Плюсове и минуси на кварталите в София - 9 тема

• 38 034
  • 749
  •   1
Отговори
# 300
  • София
Я сменете кварталите, че този спор Люлин срещу Лозенец омръзва.
Дайте нещо с "Д".
Дианабад срещу Дружба?

# 301
Ученици и родители заплашваха учителите в онези години  и в Надежда/Връбница - "Защо отрочето ми има 4 по математика?",  пита таткото, новоизлюпен дребен бизнесмен, "Госпожо, пишете ми 5 вместо 4 и ще Ви купя 1 кафе!", това второто от ученик, който биел майка си.

# 302
  • София
Дианабад срещу Дружба - имам поглед върху двата квартала.
Всеки знае за циганските блокове около езерото в Дружба 1.
От архивите може да прочетем за първите гангстерски стрелби - пак в Дружба 1. Квартала е разделен на 1 и 2, втората част е по-нова. Харесвам си мястото около блока/срещу Практикер/. Квартирантите ми там също го харесват и одобряват детската градина. Споделяли са ми, че ако купуват в София ще е в Дружба 2. Двете части имат лесен излаз на Цариградско шосе и на магистралата. За сега места за паркиране се намират до входа. Съседите са кротки, тихо е.
Дианабад - пак от архивите се знае, че първите бълг.  тарикатчета по света излязоха от частта около Ловния парк. Поне така твърдят самите те,  вече над половин вековни са. Квартала е тих, много панелни блокове, ЕПК, вече и нови строежи. Места за паркиране се намират все по-трудно. Много често в кварталната  ФБ група се оплакват, че са им надрали колата, отвоорили, окрали докато пазаруват в супера ВМВ. Последния е много хвален, за мене е подобен на Фантастико. Детските градини са препълнени. Съседите поне в моето ЕПК са кротки, тихи, поддържат си блока. Много студенти и млади работещи живеят на квартира в квартала.
Предполагам, че и на двете места има и добри, и лоши части. А и възприятията на хората са различни.
И двата квартала вече имат метро. Другия гр. транспорт също е сравнително удобен.

# 303
Имам предвид, че описаното за Люлин ми е напълно непознато, а живея в него Simple Smile
И аз така за Лозенец Simple Smile При това откакто се помня.  Пък като гледам, описващите какво точно става в Лозенец и те не живеят в него.  А панелката в Лозенец, която Айша има, не е баш в Лозенец, ами е в Хладилника до Кошарите, а ап на родителите си до Кемпински е продала отдавна, и с парите си е купила два други (по нейно собствено инфо).  Та, компютри, компоти...
Със сигурност е по-опасно да замръкнеш в горичката около пл. журналист, отколкото в люлин

Ти кога си замръквал, та знаеш? На площада има денонощен магазин и съм ходила там и в 1 часа през нощта, съвсем спокойно.

По въпроса за Люлин нищо не знам, не съм стъпвала там от поне 15 години, затова и не се изказвам. Но Люлин никога не е бил на цената на Борово, Борово винаги е бил по-скъп, и сега е така, средно взето, иначе разбира се вътре във всеки  квартал има разлики. Но в крайна сметка, който където може да си позволи, там купува. As simple as that.

В годините на прехода навсякъде имаше местни борчета и местни войни, не е до квартал, а е до времето, в което живяхме. Хубавото е, че това време вече го няма, лошото е, че винаги може да се повтори. Но ако се повтори, ще е навсякъде.

Последна редакция: ср, 28 окт 2020, 10:29 от Анонимен

# 304
Чудно какво може да прави който и да е нощем в горичката Simple Smile та се дава за контрапример, при това на квартал, предполага се с осветени улици.

# 305
Чудно какво може да прави който и да е нощем в горичката Simple Smile та се дава за контрапример, при това на квартал, предполага се с осветени улици.
Джедаят си има сентимент към Лозенец Wink То тя горичката е пет-шест дървета и пейки около стълба с трамвайните жици, та е горичка само в съзнанието на Джедая, ама лаф да става. И е осветена и тя, както и целият полощад. Иначе наистина по цяла нощ е оживено там заради магазина и още един до него, който работи до два през нощта.

# 306
По въпроса за Люлин нищо не знам, не съм стъпвала там от поне 15 години, затова и не се изказвам. Но Люлин никога не е бил на цената на Борово, Борово винаги е бил по-скъп, и сега е така, средно взето, иначе разбира се вътре във всеки  квартал има разлики. Но в крайна сметка, който където може да си позволи, там купува. As simple as that.
В сферата на имотите съм и говоря за съвсем реални оферти, които са минали през Нотариус.
В момента офертните за панел (това беше нашето търсене), също са са с 2-5000 е разлика.
В/у избора ни не е влияела цената. Имаме имоти и в други райони на София.

Като цяло не разбирам защо трябва да се сравняват квартали. Жената търсеше актуални впечатления от конкретен район. Не виждам какво значение има кой къде го е страх да замръква, още повече ако не е прекарвал там и 1 нощ Simple Smile

# 307
Човече, единични сделки не могат да се използват за сравняване, изпозват се усреднени цени, затова и казах, че средно взето Борово винаги е бил по-скъп. А конкретно може някой имот в Борово да е по-евтин от конкретен имот в Люлин, ако първият е в най-долната част на скалата за Борово, а  вторият - в най-горната за Люлин.

Иначе наемите са по-високи в скъпите квартали, та и това е мотив човек да отдава под наем в по-скъп район, а да живее в по-евтин (коригирам се, защото "хубав" и "лош" са субективни понятия). Има познат, който живее в Дружба 1, а отдава в Лозенец, и не е защото не иска да живее в Лозенец, а защото този наем му трябва.

Да, за конкретния случай си права, че няма нужда да се сравняват, жената пита, който има информация, отговаря. Но винаги така става, че се завъртат сравнения между кварталите.

От imot.bg:
Вид имот: 3-СТАЕН,
Под райони: БОРОВО,
Особености: Панел

Средна цена на имотите в извадката: 101142 euro
Средна цена на кв.м: 1101 euro.

Под райони: ЛЮЛИН 10, ЛЮЛИН 7,

Средна цена на имотите в извадката: 88100 euro
Средна цена на кв.м: 1039 euro.

Последна редакция: ср, 28 окт 2020, 11:02 от Анонимен

# 308
Джедаят си има сентимент към Лозенец Wink То тя горичката е пет-шест дървета и пейки около стълба с трамвайните жици, та е горичка само в съзнанието на Джедая, ама лаф да става. И е осветена и тя, както и целият полощад. Иначе наистина по цяла нощ е оживено там заради магазина и още един до него, който работи до два през нощта.

Аз останах с впечатлението, че говори за гората между площада и семинарията Simple Smile

# 309
Скрит текст:

Аз останах с впечатлението, че говори за гората между площада и семинарията Simple Smile
Тя не е на площад Журналист, обаче. А и трудно може да се нарече "горичка", защото е част от Борисовата, свързана е с нея. А Джедаят назад коментираше бездомниците, които се въртят на площада, като че ли ги няма из центъра навсякъде, където има кой да им купи нещо или да им даде дребни пари.

Ама той да си каже какво е имал предвид.

# 310
Човече, единични сделки не могат да се използват за сравняване, изпозват се усреднени цени, затова и казах, че средно взето Борово винаги е бил по-скъп...
Не говоря за единични сделки. Ако изровя Софийски имоти от онази година ще ги снимам.
Факт е, че и сега можеш да си купиш със средно 5000 е, примерно за 2-ст. Това е цифра, която не е определяща за повечето купувачи, ако държат на даден район.

Скрит текст:
Изборът на място съвсем не се ограничава от сумата. Давам ти реални примери - съседите под нас имат 3-ст. в Стрелбище, с друг съсед от отсрещния блок сме работили за наем на 2 бр. 3-ст. в Бели брези, с други сме работили за центъра, Дианабад и т.н. Ние също имаме в други райони. Но за живеене сме избрали точно конкретно място, защото плюсовете му ни устройват. И не е защото е евтино, винаги са били необяснимо високи цените тук. Можехме да вземем в близък район за по-малко.

# 311
Скрит текст:
Човече, единични сделки не могат да се използват за сравняване, изпозват се усреднени цени, затова и казах, че средно взето Борово винаги е бил по-скъп...
Не говоря за единични сделки. Ако изровя Софийски имоти от онази година ще ги снимам.
Факт е, че и сега можеш да си купиш със средно 5000 е, примерно за 2-ст. Това е цифра, която не е определяща за повечето купувачи, ако държат на даден район.

Скрит текст:
Изборът на място съвсем не се ограничава от сумата. Давам ти реални примери - съседите под нас имат 3-ст. в Стрелбище, с друг съсед от отсрещния блок сме работили за наем на 2 бр. 3-ст. в Бели брези, с други сме работили за центъра, Дианабад и т.н. Ние също имаме в други райони. Но за живеене сме избрали точно конкретно място, защото плюсовете му ни устройват. И не е защото е евтино, винаги са били необяснимо високи цените тук. Можехме да вземем в близък район за по-малко.
Няма нужда, аз ти сложих извадка от имот бг в момента
Ето  сравнение на Борово с целия Люлин

Под райони: ЛЮЛИН 10, ЛЮЛИН 7, ЛЮЛИН 9, ЛЮЛИН 8, ЛЮЛИН 2, ЛЮЛИН 3, ЛЮЛИН 4, ЛЮЛИН 5, ЛЮЛИН 1, ЛЮЛИН - ЦЕНТЪР, ЛЮЛИН 6,

Средна цена на имотите в извадката: 80374 euro
Средна цена на кв.м: 971 euro.

Под райони: БОРОВО,

Средна цена на имотите в извадката: 101142 euro
Средна цена на кв.м: 1101 euro.

Тристаен панел за Борово средна цена 100 К евро, същият за Люлин - 80 К евро.

Аз по очевидни неща не мисля повече да коментирам.

# 312
Като дългогодишен жител на Люлин: тук проблемът са най-вече по-дълго годишните жители на Люлин. И че не е Младост. Т.е. тук дори да продадат, няма къде на по-евтино да отидат. А и са си свикнали.
Също така много зависи от конкретния вход: в един може всичко да е перфектно, а в съседния да се дъни чалга, да се краде вода и парно и домоуправителят да се разпорежда както иска с парите от касата и да те заплашва, ако много знаеш да питаш ☹️

# 313
Не може да се сравнява средна цена в Люлин, който е 10 микрорайона, много различни един от друг (примерно Люлин-9 или 10 е едно, Люлин-1 или 2 е друго), и Борово, което е колкото 1-2 микрорайона в Люлин и е много по-хомогенно като среда.  

Има и по-евтини квартали от Люлин, например Обеля-2, така че може да продадеш в Люлин и да си купиш по-евтино в Обеля-2.

Допълвам - като пуснах като Попея извадка за 3-стаен панел в Люлин-9 и 10 ми излязоха в списъка доста преустроени 2-стайни. Което, разбираемо сваля средната цена на квадрат, както и средната цена на апартамент. В Борово от 16 обяви май само 1 беше за преустроен 2-стаен.
Та нека да имаме и това предвид.

Последна редакция: ср, 28 окт 2020, 12:38 от man_darin_ka

# 314
А какво ви е мнението за Павлово/Бъкстон?

Общи условия

Активация на акаунт