Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Помощ! Страх от гърнето

 • 552
 • 7
 •   1
Отговори
 • Мнения: 4
Здравейте, като майка на първородно чедо наближаващо година и половина, търся помощ за по лесно приучване към гърнето. Страх, пищене и пълен отказ от ползване на толкова страшното нещо, което навярно изглежда като чудовище в очите на малкия ми син. Първата среща в него беше на 6 месеца, последва спокоен период от около два три месеца дори и мисли за пълен успех, като по чудо. След това дойде страшното пълен отказ и ужас в очите на детето. Търся мнение и помощ от всички мами, които с успех са преминали този период.
Смятам, че е достигнал момента, в който може да стиска, защотото намали броя на изпишкването за сметка на количството. Бързам да приуча детето, защотото в момента на лице е друг проблем, памперса на моя юнак не може да попие течността дори при честа смяна.

# 1
 • Мнения: 6 251
Детето не е готово. Опитайте пак след месец-два. Тия неща не стават насила.

# 2
 • Мнения: 4
Детето не е готово. Опитайте пак след месец-два. Тия неща не стават насила.
Разбира се опитах и това, изполвах летните мееци и му дадох тази почивка, може би се налага да изчакам още малко за да направим нова проба. Благодаря за съвета! Simple Smile

# 3
 • Мнения: 6 251
Сега може да вземете книжки за гърнето и да му четете и показвате. Но приберете гърнето и го изкарайте след време.
Готовността не е само физиологична (то не е и само стискане, а контрол над нуждите, възможност да каже - пиш/ако или покаже, възможност да си събуе гащите и да ги обуе), но и емоционална. При все,че изпитва страх в момента, да се настоява ще се задълбочи проблема.
Децата имат собствен ритъм за тези неща. Не се подвеждайте по на някой друг детето или какво казва еди кой си. Следете си вашето дете. Трябва да има създадена позитивна нагласа. Аз започнах с книжките да й казвам,че когято е готова някой ден ще носи гащички като децата в книжката и обяснявах по картинките. Тя също изпитваше ужас от гърнето при първите ми опити преди 2год. На 2.3 махнахме дневния памперс за 4 дни,а след още 3 дни махнах и нощния. По нейно желание. Без драми. Просто беше готова.

# 4
 • Sofia
 • Мнения: 2 281
Моята дъщеря имаше същия проблем.
Започнах да я приучвам когато навърши 2 год. Според мен преди това детето още не е готово.
Дотогава тя познаваше гърнето като предмет, знаеше за какво служи, но не го беше ползвала. Не съм я карала и тя не е проявявала желание.

Та, когато реших да започнем, тя изпадаше в див ужас да пишка в гърнето - пищене, рев, нещо страшно.
Видях се в чудо.

Реших да седя до нея, когато е на гърнето, да я гушкам и да й обяснявам, че гърнето не е нещо страшно.
После се радвах и я хвалех, че е направила нещо много хубаво.
Постепенно с времето нещата си дойдоха на мястото.

Но и аз се бях притеснила, защото със сина ми не бях имала никакви проблеми в това отношение.

# 5
 • Мнения: 18 894
Ако е въпрос само за изпишкването, можеш да пробваш да го върши прав. В гърнето или в тоалетната чиния, ако има такава възможност. Някои деца прескачат етапа с гърнето и минават директно на детска седалка. Също така временно решение е да пишка в чиста кофичка, от кисело мляко например. Просто да преодолее стреса и да разбере, че няма нищо страшно.
Също така хвани таткото да го учи – пишкането и хигиената на половите органи при момченцата е мъжка работа и татковците имат важна роля в обучението. Simple Smile

# 6
 • Добрич
 • Мнения: 792
И на двамата махнах на цяло памперса и свикнаха на гърне /тоалетна на около 3.Според много хора прекалено късно,но безпроблемно.На малкия го махнах юни,а сега си ходисамостоятелно в тоалетната.Няма и нощен памперс.Изчакай детето да стане емоционално и психически готово.Сега просто е натискане да седи на гърнето.

# 7
 • Мнения: 2 730
И аз бих посъветвала да се изчака. Не знам защо и лъжа ли се, но ми се струва, че днешните деца по-трудно се учат да ползват гърне. Затова и времето за научаване сякаш се отмества по-скоро след 2 годинки, поне аз това виждам. А като се подмокря с памперса, разбира се, че е неприятно. Пробвайте да минете - знам ли, на друга марка памперси и на друг размер.

Общи условия

Активация на акаунт