Голямата тема за малките масла - 23

• 60 360
  • 752
  •   2
Отговори
# 120
Здравейте дами, открих темата вчера и се върнах и назад да попрочета. Като абсолютно начинаеща в използването на етерични масла обаче, сещате се, че в момента след всичко прочетено ми е пълна каша в главата. Купих си аромадифузер от Алиекспрес, уж на Xiaomi от чиито продукти като цяло съм доволна, но идея си нямам трябва ли да се гледа нещо специално при избора на дифузер. Надявам се да е качествен.

Но не това е въпросът ми. Искам да ви попитам, някоя от вас ползвала ли е етерични масла за подпомагане на организма да се справи с хормонален дисбаланс? Няма гаранция, че ще ми помогнат защото съм с почти изчерпан яйчников резерв, но не пречи да пробвам. Като се бориш за детенце вече 6 години си склонен да пробваш всичко.
Та, прочетох че най-добрите масла при хормонален дисбаланс са маслата от салвия, иланг-иланг, гераниум. Идея си нямам как да ги ползвам точно. На едни места пише в комбинация като се разредят с базово масло. На други места чета да си капвам по 1 капка ниско долу на корема, под пъпа.
Ще съм много благодарна за съвет или някаква рецепта за комбинация, за да не сътворя някоя още по-голяма каша. Чудя се дали могат да се ползват през целия цикъл или само в някои дни от него. Като начало започнах да слагам по 3 капки иланг-иланг във водата на аромадифузерът. Но го оставям да си работи в спалнята вечер и той се самоизключва по някое време през нощта като му свърши водата. Това прекалено ли е като времетраене? Blush

# 121
Ripple, според мен шипковото масло за лицето ще ти е идеално. Жожоба също. Бадемовото и кокосовото, аз лично, ги използвам само за коса, много тежки ми идват. Също и като базови за рол-они с етеричните масла.

За имунитет (профилактично) вкъщи всички (децата са на 4г и 1г4м) ползваме ролони с Тамян, Лимон и сместа Thieves на Young Living. Тя съдържа карамфил, лимон, канела, евкалипт, розмарин. Ако се разболеем добавям чаено дърво, риган, мащерка, немска лайка, зависи от оплакванията.
Лайката, евкалипта и чаеното много ми помагат при сополите на децата, минават за 3 дни, в комбинация с имунобомбата по-горе. Blush
Виждам,че тази смес доста прилича на On Guard-а на Дотера, която обожавам всички у дома, особено през зимата.
Моля да споделите какви дифузери ползвате. Имам 3, но 2та които са с филтър излязоха големи боклуци, което не е изненадващо предвид цената им. Другият е много хубав но с малка вместимост, но ще го сменя до някое дете, а за голямото помещение си търся ново, искам нещо по-бюджетни, но под 40 лв май няма да намеря, че искам да взема 2, и още един малък 😏

# 122
Моят е от Алиекспрес ултразвуков без филтър. Още докато избирах тези с филтър не ми вдъхнаха доверие, реших че сигурно след всяко масло трябва да сменям филтър. 300мл и съм доволна. Но засега го пускам за кратко и съм пускала само лавандула и евкалипт. В момента е зареден с лавандула пускам го на малката преди сън, че има проблеми със съня. Откакто го пускам доста се подобриха нещата. Сега мисля да си взема още 2 и мисля пак с тази вместимост да са. От порядъка на 25-26лв са като моя.

Последна редакция: пт, 13 ное 2020, 08:56 от bolibon

# 123
Но не това е въпросът ми. Искам да ви попитам, някоя от вас ползвала ли е етерични масла за подпомагане на организма да се справи с хормонален дисбаланс? Няма гаранция, че ще ми помогнат защото съм с почти изчерпан яйчников резерв,..На едни места пише в комбинация като се разредят с базово масло. На други места чета да си капвам по 1 капка ниско долу на корема, под пъпа.
Ще съм много благодарна за съвет или някаква рецепта за комбинация, за да не сътворя някоя още по-голяма каша. Чудя се дали могат да се ползват през целия цикъл или само в някои дни от него. Като начало започнах да слагам по 3 капки иланг-иланг във водата на аромадифузерът. Но го оставям да си работи в спалнята вечер и той се самоизключва по някое време през нощта като му свърши водата. Това прекалено ли е като времетраене? Blush
За подпомагане да , вършат чудесна работа , но не и за основно лечение. Аз даже и ги пия. Пиех салвия по5 капки всеки ден, но не ми помогна и в крайна сметка минах на лекарства.Задължително се разреждат в някакво базово масло, зависи и от качеството и на самото ем аз ползвам кокосово масло че попива най-добре , леко е и мирише добре. Слага се по гънките на лакти, зад коленете, на слабините защото там кожата е най-тънка и бързо прониква в кръвта, шията, слепоочие, също и на корема долната част, точно така. Дори ако е наистина качествено, висок клас масло може да се сложи и вагинално 2 капки разредено в 2 милилитра базово качествено масло. Спокойно можеш да експериментираш и да ни споделиш. Билките са по слаби от лекарствата не правят големи поразии. Започни с по малка концентрация и увеличавай постепенно.
За аромадифузер мисля че 2 часа са напълно достатъчни, но ако се чувстваш добре, не те боли глава на сутринта, така си го прави.

# 124
  • Пловдив
Аз снощи сложих в моя дифузер по 3-4к мента, лавандула и лимонова трева обаче мнооого ароматно беше.Спрях чак дифузера и изхвърлих...явно тая комб.не е ок.

# 125
Аз снощи сложих в моя дифузер по 3-4к мента, лавандула и лимонова трева обаче мнооого ароматно беше.Спрях чак дифузера и изхвърлих...явно тая комб.не е ок.
По много капки сте сложили. Лично на мен комбинацията лавандула, мента и лимон много ми допада, но слагам по 2к. И никога повече вечер. Открих, че ментата действала превъзбуждащо на организма. Правих си я и се чудех защо не мога да спя през ноща, като аз имам много здрав сън. На третия ден реших да прочета малко повече и разбрах къде е проблема. Но скоро не съм я и правила, че ментата води до намаляване на кърмата, а предполагам че и при дефузиране има същия ефект. Като цяло заради бебето и кърменето съм намалила използваните масла само до лавандула, евкалипт, чаено дърво, но най вече лавандула.

# 126
Благодаря ти, La Gitana. Hug
ще пробвам и ще споделя ако е имало резултат. Като начало ми се струва, че спя по-пълноценно от преди, което също е в помощ, тъй като съм много натоварена откъм психика. Simple Smile
Това е моя аромадифузер. Дано е качествен. Не съм наясно какво трябва да изисквам. Даже за първи път тук прочетох за дифузери с филтри.
Скрит текст:

# 127
Моля пак заповядай😊. Салвията също така е успокояващо масло, ако си капнеш на слепоочието, на челото и на тила отзад ще спиш още по добре,  като котенце и даже ще мъркаш. Никога не слагайте чисти, неразредени масла върху кожата! Успехи за бебенце.🤞

# 128
  • София
Благодаря ти, La Gitana. Hug
ще пробвам и ще споделя ако е имало резултат. Като начало ми се струва, че спя по-пълноценно от преди, което също е в помощ, тъй като съм много натоварена откъм психика. Simple Smile
Това е моя аромадифузер. Дано е качествен. Не съм наясно какво трябва да изисквам. Даже за първи път тук прочетох за дифузери с филтри.
Скрит текст:

От къде си купи този дифузер и колко мл е. Доколкото разбирам можеш да го зареждаш с USB, така ли.

За успокояване вечер ползвам някои от следните масла:
Сладък портокал, горчив портокал (Citrus aurantium ssp amara), иланг иланг, лавандула, лайката също действа успокояващо и е подходяща за дифузване при деца, босилек (Ocimum basilicum)

Мента, розмарин, лимон действат ободряващо, подпомагат концентрацията.

При вируси и настинки много е подходящо ЕМ от Равинтсара (бях писала подробно в предишната тема).  Маслата от мащерка и риган ми се струват много силни за малки деца под 6-7 години.

Ето и традиционни приложения на ЕМ от равинтсара:
- Вирусни инфекции от всички видове: грип, инфекциозна мононуклеоза, варицела, херпес зостер, херпес, хепатит и вирусен ентерит ++++
- УНГ и белодробни инфекции: бронхит, назофарингит, синузит, настинки, магарешка кашлица +++
- Безсъние, тревожност, депресия, стрес +++
- Интензивна нервна и физическа умора +++
- Невромускулни нарушения, мускулна умора, болки в ставите +
- Задържане на вода +
- За пречистване на въздуха в случай на епидемии или вирусни заболявания - дифузия

Искам да ви попитам, някоя от вас ползвала ли е етерични масла за подпомагане на организма да се справи с хормонален дисбаланс? Няма гаранция, че ще ми помогнат защото съм с почти изчерпан яйчников резерв, но не пречи да пробвам. Като се бориш за детенце вече 6 години си склонен да пробваш всичко.
Blush

Боби, а на какво се дължи хормоналния дисбаланс и кои точно хормони не са в норма.
Имай предвид, че много от ЕМ масла са естрогено подобни и ако имаш завишен естроген или пък нисък прогестерон, може дори да навредят. Навсякъде, където чета във френските източници, предупреждават да се внимава при история в семейството с естрогенозависими рак и злокочествени образувания, включително ендометриоза, миоми на матката и т.н.

Добре е също да се помисли за цялостна реогранизация на живота - подобряване на хранене, режим, намаляване на стрес, спорт, йога, цялостен холистичен подход към проблема.

Последна редакция: чт, 12 ное 2020, 18:11 от pkrassimira

# 129
pkrassimira това забравих за естрогена. Салвията мисля, че не се препоръчва при завишен естроген.

# 130
Аз си купих дифусер  Asakuki  от Амазон и съм страшно доволна.  https://www.amazon.ca/ASAKUKI-Essential-Ultrasonic-Aromatherapy- … ier/dp/B01MR4Y0CZ
 Днес си направих бленд от :

3 к. портокал
2 к. лимон
1 к. канела
2 к. карамфил

Получи се много приятна миризма.

# 131
pkrassimira,  дифузерът е от Алиекспрес. Той се води мини - 120 мл. Идва с usb кабел, като аз използвам зарядното си за телефон и така го включвам в контакта. Не съм засичала колко време работи, но има поне 4-5 часа.
Хормоналният дисбаланс предполагам, че се държи на много интензивните последни 4-5 месеца, през които ме тъпкаха с всякакви лекарства в т.ч. Фемара, Естрофем, Дуфастони. Уж да оправим нещата, но се влошиха. Доведоха до киста, която този цикъл я няма, но яйчниците ми са като форсирани и няма никакви фоликули. То като цяло хормоните ми не са много наред, защото съм с поизчерпан яйчников резерв.
Явно ще трябва да внимавам с маслата наистина. За щастие нямаме фамилна обремененост с естрогенозависим рак, но аз съм операрирана от ендометриоза преди 5 години и ми махнаха миома преди 1 година. Но пък някъде мернах рецепта с масла при ендометриоза. Явно трябва внимателно да проуча кои масла са подходящи. Благодаря за съвета. Simple Smile

# 132
  • София
Хормоналният дисбаланс предполагам, че се държи на много интензивните последни 4-5 месеца, през които ме тъпкаха с всякакви лекарства в т.ч. Фемара, Естрофем, Дуфастони. Уж да оправим нещата, но се влошиха. Доведоха до киста, която този цикъл я няма, но яйчниците ми са като форсирани и няма никакви фоликули. То като цяло хормоните ми не са много наред, защото съм с поизчерпан яйчников резерв.
Явно ще трябва да внимавам с маслата наистина. За щастие нямаме фамилна обремененост с естрогенозависим рак, но аз съм операрирана от ендометриоза преди 5 години и ми махнаха миома преди 1 година. Но пък някъде мернах рецепта с масла при ендометриоза. Явно трябва внимателно да проуча кои масла са подходящи. Благодаря за съвета. Simple Smile

Боби, разгледах лекарствата, които са ти били давани. Фемарата е за намаляване на естрогена. Ако са ти давали такова лекарство и имаш завишено количество на естроген, при всички положения трябва да стоиш далеч от всички ЕМ, които имат естрогено подобен ефект.

Това е най-широкия списък, който съм намирала. Пише, че съдържат молукули, които могат да имитират действието на естрогена и при хормонални проблеми, задължителна консултация с лекар (бих добавила ароматерапефт):  Босилек, Дива и Немска лайка, Атласки кедър, Римски фенхел (резене), Хелихризум, Лютива и зелена мента, Индийско орехче, Нард, Пачули, Салвия скларея, Ниаули.

В интернет информацията за лечение с ЕМ при хормонални проблеми е изключително оскъдна (търсила съм много). Ендокринната система е толкова сложна и финно устроена, че докато се оправи едно, може да се развалят 5 други неща. За лечението с ЕМ бих се доверила единствено на лекар, които има допълнителна квалификация като натуропат и ароматерапефт, учил няколко години за това. В България мисля, че такъв не съществува.

Добре е да потърсиш холистичен лекар, с който да работите по цялостното възстановяване на организма, изчистването му и балансирането му. Дългосрочния прием на синтетични хормони под формата на противозачатъчни и силните дози ХЗТ правят големи бели на организма. Няколко идеи:
1) добър класически хомеопат, ако вярваш на този тип лечение
2) в едно йога студио има специална хормон терапия, която се води от една дама, която е имала сериозни проблеми и има много дълбоки познания в областта - може да помогне доста, поствам линк към едно от старите й събития. Много е лъчезарна и отворена за помощ и подкрепа.
https://www.yogavibe.net/bg/event/yoga-vibe-east-balans-yoga
3) Надя Петрова - нутриционист - в нейния блог също има съвети свързани с хормоналния баланс, не знам дали прави консултации https://nadiapetrova.bg/about/
4) Тук има интересна информация https://mamasum.bg/podkasti/reproduktivo-zdrave-sas-stanislava-s … ajkova-naturopat/
5) Ето и тук можеш да видиш https://miradelcheva.com/
Не познавам лично 3, 4 или 5 - просто ми попадна информация, докато търсих в интернет.
Въпросът е да попаднеш на човек, на който да можеш да имаш доверие и можете да работите ЗАЕДНО за преодоляването на проблемите ти. Успех!
Ако имаш нужда от нещо - насреща съм.

# 133
Благодаря от сърце за ценната информация. Сега ще разгледам всичко подробно. Иначе какви ли не неща са ми минавали през ума - хомеопат, специалист по аюрведа, рейки. Но нали все гледам да се доверявам на истинските лекари... Досега нямах смелост да пробвам по-нетрадиционни методи, но явно дойдох до състояние, в което трябва да направя нещо различно.
Още веднъж благодаря от сърце за усилието и труда. Heart

# 134
Имам малко по различен въпрос. Как почиствате дефузерите? Вчера като го миех за да го заредя отново забелязах, че е започнал да образува варовик, а уж му наливам вода само от филтърната кана. Та има ли как да се почисти този варовик?

Общи условия

Активация на акаунт