Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 31

• 22 510
  • 749
  •   1
Отговори
# 150
Нямам много опит, но на мен това хранене с толкова много въглехидрати за диабетик ми звучат абсурно вече. Аз ги четях тези препоръки и ги изпълнявах на 8 месеца. А не съм диабетик, не съм дори с диагноза ИР, не съм и с наднормено тегло. По класификацията на лекарите съм здрава и само трябва да внимавам със захарта, защото е малко висока. Да, но за тези 8 месеца спазване на тези препоръки за диабетици не ми се подобри и грам КЗ, дори стигна до 6.24 сутрешна. Такива порции въглехидрат мисля и тогава дори не са ми се събирали - 120 г дневно. Сега като си взех глюкомер и почнах да намалявам въглехидрати веднага виждам разлика - за 2-3 седмици имам доста дни с кз под 5 сутрин. И не се храня кето дори. Виждам какво ми прави кз като хапна зърнена храна - скача до небето; до 9.4. А уж съм здрава, дори не е истинско ИР, а какво прави с тялото на диабетик.... ако не бях видяла кое как действа на ниво елементарно измерване на кз щях още да си вярвам на ендото (избягвай сладко и се движи повече... и до 1-2 г да съм с истинска ИР и после и сигурно и диабет). Не знам дали сега ще успея напълно да оправя щетите, но ако се храня, както е описано по-горе и както препоръчват лекари и дебелите книги със сигурност само ще се влоша - изпробвано и потвърдено. Дори в деня на екстремни стойности на кз, за който писах, въглехидратите ми са под 100 гр. и съм изпълнила всички “препоръки” на ендокринолозите, но глюкомерът не лъже.
 А това с тези подсладители не го разбирам изобщо (натурални или не). Сспоред мен мозъкът това не го разбира - за него сладко е = на въглехидрат и бълва инсулин колкото може, после прегладняваш и въртиш кръга, докато се инвалидизираш от последиците от диабета. Технологията на правене на стевия, тръстикова захар и т.н е една и съща - взимаш растение и го преработваш до неузнаваемост.

# 151
  • Cobrs
И аз да споделя как се справям. Храня се основно с яйца, гъби, краставици, печени чушки, магданоз. Хапнах веднъж риба. Обаче два дни поред хапвам домашно кисело мляко за закуска - половин буркан. Два пъти хапнах парче домашно сирене с домат. Интересно, че когато ядях плодове в големи количества (обожавам ги), не ми се ядяха мляко и сирене, а сега ми в трудно да ги спра. Един ден на обяд си купих 50гр. лешници и ги изядох - голяма грешка, веднага вдигнах едни 500 грама. Досега за 6 дни опит за режим съм минус 1,5 килограма. Започвам обаче от 83 кила на 170 см. Други прегрешения освен ядките и киселото мляко нямам.

# 152
Къде са ти протеините? Яйцата само са крайно недостатъчни, освен ако не ядеш по минимум 5-6 ежедневно.

# 153
Не е нужно да спираш млечните от раз. А при някой хора изобщо не е нужно. Следи си тялото и виж кое как ти влияе. Аз ям кисело мляко, сирене, кашкавал, но не като основни храни и не ми се отразяват зле. Прясното мляко обаче не ми влияе добре и го спрях, въпреки, че го обичам. От лешниците не ми се вярва да си качила. Сурови или печени бяха?

# 154
  • Cobrs
Яйца ям наистина по много, защото не обичам месо. Явно затова посегнах към млечните. Печени бяха пустите лешници, но пък вкусни! Аз съм с много висок инсулин (133 на 60 минута) и омазнен черен дроб, затова трябва да избягвам млечните поне два месеца. Поне кашкавалът никак не ме изкушава, но пък магданоз изобщо е обичам и е голяма мъка да го хапвам.

# 155
  • Швейцария
Нямам много опит, но на мен това хранене с толкова много въглехидрати за диабетик ми звучат абсурно вече. Аз ги четях тези препоръки и ги изпълнявах на 8 месеца. А не съм диабетик, не съм дори с диагноза ИР, не съм и с наднормено тегло. По класификацията на лекарите съм здрава и само трябва да внимавам със захарта, защото е малко висока. Да, но за тези 8 месеца спазване на тези препоръки за диабетици не ми се подобри и грам КЗ, дори стигна до 6.24 сутрешна. Такива порции въглехидрат мисля и тогава дори не са ми се събирали - 120 г дневно. Сега като си взех глюкомер и почнах да намалявам въглехидрати веднага виждам разлика - за 2-3 седмици имам доста дни с кз под 5 сутрин. И не се храня кето дори. Виждам какво ми прави кз като хапна зърнена храна - скача до небето; до 9.4. А уж съм здрава, дори не е истинско ИР, а какво прави с тялото на диабетик.... ако не бях видяла кое как действа на ниво елементарно измерване на кз щях още да си вярвам на ендото (избягвай сладко и се движи повече... и до 1-2 г да съм с истинска ИР и после и сигурно и диабет). Не знам дали сега ще успея напълно да оправя щетите, но ако се храня, както е описано по-горе и както препоръчват лекари и дебелите книги със сигурност само ще се влоша - изпробвано и потвърдено. Дори в деня на екстремни стойности на кз, за който писах, въглехидратите ми са под 100 гр. и съм изпълнила всички “препоръки” на ендокринолозите, но глюкомерът не лъже.
 А това с тези подсладители не го разбирам изобщо (натурални или не). Сспоред мен мозъкът това не го разбира - за него сладко е = на въглехидрат и бълва инсулин колкото може, после прегладняваш и въртиш кръга, докато се инвалидизираш от последиците от диабета. Технологията на правене на стевия, тръстикова захар и т.н е една и съща - взимаш растение и го преработваш до неузнаваемост.

Ако визираш мен, имам прикачена сестра специалистка по диабет, лекар и специалист по хранене за диабетици. Всеки месец съм на събеседване и ми проверяват глюкомера и теглото. Захарта ми никога не е над 5. А 30/40 гр на хранене въглехидрати не са много. Това са 2 картофа или 3 лъжици ориз. Един диабетик също трябва да се храни балансирано. Това ми обясниха и това правя. Казаха, че е възможно да се махнат въглехидратите, но трябва да се пият добавки, защото организмът ще има липси на някои вещества. Няма да отварям темата за сложни и прости въглехидрати, че става спам. Захарта на мен ми е забранена и нямам друг избор. Веднъж на 2 седмици си позволявам един сладолед.

Последна редакция: чт, 24 сеп 2020, 18:36 от JennyBG

# 156
Кои вещества ще залипсват на организма, ако не яде картофи и ориз?

# 157
При мен млечните не дават особено отражение върху КЗ. Ям обаче само пълномаслени такива и винаги съм ядяла доста. Не знам как е за човек, който не е свикнал да ги консумира редовно. Избягвам UHT, хомогенизирани и т.н.  Само прясното мляко ми се струва, че наистина може и да оказва влияние, заради лактозата и затова сега пробвам в кафето с масло или сметана. Но до сега дори и с малко мляко в кафето (намалила съм ги до 1 на ден) не  бих казала, че забелязвам съществена разлика спрямо дни, в които не пия кафе или е само с масло или само със сметана.

Jenny, Радвам се, че не ти влияят, но не знам тази захар само с хранене ли я постигаш. Аз не приемам медикаменти. При спазване на такъв режим без медикаменти КЗ ми беше 5.8-6.2 в последната година. От началото на септември с орязване на въглехидрати имам стойности сутрешно средно 5.3, а все по-често 4.8-4.9. На темата прости и сложни въглехидрати доста съм чела и пробвала. Картофите не са сложен въглехидрат. Пълнозърнестият ориз го спрях преди доста месеци - след ядене на пълнозърнест ориз задължително ми прималяваше почти като хипогликемия и то горе долуна около втория час. Нямах глюкомер тогава, но ми беше ясен извода. От нищо друго не ми е прималявало... Ядях сложни въглехидрати тип пълнозърнест хляб и то домашен, с мляно в къщи брашно. Този резултат от КЗ 9.4, както и от 8.0 са именно след пълнозърнести храни. След 2-3 седмици без такива. Писала съм 1-2 страници по-рано. Във въпросния шокиращ за мен ден с тези рекордни стойности въглехидратите ми общо са 91 г. за целия ден.

Последна редакция: чт, 24 сеп 2020, 18:47 от Desii_123

# 158

Ако визираш мен, имам прикачена сестра специалистка по диабет, лекар и специалист по хранене за диабетици. Всеки месец съм на събеседване и ми проверяват глюкомера и теглото. Захарта ми никога не е над 5. А 30/40 гр на хранене въглехидрати не са много. Това са 2 картофа или 3 лъжици ориз. Един диабетик също трябва да се храни балансирано. Това ми обясниха и това правя. Казаха, че е възможно да се махнат въглехидратите, но трябва да се пият добавки, защото организмът ще има липси на някои вещества. Няма да отварям темата за сложни и прости въглехидрати, че става спам. Захарта на мен ми е забранена и нямам друг избор. Веднъж на 2 седмици си позволявам един сладолед.
Странен режим. Между другото ориза са си празни калории, няма полезни вещества в него. ГМО картофите също не са върха на полезността. А сладолед веднъж на 2 седмици и то за диабетик. Хмммм... Аз не си го позволявам, а съм още с ИР.

# 159
Казаха, че е възможно да се махнат въглехидратите, но трябва да се пият добавки, защото организмът ще има липси на някои вещества.
Кои са тези вещества?

# 160
  • Швейцария
Ще помоля диетоложката да ми ги напише следващия път като ходя, защото не можах да запомня какво изреди. Бяха няколко.

# 161
Говорим за въглехидрати от картофи, ориз, пшеница, захар. Наистина ми е чудно какви негативи има предвид, ако се махат тези неща изцяло. Все пак остават зеленчуци, някои плодове, млечни. Което е предостатъчно.

# 162
  • Paris, France
JennyBG, браво за КЗ! Значи всъщност ти вече не си диабетичка щом никога не ти се вдига захарта над 5. Ти си обърнала диабета, но все още се бориш с ИР, доколкото разбирам.

Лекарства като Метформин вече не пиеш, предполагам.

Ще те помоля, ако имаш възможност, да напишеш какво и по колко се яде на тази диета, както и особеностите. Писа, че се яде зехтин, значи вероятно се намаляват наситени и омега 6. Ще бъде интересно да пишеш и от какви стойности започна, колко време беше на кетогенна диета (защото не е все едно дали направо си започнала тази диета или си минала през кетогенна), имаше ли подобрение от кетогенната, по-добра КЗ ли дава сегашната диета, добавки пиеш ли и ако да, какви.

Всяка от нас, която е успяла да се подобри значително или излекува описва какво е направила и резултатите за да помогне на следващите. Доста хора биха искали по-либерален режим от чиста кетогенна.

А КЗ с боцкане ли мериш или имаш залепен на ръката датчик?

Спортуваш, предполагам, редовно. Аз малко се отпуснах тези месеци.

Пак ти поднасям поздравления и ти пожелавам в скоро време ИР да е зад гърба ти. 💐

Имам идея да направим специална тема, в която всяка да опише какво е направила до излекуване (или значимо подобрение, как е яла, какво и кога и колко време е отнело. Елмира може да сложи линк в първия пост. Така ще има предложения за повече видове диети и двигателна активност .

# 163
  • Швейцария
Говорим за въглехидрати от картофи, ориз, пшеница, захар. Наистина ми е чудно какви негативи има предвид, ако се махат тези неща изцяло. Все пак остават зеленчуци, някои плодове, млечни. Което е предостатъчно.

Аз точно това ядях - зеленчуци, някои плодове, подходящи за диабетици, и млечни. Определено не е достатъчно според специалиста. Смъмри ме, че си вредя на здравето. Ще я помоля да ми обясни  по-подробно, но все пак плащам 200 CHF на час и не ми се губи време в подробности.

Невенче, Откриха ми диабета преди 1 година със стойност 8.1 два поредни дни на гладно.  Според стандартите това е диабет. Аз почнах Кетото може би към 2/3 месеца, след което лекарят ми каза , че се храня грешно и ме изпрати на специалиста по хранене за диабетици. Аз по нагоре написах какво правя според техния режим, но ще повторя основното:

- на всяко хранене се ядат протеини, въглехидрати и мазнини, за да е балансирано
- ВХ от 30 до 40 гр на хранене, общо за деня 100 гр
- плодове и зеленчуци 5 порции на ден, т.е. 5 шепи (3 шепи зеленчуци и 2 шепи плодове)
- захар, бяло брашно е забранено (прости ВХ)
- разрешени са ориз, картофи, боб, леща, пълнозърнести продукти, определени плодове в посоченото количество
- захар се мери с глюкомер или сутрин на гладно и трябва да е до 7, или 2 часа след ядене и трябва да е до 7.8
- спорт всеки ден 30 минути минимум
- мазнините идват от зехтин, риба (олиото и маслото не е забранено, но в малки количества)
- за да не се качва КЗ от въглехидратите, те винаги се съчетват с протеини и мазнини, които държат КЗ ниска (например една филийка пълнозърнест хляб с малко масло и шунка е по-добре, отколкото само филийка без нищо, плод винаги се яде за десерт, а не само плод)

Метформина не са ми казали да го спирам, но ми предстои нов преглед.

Последна редакция: чт, 24 сеп 2020, 22:07 от JennyBG

# 164
  • София
Да си разкажа днешния ден. На обяд салата, огромна салата от рукола, айсберг, чери, пармезан, синьо сирене и орехи. На заведение бяхме, на пицария и само това ми хвана окото.

На вечеря свинска врата пържола с гъби и сметанов сос. Пих 2-3 капки витамин Д сутринта, сега ще пия Магнезия. Другата седмица съм при личния и ще видя каква доза ще ми определи за вит. Д при моя дефицит.

Общи условия

Активация на акаунт