За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 33 067
  • 726
  •   1
Отговори
# 330
  • Мнения: 1 457
Може ли рецепта за щрудел с ябълки и тиква?
С бутер тесто ще стане ли?Или кори за баница?

# 331
  • Мнения: 1 319
Бърз ябълков щрудел
http://angellovescooking.blogspot.com/2011/10/quick-apple-strudel.html

Ябълково руло /щрудел/
http://vkusnoikrasivo.com/recepy/474/%D0%AF%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0 … 0%B4%D0%B5%D0%BB/

Щрудел с грис и плодове
http://jivotatmojedaevkusen.blogspot.com/2015/10/blog-post_76.html

Тиквеник с бутер тесто
https://lavitaebella.bg/recipe-items/tikvenik-s-buter-testo

Тези рецепти можеш да използваш като основа.   
Смеси ябълките с тиквата щом искаш те да присъстват, пак ще се получат.. или както са оригинални.

# 332
  • Бургас
  • Мнения: 1 989
Имам 2 големи зелки. Иска ми се да направя от тях туршия с моркови в буркани.
С каква марината да ги залея? / без аспирин/
Можеш да направиш зеле "басма". Режеш зелето като за салата, добавяш сол и мачкаш яко, докато пусне сок. Сипваш го в буркан и го притискаш, така че да излезе сока отгоре. Затискаш го с пръчици от сладолед или с малки пластмасови лъжички, така че да не стои зелето на сухо, и така то ще си втаса. Става и за салата и за готвене. Дали ще му сложиш моркови, целина или друга тревичка, няма значение.  Правим го така, защото става по-рано от киселото зеле в бидон.

# 333
  • София-Младост
  • Мнения: 23 377
И е много полезно по гореописания начин, т.нар. дива ферментация.
Така приготвям и кисели краставички и много обичания вкъщи карфиол. Стават за 4-5 дни.

# 334
  • Sofia
  • Мнения: 26 512
Моля за рецепта за вкусни ореховки.
Преди съм правила,едни ставаха,други не. Само хабя орехите...Мин.седмица три пъти правих и все различни ставаха.Слагам белтък,едро смляни орехи,малко захар и ванилия.Пробвах с разбит на сняг белтък,после с белтък на пяна,или само леко разбъркан с вилица и добавям ост.продукти...не се получават добре.Искам отвътре да са леко дъвчащи,а отвън хрупкави.
Къде бъркам?

# 335
  • София
  • Мнения: 11 734
Моля за рецепта за вкусни ореховки.
Преди съм правила,едни ставаха,други не. Само хабя орехите...Мин.седмица три пъти правих и все различни ставаха.Слагам белтък,едро смляни орехи,малко захар и ванилия.Пробвах с разбит на сняг белтък,после с белтък на пяна,или само леко разбъркан с вилица и добавям ост.продукти...не се получават добре.Искам отвътре да са леко дъвчащи,а отвън хрупкави.
Къде бъркам?
https://cookwithmarcheva.blogspot.com/search/label/%D0%BE%D1%80% … D0%B2%D0%BA%D0%B8

# 336
  • Русе
  • Мнения: 5 233
Скрит текст:
Моля за рецепта за вкусни ореховки.
Преди съм правила,едни ставаха,други не. Само хабя орехите...Мин.седмица три пъти правих и все различни ставаха.Слагам белтък,едро смляни орехи,малко захар и ванилия.Пробвах с разбит на сняг белтък,после с белтък на пяна,или само леко разбъркан с вилица и добавям ост.продукти...не се получават добре.Искам отвътре да са леко дъвчащи,а отвън хрупкави.
Къде бъркам?

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/11/blog-post_11.html

# 337
  • Бостън
  • Мнения: 13 605
Имам 2 големи зелки. Иска ми се да направя от тях туршия с моркови в буркани.
С каква марината да ги залея? / без аспирин/
Можеш да направиш зеле "басма". Режеш зелето като за салата, добавяш сол и мачкаш яко, докато пусне сок. Сипваш го в буркан и го притискаш, така че да излезе сока отгоре. Затискаш го с пръчици от сладолед или с малки пластмасови лъжички, така че да не стои зелето на сухо, и така то ще си втаса. Става и за салата и за готвене. Дали ще му сложиш моркови, целина или друга тревичка, няма значение.  Правим го така, защото става по-рано от киселото зеле в бидон.
Много благодаря за идеята!
И е много полезно по гореописания начин, т.нар. дива ферментация.
Така приготвям и кисели краставички и много обичания вкъщи карфиол. Стават за 4-5 дни.
Т.е. да се опитам да мачкам карфиола?! Или има друга тънкост?

# 338
  • Русе
  • Мнения: 5 233
Скрит текст:
Имам 2 големи зелки. Иска ми се да направя от тях туршия с моркови в буркани.
С каква марината да ги залея? / без аспирин/

https://ipeychev9.blogspot.com/2015/11/blog-post_17.html

# 339
  • Мнения: 46
Здравейте,имам въпрос относно крем карамела в тавичка! Карамелизирах захарта и сложих тавичката в по голяма пълна с вода,обаче ми се струва че почна да пука карамела като че ли се напуква.. Сгреших ли като сложих малката тава в голямата преди да изсипя сместа,или всичко ще си бъде наред когато се изпече?

# 340
  • Sofia
  • Мнения: 26 512
Няма проблем

# 341
  • Мнения: 46
Благодаря за отговора!

# 342
  • Мнения: 9 127
Моля за рецепта за вкусни ореховки.
Преди съм правила,едни ставаха,други не. Само хабя орехите...Мин.седмица три пъти правих и все различни ставаха.Слагам белтък,едро смляни орехи,малко захар и ванилия.Пробвах с разбит на сняг белтък,после с белтък на пяна,или само леко разбъркан с вилица и добавям ост.продукти...не се получават добре.Искам отвътре да са леко дъвчащи,а отвън хрупкави.
Къде бъркам?
ако говорим за белтъчните ореховки, правя ги със ситно смлени орехи, не с едро https://pep-4o.blogspot.com/2010/01/blog-post_1060.html
Повече харесвам обаче забарвените сладки Simple Smile https://pep-4o.blogspot.com/2014/11/blog-post_6.html те са с по-едри орехи и шоколад Wink

# 343
  • Sofia
  • Мнения: 26 512
Благодаря за рецептите за ореховки. Днес ми се получиха.  Сложих много по-малко захар и пак са доста сладки.

# 344
  • Мнения: 39 536
Освен зеле, свинско и морковчета какви други подправки слагате на свинско с прясно зеле?- Дафинов лист, червен пипер, черен пипер.....още?

Общи условия

Активация на акаунт