Чувствам се като стара мома

• 25 730
  • 857
  •   1
Отговори
# 345
Толкова ли е трудно да не съдим другата (пиша в женски род, защото сме жени) независимо от избора й? Малко ли сме надупени от общество и традиции, че и една друга трябва да се дупим?

Който иска и може, нека ражда още от първия си цикъл, щом природата и племето му позволява. Да ражда на 20, на 30, на 40, да осиновява или пък да не ражда и да си живее както сметне за добре. Послвдствията са си само за него, не са за нито една от вас / нас. ЗАЩО трябва да се водят разговори тип "ооо миличка, ама ти си на 32 без деца?! Мале, срокът на годност ти изтича, бързо иди да из*укаш някой че иначе защо си се родила изобщо?", или пък "Родила си на 20? Еми то като не ставаш за друго..."
Няма разбиране, няма чужда гледна точка...

Просто СТИГА. Не сме по-малко хора заради изборите си, КАКВИТО И ДА СА ТЕ. Осъдителността само показва собствените ни комплекси.

# 346
Е то по-универсално от природните закони има ли? Важат за всички.
А че някой решава да игнорира част от тях, за да запази егото си е личен избор, нямащ нищо общо с универсалността.

Никой, никого не съди. Дават се поискани съвети на база личен, житейски опит. Какъв е изборът на авторката? Да има деца и семейство. С какво е по-различен от на масата, не разбрах.

# 347
  • София
Анон, кой съди и за какво съди? Къде го прочете това съдене тук? това, което аз виждам е, че няколко човека се почувствахте по някакви ваши си причини засегнати и започнахте да ставате агресивни и да се заяждате и обвинявате. Никой нищо не ви съветва дори, но вие скачате като ужилени. А последният ти пост е невероятно истеричен, вече взе здраво да си съчиняваш.

Между другото, аз съм стара първескиня - поне това ми казаха, когато отидох в родилното - родих на 28. А когато на следващата година отново отидох да раждам реакцията беше - и ти си образована жена, защо раждаш всяка година. Стана ми много смешно, ама ме болеше и бързах да раждам, но акушерката в приемното беше много изненадана и искрено възмутена от мен.

# 348
  • на пъпа на Златията
"Реалността е такава - за много 35г мъже 35 годишната е минала срока на годност и не си струва рисковете. "

Тя реалността е такава . Но дали има статистика  по чия причина  е трудното зачеване , аномалиите ??
А колкото до съветите , човек пита и независимо от отговорите и съветите  които получава , . човек сам  си решава проблемите  .
Те  35 годишния добре търси  до 28 годишна   , що пък 32 годишната да не  се загледа по 28 -годишен .
Въпросът е да си избие мисленето че е стара мома  и трябва  да я мъжят "сватовници".

# 349
Аз например не бих имала интерес към мъж, който има предразсъдъци към връстничките си. Като уважвам правото на всеки за предпочитания.

Проблемът с чувстването като стара мома е, че започваш да изглеждаш и да звучиш като такава, а малко неща са по-неприятни от жена, която е видимо отчаяна.

# 350
  • France
Толкова ли е трудно да не съдим другата (пиша в женски род, защото сме жени) независимо от избора й? Малко ли сме надупени от общество и традиции, че и една друга трябва да се дупим?
О, чакай, това е нищо. После се почват дебати секцио срещу вагинално раждане, кърмене срещу биберон, майки, които се връщат на работа, срещу майки решили да са в майчинство 3, 4 години. И така нататък, до пенсионирането.
Между другото женското обрязване се извършва от жени, на жени.

Колкото до природните закони, половината от нас нямаше да пишат тук, ако ги спазваха, защото щяха да са умрели още като деца до 2 годишна възраст. В природните закони също е имало 4 до 5 процента смъртност на родилката. При всяко раждане се е поемал този риск.
Между другото, от десетилетие се използва една мед практика при млади жени с рак. Преди химиотерапията се взима тъкан от яйчниците, замразява се и се трансплантира обратно. Методът е толкова сигурен, че искат да го предложат като лечение на менопаузата. В момента проблема е изцяло финансов.
Така че, дерзайте. Ще им видим сметката и на тези природни закони

Последна редакция: вт, 22 сеп 2020, 15:03 от Philomena

# 351
  • Paris, France
Аз не говоря (само) за природни закони, а за популярност, привлекателност и търсене и предлагане. 32 годишните мъже може и да нямат нищо против връстнички, но 35-39г обикновено предпочитат по-млада и същото е и при жените с напредване на възрастта.

Тя реалността е такава . Но дали има статистика  по чия причина  е трудното зачеване , аномалиите ??
А колкото до съветите , човек пита и независимо от отговорите и съветите  които получава , . човек сам  си решава проблемите  .
Те  35 годишния добре търси  до 28 годишна   , що пък 32 годишната да не  се загледа по 28 -годишен .
Въпросът е да си избие мисленето че е стара мома  и трябва  да я мъжят "сватовници".

Има статистика колкото искаш. Факт е, че и младата, но и старата жена забременяват по-трудно, имат по-трудни бременности и раждания, повече увредени деца когато бащата е над 40г и колкото е по-стар толкова по-зле става. Рисковете са много повече при жена в по-напреднала възраст. С млада рисковете от увреждания намаляват, но тези от хипертония, прееклампсия и смърт за майката остават същите.

За мъж също е по-лесно и благоприятно с млада жена.

32 годишната заглежда 28 годишен, но повечето 28 годишни мъже все още не щат деца. Аз, дето съм жена не исках деца на 28г.

На запад много 35-40г раждат от значително по-млади мъже, но мъжете са чужденци, неосигурени и правят бебето за да си оправят престоя и документите по член 8 на европейския семеен закон.

Сложи  maternal age effect в търсачка и чети проучвания. Също paternal age effect.

Връстниците и връстничките на 35+ не се искат един друг за общи деца.

# 352
  • София
И дори с ваксините и всичко, пак природата си казва своето - все още не сме се преборили с най-неприятния за нас природен закон - остаряването и смъртта. Това е положението. Оттук-оттам правим някакви неща, които за нас са огромно постижение. И пак не можем да прекрачим границата. То и сега раждането е риск - и за бебето, и за  майката. Случаи колкото щеш на увредени родилки, на увредени деца, на вътреутробни инфекции, на привнесени инфекции. Но не разбирам защо темата се измести изцяло към жените с репродуктивни проблеми по някаква причина. При равни други условия имаме здрави и прави мъже и жени, напълно с акъла си, които могат да създават поколение. А вече как и дали се чувстват стари моми и ергени е вторичен въпрос. Подозирам, че голямото скачане е именно заради това, че човек сам усеща кога вече е попрехвърлил някакви граници, навлиза в зона на несигурност, изборът е по-ограничен. Няма защо да се сърдим на мъжете на 35, че искат да се женят и да раждат от 25-годишни жени. Колкото до обратното - 35-годишна с 28-годишен, и никой от тях все още да няма дете, вече е по-различно именно заради това, че 35-годишната жена ще ражда, а не 28-годишният мъж. Някак пак не е в полза на жената, колкото и да се сърди на околните. Преди 40 години 35-годишните бременни са ги смятали за рискова бременност дори при второ дете.

# 353
То и аз подозирам, че ти се разпознаваш в образа на Кристина, ама си трая. Предположенията ти са непепи!

# 354
  • София
Не си трай, давай! Кажи за предположенията, че ми стана интересно. Сериозно.
Аз съм консерва, всъщност съм лелка, която вече наближава възраст, когато започва да приема мисълта, че може и да се озове в ролята на баба. Никой и по никакъв начин не може да ми дава ограничения как живея, защото съм самостоятелна бойна единица и мога да си правя каквото си искам. Ей на, дори сега с кеф си седя пред компа, гледам си телевизия, пия си кафето и си лафим тук. Празник! Идеален ден за пропиляване в приятни дейности. За пет пари работа не съм свършила днес.

# 355
Природни закони... Аз бях на 36, бащата на детето ми значително по-възрастен. Заченах нормално, не ин витро, бебето се роди преносено и здраво, сега е страхотно петгодишно момиченце.
Жал ми е, че по-млади хора имат проблеми, но при нас проблеми нямаше. Има една приказка „Какъвто ти е късметът!” Ако има късмет, възрастта няма да й попречи. А в момента авторката е съвсем млада. Много далеч от стара мома. Nature Sun With Face

# 356
Темата започна да става гнусна за четене.

Природния закон е, че жената има възможност да забременее докато има месечен цикъл. Дали това ще се случи бързо или не, зависи от много фактори.
Годините са само един от тях.
Статистиката показва, че близо при 50% от двойките със репродуктивни проблеми, мъжът е причината.
Останалите проценти се разпределят между жени със Поликистоза, Ендометриоза, непроускливи фалопиеви тръби.
Това са най-честите индикации за ин витро оплождане при жената.
Горе изброените засягат жени във всяка възраст.

# 357
Вижте сега, авторката за сега търси мъж и баща на детето. Тя все още не знае, ще има ли или няма да има проблеми. Дайте да се концентрираме върху мъжете, че е по-пикантно и по-приятно.
Моя близка приятелка забременя на 38 г буквално от първия необезопасен секс и роди здраво момче 2 дни след като навърши 39 г. Бащата е 10 г по-млад.
Тя много де притесняваше от възрастовата разлика и аз все и повтарях, ама я да вземеш младото момче. За какво ти е връстник, да има тук ме боли, там ме боли, не мога да вдигна самолета. Аз гласувам за млад мъж

# 358
  • Paris, France
Природния закон е, че жената има възможност да забременее докато има месечен цикъл.

Това не е вярно. Повечето жени сме в невъзможност да забременеем още 10 години преди настъпване на менопауза. Имам си редовен цикъл като повечето връстнички  но нивата на естроген, тестостерон и прогестерон са ми ниски, а на FSH и LH вече отдавна не са в съотношение 1:1. Бременност с мой генетичен материал е почти невъзможна, а раждане на мое, живо дете, че и евентуално здраво е в сферата на научната фантастика. Единствено мога да гледам внуци, защото спя значително по-малко.

И като Кристина мисля, че трябва да се върнем на темата, която е как авторката да си намери мъж, в България или чужбина.

# 359
Тая приятелка, дето роди от по-младия, като беше на 37 г и тотално се беше сдухала. Тоя младия и пишеш, ама тя не го искаше, че и беше разбил сърцето вече. Едвам я накарах да иде с него на среща.
Той знаеше, че тя иска дете и веднага и предложи да се женят. Тя с годините толкова огорчения беше натрупала, плюс това се беше натоварила до смърт с лошите избори на приятелките си, разводите им и другите драми, че преди сватбата получаваше някакви паник атаки и щеше да пукне. Тогава ми викаше: Кристина, Кристина, много е страшно стара мома да се зажени. Общо взето се спуквахме от смях. Малко беше смях през сълзи, ама все пак беше смях.

Общи условия

Активация на акаунт