Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 31

• 22 517
  • 749
  •   1
Отговори
# 225
Това твърдение, че човечеството така било яло, ме убива. А дали човечеството винаги е било с шкембенце и паласки? Не мисля. Гледам ги хората, ми 90 % са със забележителни натрупвания по корема и кръста. И като че ли, това се приема за съвсем нормално вече.

# 226
Човечеството се храни така от около 10 хил години, което на фона на времето през което хомо сапиенс обикаля земното кълбо е няколко минутки. За това време, кой знае какви генетични промени не са се случили, че да сме се променили в еволюционно отношение.

# 227
И какво точно е това "така" дето се храни човечеството от хиляди години като него? ГМО пшеница и царевица и фруктозен сироп във всеки втори продукт ли? Или колбаси с незнайно какво вътре, то май соята е най-безобидното там? И рафинирано олио сигурно? И фафли на лягане и на ставане, че чак повод да си търсят да пият кафе че да ядат сладко?  За безалкохолните и "соковете" хич да не отварям дума. Те дори плодовете дето уж са здравословни, са много по-захарни отколкото са били някогашните сортове.
Да ме прощават, ама прабаба ми това не го е яла, нейната пък хептен. Не знам на тоя мъж предците от къде са. Моите са яли незначителни количества или никак рафинирани храни и са били физически активни.

И на мен се опитваха да ми дават акъл хора дето ме познаваха тогава от скоро, щото редовно отказвам я бисквита, я солети и прочие. Ее, ама как така, то щяла да ми падне кръвната захар и да ми стане лошо! И лошо ми става, и аз лоша ставам... ама ако ги изям тия неща, без тях съм си добре аз. После спряха това да го намилат, видяха че не съм се гътнала. Ама то за мозъка трябвало глюкоза, как тъй няма да я ям?!? Абе аз да ви изглеждам сякаш моят мозък не работи? Минахме и през яйцата след това. Не бивало така, най-много по две на седмица бивало да се ядат. Две?? Грубичко беше, ама се измях силно и от сърце на това.
И такива ми ти. Но наистина си е кофти ако е в семейството, още повече половинката. Там трудно да го пратиш у лево и да не се занимаваш, ще трябва убеждаване. Той пък човекът точно за енергията се хванал... че нали в грам мазнина има към двойно енергията на грам захар, хич да не го притеснява това.

# 228
  • Paris, France
Благодаря ви, момичета! Hug
Хем малко ме стреснахте, хем ме окуражихте. Да, и аз тичам нон стоп след детето, нося в раница и рядко подвивам крак, но той си пада малко диване и е трудно с него да правя специални упражнения. Надявам се засега това да върши работа, а като дойде време за ясла повече.
Ще проуча възможностите за диета, но отсега като споменах на мъжа ми хранене без въглехидрати той започна да ме убеждава, че това не е здравословно, че човечеството винаги се е хранило така и че тялото има нужда от тази енергия Thinking

За съжаление спортът, сам по себе си, никак не подобрява ИР, когато вече я има. Трябва промяна на храненето.

Човечеството допреди 50-100 години се е чудело как да се изхранва и ще не ще, минавало е през периоди на глад и недостатъчна храна.

Предците ни са се хранели по-високи протеиново от човекоподобните маймуни и това е развило и променило мозъка им. Човекоподобните маймуни, които се хранят основно с плодове и треви имат по-малък мозък, по-малко мускулна маса и живеят в горещо, тропически области.

Цялото човечество не се храни еднакво. Към екватора и горещите области се ядат доста ВХ,на север се яде повече риба, месо,мазнина и по-малко ВХ и сладко. Там пият повече алкохол.

Ако не искаш да ядеш без ВХ може да пробваш пълен глад няколко седмици,без никаква храна. Ще загубиш малко мускул в началото ,но ще свалиш бързо коремните мазнини. В зависимост от % телесни мазнини може да се окаже, че вече нямаш ИР. Твоят инсулин не е много висок. Този метод е още по-бързо от Нюкасълската и VLCKD, запазва още по-добре обмяната на веществата и не е новост за човечеството. Е, първата седмица е трудна, може и до прималяване да стигнеш, да припаднеш, да си замаяна и летаргична, но в един момент всичко това стихва.

Може и мъжът ти да направи гладен пост  с тебе ✌, та да сте заедно в природосъобразния живот.

Признавам си без бой, че аз не бих могла да правя гладен пост преди кетогенна.

Нашите предци са ходели по минимум 20-30м на ден, копали са, прали са на ръка, носили са тежко, брали са реколта и са я носили и пакетирали, чистили са обори и това бременни,с бебета, с дечуря. Бисквити не знам да са яли, баници и пити, някакъв сладкиш само на кръщене, сватба, голям празник. На празника са отивали пеша и са танцували. Месо също са яли само тогава, а богатите са купували месо веднъж седмично. Баба ми е от морски район. Яли са риба всеки ден, хляб всеки ден, много зеленчуци, маслини, но масло, млечни само като има и това е било от пролетта до есента.

Сокове моите деди са пили. Гроздов сок едните, че пра прадядо бил лозар и са правели вино и ракия, сок от нар и портокал и лимонов другите,но това е било изключителна рядкост и не всеки ден. Айран и боза са пили,но там поне има витамини и пробиотици и пак,е е било всеки ден.

Едните са готвели със шарлан и орехово олио, другите със зехтин. Това са имали.

Екзотични плодове са яли рядко и обикновено сушени.

Хляб са правели веднъж седмично и са го яли поне 5 дена. В другите 2 дни ориз, макаронени. Макаронените са ги правили сами и са ги сушени на слънце или на сянка.

Ако ходя пеша по 30км на ден, пера на ръка килими, дрехи, простираше, копая, мъкна чували от по 50кг на главата си няма проблем да ям хляб и ориз. Ако седя пред компа по цял ден не бива и да мисля за такива.

Arwen, да, за съжаление все повече дебелеем и се отпускаме. Допреди 10 години нямаше дебели деца тук, а сега!

А за даващите акъл досадни близки - измислете си една диагноза и обяснете, че генетично не можете да преработвате ози - захароза, фруктоза поради липса на някакъв ензим и че консумация на минимално количество такива може да ви предизвика гърчове. Не само спират да досаждат, ами и спират да ги предлагат и ядат пред вас. Бъдете конкретни и обяснете какво можете да ядете - ядки, чушки, сушени меса, каквото изберете и че няма проблем да ви черпят с тях. Повечето хора уважават такова обяснение и всичко е наред. Е,не върви с майки и баби, но за колеги е бомба.

Като работех в Англия ненавиждах пиенето с колеги всеки четвъртък. Една хитра пакистанка  каза от самото начало, че е прекарала хепатит и не може да пие, а и се пие като види други да пият и се отърва. Познайте какво съобщих на новата рабпта като стана дума за ежеседмично запой 🥳?

Последна редакция: пт, 25 сеп 2020, 23:39 от Nevena Virolan

# 229
  • София
Благодаря ви за идеите за хапване на вън. Ядките определено ми допадат като вариант. Не че съм абсолютно всеки ден на вън, но се случва. Сега като захладнее няма да е чак така.

За хранането в миналото, баба ми например все с олио е готвила и много хляб, просто това си е в народопсихологията на българина като че ли. Хляб да има на масата. Не случайно има и доста изрази като "хляб и сол да има друго не е важно" и т. н. Всеки празник се асоциира с празнична погача. На майка ми е непонятно как така сядам да ям без хляб, тя е слабичка, но яде много, много хляб. Сега корема и е огромен на фона на краката, но има и тежка остеопороза, смачкани прешлени и  голяма гърбица, та някак ѝ се видоизмени структура.
Баба ми беше дейна жена много, няма сядне. Само между 14 и 16ч беше закон да си легне. Почина възрастна от левкемия за 1седмица.

Трудно е да се обобщава, но определено едно време им е било в пъти по добре храненето. По чисто от Е-та, без лъскави опаковки. Натурална домашна храна, много ходене, много физическа работа и са били здрави хората.

# 230
Минавам да се похваля и да споделя опит от първия си успешен и изцяло чист фаст. КЗ стоя стабилна през цялото време - не падна, дори беше относително височка, защото още се боря с последиците от хапването на тесто в началото на седмицата. Преди това бях правила един от 16 ч, но пих по средата кафе с масло. Сега планирах да е 16 ч, но се получиха 18 ч, без никакви кафета, чайове и т.н. Само вода. Можех и още да продължа, не се чувствах особено гладна, имах си енергия и всичко, но съм решила да не правя твърде дълги, защото доколкото се ориентирах за всичко над 16 ч. тялото го тълкува като стрес и може при бременност да доведе до проблеми като преждевременно раждане. Предполагам подобен негативен ефект би могъл да има и твърде дълъг фаст преди опити за забременяване - тялото да реши, че има някаква криза и да блокира нормалната овулация или др. подобно. Получи се супер естествено и лесно, прибрах се по никое време - ни за вечеря, ни за обяд, без да съм прегладняла и реших, че сега е момента. Хапнах към 4 ч. обилно салата със зелении, авокадо , зехтин балсамико и малко настъргана грана падана + солидна порция чушки пълнени с мляно месо и малко зеленчуци и дори парченце шоколад от 85%. Завърших с кратка интензивна тренировка на велоергометъра - въртиш 15 секунди колкото сила имаш, после 15-30 секунди почиваш и така докато успееш максимално да дигнеш пулса (приключва супер бързо за 10 - 15 Мин бях аут). Сега тъкмо си хапнах пак салата със зелении, много авокадо, варени яйца, грана падана, зехтин и балсамико и си позволих прегрешението кафе с пълномаслено мляко. Не знам дали това е правилния начин, като ядене и т.н. Гледах хапването да е доста обилно вчера беше почти 800 калории, днес е 650, за да не се забавял метаболизма. Реално за вчерашния ден общо имам около 1200 калории, днес сигурно ще са пак около тази стойност - не ми е цел, но толкова ми се излизат.

# 231
Фастове над 16 часа не са никакъв проблем и не водят до стрес на организма при условие, че през времето на хранене ядеш достатъчно, а не се подлагаш на хроничен глад - фаст и съзнателно ограничение на количествата през времето на хранене.
Така че и на 24 часа веднъж да ядеш, ако ти идва естествено, ако се храниш стабилно (не да се и тъпчеш насила) и ядеш храна с високо съдържание на хранителни вещества, не празни калории, нито метаболизмът ще ти се забави, нито ще си подложена на някакъв стрес.

Цикличните фастове, при хора адаптирани към горене на мазнини за енергия, не са никакъв проблем и идват съвсем естествено, а нивата на КЗ се поддържат на необходимите нива от черния дроб. Дерзай Simple Smile

# 232
Аз така и не се наканих да почна да го правя редовно това, веднъж направих 22-23 часа и ми беше добре, даже и без кафе минах, което рядко ми се разминава без главоболие. Обаче така и не започнах да си заплювам по ден-два в седмицата за това, а пък ми се иска... много съм несериозна понякога.
А пък ми се иска, понеже имам още от коремчето дето не ме радва, никога не съм имала плосък корем обаче това дето имам сега си е видимо излишно и трябва да го разкарам.Не е голям корем де, просто аз си знам че не му е там мястото. Все си казвам че ще почна поне по един път в седмицата 24ч, а нататък и повече. Да видим кога ще е.

# 233
Фастове над 16 часа не са никакъв проблем и не водят до стрес на организма при условие, че през времето на хранене ядеш достатъчно, а не се подлагаш на хроничен глад - фаст и съзнателно ограничение на количествата през времето на хранене.
Така че и на 24 часа веднъж да ядеш, ако ти идва естествено, ако се храниш стабилно (не да се и тъпчеш насила) и ядеш храна с високо съдържание на хранителни вещества, не празни калории, нито метаболизмът ще ти се забави, нито ще си подложена на някакъв стрес.

Цикличните фастове, при хора адаптирани към горене на мазнини за енергия, не са никакъв проблем и идват съвсем естествено, а нивата на КЗ се поддържат на необходимите нива от черния дроб. Дерзай Simple Smile
благодаря, Миоки! Наистина яденето на подходящите храни много помага Simple Smile Ще продължа.

# 234
  • Paris, France
Desi123, браво! Само една забележка - упражнения с висок интензитет не свалят КЗ, даже напротив, качват я и затова не се препоръчват при висока КЗ. На тебе ти трябва кардио със среден интензитет, но продължително и такова ще ти трябва с години. Като нормализираш всичко, можеш да го спреш ако ходиш достатъчно пеша (и забързана) и да го замениш със силови, HIIT, но дотогава не.

Аз не бих правила дълги постове преди и след забременяване. Като родиш ще си ги правиш цял живот. Честно казано, не зная дали пост от 18 часа би се отразил на цикъла и как, но с очите си виждам, как цикъла ми се влияе от начина, по който се храня. Като имах тежка ИР кетогенната ми доведе цикъл, а когато вече нямам ИР и се храня кето, цикълът ми изобщо не идва. Верно след 3 дни чувам 50г, може би щеше да е различно ако бях млада, но никой не знае със сигурност как действат тези фастове на конкретен организъм в конкретен момент.

Доколкото съм чела, проблемът на фастовете при бременност е в обезводняването, в смисъл проблематични са сухите дълги фастове, не въздържането от храна  16-18 часа. Проучването беше върху еврейския 25 часов гладен и жаден пост, задължителен за всички, включая бременни. След този пост има значително увеличение на преждевременните раждания.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25123516/

Даже и постенето за Рамазан, което е само по светло, между изгрев и залез увеличава рисковете от преждевременно раждане според някои проучвания. Други проучвания не намират връзка. Може би зависи и от времето и ако е студено е едно, а ако е горещо е друго. Самата религия не задължава бременни да постят, което е показателно.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22827751/

Тук не е намерена връзка.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31198942/

Постене във втория триместър е свързано с преждевременно раждане. Забележката ми е, че самите жени не са питани дали са постили. Може да не са постили, но стресът от постещ съпруг и повече готвене, гости, ходене на гости да са се отразили зле. 

Мисля, че 12-16 часов воден фаст няма да се отрази негативно на бременността, но по-дълъг аз не бих правила.

За протокола - водите ми се спукаха в 28 седмица, но раждане не започна. Родих със секцио след седмица. Причина не се намери, нито инфекция, нито някакъв хормонален, генетичен, анатомичен дефект. 7-10 дена преди спукването имах стомашно разстройство и не можех да задържам и вода и повръщах 3 дни. Ходих на лекар, но ми казаха да пия електролити. Ако, може би, ми бяха включили система със сол и вода,спукването нямаше да се случи. Уримата ми беше станала тъмно кафява от обезводняване.

# 235
Жаден пост аз не бих правила дори и да не съм бременна. Въобще този тип постене не трябва да сеправи просто така генерално, ако не е препоръчан за някакъв конкретен проблем. Да не говорим, че принципно бременните са освободени от подобни ограничения дори в религиите (поне до колкото ми е известно).

# 236
При мен разлика в цикъла няма след почти 2 месеца на доста чести фастове. Единствено намаляването на Глюкофаж наполовина върна предишния интервал който имах преди хапчетата (откакто почнах хапчетата цикълът се беше скъсил през около 26 дни, сега си е през  28). Но на мен цикълът ми не се влияе от пътуване и др. подобни.
Жаден пост засега и аз не бих правила- далеч по-трудоемко ми се вижда...

# 237
Моят цикъл си е бетон, но никога не ми е създавал грижи генерално. Това което се промени е, че нямам никакви болки и подуване а също и съсиреци.

Моите баби са готвили със свинска мас едно време. Олиото в бутилки е съвременно изобретение и са започнали да го ползват през 60-те години някъде, ама като имаш прасе и свинска мас, няма да даваш излишни пари за тогава скъпото олио, та доста време са откарали на "демоде" мазнини.
Майка пък ми е разказвала, че са пекли хляб точно така - веднъж седмично се пали пеща и се пече. Няма кой, нито е било икономически изгодно да се пали пещ през ден.
Просто трябва да си променим мисленето и под "едно време" да се разбира по-дълъг период назад, не последните 50-60 години.

# 238
Едно време се е смятало за много яко да си мажеш крем с арсеник върху кожата, грим с арсеник и се е пиел арсеник - за да тия “хубава” и бледа кожата. И това е било традиция. Както и гоненето на болести като чума и холера с ароматни билки вместо с хигиена. Не мисля, че предците ни са били по-адекватни от към здравословен начин на живот.
После, Техният хляб е бил съвсем друг, с квас, пълнозърнест, плътен. Майка ми ми е казвала и тя как баба ми е правила хляб като е била малка. В пещ. После този хляб става като цимент, не мърда, не се разваля. За да го ядеш - го топиш целия във вода и после в печката, за да омекне. Сутрин ставаш, търчиш по животни, на нива, като напече хапваш малко сирене, домат, хляб, каквото има и пак работиш, докато мръкне.  Като се стъмни ядеш и спиш. Няма проблеми със съня, няма компютри, нито по 15 почерпки и хапвания тук и там. Съврененните жени ядем с около 350 калории повече Спрямо това, което е било преди 2-3 десетилетия. В къщи имаме купички от моето детство - в тях си топлехме и ядяхме яхнии или супи- те са на 1/4 на днешните. Чиниите също. Тези гигантски чинии днес създават илюзия - ядем повече, хабим по-малко. Дори и да игнорираме преработената храна. А и как знаем кой колко е бил здрав - придължителността на живот расте. Те са си боледували от разни неща и са си умирали много по-млади. Просто не са знаели от какво. Сега имаме възможност да открием много неща.

Последна редакция: сб, 26 сеп 2020, 13:48 от Desii_123

# 239
  • София
Миоки, в това е разковничето. Кое време наричаме "онова време". Баба ми беше родена 30-та година. Нейните разкази за нейните младини съответно са били за периода 1950-1960 някъде. Всеки ден са яли хляб. Готвила е и с нас сега се сещам, олиото не знам кога е навлязло, но има олио, не беше скъпо, защото даваха слънчоглед в маслобойната и им даваха олио.

Вече говоря за по скорошен период, моето детство на село,но с бабините порядки. Лятото месо почти не сме яли, само и единствено сезонни плодове и зеленчуци, хляб сме яли много, мекици, баници, боб, картофи, чушки и домати няма да ги коментирам. Може сегашното ми тяло да е отражение на тогавашното хранене, но отказвам да вярвам, че време 15-20години назад ми се отразява сега. Просто сега се храним с доста бързи храни, опаковани, заседнал начин на живот, стрес и ето ти ИР (и куп други проблеми, но не са за тази тема).

Общи условия

Активация на акаунт