Къде да отседнем в Родопите и какво трябва да се види непременно - 9

• 62 577
  • 790
  •   2
Отговори
# 210
  • Велико Търново
lili, теснолинейката е интересна след Велинград, защото там става по-високо. Не знам как да намеря предния си пост, където разказах с подробности за нашето пътуване. Беше наистина много хубаво, не сме попадали на роми, влакът беше чист и дори му работеше вагон ресторантът.

# 211
  • до най-прекрасния мъж
Ние определено не изкарахме късмет тогава, не само с ромите. Понеже бяхме решили да се повозим някоя събота или неделя, избрахме да е през зимата, за да има сняг (тогава сме най-свободни за пътешествия). До Велинград отидохме с колата, оставихме я на гарата и от там с влакчето нагоре. Да, но още по пътя настигнахме влакчето. Беше спряло в нищото преди Варвара и от вагоните излизаше пара от някакви кранове. ММ се измайтапи, че влакчето се е счупило. Аз му се изсмях, защото съм пътувала и знам, че то спира дори на места, където няма гара, а е просто спирка, отбелязана с невзрачна табелка. Стигнахме Велинград, купихме си билети до Якоруда отиване и връщане (щяхме да сме с много малък престой до обратното влакче и затова избрахме там) и зачахме. Влакчето трябваше да дойде сравнително скоро. Дойде часът, влакче няма. Хората взеха да се ослушват и разпитват. Оказа се, че влакчето наистина се е счупило и ще закъснее 1 час Simple Smile. Накрая все пак дойде, качихме се. Наистина беше топло и чисто и предвкусвах приятно пътуване. Обаче...тази изненада с калайджиите беше крайно неприятна. Имаше 2-3 мънички дечица, под 2 години. Лазеха по пода, търкаляха се, идваха да ме дърпат за ръкава и не само мен. Много обичам деца, но тези бяха крайно мръсни, боси и сополиви. Стана ми много тъжно от това, че са толкова малки, а живеят така. После се оказа, че нямат билети, стана скандал с контрольора. Някои събраха пари и платиха, няколко ги свалиха на следващата гара. Искахме да се преместим, но нямаше къде, влакчето беше пълно. По едно време контрольорът се заседя във вагона, та поне ги усмири малко и спряха да щъкат. Заради закъснението слязохме на Аврамово, защото влакчетата щяха да се срещнат там. Имахме 15-20 мин престой, колкото за снимки около гарата. Връщането беше супер, бяхме сами във вагона с още една баба с внуче. Беше топло и приятно и си направихме много яки снимки.
Така че, имайте предвид и че са възможни всякакви изненади. Но пък пътуването е много приятно, а сега може да се хване ранно влакче, да си направите пикник и да се върнете с по-късно такова. Времето е топло и позволява разходки. Родопите там са високи, прохладни и магични.

# 212
  • Пловдив
Bubalesa, аз мисля, че имам записан твоя разказ за теснолинейката. Имам файл, в който записвам предложения, пътеписи, идеи и там имам доста подробен разказ, който предполагам е твоят. Вероятно ще следваме него, защото описанието е много точно и ясно.

# 213
  • Велико Търново
По повод на поста за счупеното влакче-мисля, че съм писала и преди. Действително влакчеката са стари и често се чупят, затова е хубаво да проверите преди да решите да тръгнете дали всичко е наред. Когато са на ремонт ползват автобуси и пак се стига, но нали идеята на пътуването е друга Simple Smile Има страничка във фейсбук Родопската теснолинейка, също може да се информирате от там.
П. С. Радвам се, че разказът ми се е наредил до пътеписите във файла 🤗😁 Мечта ми е да се занимавам точно с това 😊

# 214
  • до най-прекрасния мъж
Е, при нас беше просто лош късмет. Влакчето беше с повредена парна инсталация и бяха отстранили дефекта в движение, както се казва. Дойде пак така изпускащо пара, но поне вървеше. Съобщиха, че е престояло за тази цел 1 час на гара Костандово, а тя е почти до Велинград. Просто нямаше как да се предвиди, но въпреки перипетиите, пътуването много хареса на ММ. Той не се беше возил и му беше интересно. Аз съм пътувала като ученичка от Септември до Банско и обратно и много ме беше впечатлила природата. Тогава беше още и със старите вагони. Сега е много по-чисто, топло и комфортно с обновените влакчета.

# 215
  • моята мила родна страна
Здравейте! Докато сме на тема теснолинейка, да помоля за съвет.
Обмисляме пътуване до Банско и разходки в района (Белица, Лещен, Ковачевица) и много ми се иска да се качим и на теснолинейката, най-вече заради дъщеря ми (почти на 4 г.), но не мога да избера до коя гара/спирка да е пътуването. Хем да не е много продължително, за да не е отегчително, хем да преминава през живописни места, за да е интересно и не на последно място-да има какво да се види на крайната гара и да има удобна връзка за връщане. Моля за съвети!
Скрит текст:
(Първоначалната ми идея беше Банско-Велинград(Клептуза), но 3 часа път в посока мисля, че са много.)

# 216
Обмисляме пътуване до Банско и разходки в района (Белица, Лещен, Ковачевица) и много ми се иска да се качим и на теснолинейката, най-вече заради дъщеря ми (почти на 4 г.), но не мога да избера до коя гара/спирка да е пътуването. Хем да не е много продължително, за да не е отегчително, хем да преминава през живописни места, за да е интересно и не на последно място-да има какво да се види на крайната гара и да има удобна връзка за връщане. Моля за съвети!
Скрит текст:
(Първоначалната ми идея беше Банско-Велинград(Клептуза), но 3 часа път в посока мисля, че са много.)
След Аврамово теснолинейката просто е един бавно пълзящ влак и няма смисъл от това. Атрактивото е от Велинград (или някоя предишна гара - тогава още катери и има красиви гледки). След Аврамово няма нищо интересно и не си заслужава, ако не искате да се придвижите с нея. А Разстоянието от Аврамово до Банско е доста повече от атрактивната част на теснолинейката.

# 217
Понеже и аз обмислям такава разходка, правилно ли разбрах че е най- живописно от Велинград до Аврамово и обратно. А покрай Аврамово има ли нещо за гледане, може ли да се слезе на тази гара и да се направи пикник, на някоя живописна поляна ? Ние сме с дете на 5г

# 218
  • Пловдив
Понеже и аз обмислям такава разходка, правилно ли разбрах че е най- живописно от Велинград до Аврамово и обратно. А покрай Аврамово има ли нещо за гледане, може ли да се слезе на тази гара и да се направи пикник, на някоя живописна поляна ? Ние сме с дете на 5г
Самата Гара Аврамово е на уникална красива Поляна.

# 219
  • моята мила родна страна
Скрит текст:
След Аврамово теснолинейката просто е един бавно пълзящ влак и няма смисъл от това. Атрактивото е от Велинград (или някоя предишна гара - тогава още катери и има красиви гледки). След Аврамово няма нищо интересно и не си заслужава, ако не искате да се придвижите с нея. А Разстоянието от Аврамово до Банско е доста повече от атрактивната част на теснолинейката.
Благодаря много за разяснението!
В такъв случай ще преразгледам дестинацията.

# 220
  • Някъде по Дунава
С теснолинейката сме пътували по маршрут Велинград - Аврамово - Велинград. Пътят в едната посока е около час, престоят на гарата също толкова.

# 221
С теснолинейката сме пътували по маршрут Велинград - Аврамово - Велинград. Пътят в едната посока е около час, престоят на гарата също толкова.

И ние така навремето разходихме децата, когато бяха малки и почивахме във Велинград. Много им хареса разходката. На Аврамово през август се оказа доста студено тогава, препоръчвам да се носят по-дебелки дрехи в една раница /или с каквото ходите/.

# 222
Не знам дали нещастното ни БДЖ осъзнава каква перла е този участък от теснолинейката и колко пари може да носи. Ако някой началник си направи труда да се разходи до едно селце в западната част на Сърбия, до границата с Босна - Мокра гора, ще се шашне! Възстановена най-атрактивната част на спряна през миналия век с цел развитие на туризъм. В резултат - туристи от цял свят, за каквито ние може само да мечтаем. Цялата обстановка е невероятна, като в приказките. За 15 км в едната посока и 22 тунела  цената е 900 динари (около 15 лв.), като пътуването е двупосочно. Ако някой се интересува - Шарганска осмица.
А изобщо не е интересна като нашата - само на няколко места има гледки, има две панорамни площадки, където си спира и гледа. През останалото време или се пътува през гора, или в тунели.
Нашата в обсъжданата част е много по-красива.

# 223
Здравейте!
И тази година искаме да отседнем в района на Родопа планина.
Ходили сме в Чепеларе, Пампорово, Велинград.
Насочих се към Широка Лъка, но се оказа,че две от къщите , които харесах не работят, а ние търсим фамилна къщичка за 4ма, максимум за 6 човека.
Да не е хотел или голяма къща. Да има къде да обиколим.
Сега гледам Златоград или около Кърджали защото има интересни места за посещения, но този район ми е непознат и нямам представа къде е най-удачно да отседнем. А и ми се иска да е планинска част.
Ще съм благодарна да споделите впечатления и дадете предложения.
Гледах маршрут по АМ Тракия, през Хасково и към Кърджали и там вече има много интересни места за туризъм, но не знам къде да отседнем. Доста път ще ни се събере и искам да съм спокойна.
Благодаря предварително!

# 224
Мари, със 100 ръце ти препоръчвам Златоград. Има чудни пътечки. Вървете и до язовира. По асфалта можете да го минете целия.

Общи условия

Активация на акаунт