НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 136

• 37 745
  • 781
  •   1
Отговори
# 135
Аз за баници и пици не мисля, не ме и влекат, на НВ-ВМХ съм от около 10 години и съм свикнала без тях. Притеснявам се повече, защото съм на 40, първа бременност, с ИР... кръвната ми захар не е идеална дори и на този режим. Още не съм минала първи преглед и не смея да се радвам на положителния тест. Да видим дали ще се задържи въобще бременността, съвсем в началото съм, 5 г.с.

# 136
Стискаме палци, а ти не се вълнувай много /знам че е тъп и безсмислен съвет, ама все пак Simple Smile
Съветът ми е да не променяш нищо за сега.

# 137
Скрит текст:
Аз ядях през бременността по-малко вгх в сравнение с преди това- до третия месец гадене, гадеше ми се от много неща, че дори и вода не можех да пия без лимонов сок в нея (повръщах)...И след първите 3 месеца така ми се свиха порциите, че едва ли съм надвишавала 80-100 грама вгх дневно. Което в сравнение с преди това бяха по-малко вгх. Мисля, че това е било ок за детето ми. Не ми се ядеше шоколад, не ми се ядяха боклуци, може би храненето ми е било нещо като зоново. Засищах се лесно, чувствах се добре- просто следвах каквото ми "казваше" тялото ми. Да, ядях леща, боб, грах, ориз, картофи понякога- но по малко. И обикновено със салата и без хляб. Та не мисля, че е трябвало да се храня по-въглехидратно от това. 
Орион, стискам палчета! Hug

# 138
На мен обяснението на Невена ми се струва логично. Е, разбира се никой не говори за джънк, но не ми се струва добре да се изключва цяла хранителна група от менюто при бременност и кърмене. И въглехидратите са си храна от, която могат да извлекат ползи здрави хора без ИР, като например неродено бебе. Хората сме всеядни, не хищници.
Хранителни навици също нямат много общо с храненето по време на бременността. По време на първата бременност изяждах промишлени количества шоколад. Детето се роди 3.400, вече е на 11 и не обича сладко, особено шоколад. С малкото също ядях ВХ, но този път без боклуци и сладко. И малкото се роди с нормално тегло  3.500.

Орион, стискам палци всичко да е наред! Ако решиш да вдигаш ВХ, то това трябва да се случи много бавно и постоянно да си следиш КЗ. Най-добре е да се консултираш с лекар на кой етап е добре да го направиш. Аз от началото започнах много предпазливо с някой ВХ и плавно покачвах. Доста време си на режима и организма ти е свикнал така и трябва да си още по-предпазлива.

# 139
.

Последна редакция: пн, 21 сеп 2020, 19:47 от Миоки

# 140
Миоки, не виждам смисъл от спорове, нито от крайности. За мен заклеймяването на цяла хранителна група е крайност. Не ми се рови сега да търся информация и да подкрепя мнението си с нея. Но според мен рязкото орязване на ВХ е за хора с ИР или диабет, за хора с нормална въглехидратна обмяна в умерени количества са си ок. И пак много зависи за какви ВХ говорим. Ясно, че от вафлите няма полза.

# 141
.

Последна редакция: пн, 21 сеп 2020, 19:46 от Миоки

# 142
Все пак тук сме хора с проблем с обмяната на виглехидратите, нали? Не говорим за здрави хора. Проблемът е, че и те са здрави до време...
Аз не съм тук заради това. Все пак темата е НВ-ВМХ и палео, не за болести. Има тема за ИР и т.н.

# 143
Прави сте, всеки да се храни както иска. Няма да се включвам повече, изтрих си и мненията. Успех, дами!

# 144
Е, Миоки, недей така...чак пък да не пишеш повече Blush
Според мен, по-голямата част от хората тук имат някакъв проблем с въглехидратите, дори и не всички да са са тук по тази причина. Kissing Heart Но, каквато и да е причината, очевидно пишещите тук все пак са избрали да се хранят ВМ- НВХ, палео и т. н.

# 145
Орион-лека бременост🤰.
Dolce-miele, това, което аз знам за долната граница на кръвното е, че се вдига от стрес, проблеми....много кафе...., а се сваля с много пиене на вода и ходене до тоалатна, в следствие на водата😁.Имах такъв проблем и така ми беше казал доктора.
И, да се похваля, слязох на 6-чката.Радвам се, въпреки, че варирам от 68.7 до 69.7....а, ям все еднакво...в смисъл, не ям повече...но много ме дразни вече това въртене😡, защо не заковава на 68.7, а ту насам, ту натам😒

# 146
Oryon, тихичко и аз да те поздравя.
И прати по дяволите всички съвети, ориентирай се по себе си. Имаш опит, а и момента е деликатен. Ако ти се яде сланина с горчица , кисели краставички и ягоди, яж си. Няма нито да си първа, нито последна. Но там си знаеш за халва, вафли и т.н. Не се знае от кои ще си.
Повечето тук сме не защоти сме болни, а в търсене на оптимално хранене, съобразено с вкус, възраст, здравословно състояние (това не означава непременно болест някаква) и т.н.
Имало е (сега не знам дали има) и лекари , които не са си позволявали да дават съвети тук. Споделя се мнение и опит.
Едно от първите неща, които бяха преведени от Шоки и публикувани тук беше от Андреас със заглавие Въведение в НВВМХ (ако не ме лъже паметта). Отдавна го няма тук, но май го мярнах в темата за ИР. И там , съвсем накрая и след примерни менюта е казано: ако не можете съвсем без хляб, хапнете малко, но с много гарнитура от масло, яйца,шунка, сирене....
На първата страница тук е казано: да се ограничат или да се ограничат максимално.
Преценявайте според вашата ситуация.

# 147
Само да вметна,
Скрит текст:
с ИР съм, но не се възприемам точно като..."болна". Flushed Определено не съм в тази тема, за да говоря за болести, но и да се правя, че ИР не съществува също не върви.   

# 148
Долче, ИР не е болест, а метаболитен проблем/състояние/признак, което може да доведе до известна болест,  АКО не се вземат мерки.
Тялото предупреждава достатъчно рано.
При някои  "предупреждението" е под формата на високо кръвно, някаква екзема/псориазис , някои са с наследствена предразположимост и им трябва нещо малко да се изяват и т.н.
Не си болна, няма болест ИР и ти правиш каквото е необходимо.
Казват, че черен дроб не боли. Не боли, но има сигнали,които дават да се разбере, че трябва да се вземат мерки преди да стане късно. Всичките тези огромни кореми, които виждате навсякъде не са само от бирата,както се смята, а точно от черния дроб. Но нали не боли....

Последна редакция: пн, 21 сеп 2020, 21:16 от tania6

# 149
  • Балчик
За долната граница на кръвното знам, че се повишава при проблем с бъбреците или при някакво възпаление в тялото.

Общи условия

Активация на акаунт