Любители на рози 2

• 53 788
  • 740
  •   1
Отговори
# 225
  • Бургас
Контейнерни рози могат да се садят по всяко време, стига да не разбуташ корените. Такава роза ще цъфне още тази година, тя си е възрастно растение. Сега вече става топло, ще трябва редовно да я поливаш, докато се адаптира на новото място.
Обикновено ги отглеждат в торф и той не се свързва лесно с пръстта.Натопи я за половин час в кофа с вода, малко разроши крайните коренчета, полей в ямката 1 шише вода, постави розата, добави пръстта , затъпчи и пак полей.

# 226
Здравейте!
Съвсем начинаеща съм в градинарството... Отскоро имаме вила и искам да засадя рози. Въпросите ми са:
- мога ли да го направя до края на май или вече изтървах момента и трябва да чакам есента?
- каква височина на розата да търся, за да може евентуално да разцъфти следващата година?
Благодаря!

Аз почти всичките ми рози съм засадила през май. Купувам си ги в контейнер, поне с една пъпка, за да видя със сигурност цвета Simple Smile Нямам изгубили се, но ако не вали трябва да се поливат.

# 227
Аз садих от контейнер, като обърках и почвата от изкопаването на дупката с  торфена пръст, или редувах торфена пръст и почва от дупката да не се стресира веднага корена. Най- отдолу в дупката слагах торфена пръст за дренаж на корена /така четох в книга/.
Поливах на етапи при редене на почвата в дупката около растението и притисках с юмрук, така до горе и пак уплътняване и поливане.

Последна редакция: сб, 15 май 2021, 09:43 от Щефи

# 228
  • Варна
Да си бутна въпросчето, дето не получава отговор
Как се справяте с тези бръмбари “Златка” или “майски”? Ядат ми розите и се виждам в чудо Sad

# 229
Снимайте бръмбара, листа, по възможност.
Имам под  ръка приятели, семейство агрономи да питам.

# 230
# 231
Няма с какво, освен инсектицид, каквото намерите/имате,  афърм - хубав за въшки, може и децис или друго...
Лиросект  се ползва, освен за акари,  гони и колорадски бръмбар, не при рози, обаче, по-подходящ за зеленчук

Казаха, че бръмбара не бил толкова страшен, само пасе:).
Общо взето каквото за въшки, това и за бръмбари. Растението поема препарат и има отблъсквсщ ефект от гадинки.

Да питам по-опитните, този imogen цъфти буквално на сантиметри от земята в монента. Беше една вейка като го взех, сега му тръгнаха издънки и цвят.
Да махам ли този цвят  за да растат клонките или не?

Последна редакция: сб, 15 май 2021, 16:51 от Щефи

# 232
Здравейте!
Съвсем начинаеща съм в градинарството... Отскоро имаме вила и искам да засадя рози. Въпросите ми са:
- мога ли да го направя до края на май или вече изтървах момента и трябва да чакам есента?
- каква височина на розата да търся, за да може евентуално да разцъфти следващата година?
Благодаря!
Тук ударението е ВИЛА! Каквото и да се засади сега ще иска често поливане, а не в събота и неделя. Оправете си двора, помислете какво къде ще засаждате, помислете за какпково напояване в горещините през седмицата.
Сега се засаждат растения от контейнери, а ранна пролет и късна есен на голи корени. Имате два варианта за розите - евтини рози за които няма да имате информация какво купувате или по-скъпи сортове за които ще разполагате с информация като височина , ширина на храстите, устойчивост на заболявания. Вторият вариант ви дава предимство как да си оформите розариум. По-ниските сортове на първа линия, по-високите сортове на втора линия.
Ако си харесате някой сорт може да се информирате подробно за него в руската енциклопедия за розите http://www.rosebook.ru/
Достатъчно е да сложите името в търсачката и ще ви излезе информация със снимки и мнения за сорта. Имайте впредвид , че все пак тук е по-топло и розите се развиват по-буйно, но ще имате първоначалната, основна информация.

# 233
BЕЩИЦА, миналата година златките ги събирах в един буркан и ги изхвърлях на далечно място. Отделно от редовното пръскане с инсектицид. Красиви са и лесно се хващат!!!

# 234
  • Варна
Хич не ги събирам- толкова са много, че няма да се усети липсата им. А и те летят - като ме усетят наблизо, изчезват. Дебнем се взаимно Grinning
Напръсках снощи с Би-58. Все още розите са на пъпки, опасност за пчелите няма, надявам се да се задържи действието и като цъфнат. А междувременно ще питам и в агроаптеката, може да имат решение.

# 235
  • Бургас
Добре сте вие, със запасите на Би-58. Ние от няколко години не можем да си купим, защото бил спрян от производство. И за Нуриле казаха същото в агроаптеката.

# 236
Не, че ги спират конкретни препарати, изтекъл лиценз,  който не е подновен е най-честото.
Потърсете в складови  бази за агро торове и препарати, други аптеки, все някъде може да има търсеното.
И да, вярно е за запасите, струва си ако има пръскания и за други култури.

# 237
  • Варна
Гложди ме отвътре съмнението, че умишлено се спират читави и евтини препарати Rage

А момичета, от какво ми пожълтяват листата на розите? Някаква хлороза ли е това? Зелен камък ли да им слагам? Интересното е, че една до друга две рози - на едната нищо й няма, а другата е побеляла направо...

# 238
Да, както турските препарати, които са по-евтини, почнаха хората да купуват от тях и ги резнаха. Обикновено попадне ли се на нещо ефикасно и изгодно настава групиране и поръчване с кашони 🙂...... така е по моя край

# 239
Не бих си вкарала турски препарат в градината, който не е лицензиран в България. Направо се чудя на акъла на хората. Имаше разследване за турски препарати, съдържащи ддт.

Общи условия

Активация на акаунт