Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 105
 • Мнения: 910
Важно е да лекувате уреаплазмата, защото води до стерилитет. Анаеробите най-вероятно са гарднерела. Когато има един причинител е нормално да има и други, тъй като микрофлората се уврежда.
Като започнете антибиотично лечение, анаеробите ще се повлиаят също.

# 106
 • Мнения: 3 490
Анаеробите са доказани с ДНК анализ, а антибиограма се прави на посявка. Затова и не я правят в лабораторията.
 За уреплазмата се използват готови схеми с антибиотици, защото са чувствителни само към много малко такива. Назначената ти терапия е точно такава.
 

# 107
 • Мнения: 44
Скрит текст:
Здравейте,не знам дали въпросът ми е за тук ,но съм много притеснена. Синът ми на 3 годинки има завишени стойности на креатин киназата. Моля за мнения според вас има ли защо да се тревожа,и да ме насочите на какъв лекар трябва да го заведа . Личната лекарка я няма цяла седмица ,а докато дойде ,ще се побъркам Благодаря предварително
Скрит текст:
дежурен Личен Лекар нямате ли? какви оплаквания има синът ви ? повторете теста и отивайте при лич. лекар.
дано да няма нищо

1.   Мускулната дистрофия тип “Дюшен”

Заболяването засяга предимно детската и юношеска въэраст и е една от многото типове дистрофични и дисметаболитни заболявания на нервната система и нервно мускулния апарат.
Мускулната дистрофия тип “Дюшен”,  засяга предимно момчетата, като първите белези се проявяват около първата до третата година от раждането.  Причинена е от Х – свързан ген, т.е. генът разположен върху Х – хромозомата / момичетата имат две, а момчетата едно копие от този ген/.
В последно време се установи, че в почти половината от болните момчета промяната в гена е настъпила при него и никой друг индивид във фамилията не е носител на този дефект. Това обаче е трудно, а понякога и невъзможно да се докаже и може да се определи само от внимателна и компетентна оценка на семейството. В повечето от случаите майката носи този ген, но самата тя не се засяга от него. Всеки следващ син на носителката има вероятност 50% да е засегнат и вероятността всяка дъщеря да е носител също е 50%. Много важно е веднага след поставяне на диагнозата да се проведе генетична консултация в специализиран център и да се изследват подходящи биохимични и ДНК проби на всички рискови членове на семейството. То е Х- свързано рецесивно заболяване. Генът е локализиран на късото рамо на Х- хромозомата (Хp21). В 65% от случаите чрез ДНК анализ се намира голяма делеция (липса на части) в гена. В останалите има малки дефекти, които обикновено не могат да се докажат.
Малък брой от жените проявяват изразена мускулна слабост в много ниска степен и те са известни като, “изявени” носителки.  Определяне на носителския статус на жените във фамилията по данни от изследването на КК и прилагане на нови рекомбинантни ДНК технологии също така и провеждане на дородова диагностика върху хорионни въси взети чрез хорионна биопсия
Основно клиничните белези на болестта са:
поклащаща се в страни походка т.н. “патешка” походка, тя се явява вследствие на слабост в мускулатурата  около тазобедрените стави. Детето не може да подскача и тича нехарактерно.
Симптомът на Gower е положителен т.е. затруднено е ставането от пода и за да го извърши детето си помага с ръце.
Характерни са съчетанията на симетрични двустранни атрофии на напречно набраздената мускулатура със слабост и уморяемост на същите. Раменете са увиснали, лопатките са откроени като крилца, коремът е издаден напред, талията е изтъняла. Стопената мускулатура на бедрата прави те да изглеждат по – тънки от подбедриците, които са псевдохипертрофирали / изпъкнали от натрупаната мастна тъкан - изглеждат прекалено развити/.
След загубата на двигателна активност са налице различни деформации:
Сколиоза /изкривяване на гръбначния стълб встрани/, контрактури /намален обем на движение в ставите и мускулите/ вследствие обездвижване.
У заболелите деца има предразположеност към респираторни инфекции в по-късните стадий на болестта.

Въпреки, че  се касае за неизлечимо заболяване може да се работи за ограничаване ефектите от мускулната слабост.
Изследвания:
• Креатинкиназа (КК): силно повишени стойности (5 до 100 пъти)
• ЕМГ: миопатична
• Ултразвук: повишена ехогенност
Мускулна биопсия:
• Прогресивни изменения с времето. Дегенерация и регенерация, промени в размерите
на мускулните фибри и поява на вътрешни ядра, разрастване на мастната и съединителната тъкан
• Имунохистохимия – силно намален или липсващ дистрофин
Лечението на мускулната дистрофия е трудно и неясно. То е предимно консервативно и е насочено към профилактика на вторичните усложнения: гръбначни деформитети, контрактури, дихателни проблеми и др.
Терапията се извършва в следните главни насоки:
подобряване и поддържане обема на движение в ставите и предпазване от контрактури.
Подобряване на мускулната сила и подпомагане на двигателната активност.
Профилактика на респираторните усложнения. Получава се с дихателни упражнения, дренажни пози, по –често проветряване на помещението ,в което се намира детето, разходки, излети и др.
Методи :
Методите на лечение са главно физикални и рехабилитационни. Техните главни цели са:
да се направи преценка на физическото състояние на детето, която да бъде база за третирането му.  Преценява се мускулната сила и двигателната активност посредством ,на което се дава програма за рехабилитацията.

Не е редно да се смята, че всички предложени движения и мерки трябва да се прилагат в едно и също време или са подходящи за всяко дете. За целта двигателната програма и състоянието на детето трябва периодично да се следи от специалисти и на време да се адаптира, съобразно променящите се нужди на детето.
Голям дял в лечението заема ортотиката.

От физиотерапевтичните методи с успех се прилагат общи облъчвания с УВО / ултравиолетови облъчвания/в суберитемни дози.
Друг важен аспект от лечението на децата е диетологията, която със своите методи контролира телесното тегло.  
От медикаментозната терапия се прилагат витамини от група В, витамин Е, малки дози инсулин, АТФ / аденозинтрифосфат/, аминокиселини, анаболни препарати, нивалин. Внимание не прилагайте самолечение. Търсете лекарска консултация в тази насока.
Обобщавайки методите на лечение трябва да се подчертае, че е много важен режима на щадене за да може да бъде съхранен и уползотворен за по – дълго време функционалния капацитет на болното дете.
Здравейте,по принцип няма оплаквания,много е палав,прави всичко което е присъщо за едно 3 годишно дете.Като малък имаше един инцидент ,и тогава стойностите му бяха пак завишени,ходихме при няколко лекаря,всички казаха ,че е добре и уж стойностите ще влязат в норма с времето.Започнахме всяка година да правим профилактично изследване на кк ,но стойностите така и не влизат в норма.Не знам към какъв специалист да се обърна,който да може най-накрая да ми отговори на какво се дължи това завишаване,всички казват нищо му няма,но не мисля ,че без нищо ще има завишени стойности.

Последна редакция: нд, 17 мар 2019, 17:33 от AnMary

# 108
 • Burgas, Bulgaria
 • Мнения: 3 056
Моя син беше с креатенин кеназа 8080 ,да не греша  8080 при норма до 200 , диагнозата бе миозит .Освен тях и чернодробните му показатели бяха АСАТ 250 и АЛАТ 200 .
Казаха ,че е усложнение  от грип .10дни в болница и у дома.
Той обаче не можеше да върви от болки в краката ,бяха му изметнати   и дупето назад .
След лечението с АБ и урбазон се възстанови .
Трябва ви педиатър който ще ви насочи според основните оплаквания и евентуално  причини за резултатите.
Този показател може леко да се повиши при и при повече мускулно натоварване .

# 109
 • Мнения: 1 494
Имаме резултати от изследвания, които са добри. Обаче предните три дни е изпит антибиотик. До колко са достоверни тези показатели?

Според един лекар няма значение.

# 110
 • Мнения: 3 490
Зависи за кои показатели и какви изследвания имате предвид. Например при сериозно боледуване при моето дете сме правили трикратно ПКК за контрола на лечението.

# 111
 • Мнения: 3
Здравейте, може ли някой да ми разчете резултатите от изследванията. Какво точно пише и какви са препоръките. Благодаря предварително, хубав ден ви желая!

Хемоглобин 127 g/l       120.00 - 160.00
Еритроцити 3.7 t/l          3.90 - 5.90
Левкоцити 4.6 G/l          4.00 - 10.50
Хематокрит 0.374 %      0.37 - 0.44
Тробмоцити 196 G/l      140.00 - 440.00
MCV 101.1 fl                     76.00 - 96.00
MCH 34.3 pg                     27.00 - 32.00
MCHC 340 g/l                   320.00 - 360.00
LYM% 45.1 %                     20.00 - 40.00
MXD% 8.7 %                      0.20 - 18.00
NEUT% 46.2 %                  40.00 - 70.00
LYM# 2.1 x10^9/L            1.00 - 4.00
MXD# 0.4 x10^9/L           0.20 - 1.80
NEUT# 2.1 x10^9/L          2.00 - 7.00
RDW-SD 49.1 fL                37.00 - 54.00
PDW 12.1 fl                       8.00 - 23.00
MPV 10.1 fl                       6.00 - 12.00
P_LCR 0.256 %                 0.13 - 0.43
Желязо 17.10 µmol/l     6.60 - 28.00

Последна редакция: ср, 20 мар 2019, 16:13 от Kali.stoqnova

# 112
 • Мнения: 39 289
Пуснете и референтните граници, има разлика в различните лаборатории.

# 113
 • Мнения: 910
Пуснала е референти стойности.
Изследванията са добри. Хемоглобинът е малко в Долна Граница, но желязото е добре.

# 114
 • Мнения: 11
Здравейте, днес  излезнаха резултатите от микробиологията, която си пуснах. Другата седмица ще отда при гинеколожката ми за да ги види. Може ли някой да ми помогне в разчитането за сега:
Микроскопски препарат: Преобладават lactobacilli; <1 Leuco/поле; плоски епителни клетки
Резултат: Нормална аеробна бактериална флора. Candida albicans-значително
Забележка: Вагинална кандидоза.

Това с Candida albicans ми свучи страшно четейки в интернет. Имам приятел и съответно дали и той стрябва да се лекува, т.к. не използваме предпазни средства. Ще се радвам, ако някой сподели мнение, благодаря.

# 115
 • Мнения: 837
Да, трябва лечение и за двамата. Имаш/те гъби, които си предавате. Гинеколожката ще каже с какво и как точно.

# 116
 • Пловдив
 • Мнения: 2 937
Чак пък страшно... Просто имаш гъбички.

# 117
 • Мнения: 55

Здравейте,бихте ли помогнали с разчитането на смермограмата на съпруга ми...Притеснява ме заключението което е написано.

# 118
 • Мнения: 186
Здравейте може ли помощ за разчитане на изследвания, как ви се струват пуснати са заради субфибрилитет. Има ли индикации за нещо притеснително.
Скрит текст:

Последна редакция: пт, 22 мар 2019, 12:48 от Не се сърди, човече

# 119
 • Sofia
 • Мнения: 9 664
Здравейте може ли помощ за разчитане на изследвания, как ви се струват пуснати са заради субфибрилитет. Има ли индикации за нещо притеснително.
Скрит текст:

За пореден път ще помоля - пишете пол и възраст на пациента. Нормите са различни за различните хора.

Общи условия

Активация на акаунт