COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 5

• 1 002 994
  • 22 282
  •   1
Отговори
# 21 735
Гледайки от два дни за починалите пациенти в Пловдив, как всички телевизии се хванаха да раздуват, склонна съм да виждам в по-умерен вид нещата,  не е само до безхаберие на лекари, понякога за съжаление и нещастно стечение.
В първия репортаж съпругата на починалия мъж, която подробно обясни с какви и колко заболявания е съпруга и,  това беше съвсем в началото, когато гръмна новината, след това всичко беше изрязано и се показваше само манипулативната част.
Когато човек е рисков с множеството заболявания, дори и да няма пандемия от ковид,  пак отнема време къде да бъде настанен. Системата го позволява, като няма такава и умишлено се отказва да се въведе ред и с един клик да се види от какво боледува пациента, какви медикаменти приема. Не е нормално спешен пациент сам да рецитира здравния си статус или близките му с една чанта епикризи.

Вчера се чух с близък работещ в една от големите болници в Пловдив, думите му бяха - "добре, че съм отпуска, има 40 заразени при нас" т. е. медицински лица

Медиите изключително много манипулират информацията в търсенето на сензации. За мен един фрапиращ случай е детето, което беше в кома, с новооткрит диабет и коронавирус. Естествено в  новините като причина за комата се даваше вируса, а не изпуснатото положение с диабета.

За мерките и хора... Не знам дали гледахте репортажа по БНТ за локдауна в Благоевград и как "радушно" се приема идеята там. Затова здравният министър е прав - обществото не иска мерки.

# 21 736
Аз да питам, като изтече 14 дневната карантина на преболедувал и той се върне на работа още на другия ден, безопасен ли е за околните (веднага след изтичане на карантината, още на другия ден)?
Знам, че теста след преболедуване не е задължителен. Колежката ми беше болна от вируса, изтече и карантината и се върна на работа веднага. Личната и лекарка и казала, че сега е защитена и не трябва да носи маска. Аз малко се притеснявам, затова питам.

Последна редакция: пт, 20 ное 2020, 08:53 от Джаста Праста

# 21 737
  • Там,където се събуждам щастлива.
Е, тези тайни партита са прекопирани от запада, няма как и там да няма подобни неща. Даже се говореше, пак стил ЕЖК, че още през март, в Италия, се правят нелегални партита, кръстени "корона партита".

Има в Нидерландия, да. Обаче, винаги има някой, който ги издава и веднага ги разтурват и всички с глоба. Мината събота едно такива парти беше с 40-50 човека във възрастовата граница 40-50 години. Потресена бях, защото мислех, че само недорасли хора (до 25 години мислех, че са основно лудите. 25, защото Тогава се оформя в мозъка напълно възможността да преценяваш последствията от поведението Си.)

# 21 738

Някой знае ли какъв е процентът на починалите с Ковид от инсулти, инфаркти и пневмония?....

Не знам за процентите, но леля ми е била с пневмония и е получила инсулт, от който си е отишла.
Положителен ПСР от предишния ден, влошаването е настъпило за три дни, не знам колко време са си мислели, че просто нещо е поизстинала, но миналата на седмица си е била на крак - работела си е по градината...

Същото положение и при моя чичо, само че краят е настъпил след масивен инфаркт.

# 21 739
https://www.google.com/amp/s/www.actualno.com/amp/prof-argirova- … 522251.html  проф. Радка Аргирова прогнозира, че в средата и към края на декември ще има вече спад на новозаразените.

# 21 740
Татко Врабчо, благодаря.
Това е протокол, който РЗИ разпространи. Мислех, че е друго. За съжаление той не обхваща поведението амбулаторно.
И според мен е преписан, има лекарства, които не са регистрирани, не знам дали ги ползват.
Ето едно бг участие за хидроксихлорокин
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2052297520301657?via%3Dihub
С любезното участие на чайките Simple Smile

Кои са чайките?
Много притеснителни резултати. Кой може са си позволи да прави ЕКГ през ден? Има 5 с QT prolongation над 60 ms, което е клинично значимо удължаване. Само не разбрах това от всички профилактирани или само от лекуваните. Както и да е, за мен не е ОК.

# 21 741
Какъв финансов натиск! Другите държави затварят, ограничават местата, където е възможно струпване на хора. Ние, не само не затваряме, а точно обратно, отваряме още /имам предвид коледните базари/.
Бързите тестове не са критерий за карантина или изолация, ако не бъдат потвърдени с ПСР. Кой човек ще даде 30 лева за бърз и после още 120 лева за ПСР и защо!  Щом си плаща сам решава как ще действа. Самосъзнанието не е задължително, а и ако можеше да се разчита на него, нямаше да има закони, заповеди и т.н.
Калпави сме, вярно е, но при такива условия и среда, която се създава от държавата няма какво да ни спре.

https://www.google.com/amp/s/www.actualno.com/amp/prof-argirova- … 22251.html   проф. Радка Аргирова прогнозира, че в средата и към края на декември ще има вече спад на новозаразените.
Той и Мангъров прогнозираше 200-300 починали /гоним 3000  вече/. Аргирова също прогнозираше, че виролентността ще намалее с времето, ама днес не го каза.
Тези специалисти по добре да си замълчат и да си работят тихо и кротко, стига са се изживявали като медийни звезди.

# 21 742
  • Варна
а каква е файдата от тестването , че и масово , след като сетне никой не спазва карантина ?От Чернобил никой не се криеше , сега се крият от вируса !

# 21 743
Гледайки от два дни за починалите пациенти в Пловдив, как всички телевизии се хванаха да раздуват, склонна съм да виждам в по-умерен вид нещата,  не е само до безхаберие на лекари, понякога за съжаление и нещастно стечение.
В първия репортаж съпругата на починалия мъж, която подробно обясни с какви и колко заболявания е съпруга и,  това беше съвсем в началото, когато гръмна новината, след това всичко беше изрязано и се показваше само манипулативната част.
Когато човек е рисков с множеството заболявания, дори и да няма пандемия от ковид,  пак отнема време къде да бъде настанен. Системата го позволява, като няма такава и умишлено се отказва да се въведе ред и с един клик да се види от какво боледува пациента, какви медикаменти приема. Не е нормално спешен пациент сам да рецитира здравния си статус или близките му с една чанта епикризи.

Вчера се чух с близък работещ в една от големите болници в Пловдив, думите му бяха - "добре, че съм отпуска, има 40 заразени при нас" т. е. медицински лица

Медиите изключително много манипулират информацията в търсенето на сензации. За мен един фрапиращ случай е детето, което беше в кома, с новооткрит диабет и коронавирус. Естествено в  новините като причина за комата се даваше вируса, а не изпуснатото положение с диабета.

За мерките и хора... Не знам дали гледахте репортажа по БНТ за локдауна в Благоевград и как "радушно" се приема идеята там. Затова здравният министър е прав - обществото не иска мерки.

Ако министърът попита обществото дали иска да боледува и част от него да загине, надали някой ще му отговори положително. Затова в критична ситуация общественото мнение не е меродавно, защото хората винаги ще поискат идеалния вариант, който правителството (или поне нашето) не може да изпълни - да няма мерки, но и всички да са здрави, места да има в болниците за всички нуждаещи се и лекарства по аптеките, на всеки болен да се обръща достатъчно внимание, никой да не бива оставен на произвола вкъщи или на тротоара пред болницата и т.н. В реалната, а не идеална, ситуация обаче управляващите са принудени да изберат по- малкото зло. Ние сме в такава ситуация, за съжаление, т.е. ситуация, в която вече не можем да запазим всичко- и животи да спасяваме, и икономиката да върви на макс, и хората да си живеят (забавляват), както са свикнали. Затова, ако толкова разчитат на общественото мнение, редно е да поставят въпроса така, ребром - ако нямате избор да запазите и двете, кое сте склонни да пожертвате - живота и здравето си или парите си? Защото до там сме я докарали вече, от "умно" управление на вируса.
    Иначе и аз не бих се радвала на локдаун. От собствения си житейски опит обаче съм разбрала, че липсата на умереност (без значение в коя сфера и по какъв повод) обичайно  води до крайни състояния и крайни решения, повечето пъти негативни. Та и тук така. Най- либералният режим, при който практически не управляваме кризата, ще ни доведе до крайна необходимост от затягане на мерките или до крайно висока заболеваемост и смъртност.

# 21 744
Скрит текст:
🚩 ECDC излезе с указания за използването на бързите антигенни тестове. Очевидно държавата не бърза да признае резултатите от тях. Това предизвиква редица въпроси, като основният е защо!? Възможните отговори са много, но в публичното пространство все по-често се споделя мнението, че по този начин изкуствено се намалява броят на новите случаи. И това в пълен контраст с мнението на любителите на конспиративни теории, които приемат, че болни няма. Радостаната новина е, че привържениците на 5ЖИ-то намаляват значително, вкл. по представителни данни на “Тренд” от днес. Проблемът с отношението към положителните за SARS-CoV-2, потвърдени с бързи тестове обаче остава. В изявление от днес г-жа Фандъкова казва, че приблизително около 1500 такива теста са направени пред поликлиниките само за 5 дни, а от тях почти 500 са положителни. Това не включва пробите от Пирогов”, ВМА, Александровска, Окръжна и т.н. Всички тези факти потвърждават тезата, че използването им е масово, както и че резултатите не се отчитат официално. И тук отново трябва да се върнем на въпроса защо. Намаляването на потвърдените случаи служи изключително на властта, която продължава да отказва въвеждането на по-категорични противоепидемични мерки. С различни методи на анализ и оценка се допуска, че между 1500 и 2000 такива теста позитивират всеки ден. Това означава, че реалният брой открити нови случаи е между 5500 и 7000 дневно.

От друга страна тази скрита заболяемост ще продължи да увеличава и без това значителния брой хоспитализирани и интензивни. Ще даде сериозно отражение и върху смъртността, която, както отбеляза ген. Мутафчийски пролетта, не може да бъде скрита.

Друг сериозен проблем е, че карантинираните лица са с около 20 Хил. по-малко от активните случаи. Този феномен шеговито се обяснява с това, че българите все по-масово живеят сами или ограничават физическите си контакти, спазвайки мерките. Като във втория случай е остава неизвестно къде са се заразили. Ролята на РЗИ в този процес е ключова, като невъзможността да бъдат проследявани и карантинирани контактни не е новина. Недостатъкът е в допускането, че положителните могат съзнателно да прикриват техните контакти, за да не бъдат изолирани, а РЗИ няма как да го проверяват. Дори да имаха ресурс за това.

Описаните подробности към споделените данни будят сериозно притеснение. Вчера в коментара споделих сравнение с аварията във АЕЦ “Фокушима”. Днес паралелът е с другата световна ядрена катастрофа. Тогава властите крият дълги дни реалните мащаби, а герои стават обикновените хора.

Затова и днес самосъзнанието остава най-сериозното оръжие в тази битка, а обществото трябва да го прояви отново!
За да се спаси!

Георги Стойлчев от ФБ групата Science in the crisis

Ето тази част е най-притеснителна:
Всички тези факти потвърждават тезата, че използването им е масово, както и че резултатите не се отчитат официално. И тук отново трябва да се върнем на въпроса защо. Намаляването на потвърдените случаи служи изключително на властта, която продължава да отказва въвеждането на по-категорични противоепидемични мерки. С различни методи на анализ и оценка се допуска, че между 1500 и 2000 такива теста позитивират всеки ден. Това означава, че реалният брой открити нови случаи е между 5500 и 7000 дневно.

От друга страна тази скрита заболяемост ще продължи да увеличава и без това значителния брой хоспитализирани и интензивни. Ще даде сериозно отражение и върху смъртността, която, както отбеляза ген. Мутафчийски пролетта, не може да бъде скрита
.

Да, смъртността не може да бъде скрита. Нито препълнените болници. Хората ще умират на стълбите, докато чакат да ги приемат. Другите ще си живеят както преди без да им пука, защото нали такъв вирус няма, следователно няма смисъл от мерки, карантина и изолация.

Вчера получих СМС от една полякиня, която чистеше офиса 2 години, че се е прибрала в Полша, защото детето й, първолак, е прието в болница с ковид-19 в тежко състояние. Здраво дете иначе без придружаващи заболявания. Мъжът й се обадил и тя хванала първия самолет. Писа ми да се моля и да стискам палци за детето й. Вирусът не подбира.

# 21 745
Е, тези тайни партита са прекопирани от запада, няма как и там да няма подобни неща. Даже се говореше, пак стил ЕЖК, че още през март, в Италия, се правят нелегални партита, кръстени "корона партита".

За прословутите "Корона партита" четох тогава, че се правят с цел масово заразяване. Нещо, като "Шарка партитата" при децата. Само че после се писа, че освен, че масово се заразяват, имало и доста смъртни случаи след това на млади хора, които са посещавали подобни партите. За САЩ ставаше въпрос.

# 21 746
Коментар от фейса:
Правите си тестове, а после ревете!?
Е, аз не съм под карантина и няма никога да бъда, защото нито аз, нито контактните ми, ще си направим тест!
Лесно е, да си свободен, стига да го желаеш. 😉
Аз съм по-болна и критична от бабите и дядовците Ви, но свободата няма да си дам. Нито имам намерение да умирам.
А това, че го написах аз, не значи, че няма хиляди, като мен.
350 000 загубиха работата си, още Март и Април, за да Ви пазят Вас и бабите Ви.
Мислите ли, че им пука, за този филм вече?

Това човек в уж рискова група. Аз нямам надежда, че тия хора ще им дойде акъла и ще погледат по-далеч от носа си, но е шокиращ егоизмът и увереността, която им позволява да пишат публично това.

Ще се качват случаите не, а до космоса ще стигнат.

# 21 747
  • София
https://www.google.com/amp/s/www.actualno.com/amp/prof-argirova- … 522251.html  проф. Радка Аргирова прогнозира, че в средата и към края на декември ще има вече спад на новозаразените.
Тя прогнозираше, че вирусът ще изчезне през лятото, както и всякакви други неща, та най-добре някой да и каже да си замълчи вече.

А с болниците вече е ясно какво ще правят, защото вече го правят. Ще лекуват само Ковид, докато имат персонал. После няма да лекуват нищо. И като постоянно и тук, и навсякъде другаде повтарят определена група хора, ама то с локдаун вирус не се спри, нито с мерки. Не се спира, но се контролира разпространението, за да има лечение в болниците и за Ковид, и за останалите неща, от които страдат хората без Ковид.

# 21 748
Мексико е регистрирал над 100 000 смъртни случая от Covid-19 - четвъртата страна, преминала мрачния етап.

Критиците обвиняват президента Андрес Мануел Лопес Обрадор, че е бил бавен, при предприемане на мерки за борба с  пандемията, и че отменя тези ограничения твърде бързо.

През март правителството публикува обяви, където се казва, че вирусът "не е извънредна ситуация", а президентът Обрадор каза пред медиите, че амулетите и молитвата са неговият "защитен щит" срещу инфекция.

След като каза на мексиканците да си стоят у дома в края на март, когато случаите на Covid-19 започнаха да се увеличават, през май г-н Обрадор облекчи разпоредбите в опит да рестартира страдащата икономика.

С хронично недофинансирана система за обществено здраве, за Мексико ще бъде трудно да се справи с пандемията.
Страната има и голяма сива икономика, което означава, че милиони са принудени да напускат дома си всеки ден, за да си изкарват прехраната и не могат да се изолират у дома.
Правителството  също не иска да увеличи дълга на страната, така че не е предоставило помощ на бизнеса и работниците, за да им помогне да останат у дома.
https://www.bbc.co.uk/news/world-latin-america-55011840

# 21 749
  • дядовата ръкавичка
А аз не разбирам как така в Китай вече няма Ковид? Или има информационно затъмнение ....

Общи условия

Активация на акаунт