Къде да отседнем в Родопите и какво трябва да се види непременно - 9

• 63 279
  • 790
  •   1
Отговори
# 225
Яз. Кърджали ?
В този район гледам,че е моста на с. Лисиците и Каменните гъби.
Проблемът ни е в нощувките.
Искаме да са 3 , но не познавам околността.
Имаме познат в Хасково и изглежда, че ще се допитаме до него.
Благодаря за отговора!
Ако не е слънчев, то поне да е усмихнат денят ви!

# 226
  • София
Ние харесахме много Главатарски хан, за 2 година ще сме там през август.Останаха ни няколко забележителности още да посетим.😊

# 227
  • Пловдив
МАРИ77, не си писала за кога става въпрос. Имай предвид, че това е ниската част на Родопите и може да се окаже много топло и доста неподходящо за разглеждане на камънаци. Трябва много добре да си направиш логистиката, за да не се разочаровате от това много дащно за разглеждане място. Иначе в района пътищата са хубави, пътува се леко, но все пак си набележи какво ще гледате и търси къща на удобно за отправна точка място. Не е като да няма къщи там.

Последна редакция: чт, 27 май 2021, 12:51 от jul

# 228
И аз препоръчвам Златоград. Такова невероятно спокойствие и енергия ми вдъхна, но може и да е било от моментното ми настроение.

# 229
Препоръчайте място за настаняване в Златоград.

# 230
Препоръчайте място за настаняване в Златоград.
На нас хотел Кристал много ни хареса - на 10 минути пеша от старата част, в началото на централната алея, но е леко отделено, което го прави и много по-спокойно от натоварените туристически зони, има басейн за лятото навън и ресторантът е чудесен - прилични цени и готвят много вкусно.
Ние си взехме студио, има си и кухненско обзавежда в него, както и тераса.

# 231
Мари, със 100 ръце ти препоръчвам Златоград. Има чудни пътечки. Вървете и до язовира. По асфалта можете да го минете целия.
Може ли малко повече насоки - коя пътека препоръчваш? А някакви забавления за деца от сорта на въжен парк или подобно? Очертава се другия уикенд да сме там, отиваме основно до една гръцка кръчма да хапнем хрупкави калмари Laughing,  но ще имаме време и за малко разходки в събота.

# 232
Мари, със 100 ръце ти препоръчвам Златоград. Има чудни пътечки. Вървете и до язовира. По асфалта можете да го минете целия.
Може ли малко повече насоки - коя пътека препоръчваш? А някакви забавления за деца от сорта на въжен парк или подобно? Очертава се другия уикенд да сме там, отиваме основно до една гръцка кръчма да хапнем хрупкави калмари Laughing,  но ще имаме време и за малко разходки в събота.

За дните, в които бяхме, успяхме да отидем до параклиса св.Екатерина.

https://zlatograd.top/listing/%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D1%8A%D1% … 0%B8%D0%BD%D0%B0/

До граничния пункт - "Св. св. Константин и Елена".

Направихме обиколка покрай язовира на Златоград, по асфалта.

И трите са много леки маршрутчета. Понеже бяхме семейно и с една моя приятелка, тя до язовира даже ходи два пъти, втория път - сама. Толкова й хареса. Там има много хора - ходят, карат колелета, като парк са си го оформили. Но до стената се стига с кола, понеже е по-далечко от града. Оставя се там и се поема към началото на язовира - там има една беседка за почивка. Абе много е приятно. Тихо, спокойно, зелено.

Искахме и тук, но нямахме време и остана за следващ път:

http://aleksandrovavila.com/%D0%B1%D0%B5%D0%B7-%D0%BA%D0%B0%D1%8 … 0%B5%D0%BB%D1%8F/

За деца - не съм гледала, моите са вече големи. Ходихме на СПА в Александрови къщи.
https://eac-zlatograd.com/bg/hotels/aleksandorvi-kashti

Последна редакция: чт, 27 май 2021, 10:34 от Judy

# 233
Много благодаря за насоките! Правилно ли разбирам - до стената с автомобил и след това обиколка на язовира? Или е ок направо пеш от града до язовира?

ред. Ориентирах се по картата - да,  разстоянието изглежда два пъти повече отколкото до Света Екатерина, така, че ще е с кола. А по пътекта до Света Екатерина - пеш. Благодаря още венъж!

Последна редакция: чт, 27 май 2021, 11:03 от Pали

# 234
Да. Ако искате и до стената на язовира можете да идете пеша, но ако сте деца, ще ви дойде множко.

За св. Екатерина се тръгва от стария град, зад едно училище, има си табели и когото и да питате - ще ви посочи началото на пътеката.

# 235
МАРИ77, не си писала за кога става въпрос. Имай предвид, че това е ниската част на Родопите и може да се окаже много топло и доста неподходящо за разглеждане на камънаци. Трябва много добре да си направиш логистиката, за да не се разочаровате от това много дащно за разглеждане място. Иначе в района пътищата са хубави, пътува се леко, но все пак си набележи какво ще гледате и търси къща на удобно за отправна точка място. Не е като да няма къщи там.

Благодаря!
Хубав въпрос от твоя страна и още по-хубав отговор си дала.Flowers Bouquet
Явно тази дестинация ще отпадне, защото става дума за около 19 август.
Преди седмица "кандисах"  да се откажем от Сандански.
Има толкова места за обикаляне, но наистина лятото не е сезона за там.
Мъжът ми тъкмо се беше предал и задвижил познанства за търсене на квартира,
но прочетох няколко мнения във форума и се убедих, че там  е много топло. То и при нас лятото е топло, но .....
Още повече след почивка на море.Sweat
Обмислям някъде около Девин и да отскочим до Златоград.
Знам, че има въжен парк в Девин и екопътека.
Дали работи този въжен парк?

# 236
На хладно лятото в Родопите има много възможности, но трябва да е в Западните, на високо. Девин е на ниско (715 м) Simple Smile. В Златоград е много красиво, но лятото е мор - на много ниско е.
Идеи за прохладни места в Родопите - Пампорово, Широка лъка, Гела, Момчиловци, Триград, Ягодина, яз. Доспат, Ковачевица, Мугла, Чепеларе, Орехово и още куп други села с къщи за гости. Гледайте да е поне на 1000 м н.в.
Лично аз не мога да си представя да оцелея в жегата в Сандански (а иначе много го харесвам) или в Източните Родопи, където веднъж в средата на септември едвам не припаднах от топлинен удар.
За тези, които търсят луксове и спа за съжаление има малки възможности по тези места. Може би единствено хотели около Доспат, Чепеларе и евентуално Пампорово. В малките селца не знам да има басейни и спа, но мене това не ме интересува.

# 237
Недоволна, миналата година бяхме в Ковачевица и за първи път разбрах какво е студ през август.Simple Smile
Е, имахме блузи с дълъг ръкав и спортни екипи. Спасиха ни и дънковите якета, но определено щеше да ми е по-добре с ватирано горнище или шушляково яке. Всяка сутрин ходехме за кафенце на автомата и пара излизаше от устата ми. 12 -13 градуса. Вечер се ядваше защото ползвахме барбекюто за камина.Nature Fire
От изброените от теб места , сме били в Триград и Чепеларе. Ние сме от Югозападна България и Родопите са ни близичко.
В Чепеларе останахме много доволни от Родопски къщи.
Преди 3-4г бяхме там, август месец.
През седмицата имаше намаление на виличките.
На 2 етажа, с веранда, барбекю и оборудвана кухня.
Малко е изолирано, но беше чудно.  Падат се последни вили и зад тях е гора.
Пеша се ходи до центъра за 10тина минути с деца, после малко е изнанагорно, но пък докопаш ли се до вернадата- забравяш всичко. Ние си намерихме и пряка пътечка.

# 238
МАРИ77 , щом сте от югозападна България, сте свикнали на горещини. Аз определено не ги понасям, но всичко е до човек.
Разбирам как сте тракали зъби в Ковачевица, като сте били без дебели дрехи. Аз предпочитам през деня да е нормална температурата, за да мога спокойно да ходя, а за вечер си носим дебели дрехи. Блузи с дълъг ръкав и дънкови якета в случая не са достатъчни, особено ако обичате като нас да сте на вън вечерта. Миналото лято бяхме с едни приятели на много приятно място на яз. Доспат през август. Две стаи, боксче, санитарен възел и огромна покрита тераса, която е мястото, в което се живее, когато не се спи. Вечер на терасата аз бях с дебел поларен анцуг, поларено поло под него и ако застудее - с елек отгоре. Но през деня става много топло и се разхождаш само с тънък панталон и блуза. Дори един ден, когато ни наваля и бяхме мокри, пуснахме конвекторните радиароти в стаите, за да изсушим дрехите и да се стоплим. На такива места не нося модни дрехи, а такива, които топлят и могат да се обличат на катове - полари и други спортни облекла.

# 239
  • София
По повод високите селца из Родопите. Обичам да ми е прохладно. В жегата не си почивам, нито изцяло се наслаждавам на природата. От многобройните ни летувания през юли в Триград си спомням:
Рано сутрин запотените стъкла на прозорците, защото навън е 10 градуса;
Ясното небе осеяно със звезди в хладните вечери;
Спортните дрехи с постоянна опция за добавяне или махане;
И винаги на тръгване около 12-13 градуса в 9 сутринта в Триград и 35 градуса около Пловдив в 12 на обяд. Шок и ужас!

Източни Родопи обикаляхме една априлска ваканция. Перперикон, Татул, Харман кая, Моняк, моста, каменна сватба и др. Идеално беше като температура и дори по това време на Перперикон дойде леко топло.

Общи условия

Активация на акаунт