Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 31

• 22 336
  • 749
  •   1
Отговори
# 405
Не мисля, че съвременната медицина е насочена към превенция. Подходът е лечението винаги да е с лекарства, самото лечение в огромния брой случаи не цели откриване и премахване на първопричината за заболяването, а контрол върху последиците от нея и се да се предприема едва, когато вече си болен - в случая диабет, та да си караш на лекарства цял живот и дозата им прогресивно да расте, защото причината не се премахва. Да , захар над 5 все още не е “проблем” за лекарите, защото още не си болен и нямаш нужда от лекарства, освен ако не държиш да ядеш торти. На мен преди време един лекар ми изписа метформин, за да не ми вредяла кз на яйцеклетките и като питах може ли без лекарства - каза, че може, но с тях е “по-лесно” и повечето му пациенти предпочитали хапчето пред това да се откажат от тортичките ....

Един въпрос, възможно ли е от МИО инозитола да ми се гади? Вече почти месец го пия, но днес след като го изпих и ходих на разходка с кучето почна доста да ми се гади. Още не съм яла, така или иначе винаги го пия на гладно, но до сега не съм се чувствала така.

# 406
  • София
Е ми сори, че на някой не му харесва, ама захар над 5 не е ок и нанася щети на организма. Не списващите в темата са определили тази стойност за граница.
Ако ще се сърдите на някого за това, сърдете се на тоя дето ни е създал. Иначе всеки е свободен да си я вдига колкото иска и му е по силите, живота и здравето са си негови.

Не знам кой го е измислил, но явно лекарите масово не го знаят 😕, или пък не е баш така. Ако някой ми беше казал, че 5 и нещо на гладно не е ок, можеше и по-рано да разбера, че нещо не е наред, само че и личен и гинеколог от известна клиника ми казваха, че си е ок. А дори и ендокринилогът ми не е казвала, че след хранене трябва да е под 5, та съм се подготвила да я питам за тези работи. Моля, посочете лекари, които могат да дават нужните насоки за решаване на проблема, а не просто лекарства, тук, в Бг.

Моята КЗ е 5.8 - 5.9 от гимназията (от както някой я мери) и е гледана от всевъзможни лекари и ендокринолози и други специалисти. Никой не ми е казвал че не е окей, защото е над 5. На тази КЗ съм имала всякакви килограми и в нормата и над нея, нормален инсулин и завишен.
Така че ще се дистанцирам от "правила" непознати на медицината Sweat Smile

# 407
  • София
И колко трябва да е тогава два часа след хранене според вас?

# 408
Дами, щом смятате,  че е по-важно какво са ви казали лекарите, а не проблемите и симптомите докарали ви в тая тема, освен да ви пожелая успех друго няма какво да кажа.

# 409
За много хора е естествена реакция да отрекат, да заложат на по-лесното (потискане на проблема с хапчета), отколкото да положат усилия да променят начина си на живот. Особено пък щом получават и одобрението на лекари - съвсем. За съжаление насила можеш да вземеш нещо, но не и да дадеш. Когато сами стигнат до истината по свои си пътища, дано не е късно.

# 410
Дами, щом смятате,  че е по-важно какво са ви казали лекарите, а не проблемите и симптомите докарали ви в тая тема, освен да ви пожелая успех друго няма какво да кажа.
Не смятаме така, Миоки. Не се обиждай! Тук сме, защото се лутаме в потока от информация, повечето от която е грешна. Аз не искам на няма и 40 да почна да пия хапове. Но е трудно да отсееш правилното, за това искам адекватен лекар, нямам желание да завършвам медицина, а биохимичните процеси са ми крайно неразбираеми,което пък е причина да задавам тук въпроси, на по-знаещите и минали по пътя.  Но все пак на лекаря ме се плаща, това му е работота, него ще безпокоя със всякакви въпроси, а не вас. Оценявам съветие, но не мога за всяко нещо да питам тук хора, които си имат и друга работа и съвсем доброволно споделят опита си.
Съжалявам, че по-рано не съм знаела тези неща, че не е имало кой да ме насочи.. можеше и да си спестя всичките хормони, с които са надупках..

# 411
  • Paris, France
Скрит текст:
Е ми сори, че на някой не му харесва, ама захар над 5 не е ок и нанася щети на организма. Не списващите в темата са определили тази стойност за граница.
Ако ще се сърдите на някого за това, сърдете се на тоя дето ни е създал. Иначе всеки е свободен да си я вдига колкото иска и му е по силите, живота и здравето са си негови.

Не знам кой го е измислил, но явно лекарите масово не го знаят 😕, или пък не е баш така. Ако някой ми беше казал, че 5 и нещо на гладно не е ок, можеше и по-рано да разбера, че нещо не е наред, само че и личен и гинеколог от известна клиника ми казваха, че си е ок. А дори и ендокринилогът ми не е казвала, че след хранене трябва да е под 5, та съм се подготвила да я питам за тези работи. Моля, посочете лекари, които могат да дават нужните насоки за решаване на проблема, а не просто лекарства, тук, в Бг.

Никой не го е измислил. Резултати от проучвания и наблюдения над милиони хора от цял свят го доказват. И не е 5, а 4.5, но предвид резултатите, от които започват начинаещите целим 5, защото е много лесно и бързо постижимо. 

Пускала съм линкове към изследвания, доказващи, че малко увеличение на КЗ, нещо като от 4.5 на 4.8 увеличава рисковете от сърдечно-съдови заболявания 2-3 пъти, че КЗ над 6 на първи час предвижда сърдечно-съдови заболявания, че КЗ на гладно от 5.3 предвижда развитие на диабет до 10г.

Ръцете ме заболяха да слагам линкове и да обяснявам, но ето линк към статия, в която има линкове към няколко подобни изследвания:

https://chriskresser.com/when-your-%E2%80%9Cnormal%E2%80%9D-bloo … 9t-normal-part-2/

Резултатите на повечето проучвания показват, че удвояването на риска започва при покачване на КЗ от 4.5 на 4.6 и след 5 се покачват стремглаво.

Диабет 2 е лесен за обръщане ако се хване в началото, но гъбичните, вирусни, бактериални кожни инфекции, които се развиват могат да останат с десетилетия след като човекът вече няма диабет или се храни така, че да има винаги КЗ около 4.5. Защо да се докарваме до там?

Ако чакаме лекарите да се заинтересуват можем да си умрем.

Не знам дали страницата я има в първия пост. Елора, ако иска да я сложи за любознателните, но не мисля, че с нещо ще помогне за подобряване на състоянието, а и като гледам, никой не чете първия пост.

Лекарите знаят всичко това, но здравните системи не изискват от тях да го прилагат, не искат таралежи в гащите с немотивирани хора.

Пратих при ендокриноложката, която ме диагностицира доста мои познати. Тя препоръчва по 5 салатки дневно, няма право да изисква кето, а само да дава брошурата със стандартното хранене, 5 салатки пълнят стомаха и така ядем по-малко боклуци, но това минава покрай ушите на повечето хора.

Познавам много лекари, които са опитвали да прокарат идеята за отслабване, ядене според метъра, но нямат време да обясняват с подробности и след някакъв период им писва да оборват мнения на други лекари, които карат по стандартната система, да оборват информация, излизаща от институции с репутация, а и да си рискуват кариерата.

Предишното ми джипи познаваше диетите и ги е проучвал заради близки с диабет. Помогна ми много, но в един момент ме помоли да не пращам неинформирани и немотивирани хора при него, защото няма време да спори с тях. Ако някой иде готов за нюкасълска и добавки, за кетогенна, той помагаше с намаляване на дозите на лекарствата. Ако някой иде да спори опасно ли е бързото отслабване, как ще живее без Метформин и каже, че на срещата ендокринолог му е казал, че диабетът прогресира и не е възможно да се обърне го отпраща обратно.

Даже и на мене ми писва, честно казано.

Арвен, проблемът с хапчетата е, че действат до време и после не. Няма лошо да се пият в началото, но само до осъзнаване и стабилизиране.

Изморих се.

# 412
За жалост такива лекари са единици. Аз имам в последните години доста горчив опит с лекари и то прехвалени уж имена, които вече от неволя и четене ги улавям и в сериозни грешки. Не ми е идеята човек да се самолекува чрез форуми, но днес има много информация и ако чете и проверява многократно човек има някакви шансове да се ориентира. На такова ниво е науката все още - медицинските препоръки са за въглехидрати от 250 -300 г дневно, без мазнини и т.н - това е най-силно застъпено в САЩ и където е видимо какво е нивото на затлъстяване, диабет и т.н. Моята ендокриноложка ми препоръча просто да се движа и да избягвам сладко. Ако не бях си взела глюкомер и не бях в тази група нямаше да се светна какво правят с моята кз при моя начин на живот прехвалените пълнозърнести продукти.

# 413
При КЗ 5,8- 6,0 на гладно аз вече имах замъглено зрение, мислех си, че съм за очила....
Та от неволя и от желание за промяна  вече имам чувството, че съм "студент" по медицина...

# 414
Alivi ако това ще те успокои аз съм на няма и 30.Така че както има един лаф винаги може да е и по-зле.😂
С еднокринолози нямам опит засега.Но с гинеколози имам много, много голям и то не квартални, а така да го наречем каймака.Разочарована съм.Не знам къде са тези заинтересовани за здравето ни лекари, но аз не съм ги срещнала.Имам ужасно тежка поликистоза.Никой не си направи труда да се опита да разбере защо.Една единствена ми каза да си направя обременяване.Според другите просто трябваше да се тъпча с противозачатъчни до пенсия, да правя инвитро ако искам дете, защото цикъл и овулация няма и да се примирят че Така съм си се родила.Цитирам.
Затова към лекарите подхождайте критично.
Иначе и аз го търся този заинтересован ендо който ще ми изпише добавки, диета и тн, ако го намеря ще свиркам да кажа кой е...😊

# 415
alivi, не се обиждам, просто няма да споря по въпроса, защото както каза Arwen Amarantha, на никой насила не може да дадеш.
Тук е форум все пак и всеки си пише каквото реши, а другите взимат или не каквото сметнат, че им е необходимо.

Иначе за лекар, аз не мога да препоръчам, защото именно заради липсата на помощ от медицината, се принудих да търся други начини и информация от други източници и намерих и си реших здравословните проблеми, които ме мъчат, някои от както се помня, други от над 10 години. И на мен всички лекари, при които съм ходила ми казваха, че нищо ми няма. Даже КЗ ми беше идеална (под 5 на гладно) когато съм я изследвала. Просто отнема дълго време преди да започне да се качва и се види на рутинно изследване. Преди това, само с глюкомер може да се засече, а ако ти казват че си здрав и захарта ти е нормална, имаш ли причина да си купиш такава машинка и да се проверяваш редовно? Не. И така си минават годините, появяват се проблемите един след друг, но ти си знаеш че захарта ти е ОК и търсиш другаде, пиеш хапчета за симптоми, а не адресираш проблема в основата на тези симптоми.
Доста време преди захарта да се повиши и покаже в изследване, високият инсулин е нанасял поразии.

sea.sea, няма определена твърда такава стойност. Зависи какво ядеш. Колкото по-малко ти се качва (над 5) захарта след хранене, толкова по-добре. КЗ е важна за някои жизнени процеси, но необходимото количество (около 5гр) си го произвежда черният дроб. Процесите на гликиране на протеините е нормална част от жизнените процеси, но прекалено високите нива, води до заболявания.

# 416
Четем, Невенка, четем, поне аз. Но не съм изчела предишните 30 теми, нямам физическата възможност до момента. И до там ще стигна. И съм благодарна, че съм Ви намерила, защото можеше и да се съглася да си пия хапчета, ако не бях попаднала тук. Но в началото е трудно, а и човек има нужда да дискутира мислите си, за да се ориентира по-добре.В понеделник съм на лекар, ще разкажа после как е минало.

# 417
Момичета, свършва ми магнезиевия цитрат и искам като правя поръчка да си взема и цинк. Какъв обаче да бъде, цинков цитрат  или друга форма?

# 418
  • Paris, France
И колко трябва да е тогава два часа след хранене според вас?

Около 4.5, колкото и на гладно, но под 5 е ОК. Толкова трябва да е и на първи час. КЗ на нормален, здрав, природен човек седи стабилна и нито скача, нито пада значително. Скоците  на захар, сами по себе си, без да има инсулин извън норма, показват глюкоза нетолерантност. Поразиите от високата глюкоза се добавят към поразиите от високия инсулин и става една......

Бенджамин, не сме концентрационен лагер, хаха. Не сме и мазохисти. Аз съм епикурейски хедонист и си ям вкусна храна, отдавна ям и ВХ и даже се храня предимно ВВ ако изключим тазгодишните карантинни с лежал в къщи.

Опитваме се да обясним, че колкото повече човек се лута и нотка, толкова повече се застава и даже влошава. Аз отрязах и спрях въглехидрати, алкохол, консерви, наситени мазнини бързо и след 2-3 месеца вече бях махнал коренните мазнини и можех да ям ВХ. Инсулинът на първи час си остана висок, но без омазненият дроб вече сам падаше наполовина всяка година без диета, само с лека физическа активност. Просто му трябваше як ритник и кетогенната си свърши работата.

Половинчати намаляване на ВХ не върши работа. В темата имаме живи примери - Деси в момента, примерно.

Другото е, че малко хора са обстойни и нов човек често не разбира. Ето, JennyBG писа, че поддържа КЗ под 5 с нормална диета и храни от всички групи, но като си написа менюто става ясно, че диетата и си е ниско въглехидратна. Ако Джени напише, че яде боб (това и аз съм го писала) и нов човек, който няма глюкомер си каже, че щом Джени, с диабет, яде боб и има КЗ под 5 може и той и тръгне да омита чинии с боб става страшно.

А за alinnna, тя не е хедонист, а мазохист. Нищо хедонистично няма в страх от излизане и ходене из града и напоркване до сърцебиене. Мене си ме беше яд на нея, но тя си ходи с болките в гърба, тежестта, проблемите с дишането, които са 90% от теглото. Симпатична ми беше и исках да я чета като савина33 - махнала лекарства, отслабнала, здрава. Това и пожелавам. Ако някой е в контакт с нея нека и прати поздрави и да и напомни, че винаги може да се върне.

# 419
Ще я сложа Невенче.
Ама там нещо стойностите в някакви други мерни единици ги дават.

Общи условия

Активация на акаунт