Къде да отседнем в Родопите и какво трябва да се види непременно - 9

• 63 173
  • 790
  •   1
Отговори
# 585
  • Пловдив
Комплекс Аликанте в Сърница го видях отвън само, той е точно в центъра на Града. Има ресторант и магазин към него. Честно казано за уединение в планината не би бил моя избор. Дано ви хареса, ще очакваме впечатления да споделите Simple Smile

# 586
Здравейте! В понеделник пътуваме за Източните Родопи, като ще отседнем в с. Кралево, около Хасково. Там сме за четири нощувки. Моля за вашата помощ да изготвя план какво да видим, като идеята ми е до към ранния следобед да обикаляме до места в радиус 50 км., а следобяд децата да се развличат на басейна. Много ми е трудно да групирам местата в този район.
Точно от тази изходна точка в радиусът, който желате /50км/ се намират само места, посещението на които в момента едва ли е много подходящо предвид жегата Sad От там може да се видят скалните ниши покрай Долно Черковище и забележителностите в района на Маджарово. Евентуално ако не ви притесняват екстремно високите температури -  Перперикон, скалните гъби край Бели пласт, Каменната сватба. Ако стигнете до Кърджали - препоръчвам музеят им, много приятна сбирка в красива сграда.
Може да помислиш за крепостта Моняк над с. Широко поле, но и там по-голямата част от прехода е открита, има и част от него в гора. Отдолу пък е въженият мост до с. Лисисците, който е доста популярен напоследък...
От Кралево до Хасково са ок. 25км, може да посетите статуята на Св. Богородица и камбанарията в града ни, но то това си е разходка за половин час. В подножието на статуята има хубаво заведение -пицария UnoPiu.
И последно - в началото на с. Книжовник /2-3 села преди Кралево/ има интересно заведение за дечица - Горски кът се казва. Намира се в миниатюрна горичка, има катерушки, импровизирано влакче, разни животинки - конче и др., има и неголям басейн. Кухнята предлага стандартните неща - картофки, хапки, скара. Тук в района е доста вървежно това заведение.

# 587
Аликанте е на много лошо място в центъра. В Хисарски бяхме миналата седмица и сме много доволни. На брега на язовира, отзад е гората. Любезни домакини, Аси гитви супер, а дъщеричката й приготвя невероятни сладкиши😀. Чистичко е, басейнчето е супер. Ако търсите спокойно и тихо място, препоръчвам.

# 588
да попитам нещо - две изненадващи нощувки в края на тази седмица ще имаме в Пампорово. Що годе всичко в района сме го видели. Мислих за Кръстова гора /само тя остана/ през Рожен, но съм с три деца и разбирам, че пътя от Лъки до там е тегав. Така ли е наистина? Другата идея е Вълчи камък, /Орлово око сме го качвали/ и селата около Смолян - Смилен...., ама там не знам какво интересно може да има за малчуганите. Съвет от ходилите?

# 589
да попитам нещо - две изненадващи нощувки в края на тази седмица ще имаме в Пампорово. Що годе всичко в района сме го видели. Мислих за Кръстова гора /само тя остана/ през Рожен, но съм с три деца и разбирам, че пътя от Лъки до там е тегав. Така ли е наистина? Другата идея е Вълчи камък, /Орлово око сме го качвали/ и селата около Смолян - Смилен...., ама там не знам какво интересно може да има за малчуганите. Съвет от ходилите?

Колко са големи децата? В с. Могилица - Агушевите конаци, направиха миналата година и панорамна площадка със стъклен под. Предполагам сте ходили на Невястата, в началото има кът със стена за катерене, въжени мостчета и тролей.Оттам към смолян видяхме, но не сме спирали има заведение Veranda-bar&dinner, изглежда много добре за хора с деца.

# 590
  • до най-прекрасния мъж
На нас много ни харесва Рожен-Лъки. Само че ние минаваме долу през Момчиловци. Заобикаля се, но е много живописно. Може и през Рожен-Хайдушки поляни да се мине. Така или иначе на Хайдушки поляни се събират двата пътя - откъм Момчиловци и откъм Роженските поляни. Надолу към Лъки пътят не е лош, но е тесен. Ние обожаваме такива пусти пътища. Зимата сме срещали на няколко места елени. Вие си познавате децата дали биха издържали, ние сме пътували само с ММ. От Лъки към Манастир и връх Свобода е също много живописно. До хижа Свобода се стига с кола, после нагоре е пътека и 600 стъпала до върха, като на всеки 100 има беседка за почивка. От там се откриват прекрасни гледки, а на хижата има огромен навес за барбекю. Може да си направите пикник. Забавления за деца няма, само поляни и гора.

# 591
  • Асеновград
Пътя за мен е нормален за Родопите.И ако е на слизане, няма да имате проблем. Но за деца и на Кръстова гора няма да е атрактивно. В района се сещам само за Ранчо диви Родопи и възможност за езда там. https://www.vilipodnaem.bg/villa/298.%D0%A0%D0%B0%D0%BD%D1%87%D0 … iCGxoCOLEQAvD_BwE
Другата атракция е алпийския тролей преди Чепеларе.

# 592
  • Пловдив
Пътят от Лъки до Ранчо Диви родопи и Рожен е много тесен, с много завои и се кара страшно бавно. Но пък наистина е живописен.

# 593
Много Ви благодаря, момичета. Страхотни идеи - ще ги подложа на гласуване:)децата са на 8 и 9 години и може би наистина Кръстова гора няма да им е ок. Макар мен да ме тегли отдавна натам. Може би Могилица, Смилен и за обяд в неделя - препоръчаното по-горе заведение. Въпреки че на мен ми се искаше нещо местно, а доколкото виждам Веранда-Бар е европейска кухня, но пък има голяма поляна за дивеене, така че може и да надделее. Ще спим в ПОК "Енерго" - прочетох добри неща, надявам се да няма неприятни изненади.

# 594
  • до най-прекрасния мъж
Ако искате местна кухня и решите да идете до Смилян и Могилица, препоръчвам горещо механа Аида в Смилян. Научих от темата за нея и наистина храната е чудесна. Ходили сме няколко пъти от Пловдив специално, за да хапнем там. Но...няма детска площадка. Само за хапване е подходящо. Дори да не е сега, имайте го предвид за следващо пътуване.

# 595
Здравейте!
Решила съм в средата на август да отделим една седмица за Западните Родопи и да покажем красотите им
на 8 годишната ни внучка. Смятам да направим 3 нощувки в района на Чепеларе или Пампорово и 3 около язовир Доспат. Според вас, какво непременно трябва да се види в района и достатъчно ли ще е като време да  го разгледаме. Приемам предложения за настаняване, като  искам да има закуска и вечеря.Обяда ще решаваме в движение.Държа да  е чисто и вкусно, не търся лукс.
Благодаря на включилите се!

Утре ще правя резервациите последно - за Пампорово съм се спряла на хотел -  Камелия и  Белвю и в Сърница - комплекс Аликанте, и Хисарски  Може ли да помогнете в избора .

Направих резервациите . В Пампорово - хотел Камелия и в Сърница - Хотел Хисарски.Дано избора да се окаже добър. По 2 дни и на първото и второто място смятам да отделим  за разглеждане в района, като в деня на пристигането и заминаването ще са за релакс. Ако може да ме насочите  , съобразено с разстоянията какво е  най удачно  да видим от едното и  от другото място. Не сме били в района и знам че има много неща, но поне най интересните.

# 596
  • Асеновград
Ако решите да ходите към Смилян, можете да се качите на калето до с.Кошница, има и алпийски тролей. Пещерите Голубовица и Ухловица също са интересни.

# 597
За Сърница - качване на Стената ( това е една скала високо над язовира, на която има маси и пейки, огнище и красива гледка към язовира и градчето.
Друг вариант - с колата до Борино и от там по Дяволската екопътека.

# 598
Ако искате местна кухня и решите да идете до Смилян и Могилица, препоръчвам горещо механа Аида в Смилян. Научих от темата за нея и наистина храната е чудесна. Ходили сме няколко пъти от Пловдив специално, за да хапнем там. Но...няма детска площадка. Само за хапване е подходящо. Дори да не е сега, имайте го предвид за следващо пътуване.

С две ръце гласувам за Аида, всичко е много вкусно там.

# 599
  • Варна
Тази година мислим да разнообразим с Огняново, но чувам, че било много топло по лятото там, Така лие?
Ако ни доскучее виждам, че има път от Гоце Делчев към Доспат, някой минавал ли е по него, дали е добър?

Общи условия

Активация на акаунт