COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 5

• 1 003 015
  • 22 282
  •   1
Отговори
# 21 720
5878 хоспитализирани /+249/,
Какво ще правим, когато леглата в болниците свършат? Нали бяха предвидили 8500+?
Спомнете си какво правеха в Италия, Франция, Испания, Белгия през пролетта, това ще правим и ние тази зима. Все пак сега при нас е Първата вълна. Както обикновено все сме назад в историята, и не само назад, но и встрани. Така че, нали помните какво каза Генерала... Ще ги настигнем и американците, и европейците.

# 21 721
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops

Някой знае ли какъв е процентът на починалите с Ковид от инсулти, инфаркти и пневмония? Според него тези с пневмония не са най-много, просто са в болница и влизат в статистиката.
Утре ще потърся данни. Направо посърнах.

Не знам за процентите, но леля ми е била с пневмония и е получила инсулт, от който си е отишла.
Положителен ПСР от предишния ден, влошаването е настъпило за три дни, не знам колко време са си мислели, че просто нещо е поизстинала, но миналата на седмица си е била на крак - работела си е по градината...

# 21 722
Вит.Ц нали не се препоръчва, защо го има в протокола?

# 21 723
  • София
Deva, и аз забелязвам това последно време - навсякъде го изписват, най-вече на хората вкъщи - винаги витамин це (мин. 1 грам) плюс аспирин. Бях чел, че в болниците даже венозно го слагат. Вероятно е някакъв не много силен коагулант, и като се отчитат евентуалните му предимства, сигурно се приема, че ползите му надвишават риска.

Интересно ми е и друго, дали и утре (защото в неделя и понеделник - със сигурност), ако не качим над 4 000 нашите ще приемат, че сме трайно в "платото" и предстои спад, което ще им даде повод да отварят дискотеките на 8-и, учениците без маски  и пр? Това илюзорно спокойствие, предвид пълните болници, дано не им изиграе лоша шега....

Последна редакция: пт, 20 ное 2020, 06:49 от Ronald

# 21 724
  • в страната на чудесата
Татко Врабчо, благодаря.
Това е протокол, който РЗИ разпространи. Мислех, че е друго. За съжаление той не обхваща поведението амбулаторно.
И според мен е преписан, има лекарства, които не са регистрирани, не знам дали ги ползват.
Ето едно бг участие за хидроксихлорокин
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2052297520301657?via%3Dihub
С любезното участие на чайките Simple Smile

Последна редакция: пт, 20 ное 2020, 06:27 от Leika_moja

# 21 725
  • София
Съгласна съм, че не може хората да смятат, че всичко могат да си ползват на своя глава. Мен поне ме е страх да се впускам в приключения с лекарства, които не познавам, да не говорим да го правя вкъщи. Ако е предписано от лекар - ок, проблемът е как да си го вземе човек от аптеката, ако прегледът е бил "телефонна любов". Министърът приказва как след време нямало да действат антибиотиците, но не е вината на хората, а на цялостната обстановка, която беше създадена. Кой мисли за след години, ако сега чувства, че животът му е в опасност?

# 21 726
  • София
От днешния брой на хартиения "24 часа" - нещо в стил ЕЖК, но според мен си е доста правдоподобно. Бих се учудила, ако родният хайлайф се е кротнал след заварянето на нощните клубове и чалготеките.

В София заразените на ден са често четирицифрено число, най-големият брой болни в интензивните отделения са също в София. Но купонът си продължава...

# 21 727
За тия купони целодневни на три места в София, ми разказваха и на мен преди около две седмици. Даже патрулки ги пазели отпред.

# 21 728
  • София
Е, тези тайни партита са прекопирани от запада, няма как и там да няма подобни неща. Даже се говореше, пак стил ЕЖК, че още през март, в Италия, се правят нелегални партита, кръстени "корона партита".

# 21 729
  • София
СЗО с ново 20, пък ние изкупихме ремдезевира на света....
https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-koronavirus/szo-prepor … -kovid-19-6117886

# 21 730
  • в страната на чудесата
Хехе, да бяхме само ние....

# 21 731
  • на пистата
А защо го нямаше Мангъров?
Нали вирусът беше безобиден и не трябва да има страх и паника?
Защо не обясни по какви причини умират толкова много хора???
Отвратителни са всички... Rage

И какво ги дъвчат тези ПСР?
Хора със симптоми и без никакъв тест трябва да се лекуват и изолират като за КОВИД. Толкова ли е трудно да го проумеят?
Ние точно това правим.Сина ми е болен он мин. четвъртък,мен ме лепна вторник.Детето не е излизало от мин.сряда аза също.Личната ни  се обажда всеки ден да пита как сме.Нямаме тестове,но сме се изолирали.Мъжа ми си работи вкъщи,една приятелка ми паразува.И между другото познавам много хора като нас,болни без тест и си стоят вкъщи.Малко отговорност се изиска само...

# 21 732
Не знам до кога ще оцелее телевизора ми (не че имам пари за нов). Преди малко един кретен в новините с маска на врата на закрито обяви пред цялата страна, че маските били, за да им запушат устите (или нещо в този стил). Странно аз като съм с маска в някой магазин, никой не ми е затворил устата и почти всеки път се разправям с разни безсмъртни, които се бутат  в мене. Определено ме чуват без проблеми.
Въпрос към юристите в темата - някъде в НК няма ли параграфи, че ако някой с действията или думите си застраши здравето на хората или блокира справянето с острозаразни заболявания, не подлежи ли на наказателна отговорност?
И аз го чух вчера тоя и се възмутих. Питат го защо е с маска под брадата. Той отговаря, че така му било добре, защото като я сложил на носа щяло да има повече вреди отколкото ползи. Репортерката после допълни, че охраната му е правила забележка и пак не е сложил както трябва маската. И умника отвърна, че това им било работата на охранителите да правят забележки. И накрая завърши с прословутите думи, че маските били, за да се мълчи. Направо нямам думи. Един подобен имаше в рейса оня ден - без маска гордо и самодоволно се подсмихваше.

# 21 733
Гледайки от два дни за починалите пациенти в Пловдив, как всички телевизии се хванаха да раздуват, склонна съм да виждам в по-умерен вид нещата,  не е само до безхаберие на лекари, понякога за съжаление и нещастно стечение.
В първия репортаж съпругата на починалия мъж, която подробно обясни с какви и колко заболявания е съпруга и,  това беше съвсем в началото, когато гръмна новината, след това всичко беше изрязано и се показваше само манипулативната част.
Когато човек е рисков с множеството заболявания, дори и да няма пандемия от ковид,  пак отнема време къде да бъде настанен. Системата го позволява, като няма такава и умишлено се отказва да се въведе ред и с един клик да се види от какво боледува пациента, какви медикаменти приема. Не е нормално спешен пациент сам да рецитира здравния си статус или близките му с една чанта епикризи.

Вчера се чух с близък работещ в една от големите болници в Пловдив, думите му бяха - "добре, че съм отпуска, има 40 заразени при нас" т. е. медицински лица

# 21 734
Една статия за доклад на Amnesty International за нарушаването на човешките права в старческите домове в Белгия пролетта, но е на английски. Извинявам се, ако вече е публикувана.
https://www.thebulletin.be/belgium-breached-human-rights-nursing … omes-says-amnesty

Общи условия

Активация на акаунт