НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 136

• 37 740
  • 781
  •   1
Отговори
# 120
Благодаря ви, момичета. Simple Smile

# 121
Честито, момиче!

# 122
Снощи апаратът за кръвно ме изкара с "леко повишено кръвно"- 125/93 , болеше ме глава и тяло (долната част на краката най-вече), чувствах някакво странно напрежение, имах шум в ушите (особено отдясно). Сутринта кръвното ми беше 119/79 И 118/80, обикновено е стабилно около 120/80 и снощи само заради главоболието реших да го меря (че не е типично за мен да ме боли глава когато не съм с грип)...Обаче главата продължава на моменти да си ме наболява, особено при навеждане- въпреки че долната граница на кръвното си е под 80...Някой знае ли от какво се повишава долната граница и как се сваля? Четох, че в такива случаи се действало както при ниско кръвно и трябвало да се вдигне горната граница- айрян със сол и др. Интересното е, че след морето кантарът ми ме изкарва с по-малко водно съдържание, а все още изчиствам задържана вода и уж не съм дехидратирана, не съм спирала да пия вода, не съм слънчасвала на морето...Иначе вярно, имах моменти със силно потене (вкл. едни топли масажи- ок. 60-70 градуса).

# 123
Орион, според мен трябва да вдигнеш Вх. Невена беше писала нещо по въпроса, защо е опасно за плода да не ядеш вх по време на бременност. Беше нещо свързано с развиване на диабет у детето. Не запомних подробности понеже не планувам повече бременности.
По време на моята бременност бавно покачих ВХ. Бях изключила всичко сладко, може би 2-3 сладоледа съм изяла за 9 месеца, но си ядях овесени ядки, домашно приготвен пълнозърнест хляб, кафяв ориз, бобови, плодове. Движех се много обаче. По време на бременността нямах съществени проблеми с КЗ и не качих много кг, след изписването почти не останаха + килограми. След раждането обаче ме тръшна някаква депресия+хормонални проблеми, отпуснах му края със разни сладкиши и се освиних.

# 124
Здравейте, за пръв път пиша в темата. Преди година бях на режима, но след 6 месеца го спрях, сега пак искам да започна и този път сериозно, защото ме диагнозираха с хашимото и ИР. Идва РД и други празници, искам да ви питам дали някъде в София има ресторант, където правят НВ-ВМХ ястия и десерти, или от къде мога да закупя торта, нямам много време да приготвям всичко вкъщи, но ако това е единствения вариант имате ли идеи за НВ-ВМХ торта поне? Може и чийзкейк да е. Също и искам да ви питам, когато сте на почивка/хотел какво ядете? Носите ли си или си поръчвате само салати и някакво месо? Искам да питам и за мазнините, прочетох, че за хора с Хашимото омега 6 мазнините трябва да се ограничат, а да се приемат повече омега 3, това така ли е и кои храни богати на омега 3 и в същото време с по-малко омега 6 препоръчвате?
Благодаря за вниманието!

# 125
w/e, сладкарница Raw cakes рекламираха кето торта с ягоди. Не съм пробвала обаче, че стана това с карантината, после забравих. Намират се на ул. Милин камък 9.

# 126
  • София
w/e, може да проверите и Vanilla Kitchen, наскоро коментираха, че са правили десерт за клиент на АИП.

# 127
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, за пръв път пиша в темата. Преди година бях на режима, но след 6 месеца го спрях, сега пак искам да започна и този път сериозно, защото ме диагнозираха с хашимото и ИР. Идва РД и други празници, искам да ви питам дали някъде в София има ресторант, където правят НВ-ВМХ ястия и десерти, или от къде мога да закупя торта, нямам много време да приготвям всичко вкъщи, но ако това е единствения вариант имате ли идеи за НВ-ВМХ торта поне? Може и чийзкейк да е. Също и искам да ви питам, когато сте на почивка/хотел какво ядете? Носите ли си или си поръчвате само салати и някакво месо? Искам да питам и за мазнините, прочетох, че за хора с Хашимото омега 6 мазнините трябва да се ограничат, а да се приемат повече омега 3, това така ли е и кои храни богати на омега 3 и в същото време с по-малко омега 6 препоръчвате?
Благодаря за вниманието!

Предлагам да прочетеш първия пост на темата внимателно - там има отговор на всичките ти въпроси и много друга полезна информация.
Аз лично, като ходя на почивка, също се придържам към този начин на хранене - поръчвам си месо и зеленчуци, а ако реша да ям нещо извън режима, то е инцидентно, но защото просто така ми харесва, а не по принуда.

# 128
Лесна торта става и със сместа за шоколадови лави (захарта пропускам или слагам малко, замествам брашното с кокосово/бадемово, но и с кокосови стърготини ще стане на блат).
На почивка се храня както обикновено- ако ям нещо друго, то е инцидентно и защото аз съм пожелала, не защото не е имало друг вариант. Омега 6 има в олио, маргарин и др.

# 129
.

Последна редакция: пн, 21 сеп 2020, 19:48 от Миоки

# 130
Съгласна съм напълно с Миоки.

# 131
E хайде чак пък опасно ако не яде въглехидрати. Какво дава глюкозата толкова освен енергия? Черният дроб е способен пре-спокойно да произведе всичката нужна глюкоза. Ако беше опасно, щеше да има такова нещо като незаменими въглехидрати, а то няма. Ако се храни с достатъчно мазнини и протеини с малко зеленчуци настрана, ще си набавя всички нужни витамини и микроелементи, при това във форма директна за усвояване и ще има и за бебето. Не трябва да гладува, а да набляга на храни с висока хранителна стойност, не празна енергия.
Не знам. Както казах вече не обърнах внимание понеже вече не ми е нужно като информация. Ако има притеснения да попита Невена за подробности.

# 132
Невена беше обяснила, че не е добре да се ограничават много въглехидратите по време на бременност, защото така в плода не се развиват достатъчно лагерхансови острови, а това ще го направи доста чувствителен към ВХ в бъдеще. Тоест, има риск да не ги усвоява правилно и да развие ИР бързо.
Това не значи бременната да нагъва торти и баници. Аз поне не мисля.

# 133
Никой не казва да се ограничават драстично въглехидрати, но да се нагъват баници, пици и вафли, едва ли ще е по-полезно...

# 134
.

Последна редакция: пн, 21 сеп 2020, 19:48 от Миоки

Общи условия

Активация на акаунт