ОСМИ клас 2020/2021 - В осми клас е интересно, всички ще се справят лесно!

• 30 576
  • 780
  •   1
Отговори
# 675
  • София
И при нас така. Или навън, или на компа. Знам, че сигурно аз съм виновна, но не мога вечно да се боря. Винаги е бил някакъв ужас за мен неговото учене, не защото не се справя, а защото ми се виждат малко усилията, които полага. Има съвсем различен подход към учебния процес. Факт е, че досега успяваше, но не знам дали ще продължи задълго. Може би има по-добра памет от мен, но все си мисля, че се изисква и повече време мозъкът да отделя на ученето като цяло. С радост чакам да стане студено, че поне излизанията да намалеят. Наказанията и ограниченията няма да доведат до нещо позитивно при него. Някой път ми е мрънкал с часове, че го карам да учи, вместо да го свърши по-набързо и да е свободен. Малкият уж е по-старателен, някой път си пише домашните още в петък, за да е свободен през уикенда, но никога не е късно да промени.

# 676
  • София
Аманда,и аз се чудех как да реагирам на теста по френски.Реших да усокояни поощря.Достатъчно притеснени са и самите деца от провала.Успковам се че всички са така.Нека не ги отказваме от ученето.Нищо страшно не е станало Първо контролно след няколко дни учене не нов език.Нормално е.Нека им действа мотивиращо да запълнят пропуските и да са по-усърдни.Ние в момента сме в борби ученето да е по-усърдно и задълбочено,защото всяка буква и ударение имат значение в тоя език Simple Smile Не бъди строга.Ще намерят своя ритъм

# 677
.... Малко тъжно ми стана...за младостта и илюзиите, които всички имахме за тази държава...
                Когато се замисля....тъжно за младостта рядко ми става ,защото ,ако не минавам покрай огледалото,се чувствам значително по-млада от това,което показва ЕГН-то,но за илюзиите и особено за мечтите понякога не само ми  е тъжно ,но и си поплаквам.Не за конкретните мои мечти,а за тези,които имат децата ни и внуците.Не си спомням да съм живяла в страх , а сега определено се притеснявам за сигурността и бъдещето им.Особено пък в тази "извънредна ситуация". До къде ще стигнем в необмислени действия и решения,до кога ще тънем в неведение какво точно се случва и най-вече защо?! И да искам не мога да приема потока от противоречива информация,безполезните "мерки",които всеки ден са различни и все по-безсмислени.

Знам какво имаш предвид. Подобно нещо и аз преживях с големия ми син. След 7 клас, влезе в желаната Първа АЕГ и сякаш изведнъж желанието му за учене изчезна. .......
                 Този сценарии го играхме и у нас.С най-голямата и тя е 12 клас.Само дето не е в 1-ва,а във 2-ра.Що приказки изприказвах,що лекции изчетох и.....все едно си говорех сама.Успехът също над 5.50,но.....все насила.Хем ми иде да я напляскам, хем знам,че ,ако стане, ще е по-зле.Успях поне да съм в числото на приятелите и тя споделя всичко с мен.Всичко това свърши в началото на 11 клас.Гаджето ли помогна за промяната и не знам.Той е пълен отличник,сега студент 2 курс изключително възпитано дете.Та аз подхвърлях небрежно...не ти ли е неудобно ,че допускаш такива пропуски и о, чудото стана....дъщерята вика "смениха ми детето".Само дето не плака ,когато видя двете 5-ци за края на 11 клас.Сега е грабнала учебниците и.....вече на дневен ред е ДЗИ.От сега се е затормозила при тази ситуация какво ще измислят.Искаше да учи в Австрия,но сега не иска и пак май гаджето е причината.

# 678
  • Пловдив
И аз мисля като Сани. Има време, ще се поправят. Не може да са супер от ден 1. Е, може, но се иска много упорство и желание. Сина ми казва, че имат никарагуанка в класа, която имала "автентичен" френски според учителката и е единствената с 6. Всичко си знаела. Аз я заподозрях, че го е учила, но не би. За първи път се сблъсквала с езика, но слушалка френски песни и гледала френски неща, за да свиква. Явно можело. А набора уж щеше и той така, ама си слуша клипове на английски и това е. Вчера на състезанието по английски нищо не е направил, райтинга бил тъп. Не ми е важно, ама ме е яд. Поне да се напъне малко за пустия френски, не може само с писане на една домашна, ако и да е по 5 часа на ден. Иска се и слушане на езика. За гаджета та - по едно време точно преди ИП започна да излиза и да се прибира малко по-късно от училище. Което е 17 часа, не 20,но беше различно. И излизаше и събота и неделя до Пловдив, нетипично за него. Тогава не каза, ама после си призна, че имал гадже. Ама пандемията развалила работата. Не е страдал, той си е егоист. И сега да го питаш кой най-много обича, казва себе си. 😀😀😀После е мама. Опитвам се обаче да обясня, че не е време за момичета, защото могат да провалят и променят  целия живот напред и го мисля. На едни познати така се случи - от малки с момичета, гаджета, от 7 клас ги водят дОма и какво, после не им се учи и се женят на 22г. Друго момче пък заради гаджето не отиде да учи, където искаше, после не отиде да работи, където имаше шанс, непрекъснато се съобразява с нея и в момента е 26 годишен неудачник в неговите си очи. То вярно, че момичето не е виновно, а неговото отношение към нея, но резултата е наяве. И други знам, че учат според гаджетата. Не е редно. А на други близки сина започна да се занимава с жени чак като завърши висше и наистина виждам огромен прогрес в това дете, много напредна. Всяко нещо с времето си, смятам аз. Ама то като дойде, никой не пита нас. Дано Господ ги пази, явно съм консерва.

# 679
  • София
Той, хормонът, като тресне, не пита...
Аз знам за случаи, когато момичето или момчето са повлияли в посока повече учене, четене и т. н. Само да не доведе девойка залитаща по чалга, че тогава много ще трябва да си калявам нервите... За малкия в това отношение не се притеснявам - мрази чалга. Наскоро дори беше отказал да се включи в някакво клипче на класа, защото музиката му се сторила чалга. На едно зелено беше влязал и излязал от стаята на момичетата, защото си били пуснали чалга. До кога ще го държи това е друг въпрос.

# 680
Снощи гледахме Такси със субтитри. Хареса й да разпознава единични думи и я чух, че ги повтаря. В петък се прибра веднага след училище, че имала доста да учи, в понеделник ще имат устно препитване, а в сряда - контролно. В интерес на истина 3-ти ден си учи сериозно. Доста думи са, но си учи с удоволствие, без грам досада и не претупва (като види, че бърка дума си я пише още и още, докато не я научи).
От вчера имам одобрение за школо. Видях, че в програмата се е появил и допълнителният спорт. Много се радвам, че е последен блок. Учителят им е казал, че ще ги води в близкия парк да играят за този модул, което е много добре. Дано и времето се задържи така.
Сутринта смених есенните дрехи с летните. Почти всичко й става, но доста бяха отхвърлени, защото са "детски стил". Растат си децата.

# 681
  • Между гори и планини
Като чета как ви е метнал хормона... Добре, че дойдохме да живеем на село! Младежчето може да слиза сам до града само с колело ( не че сме много далеч, 4 км през полята или по главния път. Но в момента е със спаднала гума.
Смартфон няма, последният го счупих пред него, като видях някои оценки. След това втори срок много бързо се събра и вдигна рязко успеха. Компютър - използва моя лаптоп за училище и съм сканираща игрите които играе - обикновено са самолетни симулатори.  Макс 2 часа на ден. Задължително има време в което да чете книга, малко ТВ. Телевизия има само е хола. През учебната година си ляга най-късно в 8.30 с книжката. Само петък и събота позволявам до 10ч да гледа филм.
Има задължения да разходи и храни кучето, да храни и прибира вечер кокошки, хич не го жаля от домакинска и градинска работа...
У нас демокрация няма , чиста Северна Корея 🤪😂😂😂

# 682
И ние свършихме тая работа - имаше цял куп дрехи с "давай го, не го искам и няма да го нося" Wink .
Чалга се слуша масово и в хубавите "елитни" училища. Аз не понасям и у нас не се слуша. Но младежът след 7 клас започна да я слуша, уви. Надявам се малката да пропусне, но предстои да видим.
Доня Дафина, а аз се мислех за лоша! Ще споделя как се живее у вас! Simple Smile  Иначе задължения около кучетата и у нас има, пускат и прахосмукачка. Понякога обслужват кокошките, че и ние на село живеем. Случвало се е и да простират. Сега си лягаме с девойката около 21.30, заради ставането в 5.30. Телевизия не гледат, сами спряха. Но съм на светлинни години от решение на проблема с телефона - непрекъснато и двамата са на телефон, главно Тик-ток или сериали.

# 683
  • София
И последното доказателство,че някой ми е сменил момчето-вчера ми вика"Мамо,ще изляза с дънки,искам да съм готин"🤔☺...до сега признааше само анцуг и маратонки за ритане...Преди малко се прибра за 15мин и пак излезе....снощи спа в приятел без да са родителите там..първоначално отказах,но накрая склоних.Знам, че ако решат нещо да правят,и да им забраним пак ще се скрият и направят....Моята майка ме държеше много изкъсо някога,аз бях с най-ранния вечерен час...ами лъжех я и нищо не споделях с нея...не искам и синът ми да е така.Утешавам се,че момичетата са седмокласнички,та тази година ще имат много за учене и дано си повлияят в положителна насока.
Снощи преди да отиде да спи при приятеля си,ми заяви тържествино"Мамо,официално си имам гадже".Щастлива му честитих и разпитах за подробности,но в мен заседна една буца😒...
Успокоявам се,че скоро ще захладни и сигурно пак ще ни затворят в къщи,та нека сега излизат докато е хубаво времето.

Последна редакция: нд, 27 сеп 2020, 12:05 от perunika77

# 684
  • Между гори и планини
С баща върл рокер, ако младежа слуша чалга, щях да сметна , че са ни го сменили в родилното 😂
Понякога си правим музикални вечери - той ми пуска песни които е открил, аз пускам мои любими. И ми харесва факта, че сина ми има разнороден вкус и то с хубава музика.
За строгост, у дома винаги е имало ясни правила и режим. С баща му сме винаги в един отбор.
Сега му дадох един тест по математика, мрънка, ама няма къде да ходи.

# 685
  • о`майна лунна нощ е
Ние май тази година ще поспестим от отопление в детската. Самата стая е с изолация, ама тоя компютър като работи такава топлина генерира, че на моменти им си чудя как не се варят в собствен сос особено сега лятото. Само минавам и отварям вратата, но 30 секунди след мен някой я хлопва обратно и затваря бърлогата.
Доня Дафина, мале, аз не лягам в 20:30 часа. Наистина е кокошо време това. А за набора 02:30 е по-вероятно като час от 20:30. И за двамата със сестра му от бебета съм се опитала да вкарам 22-22:30 часа като приемлив краен час за лека нощ. Всеки си знае. Има нощни птици с фастчардж, има и раннолягащи.

# 686
  • софия
Снощи, като ви писах за филма, го гледахме отново и си дадох сметка, от гледна точка на майка, защо майка ми издивяваше и разбирам какво й е било. А от другата страна, като активно живееща и участваща, нищо страшно и лошо нямаше. На почти всички концерти в Борисовата съм била, безброй партита в Младежкия дом и в Ритъм, Синьото, познавах почти всички мутри от филма, с някои учехме в едно училище. Беше хубаво, но гледано от страни наистина изглежда притеснително. Ако сега моето дете, което е точно на възрастта, на която аз бях в онова време, реши да прави същите неща, сигурно и аз ще бъда като майка ми.
Много е деликатен моментът, в който децата искат повече самостоятелност, вече не познаваме добре приятелите им, те имат личното си пространство, а ние си оставаме все такива - родители.

При нас няма много домашни. Има няколко задачи по мат, имаха някакво упражнение за думи, на което мрън е направила резултат двойно по-добър от американката и испанката от техния клас (предполагам, че тях ги е помързяло, а моята наистина обича да учи по английски), трябва да запише някакви 10 изречения и май е това.

# 687
  • Между гори и планини
В 20.30 е в леглото , но не заспива веднага. По е час и половина си чете в леглото. Иначе сутрин ставането е мъка. Въпреки, че има късмета тук училището започва в 8.15, а в 8ч автобуса е пред нас.
Хубавото е, че за сега младежа е разбран и кротък. Можем и да седнем да си говорим като големи, и всичко ми споделя, понякога двамата проектираме на моята програма, понякога играем тримата карти, Монополи и др. Вече ни е станал другарче . За нищо не повишавам тон, само за концентрация при писане на домашни. Осем години не се научи, че колкото повече се шматка, толкова повече от времето за приятни неща губи.

# 688
  • София
Като чета за сина на Доня Дафина,тайно и завиждам За съжаление у нас никой не взима моя пример с четенето....това да си почетат книжка за приспиване няма да го доживея.А аз постоянно чета книги и като бяха малки-всяка вечер им четях по 3 приказки.Ами не става,не успявам да пробудя желанието за четене.Имаме много голяма библиотека в къщи,най-не ми се свиди да давам пари за книги.

# 689
  • Между гори и планини
Като чета за сина на Доня Дафина,тайно и завиждам За съжаление у нас никой не взима моя пример с четенето....това да си почетат книжка за приспиване няма да го доживея.А аз постоянно чета книги и като бяха малки-всяка вечер им четях по 3 приказки.Ами не става,не успявам да пробудя желанието за четене.Имаме много голяма библиотека в къщи,най-не ми се свиди да давам пари за книги.
Ти да не мислиш, че са книги с голяма художествена стойност. Има някаква трилогия по играта Майнкрафт. Първата книга чете лятото. През деня чете учебната литература, вечер избрана от него книга. Първата беше "Изгубените дневници', втората е "Островът" малко като Робинзон Крузо в Майнкрафт вариант. И понеже му счупих телефона и няма къде да я играе, сега му харесва да чете, каза, че все едно играел докато чете. Иначе се научи да чете на 5г, аз съм силно четяща личност, още повече че работех в книжарница. Но после нещо му стана и не искаше да чете. До лятото тая година, когато за два месеца си прочете всички книги за училище без много да го подканям.

Общи условия

Активация на акаунт