Къде да отседнем в Родопите и какво трябва да се види непременно - 9

• 62 535
  • 790
  •   1
Отговори
# 90
Може и по на изток от яз. Кърджали да се разходите, но колкото по на изток е, толкова е по-горещо през лятото. Но около яз. Студен кладенец има доста неща за ходене и гледане. Настаняване от личен опит - на север от язовира има къща за гости с с. Мъдрец. Чисто е, обстановката в стаята си е селска, НЯМА дори сапун в банята (поне така беше като ходехме). Плюсовете - приятен ресторант с разпръстнати в двора маси, определено много вкусна пъстърва на керемида. Закуска по желание, скъпа (но ние не успяхме двамата да изядем една) - уникална, всичко много вкусно и повечето с местни и домашни продукти. За гледане - крепост Моняк над язовира, иска се ходене до нея, над с. Широко поле. От селото има голяма атракция, която не минахме - дълъг въжен мост над язовира, до с. Лисиците, някъде над него също имало крепост.
Точно под стената на яз. Студен кладенец има много интересни природни образувания - Шейтан дере. Но във втората половина на септември получих там топлинен удар, не мога да си представя как ще е в жегата през юли.
На юг от яз. Студен кладенец има много тракийски неща. Има огромно плато между селата Ковил и Джанка, цялото издълбано от траките. Лесно достъпно, до част от него може да се стигне с обикновена кола. Около Ковил има още много тракийски неща, които може да се видят, ако човек има време. Май видях в далечините и изкопани в скалите гробници (подобни на тази от Татул), но след слънчасването и липса на време не успяме да се приближим и да огледаме.
На юг от язовира има скромно място за спане до с. Нановица. Скромен интериор, но има санитарен възел в стаите. Цените за спане са смешно ниски. Води се база (хижа) на МОН, но всеки може да отседне с предварително обаждане (мога да дам на лични телефон). Стопанисва се от много симпатично семейство - Меджи и Хабибе. Има и екстричка - ако предварително се обадите и си поръчате, може да ви изпекат цяло агне чеверме. Не предлагат хранене, но има хладилник, който може да се ползва, както и всичко в кухнята, а и съм виждала Хабибе да готви с донесени от хората продукти. Наоколо освен Татул има и някои рядко посещавани и интересни места - Харман кая, вкамемена гора (не успяхме да стигнем до нея, защото ремонтираха мостчето през река), алиански комплекс, който определено не е за християни (нищо общо с Демир баба теке), и може би още куп интересни места.
И около най-източният язовир на Арда (Ивайловград) има какво да се види. Предложеното Маджарово е между яз. Студен кладенец и яз. Ивайловград.
Изобщо има много интересни и диви места в източните Родопи, но след собствен горчив опит следващото ни посещение беше в началото на май (аз не понасям жегата).

# 91
  • у нас
Много благодаря за насоката и определено не бях съобразила, че по-източните Родопи не са прохладни като западните :. Ще разгледам предложенията.

# 92
  • Пловдив
На Студен кладенец сме ходили на каяк уикенд и беше страхотно, но през Май. За баш лятото не знам. Иначе къщата за гости е в Щърково, храната изцяло домашна и организацията отлична.

# 93
  • Стара Загора
Здравейте. Търся най-доброто място за настаняване на язорип Кърджали. ММ Юли прави 40.и тъй като не се празнува искам да му подаря незабравима почивка. Ще правя програма за обиколки и посещения за забележителности в района, но искам и мястото за отсядане да е добро-чистота, кухня, забавление. Приемам и препоръки за забавления и препоръки за района. (Търсач е на силни усещания.) Търся лични впечатления!

Здравейте, в тема 8 ,на стр.15, отговор 215 съм написала за нашето посещение на Крепостта Моняк и въженият мост до с.Лисиците. Не сме нощували, само еднодневна разходка. Ако ви интресува нещо конкретно , питайте.

# 94
  • Пловдив
Вчера по тв гледах за Змиево. Но къщата за гости беше на млада дама, прибрала се от Швейцария, дизайнер на плетива. Коментираше се за 1 постоянен жител, баба (Назихе?). То много популярно било това село Simple Smile

Последна редакция: пн, 22 фев 2021, 20:59 от jul

# 95
  • в рaя
Здравейте, в края на март смятаме да посетим Белинташ, Караджов камък и Кръстова гора. Моля за препоръки ако в района има местенце с топъл басейн, джакузи. За децата е голям бонус това условие, мой фаворит са старите къщи, но ако има и други препоръки ще съм благодарна.

# 96
Здравейте. Търся най-доброто място за настаняване на язорип Кърджали. ММ Юли прави 40.и тъй като не се празнува искам да му подаря незабравима почивка. Ще правя програма за обиколки и посещения за забележителности в района, но искам и мястото за отсядане да е добро-чистота, кухня, забавление. Приемам и препоръки за забавления и препоръки за района. (Търсач е на силни усещания.) Търся лични впечатления!
Стига да не е късно... бих предложила друго.Нашият тип почивка е тип екскурзионно: правим си план, отсядаме в близост до набелязаните места и започваме да обикаляме. Без да съм сноб или каприз, предпочитам след като цял ден обикалям,  да отседна на чисто място , с някоя опция за  релакс и след това да вечеряме в заведение.За мен не е  почивка ако се превръщаш в готвач всяка вечер, или спиш в тревата.  Та  ви предлагам напр.  направете си план със забележителности, които искате да посетите в западни Родопи - отседнете  в  Огняново и посетете Лещен, Ковачевица, Долен и района .После се преместете по на изток  и отседнете в  Девин, Доспат  или Триград , посетете пещерите за които е писала Недоволна, дяволската екопътека, отидете на Вълчи камък и на Орлово око.След това се преместете по на изток -отседнете в Пампорово - ще получите  спокойствие и отмора на наистина приемливи цени пред лятото и обиколете чак до  Могилица и Горна Арда . В този регион е екстремното преживяване което предлагам - пещера Голубовица, но има още  мнооооого да гледане. След това ако имате време преместете се на изток в района на Кърджали  и съвсем не съм съгласна , че само Главатарски хан става. Аз съм го посещавала отдавна и то само ресторанта, но в никакъв случай  не бих казала , че беше "УаУ". В село Главатарци съм отсядала на 3-4 места, които не отстъпват на споменатия хан, а миналата година бях в скромен като база, но чист хотел, с много добри водни атракции и ресторант с прекрасна турска кухня. Та там  също има много да гледане , обиколете и се преместете още по на изток - в региона на Ивайловград. Това което набързо начертах за маршрут обаче има толкова много за гледане -  от 20години, всяка година посещавам част от него и ..още има Simple Smile

# 97
  • София
tky, а бихте ли написали името на хотела, в който сте били миналата година, щом толкова ви е харесал?

# 98
  • Пловдив
tky, написаното е прогама за 1 месец Smiley Толкова неща има за гледане в Родопите - за 30 години обикаляне пак не сме били навсякъде и не сме видели всичко. Аз бих се съсредоточила върху 1 част само и то, ако е за лятото - западната /най-хладно/. Примерно с базиране някъде около Доспат, може с дневни преходи да се видят Широка поляна, Беглик, Батак, Лещен, Ковачевица..... На Голям Беглик Чатъма организират адвенчър програми, ако такива са интересите. Препоръчвам ги. Или ако времето е по-малко - районът на Девин-Триград. Също има достатъчно какво да се види+ адвънчъра Simple Smile
Източните Родопи са прекрасни, но не бих заложила на тях в топ летен сезон. Иначе историята е там навсякъде + природни феномени. За тях трябва и най-много време.

# 99
Jul  в края на поста ми съм написала, горе долу същото: че от толкова години обикалям и все има нещо да видя..По принцип Родопите са моя извор на спокойствие и си признавам съм пристрастна. Това което съм написала е минимална част от посетеното , но е най -известното и в никакъв случай не трябва да се минава " на тъгъдък", а с планиране.
ПП
В преден пост някой питаше за хотела в Кърджали  - " Маказа" и е на 10тина км от Кърджали и с риск да прозвуча като лакомник бях очарована от искендер кебапа, джигер тавата, пилаф ориза и то при положение че всичко това съм го яла и в Турция

# 100
Здравейте, обмислям едно пътуване през пролетта и ми трябват малко насоки, понеже никога не съм била в Родопите.
Намислила съм да идем до Триград или Ягодина,  да нощуваме там и още 2 дни да разглеждаме околноста.
Интересува ме пътуването.
От прохода Шипка до Пловдив ми е ясно, но после Гугъл Мапс ми дава указание през Кричим, Михалково, Девин. Като гледам картата може и през Асеновград, Чепераре да се мине. Кой път е по-бърз. Или по скоро кой е с по-малко завои, по-спокоен от към трафик..., вие от къде предпочитате да минете..., кой е по-красив...
 А и ми трябва ориентир понеже до Пловдив ще пътувам 3 часа да знам кога ще пристигнем в Триград. Има вероятност да тръгнем следобед и не искам да замръкнем., а и да знам да предупредя в къщата за гости...

# 101
В Родопите няма бърз път и без завои:heart_eyes:. Аз бих избрала този през Асеновград. През Кричим винаги ми е идвал в повече откъм завои. Имайте в предвид че се пътува бавно от къде и да минете.

# 102
Аз предпочитам през Кричим и Михалково. Нов и хубав път е, живописен е. Минава се покрай язовир Въча. И двата имат завои, но като че ли през Кричим някак се пътува по- спокойно, поне за мен.

# 103
Дъщерята е ходила с училищна екскурзия и сега искаме да отидем семейно. Тя каза по-възможост да избегнем пътя със завоите ХаХа, понеже и станало лошо.. То ми е ясно, че там ще са доста...просто в един ден Шипка и завоите там ще ни бъде малко нанагорно. Иначе караме бавно, с ограниченията... и ще спираме начесто.
ЕлзаиАна като че ли и на мен ми се иска да видя язовир Въча.
В крайна сметка може на отиване да минем през единият и на връщане през другия.

Последна редакция: ср, 10 мар 2021, 22:33 от Лъчестлъч

# 104
  • Пловдив
И аз бих избрала Кричим - хубав път с разкошни гледки, особено около яз. Въча.
През Асеновград е доста натоварен.

Редактирам се, за да добавя - който и път да изберете, карайте с повишено внимание, защото пътищата макар и хубави, са с доста опасни завои, които не винаги могат да се предвидят и е много лесно да се изпуснат.

Последна редакция: ср, 10 мар 2021, 18:59 от lili_78

Общи условия

Активация на акаунт