Любители на рози 2

• 52 744
  • 740
  •   1
Отговори
# 585
Ефи, и двата начина не са грешни, зависи единствено от местния климат. Ако мръзнат зимата, е по-добре да се режат напролет. При мен зимата обикновено е мека, мога да режа и наесен, но все пак се случва и леден февруари, както миналата година. Затова като добро момиче си чакам пролетта, макар че отдавна ме сърбят ножиците Blush

# 586
Очевидно и двата подхода на рязане са разпространени и се практикуват успешно.
На мен обаче ми се вижда по-логично пролетното подрязване и се придържам към него. Доколкото съм чела, подрязването стимулира растежа, а това е нещо, което трябва да се случва пролетта. Зимата розите трябва да спят, да няма движение на сокове по стеблата, за да не измръзнат.
С това изместване на сезоните /късно настъпване на зима и пролет/ миналата година след като ги подрязах и тръгнаха листенца, хвана студ и имаше поражения от измръзване, както не се беше случвало до сега. Наложи се да подрязвам повторно и то доста сантиметри.

# 587
Gradina Roza, любопитно ми е за кои рози имаш най-добро мнение. Кои са най-любимите ти рози в личната ти градина?

Utro, в последно време деля розите на такива, които цъфтят добре при моите условия и такива, които не стават при мен. Надживях периодът с харесването на "божурести" Sweat Smile рози. При мен в планината през лятото сутрин има роса и тези рози трудно цъфтят с цялата си прелест. Естествено има изключения като La Villa Cotta. Има и други, но в момента не мога да се сетя. Започнах да се увличам по полупростоцветните рози. Много са ефектни със средни до едри цветове, някои наброяват до 30 и повече цвята на един клон. Не им пречи влагата , дъжда, не изгарят на слънце. Много бързо влизат в цъфтежни вълни. Удоволствие е да гледаш , че имаш цъфтяща градина. Много рози замених и това лято ще видя какъв ефект ще има като цяло.

# 588
И аз, и аз искам да похваля розите с по-малък брой венчелистчета. Много по-издръжливи са.
Аз имам и влага и пек през лятото, помпонестите хич ги няма. Още след първия сезон се разделих с една, тази година с още една. Миналата година се полакомих за ароматни рози и пак взех една помпонеста, за цял сезон и един цвят не успя да отвори докрай, хем лятото си беше съвсем нормално без крайности. Като за първа година и простих де Blush
А съвсем простоцветните са и най-издръжливите и почти постоянно цъфтящи, те май ще ми станат любими някой ден. Пчелите също много ги обичат.
Снимка от нета, моята я взех в края на лятото и докато и се нарадвам, съвсем забравих да я снимам.

# 589
Phloxx и при мен е така, по тази причина махам навъртяните Simple Smile рози. Ето снимки на типа рози , на които заложих за цъфеж

# 590
Започнах и аз да махам боледуващите  рози.
Една катерлива, която не боледува при мен, цъфти обилно и повтаря, е тази:

За съжаление нямам представа какъв е сортът. Ако някой го познае, моля да го напише.
Не ми се получава с качването на снимката и слагам линк.

Последна редакция: вт, 08 мар 2022, 22:52 от bubanka

# 591
Ако не е досадно, слагам малко снимки за настроение от двора, от миналата година.

# 592
Gradina Roza, благодаря!

Phloxx, коя е тази розичка? Много е красива.
п.с. Намерих коя е. ОМГ, мн е красива.
От къде я купи???

Rosheen, еха, като мартеница е комбонацията от бялата и червената.

Аз също се сдобих с някои простоцветни през есента на 2020. Миналата година бяха мънички, но се надявам тази вече да заприличат на нещо.
Много ме очароваха, в интерес на истината.
Но те са ниски. Мен все ме влече да покриват оградата.
Rolling Eyes

Последна редакция: ср, 02 мар 2022, 13:29 от utro77

# 593
Утро, от един цветарски магазин я взех в края на сезона прецъфтяла, орязана и намалена. После пак си цъфтя у нас Joy Но да уточня, не съм в БГ.
Принципно производителя изпраща навсякъде в Европа, но сигурно тази година ще я има по българските разсадници. Не е съвсем нова, от 2019 е.

Оплаквам се отново от листни въшки. Още не са се разлистили розите, и вече налазени. Ще пръскам за втори път тази пролет.

Показвайте снимки момичета, да се запролети малко в темата. И аз ще покажа нещо от миналата година. Гледам и не вярвам на очите си, колко пълна е била лехата Blush

# 594
Rosheen, много хубави рози си имаш, но бялата и червената ми взеха очите.
 Utro, някои от полупростоцветните рози никак не са малки по размери. На третата снимка е роза на Poulsen, висока е около 150-160 см. Тази височина ми дава всяка година и Deborah. Piruet на Ленс също е с такива размери.
Дъждец, и твоята розичка е красавица. Точно този тип сега са ми на сърце.
Phloxx и аз засадих от тази серия See You in Purple. Лятото цъфтя в контейнерите, много ми хареса и един контейнер замина в градината.
Ето и Landlust, която беше засадена есента на 2020 и пролетта на 2021 година измръзна. Тръгна от спящи пъпки, не успя да покаже какво може. Сега е добър храст и се надявам да го видя в пълните му възможности по каталог.

# 595
Здравейте,  днес ми подариха от малките рози в саксия. Може ли да си я отглеждам в саксия или трябва да я посадя навън?

# 596
Можеш  да и се порадваш вътре докато прецъфти, но след това трябва да е навън, ако искаш да оцелее. Може в градина, може и в саксия, но да е възможно най-голяма, поне 40см.

# 597
Благодаря, а как да я поливам?

# 598
При поливането на розите няма нищо специално. Да не пресъхва и да не прогизва. Ако ще я гледаш трайно в саксия, се полива редовно и саксията е добре да е засенчена. Растението нагоре трябва да е на слънце обаче.

# 599
Здравейте, не съм цветарка, но ми се иска да понашаря двора на една селска къща с 2 катерливи рози - мястото им ще бъде до ограда. Къщата е на около 500+ м надморска височина, но в планина. Ето защо дворът се огрява пряко за 5-6 часа през лятото. Не живеем там постоянно т.е. поливането е нередовно.
Търся лесни за отглеждане и поддържане сортове /в частност, устойчиви на вредители - вечно се борим с разни гадинки по другите растения/, бързорастящи и дългоцъфтящи, по възможност - да не привличат пчелите, т.к. ще трябва да съжителстват с малки деца, някои от които- склонни към алергии. Цветът ми е последна грижа, но ако имам избор - оранжево, жълто.
Доколкото разбирам, вече е подходящо да ги засаждам. Приемам всякакви съвети, включително и откъде да ги купя.

Общи условия

Активация на акаунт