Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 31

• 22 526
  • 749
  •   1
Отговори
# 180
д-р Малхотра е британски кардиолог и застъпник за НВ ВМ и кето тип хранене. Има лекции в тубата, може да погледнеш някоя.

# 181
  • Швейцария
Невенче,

Скрит текст:
Ако ти е интересно, можеш да прочетеш брошурата на швейцарското дружество по хранене за диабетици. Даде ми я диетоложката ми. На френски е. Има я и на немски и на италиянски. Аз по тези правила се храня. Разбира се, всеки сам си избира, не налагам мнение.

http://www.sge-ssn.ch/media/Feuille_d_info_alimentation_et_diabe … type_2_2015_2.pdf

Последна редакция: пт, 25 сеп 2020, 08:59 от JennyBG

# 182
  • София
Здравейте, присъединявам се при вас, препоръчани сте ми от друга тема. 😀 Проблемът при мен е, че съм с ИР и съм в начална бременност. Категорично ми забраниха да спирам изцяло въглехидратите, въпреки това ги намалих, колкото можах и резултат е кетони в урината... Продължавам да се следя при ендокринолог, но всякакви съвети за хранене, при което да не си увеличавам захарта и да изчезнат кетоните ще ми дойде добре дошло.
  Някоя имала ли е такъв проблем? Заради НВХ да и се появят кетони, пък дори да не е била бременна?

# 183
Режимът на Jenny е тип Зоната.  Който е чел за този режим, знае за какво става дума.

# 184
Този режим, за мен, е за хора на лекарства. Или за здрави подрастващи. Според мен няма почти никакъв шанс да се махнат лекарствата и да се кара на тоя режим. Лично мнение, разбира се.

# 185
А Джени писала ли е някъде, че е на лекарства (че аз подобно нещо не помня да съм чела, но може да съм го пропуснала)? Thinking

# 186
Джени, ще ти бъда много благодарна ако напишеш примерно меню с конкретни продукти от всяка група Flowers Hibiscus
Както каза Миоки, всеки може да си интерпретира "мазнини-протеини-вгх" по свой си начин.

Невена, в предишен пост спомена нещо за ашвагандата и че не се препоръчвала. Можеш ли да дадеш подробности, във връзка с ИР ли не се препоръчва, че си поръчах една опаковка и се надявам да не съм се прецакала Grinning

# 187
Да, и на мен би ми било интересно от какво се състоят тези препоръчвани 40-50 гр ВХ на всяко ядене Open Mouth.
Долче, тя спомена, че приема метформин. Вероятно оттам идва ниската захар.
С такава пирамида  (подобно хранене) лично аз си докарах ИР. Но естествено, всеки е различен. Аз никога не съм имала наднормено тегло, например.

# 188
Значи съм пропуснала точно това за метформина...На мен хапчетата (Глюкофаж) не ми понижиха сензационно КЗ, имаха някакъв ефект само върху сутрешните нива и то съчетано и с режим...Казвала съм и друг път- ако не спазвах режим, доникъде нямаше да съм само с хапчетата Blush При мен КЗ след ядене на вгх над определено количество си се повишаваше...и още как- въпреки хапчетата.

# 189
  • София
Не мога да измисля какво да ям, когато съм навън на разходка. Не ми е опция да си нося храна. В ресторант не винаги имам възможност да сядам, от тези бързите хранения нищо подходящо няма. Гледам да прекарвам колкото може повече време навън, от което пък следва че много се изненадвам от стойностите на вит Д, след цяло лято навън от сутрин до вечер - 44. Ако го изследвам март сигурно ме е страх да си помисля какви стойности ще има.
Та както и да е. Навън сме с приятелки, умирам вече от глад, а нямам идея какво мога да измисля за ядене.

# 190
Вземи си някакви ядки или кофичка сметана от някой супермаркет.

# 191
Това ме подсети как се израдвах в Малага на една будка за лакомства, където продаваха хартиени кесийки с нарязано прошуто и парчета пармезан. Егати кефа. Наистина няма какво да хапне на крак човек. Само пици, кифли, баници....

# 192
Елена, ако всеки ден си навън и всеки ден ти е "трудно да измислиш какво да ядеш, защото няма нищо подходящо"- така е почти невъзможно да се спазва режим. Все в някакъв момент ще ти се наложи да започнеш да планираш какво да ядеш и да си го носиш. За понякога се намира приемлив вариант, но за ежедневно е трудна работа това... Blush

Последна редакция: пт, 25 сеп 2020, 13:28 от dolce miele

# 193
  • Paris, France
Здравейте, присъединявам се при вас, препоръчани сте ми от друга тема. 😀 Проблемът при мен е, че съм с ИР и съм в начална бременност. Категорично ми забраниха да спирам изцяло въглехидратите, въпреки това ги намалих, колкото можах и резултат е кетони в урината... Продължавам да се следя при ендокринолог, но всякакви съвети за хранене, при което да не си увеличавам захарта и да изчезнат кетоните ще ми дойде добре дошло.
  Някоя имала ли е такъв проблем? Заради НВХ да и се появят кетони, пък дори да не е била бременна?

Кетоните в урината няма как да не се появят като намалиш значително ВХ. Те не се появяват само при кетоадаптирани, спортуващи хора. Кетоните в урината са ацетоацетат - продукт, който се гори от мускулите. Сърцето работи на хидроксибутират. Зависи и колко е концентрирана урината и дали приемаш цитрат, от който панкреасът произвежда бикарбонат. Този бикарбонат неутрализира кисели ацетоацетат. Доказано е, че при ИР и диабет 2 има намалено производство на бикарбонат от панкреаса.

В резюме - за да нямаш кетони в урината когато не ядеш достатъчно ВХ трябва:

1. Да пиеш повече вода

2. Да приемаш цитрат

3. Да спортуваш

4. Да ядеш повече ВХ

Внимавай със сивата зона на малко ВХ + малко мазнина. При бременност има физиологична ИР и мазнините почват да пречат, а ВХ, колкото и да са малко, могат да вдигнат КЗ. Затова ядеш според глюкомера ако качваш захар. За плода не е добре да си в кетоза, защото няма да развие достатъчно бета клетки в панкреаса когато КЗ е перманентно ниска и има риск от диабет в по-късно възраст. Обратното също не е добро, защото го предразполага към хиперинсулинемия.

Спортът винаги е добър и за тебе и за плода  - гори глюкоза, повишава притока на кръв към плода.

JennyBG - ще ида да прочета препоръките, но другата седмица. Във вторник имам юбилей и от днес започвам с пазаруването и подготовките. 🤩🥳. Сега съм на вълна торти и шампанско. Днес постя, в неделя пак.

Елена - когато ям кето нося ядки, цели, измити зелени чушки, които са от дългите (избирам по-тънки за да ги ям цели лесно), цели моркови (един, де, не 1 кило), малки доматчета, от тези,, дето могат да се пъхнат в устата наведнъж, твърдосварени, изброени яйца. Обикновено нося дни в чантата.

Когато ям WFPBD нося зелени, незрели банани, измита ябълка, зелени чушки,

Кашкавали, сирена не нося, че миришат.
Колбаси гледам да не ям.

долче, като бях на диета просто не ядях нищо навън. Ядях като се прибера, нещо като 2 вечери за 3-4 часа. Закуската беше кафе. Става периодичен фаст. Понеже сутринта не съм яла, не ми се яде през деня. Е, носех ядки за всеки случай.

# 194
Невена, и аз днес съм на фаст Grinning
А за неяденето навън- да, и на мен много често ми е удобно просто да не ям нищо. Обаче Елена каза, че не и е вариант да си носи храна навън (не съм сигурна как точно се беше изразила), а пък в същото време, че е гладна и и се яде нещо. Тоест, опцията неядене също не и е вариант. Аз поне с такова впечатление останах. Иначе щях и аз да препоръчам чушки, яйца, маслини и др. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт