ОСМИ клас 2020/2021 - В осми клас е интересно, всички ще се справят лесно!

• 30 291
  • 780
  •   1
Отговори
# 300
  • о`майна лунна нощ е
Нормативи! Ах, нормативи!
Помните ли ги ония стокилограмови кожени топки, които трябваше да метнеш на някакво разстояние.
4-ти или 5-ти клас. Грабнах топката, вдигнах я над главата си и почти се прекатурих назад. Толкова за злощастния ми опит да я хвърля. ... По норматив. Естествено ми лепнаха двойка, просто защото нямаше как да ми поставят отрицателна оценка за постигнатия успех.

Последна редакция: ср, 23 сеп 2020, 14:54 от `ТуиГ

# 301
  • София
Ако някой се интересува има свободни места в НПМГ.
https://npmg.org/прием-в-старши-класове/

Последна редакция: ср, 23 сеп 2020, 14:38 от green_dawn

# 302

Аз съм на противоположно мнение. Не ги знам какви са нормативите и не ми е работа да ги знам. Но за мен показателен за това, че не са измислени както трябва, е факта, че активни спортисти с успехи в спорта не могат да ги покрият. Или не всичките...което е другото - няма как да си шампион във всички дисциплини. И все пак, нормативите са за обща физическа подготовка, не за трениращи и би трябвало да са постижими при добра двигателна култура, а тя се оказва недостатъчна Simple Smile
                    Не оспорвам мнението ти .Всеки има право на собствено мнение.Да има  час по физическа култура в у-ще и да не се изпълнява изобщо и то не от половин година,а цели 7 си е направо безотговорност.Да пуснеш учениците произволно в двора при задължителен час питам - за какво получаваш заплата? Ами пишете го свободен час и няма нужда от учител.Живеех до у-ще и в часовете по ФВ една част се мотаеха из двора,други пушеха на улицата.Все си мислех ,че това е при големите ученици,но се оказа ,че и собствената ми внучка даже и не знае,че в този час има съответни изисквания.Какви са и до колко са уместни това е тема на друг разговор.Факт е обаче,че ние сме покривали нормативи без проблем и даже не ни е правило впечатление.Факт е,че играехме и учехме правила на волейбол,баскетбол,хандбал,футбол и т.н.Факт е ,че на 14 години много от нас бяха състезатели в младежките отбори на Левски,ЦСКА,Славия и други.Сега ..... ако не платиш детето ти няма как да тренира дори да е спортен гении.На 14 години аз вече играех волейбол в женския отбор на Левски и то защото учителят ни по ФВ на база показаното в у-ще ни пращаше на стадиона.Самите треньори по различни видове спорт също идваха в у-ще и избираха деца за отборите си.Сега ..... нищо и половина.Да беше само по ФВ да го преглътне човек,но като се задълбочиш в наблюденията си лъсват пропуски във всичко и......компенсираш с частни уроци.Трима по МАТ са при една и съща учителка и.....сега с нетърпение чакам да се отърве и последния от нея.Естествено,че не разчитаме на "знанията",които им преподава тя.Сори,ама дупките в образованието ни са твърде много.За това стискаме палци всички децата ни да попаднат при добри учители.Малко,но ги има все още.

# 303
  • софия
Нямам обяснение защо родителите си мълчим и търпим подобни нормативни безобразия. Rolling Eyes
И да, физическото е точно като пеенето и рисуването, всичките те са свързани с природни дадености.
Не си мълчим, но не ни чуват.
Тази година нямаме кауза. Може да организираме инициатива да бъдат премахнати оценките по тези предмети в непрофилираните гимназии. Пълно безумие е да се оценява по рисуване, музика и физическо в общообразователните училища.
Най, най-гадните неща по физическо ми бяха прескок на кон, кобила и летвата. Другите криво-ляво не бяха проблем, но имах страх от прескоците. Никой не ме е питал. ТРЯБВАШЕ.

# 304
Природните дадености са едно на ръка, и са си важни, но точно физическото и възможността на хората да участват в него качествено и пълноценно са свързани и с много травми и заболявания, които всеки човек все някога е имал или има в живота си. Някои - за постоянно.
Има хора, които не бива да клякат, да се навеждат, да бягат и т.н., но могат да вършат други физически дейности. В зависимост от физическото и физиологичното си състояние.
У нас въпросът е решен малоумно - или правиш всичко по този предмет, или те освобождават от него и нищо не правиш. Това е наистина малоумно. Друга дума не си струва да се търси, тази е подходяща на 100%.

# 305

Има хора, които не бива да клякат, да се навеждат, да бягат и т.н., но могат да вършат други физически дейности. В зависимост от физическото и физиологичното си състояние.

Да ,има хора....но не забравяй,че говорим за деца. Yum Или искаш да кажеш,че масово децата ни не могат да клякат,да се навеждат,да бягат и т.н?!?! Я ела един ден при мен и ще си смениш мнението. Yum Даже ,споделям, поддържат и моя тонус!

# 306
  • о`майна лунна нощ е
Специално по отношение на тези предмети съм ЗА - при физическото да има някаква активност по интереси. В Хуманитарната са решили въпроса като още при записването попълнихме и декларация какъв вид спорт искаме. Наборът ще си подскача под баскетболния кош, докато съучениците му играят футбол или волейбол.
Но за музиката и рисуването - достатъчно теория могат да научат, а за практически неща - още повече. Не да пеят или рисуват, но да обогатят музикалната си и художествена грамотност съм много съгласна.

Последна редакция: ср, 23 сеп 2020, 14:53 от `ТуиГ

# 307
В началото на четвърти клас един от съотборниците на малкия ми син имаше 4 на нормативите по физическо. Месец по-рано беше станал републикански шампион в многобоя по спортна гимнастика. Та толкова за измислените "нормативи.
Съученик на набора с един куп златни медали от ДП по ориентиране не може да покрие нормативите за бягане за 6.
Не съм се вживявала, защото в нашето училище винаги са компенсирали по-ниските оценки от нормативите с шестици за участие, старание и т.н. Реално всички деца, които вземат активно участие в часовете, получават шестици за годината.

# 308
Туиг, това е за час Спорт, който е различен от фвс. Та и при вас ще има нормативи, освен баскетбола.

Ния имаше 5 за активно участие по фвс. Родители са писали и за 4ки за активно участие Simple Smile)).
Когато въведоха новите нормативи отворих резултатите от европейско първенство за деца. Във възрастовата група на нашите имаше само десетина, които бяха покрили бягането. А е европейско, не междублоково в Люлин.

# 309
Didia Simple Smile само да уточня! Аз не мисля, че трябва да ги няма. Мисля, че са непостижими, обаче. Може да се помисли да могат да се покриват все пак от по-голяма част от спортуващите деца.
И между другото в нашето не особено престижно училище във Варна (в момента само малкия е там), на спорта се набляга доста. Такова нещо каквото и ти и други тук описват няма. Задължително си носят бяла тениска, спортни дрехи и обувки, пишат се забележки ако нямат. Всичко което си изброила се учи - и волейбол, и ханбал, и баскетбол, и др...
Имат любим учител на волейболния отбор. От както е той са все на първите места на ученическите игри. Ако види заложби в някое дете, урежда връзка със треньор от школа.
Доста се доближава до това, което разказваш за преди...Simple Smile

п.п. допълвам - за шестиците не си права. Няма такова нещо като шестици на всички спортуващи. Има си нормалния брой оценки, повечето от норматив, средноаритметично е за срока.

Последна редакция: ср, 23 сеп 2020, 15:10 от MollyBy

# 310
В началото на четвърти клас един от съотборниците на малкия ми син имаше 4 на нормативите по физическо. Месец по-рано беше станал републикански шампион в многобоя по спортна гимнастика. Та толкова за измислените "нормативи.
Съученик на набора с един куп златни медали от ДП по ориентиране не може да покрие нормативите за бягане за 6.
Не съм се вживявала, защото в нашето училище винаги са компенсирали по-ниските оценки от нормативите с шестици за участие, старание и т.н. Реално всички деца, които вземат активно участие в часовете, получават шестици за годината.
                      До сега не съм видяла дете,което спортува да не му е писана 6-ца по ФВ. Без значение дали покрива или не нормативите.При това и неспортуващите активно без да са покрили нормативите отново имат 6-ца за участие в клас.Така,че тези нормативи по-скоро са нещо ,като цел ,която стимулира активността на децата.Факт ,обаче е ,че на учителите по ФВ хич не им се занимава.Още не мога да осмисля това,че внучката ми изобщо не знае,че има шорти специално за ФВ.Когато се възмущавах ми биде изнесена от нея лекция от коя английска дума произхожда думата шорти и ,че означава къс. Та всички къси гащи са шорти. Smiling Imp Поне се успокоих .....знае английски! Smirk

# 311

Да ,има хора....но не забравяй,че говорим за деца. Yum Или искаш да кажеш,че масово децата ни не могат да клякат,да се навеждат,да бягат и т.н?!?! Я ела един ден при мен и ще си смениш мнението. Yum Даже ,споделям, поддържат и моя тонус!

Anguished
"Масово"? А мислех, че не пиша нещо неясно. Между "има хора" и "масово" определено е налице разлика.
Във почти всеки клас има поне по няколко с различни проблеми. Не е нужно вие и аз да сме наясно с тях. Достатъчно е лекарите да са наясно и учителите по физическо.
Само се радвайте, ако не попадате в групата. Защото тогава ще разберете как е. Или не играеш физическо въобще, понеже си освободен, или те юркат на общо основание, нищо, че имаш например възпалено сухожилие. Да не ви дава Господ да го разбирате лично. Искрено ви пожелавам.
Какво да правя "при теб?", не разбрах. Ходя на фитнес през ден и минавам 5-10 км всеки ден пеша. Почивните недъждовни - планинско.
Това не ми дава правото да го намирам за обща норма, обаче. Ни за деца, ни за възрастни. И да смятам, че е "норматив", който следва да се покрива от всеки и изцяло. Понеже ако съм късметлия и съм здрава, защо трябва моите критерии да касаят тези, които пък не са.

Специално по отношение на тези предмети съм ЗА - при физическото да им анякаква активност по интереси. В Хуманитарната са решили въпроса като още при записването попълнихме и декларация какъв вид спорт искаме. Наборът ще си подскача под баскетболния кош, докато съучениците му играят футбол или волейбол.
Но за музиката и рисуването - достатъчно теория могат да научат, а за практически неща - още повече. Не да пеят или рисуват, но да обогатят музикалната си и художествена грамотност съм много съгласна.
В редица държави е така - избираш си спортна дейност, според предпочитанията и здравословното си състояние, и си караш с нея.
От всеки предмет има смисъл. Никой не го оспорва. Но има граници относно претенциите, които не бива да се прекрачват.
При нас, например, дори свободно избираемия час по спорт е "избран" за всички ученици предварително.

Последна редакция: ср, 23 сеп 2020, 15:22 от Judy

# 312
Във почти всеки клас има поне по няколко с различни проблеми. Не е нужно вие и аз да сме наясно с тях. Достатъчно е лекарите да са наясно и учителите по физическо.
Само се радвайте, ако не попадате в групата.
                  Ами аз какво говоря до сега?!?! Всеки учител много добре знае,че има нещо наречено ИНДИВИДУАЛЕН подход и това важи не само за ФВ. Да "юркаш" дете,което има проблем и ти знаеш за него ....затруднявам са как да определя това поведение при това на дипломиран учител ....освен простотия и непукизъм.
                  Не мога да се радвам защото сме "попаднали" в групата.Не по наше желание,но точно и ясно сме уведомили учителя какво може и какво не.При това сме го направили защото искаме детето да не се чувства непълноценно в сравнение със съучениците му.Като не разбира от един път не ми представлява трудност да отида още няколко пъти и да коригирам неадекватното поведение на някой ,дето трудно вдява.При това занесох една торба медали от състезания по таекуондо.
                 Това,че ние сме изключение не значи,че явлението е масово /за щастие/.Жалкото е,че здрави и пъргави деца се обездвижават и в у-ще нищо не се прави по въпроса.

# 313
  • София
Да се включа и аз по темата - повечето нормативи са "непокриваеми" от масата деца. Миналата година синът ми не можа да скочи за 6 на скок от място. Нормативът за шестица беше над 2,20 метра. Той е активен спортист, с много силни крака, слаб е, няма какво да му тежи и пак не успя.
Не ми е била важна оценката, но вместо да се опитват всячески да привличат децата към спорт или поне малко движение, от МОН ги отблъскват с подобни глупави приумици.
Относно това, колко лесно е било в миналото да се покрият същите тези нормативи - някъде може и да е било. Аз лично малка топка (хвърляне на топка в цел), както и медицинска такава виждах веднъж годишно - на изпитването.

# 314
  • София
За периода, в който бях ученичка до 7 клас включително (сиреч до 1989-та някъде) изобщо не мога да споделя тези ваши розови спомени от часовете по ФВС.
Повечето от нас и да искахме, не можехме да покрием нормативите.
Имахме дете със СОП в класа, една безобразна учителка го накара да скача от гредата и момчето си счупи крака.
В някакъв момент дойде "високият скок" - ми никой не обясни как се скача така с главата назад, беше просто едно "хайде, скачайте". Аз категорично отказах въпреки соц дисциплината. Инат съм си от малка.
Чак в гимназията тези часове станаха нормални.
Иначе в предишното училище на дъщеря ми няколко деца, включително и тя, чупиха и пукаха пръсти от баскетбол. Мога да си представя как са "играли". Нито са разгрявали, нито нищо.

Общи условия

Активация на акаунт