Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Разчитане на резултати от медицински изследвания - тема 3

  • 36 398
  • 779
  •   1
Отговори
  • Мнения: 32 216
Ако вече сте получили резултатите от изследванията си, но срещата с лекаря е след няколко дни и нямате търпение да разберете значението им, заповядайте тук!

Полезни връзки:
Разчитане на пълна кръвна картина (ПКК)

Важно!!!
Не забравяйте! В темата споделяме непрофесионалното си мнение, на база личен опит, за диагноза и лечение разчитайте само на вашия лекар!

С пожелание за по-малко болести и резултати в норма! Simple Smile


За да е по-удобно четенето и по-полезна темата:
- моля, слагайте снимките на изследванията в скрит текст с кратък и ясен текст - какво ви притеснява, дали са профилактични и т.н.
- не пускайте два или повече поста един след друг, събирайте всичко в един
- избягвайте "празни" постове като "Запис", "Благодаря"...

За пореден път ще помоля - пишете пол и възраст на пациента. Нормите са различни за различните хора.

Старата тема

# 1
  • Мнения: 874
Здравейте. Бихте ли коментирали резултатите от изследванията на дъщеря ми, на 23 години. Предварително благодаря.

# 2
  • Мнения: 1 013
Здравейте, може ли коментар.
Скрит текст:

Скрит текст:

В 27г.с, на 30г. приемам магнезий и желязо в момента само като добавки. Хемоглобина продължава да пада. От 108, на 105, на 103 в рамките на месец. Спрях ФК, понеже във феро фолгама има и фолиева. Б12 спрямо миналия месец също е със 100 единици надолу, но нямам прием от него.

Последна редакция: пн, 14 сеп 2020, 22:08 от Малечка90

    # 3
    • Мнения: 12 014
    За щитовидна жлеза, в норма са, но нали имаше нещо, че не трябва да са към долната граница?

    TSH       1.25       ulU/ml    0,27-4,20   
     fT4            15.53       pmol/l    12-22

    # 4
    • Мнения: 1 146
    Здравейте,
    Все пак искам да попитам, аз ще ида и на ендокринолог, но за съвет просто:
    Изследванията са на щитовидната жлеза:

    MAT -1,3 ( до 100 )
    ТАТ - 40,8 ( до 114 )
    FT3 - 5,5 ( до 8,1 )
    FT4 - 13, 11 ( от 7,90 до 14,40 )
    ТSH - 0,9 ( oт 0,3 до 4,2 )
    Пролактин - 147 ( 125 - 635 ) - изследван на 4ти ден от цикъла.

    FT4 е малко на горна граница, притеснително ли е според вас ?

    # 5
    • Мнения: 5 088
    Миналият вторник си правих ПКК и днес пак ме прати хематологът за ПКК. Обезпокои се заради ниските стойности на три показателя. Във вторник - 08,09,2020 г. - Хемоглобин: 94 (референтни стойности: 120-160); Левкоцити: 2,5 (референтни стойности: 3,20-10,50); Тромбоцити 127 (120-440). Днес ПКК показа следното: Хемоглобин: 85 (115-165); Левкоцити 3,5 (7,80-11); Тромбоцити 100 (150-390). Двете изследвания ПКК са правени в различни лаборатории. Днес ми каза, че трябва да вляза в болница, защото са обезпокоителни бързото падане на стойностите на тези показатели. Иска да се направят допълнителни изследвания и ако трябва да ми вземат костен мозък за изследване в краен случай. Знам, че не сте лекари, но какво бихте ме посъветвали какво да правя. Разтревожих се доста след излизането от кабинета на хематолога днес. Да потърся ли второ мнение? Забравих да спомена, че и Феритинът е някъде към 3 - почти изчерпан запас от желязо.

        Благодаря предварително за помощта.

    Последна редакция: вт, 15 сеп 2020, 18:17 от Jennifer_w

    # 6
    • Мнения: 16 697
    Потърси второ мнение, но ако лекарят е обезпокоен, може и да нямаш много време за губене. Надявам се за не звуча плашещо, защото не разбирам, само подозирам какъв потенциален проблем ще търсят. Явно искат да направят още изследвания, за които е необходим престой в болнично заведение.

    # 7
    • България <3
    • Мнения: 312
    Миналият вторник си правих ПКК и днес пак ме прати хематологът за ПКК. Обезпокои се заради ниските стойности на три показателя. Във вторник - 08,09,2020 г. - Хемоглобин: 94 (референтни стойности: 120-160); Левкоцити: 2,5 (референтни стойности: 3,20-10,50); Тромбоцити 127 (120-440). Днес ПКК показа следното: Хемоглобин: 85 (115-165); Левкоцити 3,5 (7,80-11); Тромбоцити 100 (150-390). Двете изследвания ПКК са правени в различни лаборатории. Днес ми каза, че трябва да вляза в болница, защото са обезпокоителни бързото падане на стойностите на тези показатели. Иска да се направят допълнителни изследвания и ако трябва да ми вземат костен мозък за изследване в краен случай. Знам, че не сте лекари, но какво бихте ме посъветвали какво да правя. Разтревожих се доста след излизането от кабинета на хематолога днес. Да потърся ли второ мнение? Забравих да спомена, че и Феритинът е някъде към 3 - почти изчерпан запас от желязо.

        Благодаря предварително за помощта.

    какви оплаквания имате?

    # 8
    • Мнения: 12


    Здравейте, моля за коментар.

    Последна редакция: вт, 15 сеп 2020, 20:00 от bubanka

    # 9
    • Мнения: 5 088
    Миналият вторник си правих ПКК и днес пак ме прати хематологът за ПКК. Обезпокои се заради ниските стойности на три показателя. Във вторник - 08,09,2020 г. - Хемоглобин: 94 (референтни стойности: 120-160); Левкоцити: 2,5 (референтни стойности: 3,20-10,50); Тромбоцити 127 (120-440). Днес ПКК показа следното: Хемоглобин: 85 (115-165); Левкоцити 3,5 (7,80-11); Тромбоцити 100 (150-390). Двете изследвания ПКК са правени в различни лаборатории. Днес ми каза, че трябва да вляза в болница, защото са обезпокоителни бързото падане на стойностите на тези показатели. Иска да се направят допълнителни изследвания и ако трябва да ми вземат костен мозък за изследване в краен случай. Знам, че не сте лекари, но какво бихте ме посъветвали какво да правя. Разтревожих се доста след излизането от кабинета на хематолога днес. Да потърся ли второ мнение? Забравих да спомена, че и Феритинът е някъде към 3 - почти изчерпан запас от желязо.

        Благодаря предварително за помощта.

    какви оплаквания имате?

         Нямам оплаквания. Освен имам много обилно кръвотечение по време на менструация и отидох за анемията да ми предпише лекарства въз основа на ПКК и изследванията за Желязо, ЖСК, Феритин и B12.

    # 10
    • България <3
    • Мнения: 312
    Хмм според мен, ако имате възможност вижте второ мнение набързо, но ако казват, че е за болница не отлагайте.

    # 11
    • София
    • Мнения: 2 412
    И аз с молба за разчитане. Мама. Тя е на 60г, с тежка остеопороза. Мине немине лекарката, която я следи почва да се съмнява за нещо по страшно Sob  Сега е назначила това и я е пратила при хематолог. 

    # 12
    • Мнения: 688
    Здравейте. На 36 год съм, жена, може ли някой да коментира стойностите на захарта и инсулина при обременяване с глюкоза?
    Глюкозотолерантен тест-3 кратен                     
         Глюкоза 0 мин       3.89       mmol/l    3.3-6.0   
         Глюкоза 60 мин       4.8       mmol/l    <10   
         Глюкоза 120 мин       5.81       mmol/l    < 7.80   
                 
         Инсулин       11       uU/ml    3,0-25,0 uU/ml   
         60-мин Инсулин       27.3       uU/ml    18 - 276 uU/ml   
         120-мин Инсулин       61.5       uU/ml    16 - 166 uU/ml   
    Благодаря!

    # 13
    • What are you laughing at?
    • Мнения: 330
    Здравейте моля за коментар, от 8 дена съм в подготовка за Замразен ембриотрансфер пия Естрофем - естроген, излезнаха ми завишени нива на АсАТ и АлАТ, до сега не съм имала такъв проблем.

    # 14
    • Мнения: 10 431
    WBC (левкоцити)      5.67   x10^9/L   3.50 - 10.50
    LY% (лимфоцити)      31.9   %   20.0 - 48.0
    MO% (моноцити)      9.3   %   1.0 - 11.0
    EOS%(еозинофили)      1.9   %   До 6.5
    BASO%(базофили)      0.4   %   До 2.0
    NEU% (неутрофили )      56.5   %   40.0 - 70.0
    LY# (лимфоцити )      1.810   x10^9/L   1.000 - 4.000
    MO# (моноцити)      0.530   x10^9/L   До 0.800
    EOS#(еозинофили - бр.)      0.110   x10^9/L   До 0.500
    BASO#(базофили)      0.020   x10^9/L   До 0.140
    NEU# (неутрофили)      3.200   x10^9/L   2.000 - 7.000
    RBC (еритроцити - бр.)      4.91   x10^12/L   4.40 - 5.90
    Hgb (хемоглобин)      162   g/L   135 - 180
    Hct (хематокрит)      0.477   L/L   0.400 - 0.530
    MCV (ср. обем на еритроцита)   ↑   97.1   fL   80.0 - 96.0
    MCH (ср. Hgb съдърж. в еритр. )      33.0   pg   27.0 - 33.0
    MCHC (ср. Hgb конц. в еритр.)      340   g/L   300 - 360
    RDW (девиация на ерит. р-ие)      13.2   %   11.5 - 14.5
    Plt (трoмбоцити)   ↓   128   x10^9/L   130 - 440
    MPV (ср. обем на тромбоцита)      10.5   fL   6.1 - 13.5
    Pct (Тромбокрит)      1.30   ml/L   1.00 - 4.50
    PDW (ширина на тр р-ие)      13.1   fL   8.0 - 23.0
    Имунология
    Име на теста (изследване)   Флаг   Резултат   Единици   Референтни стойности
    Феритин (Ferritin)      238.50   µg/L   15.00 - 650.00
    Лекарствено мониториране
    Име на теста (изследване)   Флаг   Резултат   Единици   Референтни стойности
    Витамин В12      276.00   pmol/l   140.00 - 490.00

    Здравейте, това са резултатите на мъж 70г-, няма никакви оплаквания, но след профилактичен преглед открихме понижени тромбоцити,  които в рамките на по-малко от месец от 80 вече са 129 - увеличават се.  Интересуват ме и нивата на Феритин и Вит. В12 дали са нормални? Имам час при хематолог за 23.09, но бих искала да чуя и мнението на още някой до тогава. Благодаря.

    Общи условия

    Активация на акаунт