Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 47

• 31 884
  • 762
  •   1
Отговори
# 495
В случая не става дума за вкус, а за климат. Просто мрачното време (липса на слънце) го е потискало. Климатът няма как да го промениш.
Гледах в ДВ май "най-хубавите" места за летуване на Балтийско/Северно море - ами "Не, тенкю!" от такава красота. Дори само от снимки ми става студено.
Но тези неща са съвсем индивидуални и субективни, въпрос на усещане е.

# 496
В случая не става дума за вкус, а за климат. Просто мрачното време (липса на слънце) го е потискало. Климатът няма как да го промениш.
Гледах в ДВ май "най-хубавите" места за летуване на Балтийско/Северно море - ами "Не, тенкю!" от такава красота. Дори само от снимки ми става студено.
Но тези неща са съвсем индивидуални и субективни, въпрос на усещане е.
Именно, отношението към климата и това с какво можеш да направиш компромис, е въпрос на вкус, тоест, на лично субективно усещане. На мен не ми пречи, че е по-мрачно и дъждовно, стига да е уредено, чисто и красиво. На някой друг може да му пречи.

На Балтийско море не отиваш да се печеш на плажа, а да се разхождаш по брега и гледаш красива природа. А стандартът на хамбургчани им позвлява в общия  случай освен да гледат Балтийско море, също така да ходят на плаж да се пекат в Италия и Испания, а зимата на ски в Алпите. Лично аз не възразявам. "И трите, дядо попе" Wink То и в София да си, пак ходиш някъде на море лятото, Витоша донякъде става за ски, но само в делник или нощната писта, като няма много хора, иначе няма капацитет за всички желаещи. Тоест, и на ски в общия случай ходиш някъде другаде.

# 497
Мой познат изкара 2 години учене в Хамбург. Прибирал се е с кола през Италия. Каза, че се е родил (образно казано), като са минали Алпите и е грейнало слънце.
Имам съвсем личен опит с Хамбург Simple Smile На мен не ми пречи климата, а в Италия не бих живяла никъде. Обичам да ми е чисто и подредено, а Италия е далеч и от двете, дори и в северната част, Ломбардия и Пиемонт, която е най-близко до западния стандарт за градове. А Рим е ужасен град, за мен, южна Италия пък съвсем.  "Циганията" мога и в България да си я имам, не е нужно да ходя на 4000 км за целта.
Въпрос на вкус.
  По много въпроси имаме абсолютно единомислие, но за Италия вкусовете ни се различават. Това ми е любимата страна. Освен, че е красива е и много чаровна, а отделно слънцето за мен си е огромен бонус. Обожавам слънчевите дни. Създават ми много позитивно настроение. За съжаление Италия както и Европа се променя с бързи темпове и макар да е далеч от Англия, Франция, Германия, Белгия и т.н. по фактор заселване на тъмнозелени, които драстично скофтят ситуацията положението и там ежегодно се влошава. В центъра на Рим преди пандемията имаше двайсетина поста с военни коли и въоръжени с автомати войници и полицаи. Няма нищо общо с долче вита.

# 498
Аз пък съм съгласен, че в южна Италия е страшна цигания. Просто си им е такъв маниера. Един от най-мръсните градове, в които съм ходил е именно Неапол. Там буквално си изхвърлят боклуците на улицата, а също така и според мен се изхождат директно върху неяа. Има такива лепкави петна навсякъде по плочките и като напече жегата почва да ухае не много приятно.
Също така съм пътувал с ферибот от Бриндизи (или Бари не съм много сигурен) до Албания - е по-голяма цигания и от гетата е...

# 499
Нико, не е задължително да сме на едно мнение за всичко Simple Smile И в това няма нищо лошо, напротив.
Щеше да е даже притеснително, ако бяхме Laughing  

И аз споделям мнението на Фък за Неапол. Милано горе-долу се ядва, ама пак не е моето. Венеция е прекалено туристическа, гмеж и смрад от каналите. Болоня ми харесва, и Модена също. Иначе южната част си е беднотия, няма какво да се лъжем, все едно са две различни Италии. Но най ми харесва около Комо, то малко вече на Швейцария почва да прилича, може би затова ми харесва. Италия има история, разбира се, за кратко посещение е добре, но за живеене, не е за мен. Ама сме много офф, така че спирам.

# 500
За панелките бяхте писали, че животът им е 50 години, а на ЕПК-тата колко е?

# 501
За панелките бяхте писали, че животът им е 50 години, а на ЕПК-тата колко е?

Това нали стана ясно, че е много условен "живот". Те няма да паднат тия панелки след точно 50 години, особено ако се поддържат и санират. Иначе колко от 70-те има, вече да са се гътнали.

# 502
Здравейте.
Харесах си апартамент в Г арден Резидънс във Връбница. Бях на среща при тях и всичко изглежда идеално. Сега като потвърдя ще трябва да подпиша предварителен договор. Този договор предполагам е добре да го види някой адвокат и да го одобри, съответно и да добави някои клаузи в моя полза ако се наложи.
Можете ли да препоръчате имотен адвокат, при който мога да отида и да ми направи съответната проверка? Предполагам той ще може да провери строителя, земята, разрешението за строеж и всичко необходимо, за да няма подводни камъни. Така ли се процедира? Досега не съм правил имотни сделки и нямам никакъв опит.

Можеш да изровиш Разрешението за строеж от https://www.sofia-agk.com/RegisterBuildingPermitsPortal/Index

Трябва и Удостоверение за вписвания, отбелязвания и заличавания за имот (удостоверение за тежести), но мисля че е задача на продавача да го извади (строителя, ивнеститора) . Но това не те касае, те ще го извадят така или иначе, защото иначе банката няма да даде пари.

Също - доколкото съм чувал - много купувачи изсикват Удостоверение за наследници, за да не се окажат в ситуация някой да претендира.

# 503
"Изследване: Цените на жилищата във Великобритания ще спаднат догодина.Прогнозите са за понижение между 10 и 14%" статията може да я намерите от днес е Wink

Да видим тука какво на чака Grinning 

# 504
  • София
Предварително се извинявам, ако въпроса не е за темата или е обсъждан. Утре ще подписваме предварителен договор за покупка на парцел. Имаме леко недоверие към брокера, който ще направи двойна сделка. Комисионната му ще бъде платена в брой, но той отказва да подпише договор с нас, че е консултант и свидетел по сделката. Просто иска да си вземе комисионната при предварителния договор, без никакво следа, че е посредника между продавач и купувач. Въпроса ми е, това ли е практиката и ние сме прекаленно недоверчиви или все пак трябва да има някакви документи? Знам, че гарант за самата сделка е нотариуса, но при предварителния договор се дават немалко пари.

# 505
Нотариусът да е гарант?! Той само изповядва сделката и изисква документите  С адвокат консултирали ли сте се? Кой е изготвил предварителния договор? Ако се окаже, че документите на продавача не са наред и не се стигне до сделка, кой ще върне комисиона?

# 506
Пълни глупости, изпбщо не подписвайте. В договора трябва да и а и неговите данни като посредник. Той направил ли е проверки надокументи и т.н? Това е негова работа, изобщо не подписвайте, търсете си правата и проучете... парцелите не са ликвидни, никой няма да ви го открадне под носа, така че няма какво да бързате.

# 507
Не , едва ли става дума за този участък. Манастирски ливади е точно над Каблешков, а ти на тази снимка си показал под Каблешков.
Мисля, че проблемът идва точно от това кое се нарича под и над. За мен се отнасят за посоките на картата, т.е. над е на север, под е на юг. Вие явно говорите спрямо посоката на баира Simple Smile която е точно наобратно. Макар че точно по България няма много баир, в сравнение с аналогичните булеварди Черни връх и Симеоновско.

Границите на Манастирски ливади са - бул. Бъкстон от запад, Тодор Джебаров от изток, Околовръстно шосе от юг и Тодор Каблешков от север.
И аз така знам, точно това бях написал и аз "По моите лаични представи МанЛи е между Каблешков и Околовръстното. Или по-точно до където почват кравите". И след това някой каза "е да ама има и над Каблешков, към Гоце Делчев" и затова гледам на това място.

Бул. България ги разделя на Манастирски ливади изток и запад. Разликата между двете е че се намират в два различни административни района - западната част е към район Витоша (най-най-корумпирания), а източната към район Триадица.
Тва с тия райони е голям та*ак работа. Не само че кварталите не са изцяло в един район, ами специално името "Витоша" е толкова многозначително, че понякога направо не знаеш за кое става дума. Има квартал Витоша, който всъщност се казва "Витоша - ВЕЦ Симеоново" и е в район Лозенец, въпреки че е много далеч от кв. Лозенец. А самият ВЕЦ Симеоново пък се пада в район Студентски, защото е от другата страна на Симеоновско. Район Студентски пък обхваща и части от Младост 1, въпреки че си има отделен район Младост. Да не забравим и район Витоша, който за щастие се намира в планината Витоша (поне едно логично нещо), но пък не съдържа кв. Витоша. Сега виждам, че даже с. Мърчаево, което е на един хвърлей от Перник, е в софийския район Витоша!

# 508
"Изследване: Цените на жилищата във Великобритания ще спаднат догодина.Прогнозите са за понижение между 10 и 14%" статията може да я намерите от днес е Wink

Да видим тука какво на чака Grinning  

Ми нормално, време им е, че те вече са нетърпими там (виж картинката).  А и не се знае дали няма да е заради Брекзит тяхната криза.

Пълни глупости, изпбщо не подписвайте. В договора трябва да и а и неговите данни като посредник. Той направил ли е проверки надокументи и т.н? Това е негова работа, изобщо не подписвайте, търсете си правата и проучете... парцелите не са ликвидни, никой няма да ви го открадне под носа, така че няма какво да бързате.

Ама че булшит, сделката ( в това число и ПД) е между продавач и купувач, а посредникът няма място в него. Той евентуално си има договор с едната или двете страни да му платят, задето ги е срещнал. Някои по-добросъвестни проверяват, други не, но отговорността си е на купувача и е хубаво да си наеме адвокат.

# 509
При парцелите по правило нещата са много по-сложни, отколкото при апартаментите. Кадастър, регулации, отреждане за какво е парцелът. Течащи в момента процедури за ПУП и т.н.
Без пълна документация и нейната проверка от читав адвокат и то ваш, аз не бих тръгнала да подписвам предварителен договор. Не разчитайте на агенцията и брокера.
Щом брокерът не иска да подписва посреднически договор с вас, иска парите кеш, значи не плаща данъци и т.н. Иначе дори и с договор, брокерите не носят никаква отговорност.  Ако ви иска и 3,6% комисионна, т.е. 3% с ДДС, значи е съвсем фалшименто.

Общи условия

Активация на акаунт