Дистанционно обучение за учениците-Teмa 8

• 32 471
  • 795
  •   1
Отговори
# 735
Имам въпрос, в повечето училище вкл. ЕГ Пловдив от днес и вчера се обявява дали има контактни или заразени ученици, като се споменава примерно от 8 клас или 9 клас е контактното или заразеното дете, а в МГ Пловдив на учителите им е забранено да дават информация за това от кой випуск е заразеният, в сайта им също не е посочено,всъщност до колко детайлна информация трябва да дават от училищата?

# 736
# 737
Имам въпрос, в повечето училище вкл. ЕГ Пловдив от днес и вчера се обявява дали има контактни или заразени ученици, като се споменава примерно от 8 клас или 9 клас е контактното или заразеното дете, а в МГ Пловдив на учителите им е забранено да дават информация за това от кой випуск е заразеният, в сайта им също не е посочено,всъщност до колко детайлна информация трябва да дават от училищата?
От насоките на МОН ( изготвени с участието на МЗ):
Училищата задължително уведомяват родителите, като изпращат електронни съобщения чрез електронен дневник, електронни приложения и/или електронна поща:
 В началото на учебната година - за създадената организацията, предприетите мерки и за правилата, които следва да се спазват в училището.
 Регулярно – веднъж седмично, за епидемичната ситуация в училището.
 Извънредно - при наличие на болен ученик, учител или служител или промяна в някоя от мерките и правилата в училището.

Съобщенията по т. 3 трябва да информират родители относно броя на заболелите, от кои класове, респ. с кои класове работят, ако са учители, мерките, които са предприети и предстои да се приемат, необходимостта и сроковете за превключване на обучение в електронна среда и за възстановяване на присъствения учебен процес. Препоръчваме училищата да изготвят съобщенията с участието на психолог с оглед недопускане на излишно напрежение. Общата част може да бъде изготвена предварително с цел по-бърза реакция.

# 738
Вчера в класа на дъщеря ми са отсъствали четири - пет деца като не е ясно от какво са болни. Отделно имало доста хремави, включително такива, на които не им е било добре, но родителите настояли да ходят на училище. А става въпрос за големи деца в гимназията, т.е. никой не трябва да стои вкъщи с тях да ги гледа. Затова не го разбирам това напъване непременно да са в клас. Като не му е добре на детето, едва ли ще разбере много от материала.
     Моята щерка от снощи е с болящо гърло и наченки на хрема и днес я оставих вкъщи. Аз и отпреди Ковид съм на принципа, че здравето е най-важно, а материалът от училище може да се навакса при добро желание. Днес освен нея има и други нови отсъстващи деца с подобни симптоми. За тестове никой не споменава. На мен ми се наложи да си направя, поради грипоподобни симптоми в началото на седмицата и по този повод ЛЛ ми каза да изчакам няколко дни. После в лабораторията ме питаха минало ли е време от началото на симптомите. Затова мисля да изчакам с дъщерята до вторник - сряда и тогава с ЛЛ да решаваме дали трябва да се тества. Аз за себе си правих и бърз тест, и PCR, че ми беше важно да имам веднага ориентировъчен резултат. Бързият тест излезе негативен и за двата вида антитела. Другият още го чакам.

# 739
Как разбирате колко деца са отсътвали и по какви причини?!? Класната звъни и информира всеки ли?

# 740
  • София
Какво има да им гледа на децата РЗИ? Какво значи РЗИ да ги види?
И при нас има случай на дете, класът не е карантиниран. Но няма и смисъл, защото те се мешат.

Ако детето е с отрицателен тест си ходи на у-ще и никой не се карантинира - решение дадено в конкретен случай от РЗОК!
Не е в правомощията на РЗОК да дава такива решения. РЗИ, може би? И какъв точно е случаят? Болен родител, но детето не е карантинирано, защото е с отрицателен тест ли? Това противоречина на указанията на МЗ, според които: Всички лица от семейството/домакинството се поставят под задължителна 14-дневна карантина. Провеждането на PCR изследване не може да отмени карантината.

# 741
Как разбирате колко деца са отсътвали и по какви причини?!? Класната звъни и информира всеки ли?

Не-е-е. Децата като се приберат вкъщи от училище веднага започват да дават отчет, кой отсъствал, кой присъствал, кой от какво е болен. Ако не го правят, майките веднага започват разпита. Stuck Out Tongue Winking Eye
Въобще не знам, нито колко деца от класовете на децата ми отсъстват, нито от какво са болни.

# 742
И аз така. Ама реших, че някои учители приемат задъжението си да информират родителите присърце и дават отчет.

# 743
  • София
Според мен много се смесват нещата.
При болен родител на дете от класа, детето е под карантина, но класът не се карантинира.
При дете с положителен тест се карантинира целия клас.
Санака, може, ако са разведени родителите и детето не живее със заразения, примерно...
Дразня се от това, че всеки чул, недочул, разнася информация. Затова и училищата май гледат да не информират. Счупен телефон...

# 744
  • София
Да, ако не живеят в едно домакинство, няма основание за карантина. Карантинирането е на база контактност, а не на база роднински връзки. Затова питам какъв е точно случаят, който визира Дидиа.

# 745
Аз пък всеки ден питам моето имат ли отсъстващи в класа. Иначе как да разбера. С отсъстващите си пишат и са наясно защо отсъстват.
Засега нямаме болни и дано така си остане още дълго, пу, пу.

# 746
  • Бургас
Mисля си, че ако се затегне контрола и всички кихащи/кашлящи бъдат извеждани  веднага ,но им бъде давана възможност да виждат и чуват какво се случва на дъската от дома си, ще са доволни всички.
 И това не само сега по време на извънредното положение .
   Според мен  достъпа до по-големия брой позволени отсъствия задължително трябва да е обвързан с определен успех.
 Вече се знаят предварително датите на всяко контролно и то задължително  е присъствено.
Тогава аз не виждам причина да се изисква толкова стриктно присъствие на деца ,които без проблем постигат отличен резултат на присъствените контролни , но в никакъв случай не бива да се позволява отсъствие на деца, за които и сега не е сигурен дори задоволителен.
 Така по-напредналите ще имат възможност да се занимават с по-засукани и по-сложни нива вместо да дремят принудително над най-лесните, докато изоставащите няма да имат опция да пропускат .

Ще е чудесно това да стане практика не само в условията на Ковид ами и по принцип за в бъдеще. Аз съм с две ръце ЗА. Така ще отпадне целия тоя стрес. Има деца с различни здравословни проблеми, които понякога се налага да отсъстват за по един ден и така ще отпадне ходенето на ЛЛ само за едната бележка. Наистина ще бъде и стимул за отличниците.
В моите най-смели мечти така изглежда училището на бъдещето. За съжаление едва ли ще узреем скоро за такава "иновация".

# 747

Ако детето е с отрицателен тест си ходи на у-ще и никой не се карантинира - решение дадено в конкретен случай от РЗИ!
Не е в правомощията на РЗОК да дава такива решения. РЗИ, може би? И какъв точно е случаят? Болен родител, но детето не е карантинирано, защото е с отрицателен тест ли? Това противоречина на указанията на МЗ, според които: Всички лица от семейството/домакинството се поставят под задължителна 14-дневна карантина. Провеждането на PCR изследване не може да отмени карантината.
                 Санака,грешката е моя - в бързината съм написала РЗОК вместо РЗИ.Извинявам се ! Случаят е елементарен - баща с положителен тест и майката,детето с отрицателен.Когато го води в яслата връщат детето и майката донася служебна бележка от РЗИ ,че детето може да посещава ДЯ,защото теста е отрицателен.Бащата няма признаци на заболяване,тестът е направен за да пътува.Правилно или неправилно не знам,но на практика се е получило точно така.Случката е от началото на епидемията,не сега.

# 748
Съвсем лесно и просто- от детето. От рано сутрин си звънят и пишат по телефоните с деца, които са на училище днес.  Информационният обмен върви с пълни подробности - кой отстъствал, защо отсъствал, кой го пуснали да си ходи, защото му станало лошо, плюс всички останали клюки, които на мен не ми се свеждат до знанието. Но пак да кажа, моето дете е в гимназията. Там всички са наясно с короната и, за мое учудване, доста стриктно спазват мерките, които са им наложени. За днес дъщерята разбрала, че няколко от съучениците й учителите са ги изпратили да се прибират, защото не им е било добре. И така, от 27 деца са останали 18. Да има трима- четирима, които са послъгали, използвайки ситуацията, останалите само да са болни, пак не са никак малко. Надявам се да е от сезонните вируси, които тръгват по това време всяка година.

# 749
20% отсъстващи са минати вече на много места, но  нищо не следва. Реакция няма. Масово чувам, че  учениците са с оплаквания и симптоми, но никой никого не тества. Започвам да се питам защо.
МОН прилагат теорията на чичко Дарвин в практиката?  Какво чакат? Смъртни случаи в училищата ли? А ако има такъв, дали ще ставе публично достояние?! Или ще се замете и прикрие? Явно директивата е такава, да се мълчи като партизанин на разпит. Само ни съобщават, че корабът потъва по план, та да сме спокойни.
На фона на случващото се изпитвам дълбоко задоволство и направо щастие, че от понеделника детето ми е вкъщи на ДО, когато и каквото, но вкъщи и не в ковидарника. Учудвам се, че повече хора не стигат до този практически изход от ситуацията. 
И да, защо отсъстващите по една или друга причина /сакън, в училищата никой не боледува от ковид!/ да не бъдат включени в ДО с пряка връзка с класната стая?

Общи условия

Активация на акаунт