам. Отговора е едно голямо Да. Пациентите са виновни. И тия в Пловдив, и онкологичните.
50 на 50. Нека бъдем коректни ! Има ли хора, които развиват разни теории за световна конспирация, че такъв вирус няма? Има! Има ли хора, които пускат контактните на Ковид-19 деца, в у-ще? Има. Има ли, як отпор срещу противоепидемичните мерки? Има. Има ли хора, които крият, че са заразени и/или контактни, но продължат да ходят на работа? Има. Знаем ли. че здравната ни система е силно лимитирана, откъм легла и персонал? Знаем. Е, какво правим тогава?
Не защитавам политиците. Те са най-големите виновници, но и малкото, което зависи от нас,  не го правим.
Съгласна съм. Или псевдоспазването им. Два лични примера.
Първият -пред кабинет на алерголог идва мъж с маска под носа. Смъква я под устата и почва да кашля.
Вторият - излиза младеж след проба за антигенен тест (не знам резултата) и във фоайето си маха маска за да се изкиха....

# 21 541
  • вкъщи
Кунчев явно  е за затягане, но никой не го чува. Вълчев какво дири там, като дума не е обелил, поне откак аз гледам.

# 21 542
А сериозно ли си оставиха вратичка за осми декември, че може да отварят дискотеки и пр.
Това, което аз чух е Фандъкова да казва, че било обсъждано работенето на заведенията на за идните празници, но тя била твърдо против. Може и друго да има, малка част гледах.

Иначе, лъгане, мазане седмици и месеци, после "защо не ни вярвате?".

# 21 543
Антигеният тест не се приема самостоятелно засега, без потвържение с PCR, каза министъра.
Видиш ли, те изисквали потвърждение с PCR, но не задължават и не осигуряват. Пък хората масово не искали да си правят  ПСР-и и се криели от карантиниране. Ама за това, че в масовия случай хората трябва сами да си  платят тестовете, не казва нищо. И пак хората виновни.Лоши болни, лоши, лоши! Като никой не ги задължава, що не искат ей така, доброволно, да ги затворят вкъщи срещу скромната сума от 120лв. Кой малоумен мозък може да допусне, че хората масово ще напират за нещо, което им ограничава правата и им създава куп затруднения?  Този т.нар. министър власт има ли, правомощия някакви, управлява ли нещо? За какво са го сложили там? Държи се като безпомощен родител пред дете, което се тръшка. Не ми дреме КОЙ еднолично решавал нещата. Министърът е лекар и като вижда, че вървим от зле към по- зле и не е съгласен с мерките и решенията, да хвърля оставка и да изрази публично позиция. Ако има малко мъжество, останало в него, нека се противопостави на онзикойтосамрешава и да го направи публично. Другото е подигравка с труда на колегите му- лекари, с живота и здравето на хората и особено на тези, които са загубили живота си със или от Ковид заради бъговете в системата, която той уж управлява. Пък той седнал да ни се моли прочувствено, сякаш не знае, че теоретически и практически няма как да излезе на глава със 100% от населението. И понеже хората не искали да спазват мерки, дайте да обсъдим отварянето на кръчмите през декември. Както сме се омазали сега, нека помислим дали можем да се омажем още повече. Пък после ясно кой ще е виновен - лекарите, които не са успяли са приемат, прегледат, лекуват и обгрижат 15432 пациенти на ден и, разбира се, лошите болни, които не са се въздържали да направят нещо, което не им е било забранено - като да празнуват в кръчма или да отидат в МОЛ, например.  Вярно е, че всеки от нас носи отговорност за действията и решенията си и сам може да си наложи някои ограничения. Но след като е видно, че половината не го правят и епидемията расте, изходът е мерките да се затегнат и да се наложат принудително. Ама хората не искали, не били съгласни! Пожарникарят, преди да извади човек от горяща сграда,дали първо го пита иска ли да излезе? Като дойде време да плащаме данъци, пита ли ни някой дали сме съгласни и ако кажем, че не искаме, ще ни зачетат ли общественото мнение?

# 21 544
Антигеният тест не се приема самостоятелно засега, без потвържение с PCR, каза министъра. Пак според него хората с позитивен антигенен тест направен при изявена симптоматика (във фургоните и ДКЦ) имат право на безплатен PCR, обаче те не ги искали, като казал и Балтов. Да бе да.

Тук беше прав, обаче. Има доста хора, и личен случай имам,  с положителен антиген тест, които изобщо нямат намерение да си правят пср, нито платен, нито безплатен, именно за да не излязат в карантина, да не посочват контактни и да не ги затварят.

Няма какво да се лъжем, което си е така, така е.
Изобщо даже не е прав...Ние сме с положителни антиген тестове.Никой не ни е казал да правим ПСР..480 лева са пари...Не могат да го изискват,ако не е безплатно...Да не се прави на ощипана госпожица Балтов....4 на човека си стоим в къщи втора седмица...Не ми е нужно да съм статист,щото губели връзката....ми да се погрижат ...

# 21 545
Нашата карантина приключи. Слава Богу аз и децата /12 и 21г./ не развихме симптоми.
Слава Богу и че мъжът ми изкара с леки симптоми. Утре на него му е последен ден карантина.
Но и ние доста добре го бяхме изолирали. Човекът прекара изцяло времето в една от стаите. До тоалетна и баня ходеше с маска. Ние също ходехме с маски първата седмица, че не се знаеше кой от къде може да донесе зараза.

Вчера си направихме бързи тестове всички вкъщи. На нас с децата не показа нищо. Само на мъжа ми - антитела.

Сега остава притеснението, че малката ми дъщеря трябва да се върне в училище. Нищо не се чува за ДО.
А в класа вече имаше две болни от ковид деца  на 100%.  Но като не им е пускан на децата ПСР, те се водят само в карантина заради положителен родител и не влизат в статистиката на болните...

РЗИ не ни провери нито веднъж.

По мое впечатление хората масово си боледуват без да си правят никакви тестове и изследвания.
Те ще започнат и още повече да се изхитряват и да не пускат ПСР, а само бързи тестове. Защото никак не е приятно да седиш десет дни в карантина и да се чудиш кой да помолиш да ти напазари или да ти разходи кучето...

# 21 546
Възможно е хората да са виновни, че не спазват. Но дори във форума, извън тази тема, масово обсъждат как ще ходят на базари, спа и прочие.  Така че за мен не хората са виновни.

# 21 547
  • sofia
Как Хората ще са виновни?!? Какви точно са мерките?!? Маски?! Не съм срещала отдавна някой без маска в магазин. Тъпите коридори, които смениха вече веднъж?! Не знам. Пазарувам в разрешените ми. Общо взето, сутрин съм само аз и пенсионерите. Това са Мерките наложени от правителството...

# 21 548
  • Брюксел / София
Боже, пуснах си брифинга на запис: министърът не е в час. Ситуацията била "сложна". И после преразказ с елементи на разсъждение за коридорите. И десет пъти попита: "къде сбъркахме?" Пълен путьо, няма как да направиш всички доволни, няма как... Не мога да повярвам, че този човек е лекар! Говори, а не казва нищо - прихванал е манталитета на ББ да говори сякаш е на маса на 2 бири, което е недопустимо за министър.
Мутавчийски повече няма да се появи. Спомням си през март и април как като попитаха Мутавчийски дали студентите ще могат да ходят на студентски бригадите в САЩ , той кратко и ясно отговори: "никъде няма да ходят". Това е управление на криза! А, не като тези - ще се молим, ще се чудим и ще се маем. Взимаш мерки и ги контролираш: гърците спазват мерки и носят маски защото глобата е 150 евро. Гърците, чак го пиша и ми е чудно, а ние за 10 месеца на схванахме как се носи маска...  
Кантарджиев и той мъца: нямало промяна в ситуацията, ами има: колко починаха миналата седмица и колко умират тази?! Кретен, и да не ми цитира Белгия: 'щото децата ходят с маски по цял ден от 8.25 до 17 от 1/09 в Белгия. Ресторантите, кафетата и баровете са затворени повече от месец... Изобщо сравняваме ябълки с круши. И да, смъртността в Белгия е голяма, но защо не вземат да си проверят в каква възрастова група е най-висока смъртността (в групата 90+, с което не казвам, че трябва да се жертват хора, независимо от възрастта).  
Такава безчовечност, наглост и цинизъм са престъпни.
И не им се отговаря на въпроси: протакаха доста докато стигнат до въпросите. Министърът не само не може да чете и срича данните, но и ни разказва нещо по картинка, на хвърчащ лист... Как не ги е срам?!
А Балтов заяви, че не са безпомощни. Е, защо тогава умират хора по стълбите на болниците?! Риторика!
Скъсах си нервите, честно!
Ще изслушам журналистите защото ги похвалихте, но този брифинг е изпитание за търпението, нервите и търпимостта на всеки...

Последна редакция: чт, 19 ное 2020, 12:11 от bat

# 21 549
Доживях неярващи от вируса от познатите ми да признаят, че го има. Една позната почна да говори , че все си мислела, че пролетта  нямало вирус, а само фантазии в главите на управляващите  - вируса бил настъпил тази есен със закъснение в държавата ни . При нас всичко идвало със закъснение и както винаги ни сварвало неподготвени за действие . Пълният хаос в здравната система го показвал. Явно е трудно да се мисли логично и без конспирации. Аз й обясних, че го имаше вируса и пролетта, но не беше така разпространен. А и много рано се взеха мерки тогава и забавиха разпространението му. Също има и други предпоставки, които попречиха да пламнем тогава. Но от разпускането от лятото нещата тръгнаха нагоре и е ясно защо. Той вирусът си тлее и разраства бавно, доста време отнема докато избухне накрая.

# 21 550
  • sofia
Ситуацията зазлява...
Преди две седмици чичо ми от Полша попита, колко респиратора имаме...Там във Варшава и областта се бяха изчерпали. Казах, че не знам...
Татко ми, който е анестезиолаг в Поморска област там, каза че е залят с пяциенти. Той и още една сестра обгрижват 30 интензивни с ковид. А идват и такива без...
Вчера гледам, как в болница в Познан, пациентите са оставенш на произвола на съдбата през ноща...Няма кой да ги погледне...
Днес гледам, тук хората са оставени да мрат на стълбите на болници...
Няма да ни се размине...

# 21 551
# 21 552
А аз тъкмо говорих с една, дето още е с розови очила, искала да гледа позитивно и чакала ваксината, за да си живее нормално. И да се видим.

# 21 553
  • София
А аз тъкмо говорих с една, дето още е с розови очила, искала да гледа позитивно и чакала ваксината, за да си живее нормално. И да се видим.

И аз чакам ваксината, за да си живеем нормално. Какво лошо има в това? Или може би този стрес безкрай е по-добре...

# 21 554
Антигеният тест не се приема самостоятелно засега, без потвържение с PCR, каза министъра. Пак според него хората с позитивен антигенен тест направен при изявена симптоматика (във фургоните и ДКЦ) имат право на безплатен PCR, обаче те не ги искали, като казал и Балтов. Да бе да.

Тук беше прав, обаче. Има доста хора, и личен случай имам,  с положителен антиген тест, които изобщо нямат намерение да си правят пср, нито платен, нито безплатен, именно за да не излязат в карантина, да не посочват контактни и да не ги затварят.

Няма какво да се лъжем, което си е така, така е.
Изобщо даже не е прав...Ние сме с положителни антиген тестове.Никой не ни е казал да правим ПСР..480 лева са пари...Не могат да го изискват,ако не е безплатно...Да не се прави на ощипана госпожица Балтов....4 на човека си стоим в къщи втора седмица...Не ми е нужно да съм статист,щото губели връзката....ми да се погрижат ...

Ами да, и другите затова не си правят пср-и, дори и да не са платени, контактни лица никой няма, все им е едно дали ще влязат в статистиката...
Предпочитате да е задължително и безплатно след положителния антиген тест да си направите пср ли? Как да ви задължат? Много хора ще писнат до небето от такова задължаване.

Нямам вас конкретно предвид, а приказките на едро какво трябва.

Общи условия

Активация на акаунт