Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 47

 • 24 549
 • 763
 •   2
Отговори

Анкета

Ще имали понижение в цената на жилищните имоти?

Опции:

# 750
 • София
 • Мнения: 1 087
В крайна сметка дали да имате нормално голям балкон е въпрос на финансови възможности. Така излиза.

Нормално големият не чак толкова, но който иска огромен определено трябва да се бръкне.
Аз имам огромен, но не съм се бръкнал. Натресоха ми го бонус. А ако е бонус, аз обичам големите балкони.
Купих един 3ст за 70 кЕ, към 150кв с терасите. 1г стоя на пазара, продаваше се от частно лице. Никой не си го хареса. Взех го и без комисионна, а и ми намали от 74 на 70.

Друг случай, купувам ап с големи тераси от строител, дават ми ги на 50%. И така няколко сделки.
Същото е имало и уговорка с други строители, при които не е имало сделка.
Друг случай, кпувам ап с прекалено големи тераси, примерно 5 пъти вътрешната квадратура. Вътрешната част излиза пряко сили 35-40ина кв, с терасите 180. Цената на кв е по-ниска от пазарната, но твърде висока, имайки предвид, че жилищната площ е около 35кв. Опитвам се да се пазаря със строителната фирма. Отговорът е, ами аз всичко каквото правя в стая, мога да го правя и на терасата.
Питам, мога ли на терасата да си сложа гардероб, бюро, диван?

Вариант 1, апартамент 100кв застроени.
Вариант 2, апартамент 90кв застроени и 10кв тераса.
Цената е една.
Но в 1я случай получаваш още 10кв застроени с тухли, покрив, замазка, ВИК, Ел, изолация и тн.
Това е доста очевидно.

10кв може да ти е една нова спалня 3.5 х 3.
С ключовете, контактите, бушоните, вратите, прозорците и тн.

Терасата/балкон в общия случай излиза извън "очертанията" на сградата, ако мога така да се изразя. Така че или я имаш или не, няма как тези квадрати да ти станат стая.

Другото, "вдлъбнатото" е лоджия. И там българина може да изпълни един велик соц-рай и да я остъкли и да си изкара там готварската печка и зимнината.

То е въпрос на предпочитания разбира се, но винаги е по-добре да има, отколкото да няма, си мисля.
Ами то това остъкляване пари струва. А и наистина големите тераси са без покрив. Спокойно могат да ти поискат 10-20к за да ти направят терасата. Горе долу колкото е цената на квадрат строителство. Е, ако си ги дал един път пак толкова при купуването, кофти е да ги платиш отново. А и тая цена не включва разрешение, план, проект.
Ако ти цъфне проверка какво правим? Събаряме? След като си налял пари за кв.м., колкото за стандартен апартамент? А труда и времето?

Вдлъбната или не, тия квадрати могат спокойно да ти излязат стая.
Отиваш в имот.беге, и гледаш за 100кв застроен без тераси на дадена цена за кв. Друга сграда, друг строител, друго разпределение, други тераси, други стаи, ето ти стая, вместо тераса.

Друг вариант. Отиваш при същия строител, същата цена на кв, и  той ти дава 2 съвсем различни апартамента. Единия с 5кв тераса, другия с 50. Ами много ясно, че тоя с малката тераса, все нещо има с тая квадратура. Няма да е 100кв коридор.

# 751
 • Мнения: 612
Танграта няма такова животно бонус! Joy Ти си го платил и надплатил тоя "бонус". Това е като ония промоции на пакети с по четири шоколада,от които единият бил безплатен. Хайде де,безплатен...
В България повечето хора са изправени пред влудяващият избор цената или качеството,(количеството) да изберат!  Така е и с балконите... Да не мислите,че българите остъкляват балконите си защото са стиснати или просто така им харесва?!

# 752
 • София
 • Мнения: 1 087
Бонус има, ако си го намериш. Точно това ми беше постинга.
Ако си балама, ще те прекарат по пазарни цени, плоча вместо жилище. Аз съм си взел апартамент до парк в централна зона за 70к, който сега спокойно може да се продаде за 180к.
Тъй че, колко да съм го "надплатил" Wink
Ще го надплати следващия. Но ме съмнява, че ще го продавам. Налял съм тонове пари и време в обзавеждане.

# 753
 • Мнения: 24
Мисленето е такова, че без значение малък или голям балкон, масово хора си казват: за кво ми е тва да излизам на въздух, я да го остъкля да "усвоя" още пространство. Лично наблюдение де Simple Smile

# 754
 • Мнения: 15 194
То пък един въздух.... Не случайно казах, че ако е апартамент на морето или на вила с хубав изглед е съвсем различно. Аз лично кафе на лоджията не пия. Ползвам я за практични неща.

# 755
 • София
 • Мнения: 220
Може ли някой професионалист да ми обясни - няма ли вече по ЗУТ и останалите наредби, инструкции, нормативи и т.н. към него изискване за 3-стаен апартамент (2 спални) да има 2 санитарни помещения?
Защото преди по ЗТСУ имаше такова изискване. А сега гледам (пускат тук по темите) НС, 3-стаен с 2 спални и само 1 баня/тоалетна. Включително в този нов проект видях такъв апартамент.

Погледнах 2-3 тристайни апартамента (свободни) и впечатлението ми е следното - много добри размери на спалните, кухньохоловете - средна работа, нито малки, нито големи, големи коридори. Но няма дължини и ширини, за да преценя допълнително.

Имало е изискване в Наредба 5 към ЗТСУ (отменени), което гласи, че се изисква втори клозет, когато обитателите на жилището са 5 и повече души.
Сега зависи изцяло от Архитекта и Възложителя.
Лично аз правя всичко възможно да проектирам поне по две бани в тристайните жилища - обща и персонална към родителската спалня.

# 756
 • Мнения: 3 625
1-стаен (гарсониера и боксониера) и 2-стаен (стая, хол и кухня или стая, хол и кухненски бокс) бяха само с по 1 баня/тоалетна. В 3-стайните (с хол и 2 спални) задължително имаше баня/тоалетна и отделно тоалетна. Което е логично - това е апартамент за повече от 2-3 души, да се изчакват за тоалетната ли?
Преди седмица май една потребителка пита за апартамент НС - 3-стаен 70 и няколко квадрата, от входното антре се влиза в кухньохола и оттам - в коридор с баня-тоалетна и 2 спални. Във входното антре имаше склад/тоалетна. В случая склад/тоалетната е алтернативно - или склад, или тоалетна. Защото никой няма да си държи вещите в тоалетна.
И това беше поредният пример за подобни разпределения на 3-стайни НС.
За мен втора тоалетна е санитарният минимум за 3-стаен апартамент. Ако един се къпе, другите да не подскачат, че им се пишка и да тропат на къпещия се да побърза. В оптималния за българските стандарти вариант, според мен, 2 бани-тоалетни - родителска и детска, са по-добре. За големи и скъпи апартаменти, може да има и повече.
Иначе лично аз не съм фен на т.нар. родителска баня-тоалетна, в която се влиза от родителската спалня. Разбирам логиката Laughing, но извън тази конкретна нужда от директна връзка със спалнята, през останалото време мисля, че баните е по-добре да са в коридора със спалните, това би било достатъчно.

# 757
 • Sofia
 • Мнения: 2 092
Малко ме разочароваха цените на BLD сериозно очаквах нещо по-нормално. Отделно обявите ми се струва, че драстично намаляха. Честно казано нямам идея какво се очаква през 2021-22, относно имотите, според мен тази криза не ги загегна в България.

# 758
 • Мнения: 74
Рано е да се правят изводи за цените на имотите и без това при нас се случват нещата с 1 - 2 години закъснение от останалите бели страни Wink Може и на горе, може и на долу но сякаш е рано още за изводи Wink

# 759
 • София
 • Мнения: 4 697
Уж трябваше да "падат" имотите, нищо не падна
Даже напротив
Дори Пандемията доказа, че всеки трябва да има къде да се "свре..." , да има свое място, даже по-широко
Няма как 4 души в двустаен НС... или и под наем да си... искаш повече сигурност в един момент

Абе чисто психологически даже,  кризата като че ли само засили желанието за собствен имот... и пак цените няма да падат

# 760
 • Мнения: 25
Сравнения на България с който и да е голям град в Западна Европа е несериозно. Най-малкото там емигрират хора от други държава. В България кой идва да работи? Само вътрешна миграция и то към София. Наближаваме и момента, в които хората, които умират ще са повече от идващите + новите родени.

Много е рано за спад, необходими са няколко години.

Мен ми прави впечатление, че готови апартаменти стоят. Братовчедка ми купиха на зелено в Комплекс Плиска Дианабад за 1650 евро. Сега вече е построено, но има непродадени. Обявените цени са между 1300 и 1450. Значи не се избиват, а това място в Дианабад да стои не е много нормално.

Пп: също така една група хора е извадена от пазара - ресторанти, хотели и тн. Кой от тези сектори ще тръгне да купува в настоящия момент?

# 761
 • Мнения: 1 102
Уж трябваше да "падат" имотите, нищо не падна
Даже напротив
Дори Пандемията доказа, че всеки трябва да има къде да се "свре..." , да има свое място, даже по-широко
Няма как 4 души в двустаен НС... или и под наем да си... искаш повече сигурност в един момент

Абе чисто психологически даже,  кризата като че ли само засили желанието за собствен имот... и пак цените няма да падат
Това може да се върти в главата само на наивен човек, който си мисли, че имотния пазар се движи само от нуждата за живеене в тях. Балон се надува не от тези потребители, ами от такива като Танграта, дето са се набълбукали с кредити и купили сума ти недвижими имоти с цел "инвестиция".  И не само де, на всички е ясно че в този бранш се препират яко пари, та от там също.
Мечтата на българина - да е рентиер. Там търсете разковничето.

# 762
 • в оазис
 • Мнения: 1 009
За 300 000 евро в Амстердам ще купиш стая  в добър район. Те всички са добри всъщност. Да кажем , централен.Моят син гледа за 400 000 - две стайчета.

# 763
 • София, Bulgaria
 • Мнения: 2 146
Моля продължете тук:

Нова тема
 https://www.bg-mamma.com/?topic=1259177.new#new

Общи условия

Активация на акаунт