COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 5

• 999 414
  • 22 282
  •   1
Отговори
# 22 110
Моят познат, дето снощи писах, че е в Токуда, и жена му моли за плазма, днес е починал.
Говорих днес и с една позната, която има близки в отделение тук, Търново.
Болните не ходят до тоалетна- имат бидони или кофи до леглата си, разделени са с паравани леглата.
Медиците били с предимство за тоалетните, нямало време и ресурс да дезинфекцират след всеки от тях.
Трагедия.

# 22 111
  • Pierrefonds, CA
Възрастните над 65 годишни могат да щъкат и пазарят денонощно. Ограничението е за младите.
Забелязах, че точно възрастните се навират и стоят продължително време в магазините, не спазват никаква дистанция. Нали те ореваха света при първата заповед, когато можеха само от 8-10ч. да купуват и затова я смени заповедта министърът на другия ден. Магданоза бил изсъхнал в хипермаркета сутринта. Сякаш всеки ден купуват магданоз. Такова гевезене ми е непонятно. Явно имат пари бол, и време много, ровят в моркови, тътрят топ матраци с количките, сутринта правят опашка за банички и боза.
Работещите хора почти нямат време за пазаруване, и цялата тежест на кризата е върху тях. Деца гледат, домашни пишат, работят, и пак не мрънкат.
Вече си мисля тези мрънкащите да не са членове на групи тип "Напред с президента" или подобни и да правят нарочно така.
Но във време на здравна криза и пандемия, управляващите стига са угаждали на вечно недоволните, с да затварят за поне 2 седмици. С болни млади хора икономика не се прави.
В Канада пълен локдаун от вчера, 20.11.

Това за Канада вярно ли е? Какво значи пълен локдаун.

Това е в Онтарио. В петък там са имали 1500 нови, локдауна е от понеделник,  28 дни, за Торонто и Пийл. Техния премиер го обяви вчера. Само хран.стоки и аптеки, с 50% капацитет. Училищата са отворени

При мен, в Квебек само ресторанти, барове, фитнес... са затворени от 1 октомври. Фриз.салони, молове и т.н. са отворени. Средно около 1100 имаме на ден( 3-5%, като по-често се върти около 3,5%-4,2).. починали 30-ина.. а преди няколко дни бяха до 15.

Последна редакция: сб, 21 ное 2020, 22:10 от E&M

# 22 112
  • Другата България
Моят познат, дето снощи писах, че е в Токуда, и жена му моли за плазма, днес е починал.
Говорих днес и с една позната, която има близки в отделение тук, Търново.
Болните не ходят до тоалетна- имат бидони или кофи до леглата си, разделени са с паравани леглата.
Медиците били с предимство за тоалетните, нямало време и ресурс да дезинфекцират след всеки от тях.
Трагедия.
Това сериозно ли е?
Във всяка една болница тоалетните за пациенти и персонал са различни, няма болница и отделение с една тоалетна на етаж, която да се ползва от всички.
Не го вярвам това.
Нито това с бидоните и кофите с изпражнения до всяко легло в отделение на която и да е болница.
Прекалява се вече ми се струва, все пак не сме австралопитеци или аборигени.

# 22 113
Мери Ан, точно това споделяше и бащата на починалото момче от Търново през лятото - ходели до тоалетна в самите стаи в някакви инвалидни столове......Дано не е вярно.

# 22 114
  • София
BacuTy, апокалипсисът се отлага Simple Smile - не мисля, че трябва да стигаме до крайности.
Ужасно е, да - няма лекарства, няма места по болниците, медицински персонал също ... но чак апокалипсис. Не съм оптимист в случая, по-скоро се опитвам да съм реалист.

Истината е, че хората сами се прибраха. Носят си маските. Заведенията също са празни. Поне тези, които работят през деня. Контингентът на нощните по принцип е ограничен и горе-долу постоянен, като брой. Виж в дневните заведения човекопотокът е по-голям. А той реално спря/намаля драстично.
Официално заведенията не са затворени, но са реално затворени. Без компенсация от страна на държавата обаче. Учениците - стоят вкъщи само тези, които нямат нужда от родител вкъщи ... пак за да няма компенсация от страна на държавата.
Изобщо всичките ни "мерки" така са пресметнати, че да не се налага да "използваме" ресурса на държавата. И толкова. Аааа, да - трябва да работим, за да сме свободни и психически стабилни. Заради нищо друго не е този призив. Само и единствено заради хората е. Те си мислят, че ни лъжат, ние се правим, че им вярваме.

Аз лично съм против това да обвиняваме хората. Недисциплирани хора има навсякъде.
Ролята на държавата беше да седне, да поумува, да чуе експертите. Изобщо да поработят тези наши държавници, а не само да карат високопроходими коли по села и паланки и да сеят популизъм. И така месеци наред.
Да предприемат адекватни мерки (без да се съобразяват с това на кого харесват или на кого не), да наложат контрол върху тях, да обезпечат хората, там където се налага и така ... дълъг е разговорът Simple Smile, но посоката е ясна. Така направиха доста държави ... и сега виждаме, че "избягаха" от първите места. А ние - след всичкия цинизъм, който лъха от ТВ екрани успяхме единствено да настроим едни хора срещу други, хора срещу лекари дори. Лекари срещу хора ... Ако не им пука на нашите държавници за населението, то е крайно време да помислят за лекарите. Пиша го поне за 10-ти път. Статистиката ни е лъжлива, това е ясно, но броят на заразените ни лекари и здравни работници расте. Ще стават още по-малко тези хора, а ни трябват. И без това са ни кът. И ще ни трябват не само сега, а и после. Защото днес Коце е министър, утре не е. Утре е Балтов. Но пък единственият лекар в една малка общинска болница си отива ... и не идва друг. В тази община, която е останала без едиствения си лекар на хората им е все тая дали министър ще е Коце или Асен. Те искат лекар. И са прави.

Ако всичко зависи от нас хората, то тогава защо са ни хрантутниците, които и без това ни излизат скъпо. Ако е само, за да ни се представят по медиите, хайде няма нужда.

Последна редакция: сб, 21 ное 2020, 18:33 от ninnann

# 22 115
Е, дано не ставам свидетел, но не вярвам да ме лъже жената.
Досега каквото ми е споделяла за заразени и положението в града ни е била права.
Специално в нашето Инфекциозно съм лежала с детето в " по- добри времена", и знам какъв е ад.
Само Вип стаята е с тоалетна чиния и нормална баня.
Те какво да правят санитарите по- напред- да чистят, дезинфекцират, разнасят колички, та, склонна съм да вярвам.

# 22 116
  • Другата България
Мери Ан, точно това споделяше и бащата на починалото момче от Търново през лятото - ходели до тоалетна в самите стаи в някакви инвалидни столове......Дано не е вярно.
Това го помня, ама първо-тогава беше лято, топло, може да отвориш прозорец /не, че е оправдание или извинение/.
Нямаше толкова наплив, а и не ставаше ли въпрос за интензивно отделение?
Докато сега, с тези температури и предполагам рядко проветрение на тези помещения, с препълнените стаи просто не мога да си представя да речем 6 легла в стая, с 6 бидона до всяко легло, и хората си вършат физиологичните нужди в тях, в стаята....дори не искам да си го представя.
Че то ще плъзнат всякакви други болести, в кой век живеем?
Мотивът също ми звучи несериозно, какво значи една обща тоалетна /или две/ в отделение и за персонал, и за пациенти? Пообиколила съм болници, в една съм израснала, винаги тоалетната на персонала е била отделно, дори и баня имат, и се е заключвала!
Каква е тази болница, все пак говорим за Търново, не говорим за болницата в Бяла Слатина?

# 22 117
За Великден ни надуха главите и най-вече с това да затворят църквите, но после  за Байряма ни гък ни мък... и пламна помъклъка, аман от политкоректност.
И да знам, че има вирус, но има и много политика и това кара хората да се съмняват

# 22 118
  • София
Писах и изчезна.. и без това не ми се пише, но все пак..

Никакъв тест не би ми дал сигурност да се видим с родителите ни (които не сме виждали от януари). Никой.
Не бих могла да понеса, ако заради нас ги поставим в риск.
Много съм тъжна от всичко, което се случва. От всички, които починаха заради липсата на каквито и да е сериозни мерки. За близките им и погубените животи.
Нямам сили да слушам безкрайните манипулации и лъжи.
Изкривената статистика. Всичко.
Обезверена съм и изморена.

Neko, честито човече, желая ви да сте здрави и много щастливи хора. Дано децата ни живеят в един спокоен и по-добър свят.

# 22 119
Писах и изчезна.. и без това не ми се пише, но все пак..

Никакъв тест не би ми дал сигурност да се видим с родителите ни (които не сме виждали от януари). Никой.
Не бих могла да понеса, ако заради нас ги поставим в риск.
Много съм тъжна от всичко, което се случва. От всички, които починаха заради липсата на каквито и да е сериозни мерки. За близките им и погубените животи.
Нямам сили да слушам безкрайните манипулации и лъжи.
Изкривената статистика. Всичко.
Обезверена съм и изморена.
Кураж, момиче! Ще се справим! Не можем да видим близките си, децата, които са далеч и се боят да се приберат. Трябва да преминем и през това. Да се съхраним като хора, да не се превръщаме в нечовеци. Каквото и да правим, трябва да е така, че после да не се срамуваме. Много ме развълнува! Кураж!

# 22 120
Един познат от Пловдив ми разказа, че го изписали от болницата днес. Нямало места другаде и направо в реанимация -   12 дни прекарал там.  Но доволен от лекари, сестри, храна и условия. Имал главоболие, температура и болки в мускулите. Не е губил вкус и мириз, лекувал се вкъщи, но в един момент получил задух. Смята, че може би това, че не се хранел добре и не приемал течности,  допринесло, за да получи усложнения. Пиел си иначе вкъщи лекарствата. Когато получил задух звъннал на 112 и оттам в болница...Спомена, че явно е имал късмет да попадне в точно тази болница и то случайно .  В един момент започнал да се чувства добре, но не бързали да го изписват. Сега бил добре, но лесно се уморявал, по-трудно изкачвал стълби. От 27ми октомври се бил разболял(не е направил тест веднага), но сега след болницата още 14 дни карантина.  Общо над месец щяло да му се събере изолация. Коментирахме, че е абсурдно да се налага още 14 дни карантина след болница, особено, когато са минали толкова дни от първите симптоми.

Последна редакция: сб, 21 ное 2020, 18:43 от daisy12

# 22 121
И аз съм на мнение, че не му е сега времето възрастните да се размотават безцелно в затворени пространства. Откакто скочиха бройките, тук в моя квартал възрастните, които си живеят самостоятелно и сами се грижат за себе си - отново се изпокриха. Те дадоха и малко жертви досега, щото си се пазят. Тенгелето 7 месеца им препоръчваше да не припарват до градския транспорт и те го слушаха. Аз затова пазарувах на двама пенсионери, защото не желаеха да хващат автобуса за две спирки, за да отидат до три огромни хранителни магазини в нашия квартал, разположени един до друг. Аз за 5 минути с колата им пазарувах и на тях, защото в кварталното магазинче няма голям избор.

Смъртните случаи идват от старческите домове и домашните грижи, останалите пенсионери успяха до голяма степен да се опазят. В момента препоръката към всички е да не се размотаваме безцелно по моловете и други търговски обекти - отиваш, по най-бързия начин пазаруваш или си вършиш работата, и напускаш без да се заседяваш и шматкаш.

# 22 122
Лично аз съм за пълен локдаун, поне 2 седмици, ако не и месец. Локдаун и прозорец от 2-3 дни, който не е от мястото, на което го е хванала ситуацията, да се прибере. И от там нататък никакви пътувания с декларации, простотии, освен ако не става дума за доказано неотложно пътуване като смърт на близък, или нещо подобно. Само аптеки и хранителни отворени, и зелени коридори, ама различни за млади и пенсионери. А то всичко си работи, базарчета подготвят, черни петъци по молове, заведенията отворени и напевни призиви по телевизията " моля ви, ограничете социалните контакти!“. Бих ги ограничила, ама ще ме уволнят и какво като не ходя по молове и заведения, след като други хора по цял ден идват при мен и колегите ми? Такива ги изс.аха,че който и колега да се разболее, си трае, не отива на лекар и не си прави ПСР, защото излезе ли положителен, ще затворят цялата фирма, барабар със семейството му. Ето това е успешна рецепта за масова зараза.

# 22 123
Много моля да ме извините за коментара, както и не е упрек към конкретния форумец, но не вярвам, че някой е способен да не види родителите си “от януари”, за да ги пази. За мен това не е нормално, както щете го разбирайте.
Кое е странното?
Моята майка от Коледа 2019 я видях чак август, 2020, точно поради тази причина. И сега кой знае кога пак ще се видим.
Покрай локдауна март-април, 2020, детето живееше с баща си, ДО и хоум офис.  Аз- на два км. от тях в същия град.
Два месеца не го видях детето си, по мое желание, понеже работех в хранителен магазин и ме беше страх да не пипна нещо и заразя.

# 22 124
Като затворят цялата фирма, пари откъде?

Общи условия

Активация на акаунт