Градинарство - моето хоби 26

• 34 133
  • 746
  •   1
Отговори
# 615
Аз преди две години точно ориз се шегувах, че ще гледам, то не спираше да вали... И сега се излива.
duhi_puhi пробвай, правилото май беше 60 дни, 60 литра вода, 60 см разстояние.
При нас навън след Гергьовден, дотогава в оранжерия.

# 616
  • до най-прекрасния мъж
В пловдивско вече са цъфнали кокичета и иглики в двора. Доста топла беше тази зима, игликите разцъфтяха още декември месец. Снегът в полето се стопи и при нас е пролет. Люляците са надули доста пъпките, дано не ги излъже времето.
Относно домашните любимци - при нас ги тровят. През май миналата година обичаният ни котарак си отиде в ръцете ни. След него изчезнаха още 2 по-плашливи котета, които се навъртаха по двора покрай него и хранехме и тях. Повече дворно животно няма да гледам, голяма мъка е. Ако се завърти някое, ще го нахраня и до там. Убиват ги гълъбари, въпреки че знаят, че котета се гледат и хранят. Но все пак са животни, имат инстинкт на хищници и ловят за спорта, не защото са гладни.

# 617
Относно домашните любимци - при нас ги тровят.
последните ги отровиха, преди това отстреляха. И аз се зарекох за коте няма да гледам. Съседа гълъбар има повече от 10 котки, и той страда.

# 618
  • Бургас
Аз се чудя, ако бучна зеле кьосе за пролетно зеле - макар да го дават късно - зелето ще се усети ли, че не му е точно момента... или нещо все пак ще се случи Simple Smile
Само такова намерих, никъде не видях ранно зеле, а пък така обичам тия пролетите малките... Ще заредя разсад мисля, така или иначе само леща и ориз дето не съм взела хаха Simple Smile
Зелето е студолюбиво,бързо покълва  и сигурно ще му хареса при теб. Цяло чудо е , че си намерила кьосе. Навярно вече само на семена се среща този сорт, защото е твърде леко и не представлява търговски интерес. Една година посадих съвсем авантюристично, по никое време и се натъркаляха 8 огромни зелки. Иска борба с гъсениците, но като е любителска градина, и с ръка може да ги събира човек.

# 619
Еха, значи смело бучкам пък ако се завият ще е супер Simple Smile
За гъсениците си имам малка смела градинарка, която си умира да има буболечки за пощене Simple Smile Simple Smile Simple Smile
Котки наоколо няма, кучета има разни селски гастролиращи из вилната зона, ама са дружелюбни.. моето се прави на пазач (както си и трябва де) и ги гони засега успешно покрай оградата..
Тези уреди за гризачи дали ще пречат на моята девойка-французойка?

# 620
Аз обмислям да купя дворна къщичка за котка, луда работа. Разбирам, че трябва се стерилизира. Но все не можем да определим, дали Матилда е дебела или бременна ))). А и не сърцето няма да ми даде след коремна операция да я оставя отвън.
И продължава да се излежава в саксия с малинов храст, по-точно с трънки, останали от него.

# 621
Водите я на ветеринар и ще ви каже дали е дебела или бременна.
Котките не спят в къщички. Ако искаш да я гледаш вътре - я прибираш. Ако не - тя ще си намери удобно за нея място. Не може хем дива, хем питомна.

# 622
Никога не съм гледала котки и ме е страх от тях. Вътре гледането отпада, имам  8-м годишно зайче. Остава да я обезпаразитявам и да я пазя от другите котки, докато се храни.
Скрит текст:
Осъзнавам колко е странно, че редя пъзели предимно с котки )))

# 623
И да я заведеш за кастрация и имунизация 😉

# 624
  • Варна
Момичета, как да култивираме терен, който от поне 15г.не е пипван и е станал бетон от троскот и други подобни? Има ли някакви препарати или копане му е майката?

Радвам се, че се множат котки.......

# 625
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
копане.
есента се обръща с мощен мото култиватор, пролетта пак, след това с лопата и гребло за да се събере трева, корени и всичко.
пет години чистим двайсет-трийсет годишна трева. Sad но поне дивораслите джанки и сливи изчистихме наведнъж. с мини трактора на човек от селото. на ръка още щяхме да сме до никъде.

# 626
  • Бургас
С каквото и да третираш терена, в един момент трябва да се хване вилата и бодване след бодване, да се измъкне гадния троскот и да се изхвърли надалеч, ако не може да се изгори.
Скрит текст:
С една вила и една "майка", нещата стават.

# 627
О да, с малко тракторче сме и ние, иначе абсурд...

# 628
  • София
Момичета, как да култивираме терен, който от поне 15г.не е пипван и е станал бетон от троскот и други подобни? Има ли някакви препарати или копане му е майката?

Ние миналата година купихме подобен имот. Мислехме да орем с трактор, но беше много сухо, после пък много кално. Купихме си фреза и мъжът ми почна да го мъчи с нея. Първите пъти като минава, фрезата подскачаше по троскота, аз нямаше да мога да я удържа. Махахме коренищата на тревата, мина втори и трети път с фрезата. Лятото си насадихме някои неща и есента като изкоренихме всичко, отново мина един два пъти. Смея да твърдя, че е много мека и приятна почвата вече. Е поникват си тревички, но не е като в началото и няма нищо общо със съседната част, която остана трева. Решила съм да не орем дълбоко, след като изчатох някои статии за рисковете от дълбока обработка, така че варианта с фрезата ми е напълно ок и достатъчен.
Това е при първо минаване -
За съжаление нямам снимка след есенното минаване с фрезата. Но с ръка можеш спокойно да си отгребеш, пълня си за саксии изобщо много е рохкава и хубава.
П.П видях горната снимка, с малко тракторче ще е идеален вариант, но нямахме толкова пари към момента. Горната фреза аз мога да я управлявам, но само във вече изорана няколко пъти почва.

# 629
  • София

Много е важно да си определиш предварително колко и какво искаш да отглеждаш и да си направиш лехи.
Аз ги направих по 1.5 м. широки, дълги колкото си реша и само тях  обработвам, като не влизам вътре- всичко става отстрани.
Така хем става лесно, хем не се натоварваш наведнъж, а и не тъпчеш вътре.

Общи условия

Активация на акаунт