Къде да отседнем в Родопите и какво трябва да се види непременно - 9

• 62 534
  • 790
  •   1
Отговори
# 105
Дъщерята е ходила с училищен автобус. Каза да избегнем пътя със завоите ХаХа, понеже и станало лошо.. То ми е ясно, че там ще са доста...просто в един ден Шипка и завоите там ще ни бъде малко нанагорно. Иначе караме бавно, с ограниченията... и ще спираме начесто.
ЕлзаиАна като че ли и на мен ми се иска да видя язовир Въча.
В крайна сметка може на отиване да минем през единият и на връщане през другия.
За съжаление в Родопите няма как да няма много и остри завои...
Явно тръгвате някъде от северна или североизточна България, щом ще минете през Шипка. Може би, още повече, че детето има проблеми със завоите, ще е добре да нощувате някъде по пътя. Май пътят през Кричим и Девин е най-кратък, при това скоро ремонтиран. Пътят през Асеноврад и Чепеларе също не е лек, след това ще имате не малко разстояние по тесен път в неясно поне за мене състояние, отделно пътят е доста натоварен.
Ако карате кротко и бавно по завоите, смятайте около 40 км/ч по родопските пътища. Може да звучи налудничаво, но като многогодишен шофьор (но и на мене ми е ставало лошо по тези места, дори карайки), това е скоростта, като смятате времето за придвижване.

# 106
  • в рaя
Здравейте! В края на март ще посетим Белинташ и искам да попитам тези, които са ходили до Караджов камък стига ли се близо с кола, да речем както до Белинташ има час вървене, нещо подобно ли е и до Караджов камък? Ще се опитаме да 2 дни да посетим трите върха, но сме с две деца...мисията възможна ли е?

# 107
  • Асеновград
Здравейте! В края на март ще посетим Белинташ и искам да попитам тези, които са ходили до Караджов камък стига ли се близо с кола, да речем както до Белинташ има час вървене, нещо подобно ли е и до Караджов камък? Ще се опитаме да 2 дни да посетим трите върха, но сме с две деца...мисията възможна ли е?
Зависи с каква кола сте  и къде смятате да отседнете.Ако сте с високо проходима двете могат да се посетят за ден.Ако сте с лек автомобил, достъпа е от различни места и се заобикаля много.Имайте на предвид че в момента пътя Асеновград -Лъки е в ремонт. Имало е срутване по пътя към Кръстова гора, откъдето е най близко за Караджов камък. Ако сте с малки деца и ще отседнете около Белинташ, можете да изберете какво друго да посетите наоколо, а Караджов камък да съчетаете с друго, при следващо посещение в района.

# 108
С кола до Кръстова гора и от там се върви. Повече от час е пътят пеш до Караджов камък в едната посока. Ходихме есента, но не помня точно колко време ни отне, но не е малко вървенето. Края на март не знам дали ще е подходящо и с деца.

# 109
  • в рaя
Зависи с каква кола сте  и къде смятате да отседнете.Ако сте с високо проходима двете могат да се посетят за ден.Ако сте с лек автомобил, достъпа е от различни места и се заобикаля много.Имайте на предвид че в момента пътя Асеновград -Лъки е в ремонт. Имало е срутване по пътя към Кръстова гора, откъдето е най близко за Караджов камък. Ако сте с малки деца и ще отседнете около Белинташ, можете да изберете какво друго да посетите наоколо, а Караджов камък да съчетаете с друго, при следващо посещение в района.
Благодаря, ще отседнем в Марково под Пловдив, така и не можах да харесах място за нощувка около Белинташ в съотношение цена - условия. С лека кола сме, явно ще е само Белинташ ако има проблем с пътя.

# 110
  • Пловдив
Благодаря, ще отседнем в Марково под Пловдив, така и не можах да харесах място за нощувка около Белинташ в съотношение цена - условия. С лека кола сме, явно ще е само Белинташ ако има проблем с пътя.
Може да пробвате да идете пеш от с. МОСТОВО до Караджов камък, ето тук има писано, и в навигациите има пътеки, не е толквоа трудно (зависи и от възрастта на децата), http://blog.ivanatora.info/2019/09/12/karadzhov-kamak-2/, и после направо до Белинташ, ще сте близо. Разстоянията по пътеки са малки, а с кола е голямо заобикаляне да се ходи През Лъки. По-добре от долу, и после с колата до Белинташ, ще спестите и много път. В момента част от околвърстното на Пловдив е затворено, само да вметна, за това се минава през Куклен ДО Асеновград, ама от Марково ще ви е удобно.

# 111
  • Асеновград
Може да пробвате да идете пеш от с. МОСТОВО до Караджов камък, ето тук има писано, и в навигациите има пътеки, не е толквоа трудно (зависи и от възрастта на децата), http://blog.ivanatora.info/2019/09/12/karadzhov-kamak-2/, и после направо до Белинташ, ще сте близо. Разстоянията по пътеки са малки, а с кола е голямо заобикаляне да се ходи През Лъки. По-добре от долу, и после с колата до Белинташ, ще спестите и много път. В момента част от околвърстното на Пловдив е затворено, само да вметна, за това се минава през Куклен ДО Асеновград, ама от Марково ще ви е удобно.
Съвет от човек , правил грешката да слиза и се качва точно по описаната пътека, не се вързвайте на подобни съвети.От след Мостово има черен път който е по дълъг но определено е по добър за ходене. Въпроса е дали ще успеете да намерите отклонението от реката без местен човек. Разстоянията не са страшни, а разликата в надморската височина, това трябва да се има в предвид. Иначе пътека нагоре има от махал Ряката, но също е много стръмна. С 4х4 се стига до под самия Караджов камък, път има откъм Мостово и откъм Белица. Най лекия маршрут пеш е от Кръстова гора.

# 112
Здравейте, обмислям едно пътуване през пролетта и ми трябват малко насоки, понеже никога не съм била в Родопите.
Намислила съм да идем до Триград или Ягодина,  да нощуваме там и още 2 дни да разглеждаме околноста.
Интересува ме пътуването.
От прохода Шипка до Пловдив ми е ясно, но после Гугъл Мапс ми дава указание през Кричим, Михалково, Девин. Като гледам картата може и през Асеновград, Чепераре да се мине. Кой път е по-бърз. Или по скоро кой е с по-малко завои, по-спокоен от към трафик..., вие от къде предпочитате да минете..., кой е по-красив...
 А и ми трябва ориентир понеже до Пловдив ще пътувам 3 часа да знам кога ще пристигнем в Триград. Има вероятност да тръгнем следобед и не искам да замръкнем., а и да знам да предупредя в къщата за гости...

Здравей ! И другите са ти го казали. В Родопите няма път без завои. Взимате по едно хапченце против прилошаване, карате бавничко и се наслаждавате на път и природа.Щом никога не си била по тези места, ще има на какво да се любуваш и впечетляваш. От Пловдив до /Ягодина и Триград/ през Кричим е една идея по-кратък пътя. Моя мъж го предпочита. На мен си ми харесва през Асеновград, Пампорово, Широка лъка...По този път има повече възможности за спирки. Има две страхотни заведения, в които приготвят много вкусна храна. Може да се спре и на Пампорово и в Широка Лъка. А колкото до къщата за гости, си им звъннете да потвърдите пристигане, а те ще ви чакат, когато и да пристигнете. Който и път да изберете, желая ви приятно и спокойно пътуване и хубави емоции.

# 113
Момичета, изпуснала съм ви, заради новата тема предполагам...
Родопите отново ни зоват. Моля за идеи какво около Доспат да посетим. В плана са включени вече Ягодина и Триград.
И също така, тъй като ще сме в хотел без басейн, къде наблизо бихме могли да ползваме такъв?

# 114
Момичета, изпуснала съм ви, заради новата тема предполагам...
Родопите отново ни зоват. Моля за идеи какво около Доспат да посетим. В плана са включени вече Ягодина и Триград.
И също така, тъй като ще сме в хотел без басейн, къде наблизо бихме могли да ползваме такъв?
За басейн не знам, но ако ходите пеша, има една доста екстремна екопътека от Буйновското ждрело до Борино. Но там задължително трябва да сте с туристически обувки с добри грайфери и да нямате страх от височини.
Друго място, което заслужава да се посети, е Стената. Това е една скала високо над яз. Доспат до Сърница. Има маси, огнище и красива гледка към язовира и Сърница.
Самото Буйновско ждрело е уникално красиво. Дяволското гърло и Ягодинската пещера са ясни.
Може и на Орлово око да се качите - пеша или с нает джип.
Ако сте търсачи на екстремни изпълнения, с предварително записване може да посетите Харамийската пещера.

# 115
За басейн в Девин има Аква парк и в някои от хотелите има басейни. Иначе и до Девин има басейн Струилица. Видях по пътя между Девин и Широка лъка Беденски минерални бани, но нищо не мога да кажа за тях.

# 116
Септември обикаляхме ние по тези земи и аквапарка в Девин не работеше. Не знам дали е било временно, проверете.
Там много горещо препоръчвам една кръчма "Бъчвите" - много вкусна храна, а каква наливна бира имаха (Jagerhof)... Уникална!
Пътят през Кричим си заслужава - много в красиво покрай яз. Въча!
Щом ви притесняват завоите, моят съвет е да отседнете не в Ягодина или Триград, а в Широка лъка - много по-достъпно място е, близо до всички основни забележителности. А нощувка в Ягодина за дните, които ще прекарате в региона (пещерата, Орлово око, Триград).

# 117
  • Стара Загора
И аз съм "за" пътя през Кричим и яз. Въча, много е красиво, уникално! Както и механа Бъчвите в Девин!!

# 118
За басейн може и в Огняново-на 1ч път е

# 119
Да побутна темата с няколко снимки от последните ни разходки в района на Кърджали 😉
От днес - завоя на яз. Кърджали при с. Стар Читак:

И от миналата седмица - крепост Моняк:

Разходката до там е много приятна, редуват се полегати и стръмни участъци, но е подходяща за всяка възраст, не е трудна. А гледките са уау, но времето беше мрачно и не ми станаха много хубави снимките. От оставянето на колата до крепостта е около час в посока вървенето. От с. Широко поле се хваща вдясно и само нагоре, табели има.
На предпоследната снимка, с доста взиране 😊, се вижда моста за с. Лисиците, за който не успах да събера смелост, може би другия път.

Последна редакция: нд, 14 мар 2021, 18:36 от Pали

Общи условия

Активация на акаунт