Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 31

• 21 819
  • 749
  •   1
Отговори
# 120
Лимонче, имаш ли миома/-и, аденомиоза? Нещо друго което да обясни кръвотеченията?
Не се ли казва ендометриоза? Ако е същото, става въпрос за някакво абнормално разрастване на тъкан наподобвяаща ендометриума, извън матката. Характеризира се със силни болки ниско в корема и силни кръвотечения по време на цикъл.

# 121
Невена, ще ти бъда благодарна ако напишеш и билките щом ги намериш. Добавките ще си ги взема. А йод може ли да се пие при хипофункция?

Лимонче, имаш ли миома/-и, аденомиоза? Нещо друго което да обясни кръвотеченията?
Не се ли казва ендометриоза? Ако е същото, става въпрос за някакво абнормално разрастване на тъкан наподобвяаща ендометриума, извън матката. Характеризира се със силни болки ниско в корема и силни кръвотечения по време на цикъл.
Ако става въпрос за ендометриоза нямам със сигурност.

# 122
Не, Миоки, аденомиоза имах предвид. Това е удебеляване на лигавицата. Аз го имам може би, но нямам по-обилен цикъл (а уж може да има такъв ефект)- според гинеколожката, понеже съм раждала със секцио може да е заради това, виждала удебеление на ехографа. При нормално раждане щяла да е сигурна, че е аденомиоза...

# 123
Аха, не бях чувала за това състояние.

# 124
При мен имаше удебеляване на лигавицата, но доктора използва друго наименование ендометриална хиперплазия. Съмняваше се и за нещо по-сериозно и правиха хистология. За щастие не излезе най-лошият вариант.

# 125
И аз, Миоки Grinning Май разликата с ендометриозата е мястото където се "разраства тъкан" и се получава удебеление...не съм сигурна. Миоми и ендометриоза отхвърли категорично гинеколожката (ако било аденомиоза при мен, нямало какво да се направи, още повече щом не ми създавало проблеми- аз се бях филмирала да не би ниското ми желязо да е заради миома). Цитонамазката беше екстра, заключи, че може да е срастване след секциото което да изглежда като аденомиоза...

# 126
Аха. Майка ми имаше миома и заради нея силни кръвотечения и хемоглобинът ѝ удряше пода, чак не можеше да ходи с нормална скорост от изтощение. Направи си тотална хистеректомия заради това. Яд ме е, че не открихме по-рано НВ ВМХ едни 10 години по-рано, можеше да си я спести евентуално. Аз пък от както родих, цикълът ми е доста оскъден и никакви болки. Преди беше доста по-обилен и болезнен. Не съм забелязала промяна от режима при мен, но и не мисля, че съм имала проблем, че да очаквам някакво подобрение.

# 127
При мен от режима много намаля /да не кажа изчезна/ ПМС. Преди това +2 кг преди всеки цикъл, подуване, отпадналост, нервност, наболяване в бедра, кръст (смешното е, че по време на цикъла почти нямах болки)- това дни наред докато ми дойде. С времето все повече дни преди цикъла бяха "подвластни" на ПМС... Close

# 128
  • Paris, France
ендометриална хиперплазия е удебеляване на лигавицата на матката във вътрешната част.

аденомиоза е навлизане на лигавицата в мускула на матката, тоест разрастване към външната част.

ендометриоза, бляк, никому да не се случва! е когато клетки от лигавицата излязат от матката и започнат да се растат в коремната кухина, между червата, в белия дроб, където намерят. При цикъл те няма как да излязат и правят възпаления и инфекции.

Първите две се срещат при затлъстяване, ИР, СПКЯ, а заедно при някакъв карцином. Лечението на първите две е диета и добавки, отслабване, а при тежка ендометриоза се спира цикъла за известно време.

Факторите на растежа, които съпровождат високия инсулин са причина за разрастване, заедно с висок естроген и нисък прогестерон. Затова и се срещат по-често пред менопауза. Първо пада прогестеронът, а после естрогенът и в началото има дисбаланс, пропорцията на хормоните е друга.

лимонче, ще ида да ги потърся в дУкЮментацията в мазето, но няма да е утре. Йод може да се пие при хипофункция, но само ако селенът ти е достатъчен и заедно с iodine companions .Недостигът на йод предизвиква хипофункция. Т4 се прави от йод 🤩.

https://www.google.com/amp/s/www.smartfertilitychoices.com/pcos-supplements/amp/

Тук са важните. Обяснени са много добре. Берберин не ти трябва като си на диета. Ашваганда ми казаха да не пия, но не помня заради какво. Пробиотици не пия, но бях добре с тях. Инозитол пих няколко дни само.

Интересно, че ПМС зная какво е от оплаквания на приятелки. Не съм имала никога, даже и като не можех да стана от леглото.

Последна редакция: чт, 24 сеп 2020, 02:47 от Nevena Virolan

# 129
Понеже зачекнахте утрогестана и дуфастона, да питам това може ли да е причина за развитие на ИР и диабет? Много пъти съм била и на двете за по 2 седмици и 2 пъти за по 3 месеца. Както и около 6 стимулации съм изкарала. Зачудих се дали тези неща не са ме попрецакали...не че мога да върна времето... ама ми стана чудно.

Последна редакция: чт, 24 сеп 2020, 07:37 от alivi

# 130
Невена, благодаря 🙂

# 131
  • Швейцария
Аз имам един въпрос, ако е възможно някой да ми отговори, че все още си изяснявам разни неща. Как да спра повишаването на КЗ след събуждане? Днес станах с 5.3, приготвих детето за градина, заведох я и се върнах, което е 2 км разходка и вече беше 5.8. Не бях яла.

Ходя на специалист по хранене за диабетици в дружеството по диабет. Тя каза, ако КЗ е висока сутрин, да се ядат няколко лъжици извара преди лягане. Под висока се разбира над 7 на гладно. Ако е под 7 каза нищо да не се прави. Причината  за висока КЗ сутрин е в черния дроб.

Последна редакция: чт, 24 сеп 2020, 07:52 от JennyBG

# 132
И с какво ще помогне изварата преди лягане? Тя не вдига ли инсулина? Или се бъркам? Ако е така може би ще помогне в краткосрочен план, но в дългосрочен ще доведе до влошаване.

# 133
  • Швейцария
Ще накара черния дроб да работи през нощта, за да не се вдига захарта. Специалистът ми го обясни подробно, но не мога да го предам дума по дума. Следят ме всеки месец и спазвам това, което са ми казали за храненето. Още се уча, от 1 година съм с диагнозата диабет. КЗ ми е добре. Отслабнах 15 кг с режима, който ми направиха в дружеството по диабет.

Последна редакция: чт, 24 сеп 2020, 08:15 от JennyBG

# 134
Разкажи повече за режима, които спазваш, че ми стана интересно.

Общи условия

Активация на акаунт