Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 31

• 22 513
  • 749
  •   1
Отговори
# 165
Ще я помоля да ми обясни  по-подробно, но все пак плащам 200 CHF на час и не ми се губи време в подробности.
Да, питай я моля те, ще е интересно на всички в темата мисля, какви са аргументите. Какви липси може да си докараш и по какъв начин вреди на здравето неяденето на изброените от Arwen Amarantha неща.

Elena_of_Avalor, това хранене днес, звучи добре. Hands Plus1

# 166
Доколкото разбрах, специалистката е казала, че неяденето на ВХ води до липси, а не конкретно на картофи и ориз. Все пак ВХ може да се набавят от плодове, зеленчуци, овес, елда, киноа, бобови и т.н.

Мен ще ми е супер интересно и полезно да има такава тема с истории, в които хронологично е разказано кой какъв път е изминал и как.

# 167
  • Швейцария
Доколкото разбрах, специалистката е казала, че неяденето на ВХ води до липси, а не конкретно на картофи и ориз. Все пак ВХ може да се набавят от плодове, зеленчуци, овес, елда, киноа, бобови и т.н.

Мен ще ми е супер интересно и полезно да има такава тема с истории, в които хронологично е разказано кой какъв път е изминал и как.

Точно така, неяденето на ВХ води до липси. Ставаше въпрос за Кетото, където са силно ограничени. Не е задължително да са точно картофи и ориз, това е просто пример. Просто трябва да са 30-40 гр на хранене. Има много други, освен картофите и ориза.

Последна редакция: чт, 24 сеп 2020, 22:32 от JennyBG

# 168
  • Paris, France
Доколкото разбрах, специалистката е казала, че неяденето на ВХ води до липси

......... на пациенти за специалистката 🤩. Също за колегите и, половината аптеки в района.

JennyBG, в Швейцария здравната каса не покрива ли консултациите за диабет? Тук във Франция всичко, от 1 ден събрание, на което им се обяснява какво им има, какво да ядат и да не ядат и най-вече, че заболяването е прогресивно, през лекарства и вит Д до ежемесечни консултации.

# 169
  • Швейцария
Невенче, покрива ги, но аз плащам 10%. Сестра, която да ми следи стойностите, специалист по хранене и отделно преглед при лекар всеки месец ми идва малко свръх грижа за пациента хехе.

# 170
Като виждам как прогресивно се увеличават случаите на диабет и последиците от него в световен мащаб, явно тия диетолози са гОла вОда с техните съвети. Последно чух, че само 12% от американците са метаболитно здрави което е направо катастрофа.
Тук наскоро промотираха някаква нова "диета" за диабетици - шейк с ненам си колко калории за 3 месеца. Не разбрах дали само тоя шейк ще трябва да пият, така ми се стори, ама много добри резултати давала... фарс направо.

JennyBG, а кога се очаква да те освободят от наблюдение или до края на живота си ще ходиш да те мерят, теглят и да кихаш по 200 франка на час? и ако това са 10% добри пари правят от тая профилактика/лечение докторите

# 171
  • Швейцария
Аз плащам 10% от тези 200 франка, но те си се събират с постоянното обикаляне по лекари. Та си викам поне да споделя с вас съветите им, да не съм напълно капо Joy Може пък на някой да са му полезни.

# 172
Коментирах го само защото се хванахте конкретно за ориза, който е празни калории Wink

# 173
Хубаво е като се говори за въглехидрати да се конкретизира наистина, за кои точно става въпрос, че иначе става голяма каша и често, това което авторът има предвид и това което четящите разбират, се разминава.

# 174
Коментирах го само защото се хванахте конкретно за ориза, който е празни калории Wink
Хванахме се, защото Джени сама говореше за малко картофи и две лъжици ориз. Та ми стана интересно, каква полза може да извлече един диабетик от картофи и ориз?
Не разбрах и дали подържа тези стойности на КЗ с или без лекарства. А това е много важно да се уточни.

# 175
  • Paris, France
Миоки, тук, а и в Англия мисля, искат 2 последователни теста на гликиран хемоглобин с недиабетична стойност, може би 1 ОГТТ с недиабетична стойност и вадят от регистъра, но прегледите на очите си остават до края на живота, защото рисковете от ослепяване, катаракт, ретинопатия само намаляват, но си ги има. Някъде правят и ОГТТ с инсулин и КЗ. След това профилактично се мери гликиран, 2 пъти годишно или един след време, но се мери. На мене ми обясниха, че понеже съм била ИР и това не си личи при гликиран и на гладно, ще трябва да правя 1 ОГТТ всяка година, а при увеличаване на тегло, мазнини, ще трябва да правя веднага инсулин и КЗ на гладно и ехография на черен дроб. Който не е имал мазен черен дроб като диабетик или ИР няма нужда да прави ехография, но може да я изискат ако се усъмнят, че дроба е омазнен.

Друг е въпроса, че при стойностите, при които вадят от регистъра диабет има и той прогресира. Същото е с ОГТТ. В Англия гликираният трябва да е под 6.5, а тук под 6, но и двете стойности не са хубави. Същото е с КЗ 5.9 на гладно и 8 на първи час и 7 на втори, каквито са лабораторните референтни стойности.

Мисля, че ако свалят летвата ще изчезнат и рисковете от очни проблеми.

Много диабетици тук не казват, че са махнали лекарствата за да си седят в регистъра, че много неща са им безплатни и лесни, има отпуски при Ковид, апарати, 200 ленти годишно за диабет 2, уред за безкръвно мерене ако са на инсулин.

лимонче, някои хора толерират ориз и картофи, други плодове. Дженни е правила кетогенна и е отслабнала, предполагам и затова толерира ВХ. И на мене ми е интересно дали е на медикамент или добавки. След сваляне на около 15 кила рязко тялото почва да толерира ВХ и тогава можем да ги ядем. Аз съм живия пример. Това, обаче, не е възможно в началото. Като ми каза докторът (който е супер образован по въпроса и насърчава кето и глад), че мога да ям ВХ и инсулинът сам ще пада помислих, че се гъбарка с мене, но така и стана. Пак наблягам на  факта, че тогава вече коригирах Д3, Б12 и бях правила кето и нюкасълска в кето вариант.

Ние сме хиперинсулинемични, но има диабетици от тип 2 с нисък инсулин и те си отслабват и на ВХ при условие, че рязко са.махнали коремните мазнини.

Надявам се Джени да разкаже повече. Ето, че яде по много малко ориз или картофи и тях ги ям и аз без проблем, че и в повече, но не толерирам алкохол или плодове.

В кафявия ориз има доста витамини, GABA ако се остави 2 часа на 60°С. Ясно е, че бял не ядем често и даже изобщо. Ако кафяв ориз се остави да покълне, той направо е витаминна бомба.

Ако яде със зехтин няма наситени и омега 3 да пречат на инсулина и той работи по-лесно.

Някои хора, около 17% от европейците и повечето индийци имат по-добри резултати при ядене на умерени ВХ и без мазнина и без животински. Аз не съм от тези хора като съм ИР.

# 176
  • Швейцария
Простите (бързи) въглехидрати покачват КЗ много бързо и са забранени за диабетици (бяло брашно, захар, мед, кленов сироп, бира и всякакъв друг алкохол). Фруктоза (плодове, с нисък гликемичен индекс) и лактоза (мляко и млечни продукти) в определено количество.
Сложните (бавни) ВХ обаче (елда, пълнозърнести продукти, боб, леща, царевица, ориз, картофи, гъби и т.н.) покачват КЗ бавно и са разрешени в комбинация с протеини и мазнини. Пълен списък може да се намери в интернет.
Това не значи, че не можем да хапнем едно парче баница веднъж на месец. Нито значи да се натъпчем с чиния пълнозърнести спагети. Както казах при мен 30-40 грама. Така отслабвам. Надявам се сега да съм се изразила правилно.

Невена, на метформин съм в много ниска доза. Никой не е казал да го спирам. Баща ми почина от нелекуван диабет и ме следят много изкъсо.

Последна редакция: пт, 25 сеп 2020, 00:56 от JennyBG

# 177
Невена, благодаря за инфото, нищо че нямам намерение да се запознавам лично със системата за проследяване на диабет тук.
С две думи нищо не лекуват, само забавят процесите. Нищо чудно, че е такова бедствие това заболяване. За съжаление, доктори като Aseem Malhotra тук не се чуват и това което говорят се губи в трета глуха, ами изкарват такива тъпотии като тая диета на шейка. Честно, хич не съм оптимистична...

# 178
Прави ми впечатление от разказите на Невена колко адекватни са лекарите, които са я следили. В Бг такова нещо няма.

Аз готвя със зехтин от 13г, и то по много малко, главно в салати слагам, наситени мазнини ядем само в месото, без добавяне на други, пък ето че се появи  проблем при детето  Sad

# 179
  • Paris, France
Джени, значи всъщност при тази диета, засега Метформинът ти държи КЗ ниска. И го намаляваш прогресивно значи. И аз пих Метформин над месец. Стигнах до 2 пъти по 500 и го спрях, но бях в кетоза вече. Пожелавам ти скоро да го спреш и никога повече да не ти потрябва. Само дето май ще трябва да поокълцаш ВХ в началото.

Дъждец, и тук са същите, че и доста по-зле. Мене ме диагностицораха в България, в София и ендокриноложката ползува границите 5, 25, 15 за инсулин. Посъветва ме да ям по 5 салати дневно. Само дето нищо не спомена за магнезий и Д3 и даже Б12, а те бяха на дъното. А тук освен моето, вече пенсионирано джипи, съм чувала за само още двама лекари,които съветват драстично орязване на ВХ.

Чела съм, че зехтинът не е идеален при ИР. Лешниково масло и това от рапица са идеалните. Пак, при всеки е различно.

Миоки, шейковете,  са сигурно Нюкасълската. Вече шейкове от по 200 калории имат Tesco, Weight watchers , Sainsbury, Nestle ( каква ирония след като са разболели хората). За мене има смисъл да се предлагат. Много хора са пристрастени към шоколадов вкус, сладко, мързи ги да готвят, не се ориентират в калории, не им се пазарува. Други си готвят 2 яденета, но не могат да намерят нещо лесно преносимо за работа или като са навън.

Има проучване, според което течната диета подобрява ИР и загуба на тегло при равни други условия, но мене не ме засища.

Недостатък е, че в някои от тези шейкове няма витамини и трябва да се купят отделно. За мене е ОК, защото там, където ги има слагат боклуци и опасни за някои хора форми.

Има и кето варианти.

Има хора, които не разбират колко много ядат всъщност. За тях да налее вода и да гаврътне шейка е вариант. И в темата са писали такива.

Знаеш, че много хора ядат по цял ден мюсли и корн флейкс и пият разни шейкове. За домакиня с деца, която по цял ден пържи замразена, панирана риба или месо със замразени пържени картофи е лесно да грабне шейкове и да иде някъде на палатка без децата и да не мисли за готвене и ядене.

Факт е, че помагат на много хора, та нека да си ги има на пазара. На когото му се дават 600 лева на месец за прах в пластмасова чаша, да си ги купува!

Ще ида да видя кой е Асим Малхотра. За пръв път чувам за него. Ако искаш, разкажи!

Общи условия

Активация на акаунт