Голямата тема за малките масла - 23

• 58 501
  • 752
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Неподходящи масла могат да усложнят проблема, не на всяка кожа понасят добре. Това, че е натурално не значи непременно ефикасно, работещо и полезно.

Точно така!

Етеричните и базови масла, особено във вид на качествени козметичните продукти правят чудеса - знам го със сигурност, в следствие на 3 годишен опит само с натурална козметика и ужасно чувствителна, проблемна кожа. След изчерпани други възможности Simple Smile.  

Това обаче не бива да се бърка с недостатъчно информирана употреба, особено на етерични масла, които са силно активни. Базовите масла пък не винаги са подходящи за директна употреба - например ако ползваш продължително кокосово масло, като грижа за лице - може да си навлечеш излишно омазняване, запушени пори и доста замърсена кожа.

Или пък ползваш некачествен продукт с етерични масла - също може да навреди повече и от конвенционален продукт пълен със синтетика.
Здравейте! Рядко споделям мнение във форума, но темата особено ме вълнува и реших да споделя опит.

Преди близо 3 години почнах да тествам изцяло натурална козметика, базирана на етерични масла и CO2 екстракти - супер скептично, защото дерматоложката ми беше забранила такива експерименти. Имам супер чувствителна кожа, която беше почнала да проявява изблици на розацея и като цяло реагира от какво ли не. Отделно, да не пропускаме 40+ eкстрите, съчетани с антиейдж въжделения. Докторката ми беше вдигнала ръце в един момент, когато се бях обринала и по клепачите.

Та от тогава ползвам само изцяло натурална, био козметика - готови формули, но също и масла, маски, които приготвям в къщи. Към момента резултатите са следните:
    категорично не мога да ползвам повече синтетична козметика, защото не работи и лесно го забелязваш.
      изблиците с червенините и обривите - 90% са в историята. Рядко има наподобяващи прояви, но много по-семпли.
        спрях да ходя на мезотерапия и пилинги - просто не усещам нужда.
          кожата ми е в пъти по-добро състояние от преди 3 години, включително и в антиейдж аспект.

В резултат на това не спирам да обяснявам, че решенията са много по-близо до нас и много по-естествени, от колкото си представяме. И че натуралните продукти работят - стига да са качествени и употребявани правилно.

За този период понаучих за маслата и екстрактите, а най-важните изводи за мен са:
          -  Натуралните решения за кожата са супер и работят далеч по-ефективно!
          -  Хидратацията е най-важната дерматологична грижа, в това число и антиейдж. Номерът на натуралните мазила е, че се усвояват лесно от кожата и хидратират.
          -  90% поне от конвенционалните, пълни със синтетика козметични продукти са маркетинрани боклуци, които не правят нищо, ако не вредят. Най-вече не хидратират - създават само повърхностно усещане. В дългосрочен план правят бели.
          -  Не е достатъчно един продукт да е натурален - важно е какво съдържа и дали е Ок за твоята кожа.
          -  Неправилно употребените натурални продукти също могат да вредят, особено неправилно прилагани етерични масла.
          -  Пълно е с боклуци, обозначени като био или натурални. Продукт от 50 мл, който струва 3 лв. и пише, че съдържа 3-4 етерични масла - не бих му се доверила.
          -  Не всичко, на което пише БИО е био, важен е био сертификата - това е дълга тема.
          -  Когато говорим за билки и лечебни растения - не пренебрегвайте локалните. Те са най-подходящи за нас и най-добре ни действат, според някои теории, в които има логика.
          -  Напълно натуралните козметични продукти, без консерванти се съхраняват в тъмно стъкло. Евтините продукти са в пластмасови шишенца, но пластмасата компрометира съдържанието.  

Маслата и екстрактите, които ползам най-често за моята чувствителна суха и 40+ годишна кожа и ѝ се отразяват най-добре са роза, здравец, ирис в различни формули и комбинации. За специфични случаи, за коса - други Simple Smile

Дано не съм прекалила Flushed, ще се радвам да обменяме опит.
          Здравейте, бихте ли споделили ефективна смес за премахване на старчески петна по лицето?
          Здравейте, продукти с масло от Здравец - за избелване и Роза за регенерация. Тези две масла са най-подходящи при пигментни петна. Продуктите, които аз ползвам като антиейдж грижа, съдържат съотвентно:
          - Здравец, шипка, хвойна -  CО2 екстракти в агран и жожоба.
          - Роза, шипка, орех - CО2 екстракти в арган, жожоба, алое, ленено семе и др.

Последна редакция: ср, 04 ное 2020, 12:18 от bubanka

# 91
          • София

Маслата и екстрактите, които ползам най-често за моята чувствителна суха и 40+ годишна кожа и ѝ се отразяват най-добре са роза, здравец, ирис в различни формули и комбинации. За специфични случаи, за коса - други Simple Smile

Здравей, аз се интересувам от Ириса. От къде да се купи? Етерично масло ли е, или нещо друго?

Последна редакция: ср, 04 ное 2020, 12:19 от bubanka

# 92
          • у дома...
          С какво мога да комбинирам масло от тамян за облекчаване на болки от шипове във врата?

# 93
          • Пловдив
          аз лично тамяна го ползвам с каквото имам под ръка
          сега имам изостанало едно масло на Нукс
          пръскам си в ръката от спрея с маслото , капвам 2-3 капки тамян и масажирам
          става и със зехтин става и с тоалетно мляко и с крем
          и все си действа
          тия дни имах тежко ПМС
          ужасно ме боляха гърдите чак на болезнени буци бяха - масажирах с тамян и веднага се отпусна положението
          Абе вълшебен Е

Последна редакция: ср, 04 ное 2020, 11:38 от MAMA GALQ

# 94
          С какво мога да комбинирам масло от тамян за облекчаване на болки от шипове във врата?
          С масло от мента

# 95
          • София

Здравей, аз се интересувам от Ириса. От къде да се купи? Етерично масло ли е, или нещо друго?

Привет! Аз ползвам балсам с Ирис на Екомаат, той е с CO2 eкстракт:  https://ecomaat.shop/product-category/bio-grizha-za-litse/balsami-za-litse/

Скъп е и доста се чудих преди да пробвам, защото консистенцията на балсама е по-особена, не като крем. Още повече, че винаги съм имала смесена кожа и не съм допускала, че продукт за суха, ще ми е Ок. Само че се оказа, че кожата ми е силно дехидратирана и това и е основният ѝ проблем.
          Иначе го ползвам за всичко - дневна, нощна, около очи или в комбинация с други продукти. Стига ми за около 2.5 -3 месеца. Свива порите също така - не знам дали си въобразявам, но доста чиста ми стана кожата.

Маслото от Ирис не е много популярно. Намира се тук там едно френско, но не съм употребявала. В Зоя намирам, но не е налично в момента https://www.zoya.bg/%D0%91%D0%B8%D0%BE-%D0%B5%D0%BA%D1%81%D1%82% … %D0%BC%D0%BB.9802

Скрит текст:
          аз лично тамяна го ползвам с каквото имам под ръка
          сега имам изостанало едно масло на Нукс
          пръскам си в ръката от спрея с маслото , капвам 2-3 капки тамян и масажирам
          става и със зехтин става и с тоалетно мляко и с крем
          и все си действа
          тия дни имах тежко ПМС
          ужасно ме боляха гърдите чак на болезнени буци бяха - масажирах с тамян и веднага се отпусна положението
          Абе вълшебен Е

Не съм пробвала все още масло от тамян, защото го няма сред продуктите на марките, които познавам. Може ли да ми препоръчате производител с гарантирано качествен продукт?

Последна редакция: ср, 04 ное 2020, 13:33 от bubanka

# 96
          • София

Привет! Аз ползвам балсам с Ирис на Екомаат, той е с CO2 eкстракт:  https://ecomaat.shop/product-category/bio-grizha-za-litse/balsami-za-litse/

Скъп е и доста се чудих преди да пробвам, защото консистенцията на балсама е по-особена, не като крем. Още повече, че винаги съм имала смесена кожа и не съм допускала, че продукт за суха, ще ми е Ок. Само че се оказа, че кожата ми е силно дехидратирана и това и е основният ѝ проблем.
          Иначе го ползвам за всичко - дневна, нощна, около очи или в комбинация с други продукти. Стига ми за около 2.5 -3 месеца. Свива порите също така - не знам дали си въобразявам, но доста чиста ми стана кожата.

Маслото от Ирис не е много популярно. Намира се тук там едно френско, но не съм употребявала. В Зоя намирам, но не е налично в момента https://www.zoya.bg/%D0%91%D0%B8%D0%BE-%D0%B5%D0%BA%D1%81%D1%82% … %D0%BC%D0%BB.9802

В зоя.бг е алкохолен екстракт и не е подходящ за козметични цели.

Ето тук има CO2 eкстракт

https://www.arometera.bg/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%BA%D1 … 0%B3%D1%80-detail

Има и пудра от корен от Ирис:
          https://www.arometera.bg/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%BA%D1 … 0%B3%D1%80-detail

Препоръчват го най-вече заради аромата му.

Някой по-нагоре беше питал за изпитано средство против пигментни старчески петна.
          От всичките ми търсения, единственото ЕМ масло, което се препоръчва в случая е маслото е Селъри (Apium graveolens) - да се внимава защото прави кожата фоточувствителна, да се ползва поне 10 часа преди излагане на слънце. Има много силно аниоксидантно действие и поради тази причина намалява пигментните петна
          Направих си следния нощен крем:
          30 мл масло от карите
          20 мл неутрален хидратиращ био крем на основата на алое вера
          5 к. ЕМ селъри
          3 к. ЕМ морков
          5 к ЕМ лимон

Мажа рядко, че не обичам много да се клепотя и определено има подобрение.

В една статия на дотера бях видяла мнение на една служителките на дотера, че сместа им бял равнец + масло от нар премахва старчески петна, аз пробвах (не тяхно, а си смесих масло от нар + бял равнец от катеко) - доста често се клепах с него, но нямах никакво подобрение в насока петната.

# 97
          От къде мога да си купя ямайско черно рициново масло? В Зоя няма. На Sunny Isle ли да търся?

# 98
          • София
          Някой опитвал ли е да си прави собсвен парфюм на базата на ЕМ, нека да сподели опит

# 99
          • Стара Загора
          От къде мога да си купя ямайско черно рициново масло? В Зоя няма. На Sunny Isle ли да търся?
          От тук.

# 100
          Скрит текст:
          Нищо против продукта, но рекламата му е просто покъртителна. То ниско самочувствие, то предсказания за проблемни взаимоотношения!

# 101
          • Стара Загора
          Дидичка,хахаха, то и сайта е един такъв нескопосан, но продукта е ОК иначе.

# 102
          • София
          Случайно попаднах на това рициново масло като си поръчвах козметика за коса: http://www.beautyhairbg.com/site/product/323

# 103
          • Пловдив
          Я кажи за ментата...къде мажеш? В слепоочието?
          Всички точки на пулса, слепоочия, тил, китката, сгъвката на ръцете.
          Това разредено в базово, нали?

# 104
          • САЩ
          Някой опитвал ли е да си прави собсвен парфюм на базата на ЕМ, нека да сподели опит
          Аз за парфюм ползвам на Doterra Whisper и понякога Jasmine. Иначе си правя малки рол-он бутилчици с различни комбинации, експериментирам с тези които са ми най-приятни на момента. Например имам една много малка бутилчица, 5мл дори не събира, сложих само по 2-3 капки, Peppermint, Spearmint (не съм сигурна какви точно видове мента са, но и двете са ми любими), евкалипт, портокал, Serenity blend, допълнено с течно кокосово масло. Нося си го с мен винаги в работата и се мажа когато ми е напрегнато и ми оправя настроението. Но то не е точно парфюм, но аз си го харесвам. В началото на пандемията нарочно слагах и по-тежки масла да прогонвам лошите духове/хора Simple Smile
          Интересното е, че мои любими масла които ползвам всеки ден понякога ми омръзват и не ги поглеждам със седмици. Сякаш тялото ми се е пренасища и няма нужда от тях, след време пак започвам да си ги търся.

Общи условия

Активация на акаунт