Подготовка за малкия човек - тема 12

• 51 588
  • 736
  •   1
Отговори
# 675
Здравейте,
тъй като предстои да стана майка за първи път, не ми е ясен въпроса с пелените.
Ако смятам да ползвам памперси, ще ми бъдат ли необходими пелени. Ако да-с какви трябва да се снабдя (тензухени, бархетени, муселинови)?
Пелените нямат нищо общо с памперси.
Използват се за завиване като спи в кошарата или количката, да застелите пелена преди да сложите бебето примерно на леглото в лекарския кабинет при консултация или у дома на място извън кошарата, което не смятате за много чисто. Да я сложите на рамото си да не ви оповръща. Има памучни по-тънки за лятото и по-плътни за зимата. Муселинови/тензухени някои майки ползват да избършат бебето след баня, вместо хавлия. Аз ползвах да сложа под главата, ако повърне да не цапа чаршафите.
Не е задължително да ги имате, купете си 1-2 да видите дали ще ви влязат в употреба. На мен ми бяха удобни.

# 676
Пелените имат много приложения. Аз ги ползвам като лигавник като го оригам на рамо, да го забърша, да му постеля да легне, да го завия, върху кърпата след баня... Вземете няколко броя и вижте дали на вас ще ви влязат в употреба и после може да купите още.

Последна редакция: вт, 27 апр 2021, 19:02 от Pistachio

# 677
  • София
Дс ви кажа - на мен лично прлените са ми най-оборотната стока с бебето. Постилам повивалника най-често с тях и се случва на ден да се напикае и по три пъти по време на смяна на памперса. Отделно постилам какво ли не с тях, ползвам за кърпа да попивам лиги, заедно с хавлията при къпане и подмиване... ами имам 10-ина и не ми стигат. 
Та препоръчвам да си купите. Може да не са много първоначално. Във Вис Виталис има различни комплекти и размери много евтини.

Последна редакция: ср, 28 апр 2021, 10:31 от В@ня

# 678
Аз така и не свикнах да ползвам пелени. Единствено да 9октия детето лятото, докато спи. А купих супер много

# 679
С първото дете не ползвах пелени, сега доста ползвам. За подсушаване, забърсване, слагам върху чаршафа под главичката ако повърне да не сменям чаршафи непрекъснато, за завиване в количката и т.н. Вземете си 2-3 различна материя и размер, вижте какво ще ви е удобно и дали ще ги ползвате и ако имате нужда ще купите допълнително.

# 680
  • Германия
Аз не съм голям фен на пелените, не им намирах чак толкова приложения колкото други майки. Но имах едни 5-6 и си ги ползвах, та няколко в никакъв случай не са излишни - за зъбърсване, за постилане, да покрия дребния като го преобувам да не ме напикае...

# 681
  • Пловдив
Тензухени пелени ми трябваха в болницата /в тях бърсаха бебо при раждането/.
Спечелих от някакъв сайт комплект памучни, ползвах ги като бяхме на разходка навън, да го намятам /септемврийче е/, реално и без тях можех да мина по принцип.

# 682
Здравейте, след 3 месеца очакваме първо бебче и се интересувам, има ли от къде в БГ да се вземе такъв модул за скрин.

За сега намирям само в чужди сайтове.

# 683
В Икеа съм виждала такива, но то си е цял скрин, не знам дали се продава само повивалника..
Tук има няколко варианта.

# 684
Още едно приложение на пелените - като мия шишета, лъжички, гризалки ги слагам да съхнат върху пелена, отгоре покривам с друга да не се прашат.

# 685
Кои пелени като материал са ви били най-удобни? Чувала съм за муселинови, тензух...виждам, че има и бамбукови, памучни Flushed

Има ли някой, който да ползва сгъваема ваничка? Харесала съм на Стоке ваничката, но има и разнообразие от други. Някакви мнения?

# 686
  • София
Кои пелени като материал са ви били най-удобни?
Бархет.
Баба ми имаше бархет и майка ми беше ушила (поръбила) пелени.

# 687
За мен до момента муселиновите са ми топ. Имам 5-6 оборотни, ползвам ги за количката, при повръщане, за избърсване на мокро дупе, за сушене на бебешки неща, абе за доста неща. Имам само три бархетни, те бяха повече в употреба първите два месеца - ползвах ги за повиване или вместо хавлии, когато и двете бяха напикани/наакани и изпрани.

# 688
Кои пелени като материал са ви били най-удобни? Чувала съм за муселинови, тензух...виждам, че има и бамбукови, памучни Flushed

Ползвах Най-много и най-дълго памучни пелени, нещо такова https://kosara.bg/28053/%D0%B1%D0%B5%D0%B1%D0%B5%D1%88%D0%BA%D0% … 8590-%D1%81%D0%BC
Има ги във всякакви цветове. До 2 годинки може би съм я завивала като спи обедния сън или за количката ако е по-хладно.
Тензух ползвах много малко в най-бебешките месеци, защото няма да ми е жал да се изплеска. Един вид като чист парцал. За намятане като връща мляко, като кърмя, ако потече, за такива неща.

# 689
  • София
Аз имам от всички изброени материали и са ми удобни всички. Въпрос е и на какви средства могат и има смисъл да се отделят за това точно. Има доста скъпи - за мен неоправдано.

Общи условия

Активация на акаунт