Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 47

• 31 913
  • 762
  •   1
Отговори
# 570
Простено ти е невежеството Simple Smile

Ако ти изтупат 7-8-10% лихва пак ли ти ще решиш, а ако ти изтупат 2% лихва пак ли ти ще решиш?
Ако изтеглят чуждестранните инвестиции от държавата пак ли ти ще решиш?
Ако залеят новините с инфлация и вдигане на цени пак ли ти ще решиш?
Ако залеят новините с очакван спад пак ли ти ще решиш?
Ако фалират няколко банки пак ли ти ще решиш?
Ако спасяват всичко наред включително и дават отсрочки за кредити пак ли ти ще решиш?
Ако ти стартират протести или войни, пак ли ти ще решиш?

Ще решиш каквото ТЕ искат ти да решиш, но ти си паси тревичка и се чувствай свободна и с контрол над нещата. Блаженно е невежеството.

Единственото правилно решение е човек да следи накъде ще задуха вятъра и да направи правилния избор като не се поддава на страхове и слухове и да се моли световната политика да се отрази благоприятно за България. Миналта криза беше доста полезна за България според мен.

# 571
Ако ти изтупат 7-8-10% лихва пак ли ти ще решиш, а ако ти изтупат 2% лихва пак ли ти ще решиш?
Ако изтеглят чуждестранните инвестиции от държавата пак ли ти ще решиш?
Ако залеят новините с инфлация и вдигане на цени пак ли ти ще решиш?
Ако залеят новините с очакван спад пак ли ти ще решиш?
Ако фалират няколко банки пак ли ти ще решиш?
Ако спасяват всичко наред включително и дават отсрочки за кредити пак ли ти ще решиш?
Ако ти стартират протести или войни, пак ли ти ще решиш?

Ще решиш каквото ТЕ искат ти да решиш, но ти си паси тревичка и се чувствай свободна и с контрол над нещата. Блаженно е невежеството.

Единственото правилно решение е човек да следи накъде ще задуха вятъра и да направи правилния избор като не се поддава на страхове и слухове и да се моли световната политика да се отрази благоприятно за България. Миналта криза беше доста полезна за България според мен.

Ми виж това червеното, сам си го казал - ще правиш избор. И това ако не е същото като сам да решиш, не знам кое ще е Simple Smile
Както казах, може да бъдат манипулирани обстоятелствата, може и без никой да ги е манипулирал да се стекат зле (един метеорит или един голям вулкан едва ли ще да са заговор на световния съвет на илюминатите), но накрая в рамките на ситуацията винаги ти ще имаш последното решение.  Странно ми е обаче защо бъркаш вземането на решение с контрол над ситуацията???  Второто (че имам контрол над нея) никога не съм го твърдяла.

# 572
Ако настъпи Армагедон, то въобще жилище няма да ти трябва.

# 573
Писах писах дълъг ферман но сесията ми изтече, та на кратко - ако си мислите, че нещата зависят от вас (народа) се лъжете Simple Smile Тенденциите се определят от глобални политически сили, вие си мислете каквото искате, овцете и те мислят че са важни Simple Smile. Трябва едно значимо събитие, за да обърне нещата с главата надолу, а не битовите и финансови проблеми на отделни личности.

Аз се сещам за значимо събитие - Ковид Wink

# 574
Има безумно много хора, които живеят под наем и така им е добре. Дали предпочитат да си влагат парите в друго, дали не са създали все още семейство и не се решават да купуват сами, дали изобщо не мислят за купуване... Причини бол. Не на всеки му е фикс идея да притежава жилище.

И не, те няма да се втурнат да се прибират на село, само защото са хоум офис (отчитам разбира се, че има и такива). Някой преди мен го каза - среда, училища, забавления. И аз до преди три месеца нямах собствено жилище, да не съм се юрнала да си събирам багажите от 10+ години, само защото съм хоум офис...

# 575
  • София
Да не се окаже, че заради тоя хоум офис някои започнат да ползват по 2-3 имота. Държат си апартамента в София, рентват къщи, вили по морето, по планината, купуват и тн. Някои мои колеги пръснаха 5 цифрени суми за наеми за къщи по морето това лято.

Ето ти го примера - аз. Simple Smile По време на пандемията като затвориха всичко март, с малкото дете в малкия апартамент, стана нетърпимо да стоим и работим двама човека. Бяхме наели къща на руснаци в едно село за около 4 месеца. (наемът не беше кой знае какво, но е факт, че плащахме два наема). И все пак - и там е до време, детето е тук на градина, аз имам работа в офиса понякога, а и всичките ми интересни неща са тук. И една от причините да се оглеждаме е точно заради това - повечето хоум офис изисква и по-комфортна среда, която преди не ти е била толкова важна, понеже си прекарвал доста по-малко време вкъщи. Та със сигурност има и такива купувачи - мотивирани от корона кризата.

Аз лично не очаквам цените да се сринат. Може да не растат известно време, може да може да договориш някакви по-добри условия, но с 30% няма да паднат, поне докато хората не я закъсат толкова много, че да трябва да продават. Тогава и аз ще съм я закъсал, така, че айде няма нужда от такава криза. Simple Smile Има, хора, които ще закъсат повече и може да се наложи да продават бързо, ако не може да плащат ипотеката, но и доста пари се изриват за справяне с тия последствия в момента, та надали ще повлияят на целия пазар. Повечето хора няма да имат зор да продават...

# 576
След 75 човек е по добре да е в старчески дом, за да си прави компания със себеподобните. Понеже е социално животно. Друг  вариант - ако е напълно здрав и хората са му омръзнали, да си купи малка къщичка в тихо селце, да заспива вечер с песента на щурците и славеите,  да се буди сутрин с кукуригането на петела, а ако се събуди през нощта - да чува единствено совата. Непреходното щастие  на човека е във връзката му с природата. Друго всичко омръзва.
Така че наборките от форума може и да помислят дали в един момент след пенсионирането си не продадат скъпите си Софииски жилища и си купят нещо малко и красиво сред спокойна природа.
ПП. Току що попаднах на : https://btvnovinite.bg/bulgaria/borisov-ot-sledvashtata-godina-s … vsichki-deca.html
В контекста на предходният ми пост, за липсата на логика в нещата.
В случая Борисов откупва ли се или не ? Логично ли е да се дават наляво и надясно пари при условие че приходите са намалели и тенденцията е мрачна ? Не е ли по логично да се стегнат коланите ? Логично ли е в условия на все по малко парични постъпления да се завишават възнагражденията на пенсионери, бюджетници и т.н ? На база какво се прави това ? Адекватната и логична мярка би била - да се запазят и съхранят. А не да се увеличават ! От каква конкретно нужда е продиктувано това "увеличение" ? Нужда от по високи потребности ? Няма логика - като си налегаме в къщи парцалите и не ходим на почивка, резонно е и разходите ни да са по малки. Или може би икономиката ни е влязла в някакви високи обороти и се генерират средства за това ?

# 577
За тебе няма логика, за него - идат избори. Логиката се нарича популизъм.

# 578
damon1  Hands Plus1 Хоум офисът означава, че ти трябва повече и по-добре разпределена площ, а не че не ти трябва площ в София. Което стимулира покупките на по-големи жилища. Разбира се, който може да си го позволи.

Мария, понеже съм близо до наборите ти, да ти кажа моето мнение - мен лично много  трудно ще  ме изкараш от София към провинцията един ден. Хеле пък в някое забутано село. Дори не коментирам медицинската помощ там. Но заведения, магазини, театри, опера, изложби, представяния на книги, колело и разходка в парка, това на село го няма. Отделно съседи, приятелки и среда, които са в София. Отделно genius loci на София.  За някои може и да е грозна и безперспективна, тяхна си работа. За мен винаги е била, както пее Богдана: "и тъмна, и страшна, и мръсна, и прашна, ах, защо ли тогава без тебе не мога, ти, София, моя любов и тревога!"  Трябва някакви много апокалиптични неща да ми се случат, за да отида извън София, пу-пу, да не дава Господ!

# 579
  • София
да ти кажа моето мнение - мен лично много  трудно ще  ме изкараш от София към провинцията един ден. Хеле пък в някое забутано село. Дори не коментирам медицинската помощ там. Но заведения, магазини, театри, опера, изложби, представяния на книги, колело и разходка в парка, това на село го няма. Отделно съседи, приятелки и среда, които са в София.
Точно същото написах в другата тема, току що, за алтернативата "живот в ски курорт нейде из австрийските планини". Simple Smile

# 580
След 75 човек е по добре да е в старчески дом, за да си прави компания със себеподобните. Понеже е социално животно. Друг  вариант - ако е напълно здрав и хората са му омръзнали, да си купи малка къщичка в тихо селце, да заспива вечер с песента на щурците и славеите,  да се буди сутрин с кукуригането на петела, а ако се събуди през нощта - да чува единствено совата. Непреходното щастие  на човека е във връзката му с природата. Друго всичко омръзва.
Да, бе, как пък не Simple Smile Къщата сред природата иска грижи и е далеч от всякаква медицинска помощ. Не я ща. Старческият дом по принцип е хубаво нещо, ама в България са някаква пародия, в която никой не иска да попада.
В случая Борисов откупва ли се или не ? Логично ли е да се дават наляво и надясно пари при условие че приходите са намалели и тенденцията е мрачна ? Не е ли по логично да се стегнат коланите ? Логично ли е в условия на все по малко парични постъпления да се завишават възнагражденията на пенсионери, бюджетници и т.н ? На база какво се прави това ?
Определено подкупва електората, особено с тези 50 лева добавка за пенсионерите, която отново е удар по тези, които са се осигурявали на реални доходи. Иначе има някаква логика в даването на пари, защото тези пари веднага се харчат в магазина и задвижват икономиката. Но от друга страна пенсионерите дефакто изобщо не са засегнати от кризата - техните пенсии са сигурни и не ги застрашава безработица. Та пари да се наливат има смисъл, но в случая се гони по-скоро политически дивидент.

# 581
Във форума май има рентиери, които се опитват да обясняват глупости 😄 Или може би хората си живеят в собствен балон и не виждат какво се случва извън него.

https://money.bg/property/nevizhdano-ot-5-godini-dano-na-imotniy … zar-v-sofiya.html

Данните показват, че едни 4000 имота в София не са продадени (Q1-Q3 2019 спрямо Q1-Q3 2020). И тази тенденция се запазва, въпреки че вече няма карантини и тн. Хилядите сделки, които не са се случили заради карантината, не са се случили и след това, дори има и намаляване. "Имам приятелка, която направи еди си какво" не е сериозно за представяне на картината за цял град. Аз пък имам приятел от HP enterprise. Затварят им офиса и минават изцяло на хоум офис. Това е един от най-големите работодатели в София. Ще си търси квартира в Перник, за да не плаща в София. Това значи ли, че цените в Перник ще се покачат? 😄 Кажете сега някоя теория на базата на само този един човек. 😄

# 582
Теория не мога да кажа, но в известен смисъл наистина всеки от нас живее в свой балон, своя среда, която може и да е различна от тази на другите. Това важи и за теб, универсално е.

Последна редакция: ср, 07 окт 2020, 17:29 от Черна станция

# 583
  • София
Във форума май има рентиери, които се опитват да обясняват глупости 😄 Или може би хората си живеят в собствен балон и не виждат какво се случва извън него.

https://money.bg/property/nevizhdano-ot-5-godini-dano-na-imotniy … zar-v-sofiya.html

Данните показват, че едни 4000 имота в София не са продадени (Q1-Q3 2019 спрямо Q1-Q3 2020). И тази тенденция се запазва ...
Ами то обясненията може да са всякакви. Само може да си гадаем тука.
Може тия, които са собственици на тия имоти (строители или частни лица), да не са ги обявявали за продажба.
А да си ги държат и да очакват поскъпване в цените.
Ти вадиш статистика "че 4000 (хипотетични!!!) имота не са минали през сделка".

Но били ли са обявени за продажба!?
- Аз залагам, че НЕ!

Съществуват ли!?
- Може би! Никой не е проверил със сигурност.

Е, ако не са обявявани за продажба, единственото, логично обяснение е, че на собственикът не му харесват сегашните цени на имотите Simple Smile

А за "опитването", нищо не "опитваме". Пишем си, лаф да става, току виж научим някоя клюка. А и да въртиш синджира по цял ден омръзва. Ако ти имаш информация или предположения, споделяй. Всяко ново и различно мнение е добре дошло!

Теория не мога да кажа, но в известен смисъл наистина всеки от нас живее в свой балон, своя среда, която може и да е различна от тази на другите. Това важи и за теб, универсално е.
Ние сме в балона и балонът е в нас.
Някои балони повече влияят на главния балон, други по-малко.
Някои балони са повече в главния балон, други по-малко.
Simple Smile

# 584
Не хипотетични, с толкова са били повече сделките година по-рано. Все пак София си е същата, не са отцепени 5 квартала и вече да се водят нещо друго.
Обратното е - 4000 купувача не са купили, а не 4000 продавача не са си ги обявили(или там колкото бройки искаш). Който има пара и му трябва ще намери, апартаменти има обявени колкото искаш. Само в младостите към настоящия момент има обявени 826 апартамента, ливадите над 1000 и тн.

Общи условия

Активация на акаунт